Bowers & Wilkins 683 S2

Kompletan zvuk

Nakon testiranja regalskih zvučnika 685 S2 i surround kompleta sačinjenog od nove serije 600, u ovom broju smo rešili da utvrdimo osobine podnostojećih 683 S2 u dvokanalnoj postavci.

BowersWilkins-Black-683Usled gabarita ovih kutija, ali i prilično masivnih postolja koja se isporučuju sa zvučnicima, preporučujemo da za otpakivanje pozovete prijatelja u pomoć. Pored postolja, u standardnom pakovanju se isporučuje komplet spajkova, ali i gumenih nožica, kao i dvodelni sunđeri za bas-refleks portove. Kao što smo pomenuli u prošlom broju, prvenstvena namena predimenzioniranih postolja jeste ispunjavanje bezbednosnih standarda Evropske unije i dobijanje CE sertifikata, pa ih možete zaobići i postaviti šiljke direktno na donju stranu kabineta. Takođe, B&W 683 S2 stižu sa jednostavnim maskama od crnog platna, koje u potpunosti prekrivaju površinu prednjeg panela.

B&W 683 S2 oduševljavaju savršeno dočaranom atmosferom i uverljivim prezentovanjem zvukova okruženja.

U poređenju s regalskim 685 S2, najveći zvučnici u seriji ne donose nikakve razlike u pogledu dizajna i odlikuju se jednostavnom formom koja je podređena funkciji. Poput ostalih modela, 683 S2 se nude u beloj ili boji crnog jasena – ovo je nedopustivo siromašan izbor za današnje zahtevno tržište, pa verujemo da će proizvođač uskoro proširiti paletu boja. Prednji panel je vizuelno izdvojen mat verzijom boje kabineta, a kvalitet finiša je veoma dobar, pa nismo naišli ni na kakve manjkavosti u izradi ili neprecizno izvedene spojeve na furniru. Perjanica serije 600 S2 izvedena je u trosistemskoj topologiji i opremljena respektabilnom garniturom od četiri zvučničke jedinice. Visokotonac je postavljen u diskretni okvir od brušenog aluminijuma sa zaštitnom metalnom mrežicom, a 25-milimetarska membrana ima već poznatu dvodelnu konstrukciju. Takođe, membrana je izolovana od ostatka kućišta pomoću oslanjanja sa gelom (Decoupled Dome), koji služi za sprečavanje prenosa vibracija. Za pogon je predviđen neodimijumski magnet, a sa zadnje strane visokotonca postavljena je cev u Nautilus tehnologiji. Žuta membrana 15-centimetarske srednjotonske jedinice izrađena je od pletenog kevlara u FST tehnologiji (Fixed Suspension Transducer), koja već godinama predstavlja jedan od zaštitnih znakova kompanije B&W. Za razliku od standardnog vešanja, FST membrane koriste tanki prsten od penastog polimera koji, prema rečima proizvođača, obezbeđuje preciznije reakcije i manje rasipanje energije. Postavku kompletira par niskotonskih drajvera prečnika 16,5 centimetara, koji su opremljeni dvoslojnim aluminijumskim membranama. U donjem delu prednjeg panela, ispod zvučničkih jedinica, smešten je poprilično veliki bas-refleks otvor sa karakterističnim Flowport usmerivačem. Ova tehnologija smanjuje kovitlanje vazduha na izlazu iz porta, a prepoznatljiva je po velikom broju sitnih udubljenja na površini usmerivača. Konačno, uvidom u tehničke karakteristike saznajemo da deklarisani frekvencijski opseg testiranih zvučnika iznosi od 52 herca do 22 kiloherca (+/-3 dB) po referentnoj osi, dok je na -6 decibela od 30 herca do 50 kiloherca. Osetljivost iznosi solidnih 89 decibela (1 W/1 m), a nominalna impedansa je osam oma. Rezne frekvencije skretnice postavljene su na 400 herca i četiri kiloherca, dok proizvođač preporučuje upotrebu sa pojačalima snage 25 do 200 vati po kanalu na osam oma.

BowersWilkins-Black-683-tweeterSkromni zahtevi
Zahvaljujući velikom broju uređaja koje smo imali na raspolaganju, 683 S2 smo mogli da testiramo sa dvokanalnim pojačalima i AV risiverima različitih cenovnih kategorija. Ovo je uvek pozitivna stvar jer donosi dragoceni uvid u ponašanje i zahtevnost zvučnika, kao i u njihovu sposobnost uklapanja u različite konfiguracije sistema. Ipak, kako smo o kvalitetima ovih zvučnika u sklopu surround sistema pisali u prethodnom broju, sada ćemo se usredsrediti na stereo-zvuk. Na početku, nemoguće je izbeći poređenje s regalskim 685 S2, a već nakon kraćeg slušanja jasno je da ova dva modela pripadaju istoj seriji. Karakteristična detaljnost manjeg modela prisutna je i kod testiranih floorstandera, u tolikoj meri da 683 S2 ozbiljno narušavaju uvreženo mišljenje o nedovoljnoj količini rafiniranih detalja i intimnih nijansi kod velikih zvučnika. Druga impresivna osobina jeste veličina scene – opet, očekivano je da velike kutije kreiraju veliku pozornicu, ali oduševila nas je sposobnost testiranih zvučnika da ovo ostvare i sa višestruko jeftinijom amplifikacijom. Najbolji primer jeste AV risiver Pioneer VSX-924 (550 evra), sa kojim su 683 S2 pružili zaista sjajnu reprodukciju u dvokanalnom režimu. Pored rafiniranih detalja u visokotonskom opsegu, 683 S2 reprodukuju bogat i otvoren srednji spektar, sa jasnim, prirodnim i vremenski dobro odmerenim tonovima. Pozicioniranje je odlično čak i u akustički lošije obrađenom prostoru (podne pločice i sl.), a između instrumenata nalazi se obilje vazduha. Ovo je posebno primetno pri reprodukciji živih snimaka, kada 683 S2 oduševljavaju savršeno dočaranom atmosferom i uverljivim prezentovanjem zvukova okruženja. Celovitom ugođaju doprinose istinski moćni, ali nenametljivi niski tonovi, koji dolaze do izražaja samo kada je to potrebno. Basovi su precizni i tonski veoma svestrani, pa je moguće potpuno jasno razlikovati način njihovog nastanka – kontrabas će imati prepoznatljivo odzvanjajući i labav zvuk, dok će bas-gitara zvučati čvrsto i definisano. Dva 16,5-centimetarska bas-drajvera sposobna su da se spuste veoma nisko, uz zadržavanje odlične definicije i impozantne mase, pa smo sigurni da će u ovom pogledu potpuno zadovoljiti i najveće audiofilske cepidlake.

Zaključak
Iako 683 S2 zahtevaju određeni prostor kako bi se pokazali u punom sjaju, moramo da naglasimo da su ti zahtevi prilično skromni kada se u obzir uzmu njihove dimenzije. U ovoj disciplini, testirani floorstanderi bez muke pobeđuju mnoge rivale i predstavljaju se kao sasvim dobar izbor i za nešto manje prostorije. Dodajte tome relativnu nezahtevnost u pogledu amplifikacije i jasno je da B&W 683 S2 predstavljaju izuzetno zahvalne zvučnike, koji će kvalitetom reprodukcije uspeti da izmame osmehe i veoma zahtevnog auditorijuma.

PLUS
Veoma dobar kvalitet izrade.
Elaborirana tehnička rešenja.
Bogat i otvoren srednji spektar.
Veličina scene, impresivan bas.

MINUS
Samo dve boje finiša.

Preporučena snaga pojačala: 25-200 W
Frekvencijski opseg (+/-3 dB): 52 Hz - 22 kHz
Osetljivost (1 W/1 m): 89 dB
Impedansa: 8 oma
Topologija: 2x165 mm bas, 1x150 mm srednjotonac, 1x25 mm visokotonac
Dimenzije (ŠxVxD): 190x1.020x364 mm
Masa: 27,2 kg
Cena: 1.500 evra
Reader Rating27 Votes74
Plus
Veoma dobar kvalitet izrade.
Bogat i otvoren srednji spektar.
Veličina scene, impresivan bas.
Minus
Samo dve boje finiša.
74
Ocena čitalaca