Nokia 8

Ostvarenje želja?

Nakon godina lutanja uz Windows Phone, čuveno ime Nokia je vaskrsnulo, ovaj put u izdanju u kojem su ga svi očekivali – sa Android operativnim sistemom. Pred nama je flegšip model „nove, nove Nokije“…

Kad bi barem bio dostupan isti ovakav telefon, ali sa Android operativnim sistemom. Bio je to jedan od najčešćih komentara koji se proteklih godina mogao čuti nakon što bi Nokia (tj. u jednom kraćem periodu Microsoft) predstavljala flegšip modele. Problem tih pouzdanih uređaja izuzetne i prepoznatljive izrade, koja ničim nije zaostajala za decenijama postavljanim standardima finskog proizvođača, bio je Windows Phone – loša, besperspektivna i od developera zanemarena platforma, koja je funkcionalnost i praktičnu vrednost sjajno izrađenih uređaja bukvalno uništavala. Zaista, da su Nokije umesto Windows Phonea dolazile sa Androidom, teško je poverovati da ne bi bile među najpoželjnijim smartfonima na svetu.

Nekadašnja želja danas se korisnicima ostvaruje. Nekoliko meseci unazad, HMD Global, kompanija koju su nakon otkupljivanja brenda Nokia od Microsofta pokrenuli bivši menadžeri finskog telekomunikacionog giganta, konačno je spojio Android OS sa pomenutom pouzdanom i prepoznatljivom izradom, a aktuelni top-model – dakle, najpoželjniji predstavnik „nove, nove Nokije“ – zove se jednostavno Nokia 8. Verodostojno ime, impresivna izrada, zavidne tehničke specifikacije i čisti Android OS – kao na Pixelima, ali s nižom cenom – daju za pravo HMD Globalu da se nada da još uvek nije kasno za povratak Nokije među globalne prvoligaše. Ako i nije, sa ovim uređajem – koji dolazi sa 5,3-inčnim QHD ekranom, aluminijumskim unibody kućištem, Qualcommovim Snapdragonom 835 i četiri ili šest gigabajta RAM-a, dualnom 13-megapikselnom pozadinskom i 13-megapikselnom selfi-kamerom sa Zeiss objektivom, te baterijom kapaciteta 3.090 miliamper-sati – zaista su na pravom putu.

Kao nekad
S jedne strane nostalgično klasičan, a s druge vrhunski premijum osećaj karakterišu izradu Nokije 8, što će zaključiti svako kad prvi put uzme uređaj u ruke. Aluminijumsko unibody kućište serije 6.000 (najsnažniji standard čvrstine aluminijuma dosad viđen na telefonima je, doduše, 7.000) pruža utisak natprosečne čvrstine, izdržljivosti i pouzdanosti – upravo onakav na kakav nas je Nokia navikla još pre pojave smartfona. Sa svega 7,9 milimetara debljine i 160 grama mase, te s blago zaobljenim ivicama na zadnjoj strani i nešto snažnijim zaobljenjima na prednjoj, Nokia 8 istovremeno je vrlo ergonomična i robusna. Prijatno leži na dlanu bilo koje veličine, ali i sigurno, pa je sasvim jasno da je u konstrukciju ovog uređaja uložen natprosečan inženjerski i dizajnerski napor, kakav se, uostalom, i očekuje od naprave sa ovako respektabilnim logotipom.

I iznutra Nokia 8 nudi netipično veliku inženjersku promišljenost, pa tako dolazi s jedinstvenim sistemom hlađenja, koji je preko potreban za korišćenje nekih od procesorski najzahtevnijih zadataka koji su podržani, poput strimovanja dualnog videa – onog, dakle, koji se istovremeno snima i prednjom i zadnjom kamerom. Da u takvim slučajevima ne dođe do prevelikog zagrevanja telefona, HMD je odabrao bakarnu cev koja je spojena na grafitni štit, koji toplotu šalje kroz celu šasiju i u osnovi koristi celu šasiju kao hladnjak. Takva vrsta pasivnog hlađenja štiti hardversku platformu telefona od ulaska „u crveno“ kad je reč o temperaturi i omogućuje iskorišćavanje procesorske snage u punom kapacitetu.

Uz to, zanimljiv je i smeštaj plastičnih proreza za prijem signala raznih antena. Konstruktori su njima prekrili čitav gornji i donji rub telefona, kao i njegove uglove, čineći ga otpornijim na padove. Način na koji je izveden spoj plastike i metala sa zadnje, odnosno metala i stakla s prednje strane, potpuno je neosetan za korisnika, do te mere da ni pomnim prelaskom noktom s jednog materijala na drugi ne možemo osetiti prelaz, pa mnogi, u stvari, neće ni primetiti da on postoji. Form factor telefona je onaj stari, što znači da ne dolazi s baseless izvedbom i ekranom izduženog formata, a to bi moglo zasmetati onima koji vole najnovije tržišne trendove. Slično tome, uređaj dolazi „samo“ sa IP57 sertifikatom, pa nije u potpunosti vodootporan, već je otporan samo na prskanje kapljicama vode.

Uz rame AMOLED-u
Uz fantastičnu izradu, koja mu je sigurno najveći adut, ovaj uređaj može se pohvaliti i natprosečno dobrim 5,3-inčnim IPS LCD ekranom QHD (1.440×2.560 piksela) rezolucije. Njegova relativno kompaktna površina za flegšip jedina je zamerka koja mu se eventualno može uputiti, kad nas je konkurencija navikla i na kudikamo veće ekrane. Isto vredi i za skroman odnos površine ekrana u odnosu na površinu prednje strane telefona, koji iznosi 69,4 odsto. Za pohvalu je i svaka druga karakteristika, a to je ono što određuje kvalitet prikaza slike na ekranu. Izuzetna oštrina dolazi iz gustine od 554 piksela po inču, a posebno oduševljava postojan kontrast, naročito pri direktnoj izloženosti telefona suncu. Kad je to u pitanju, Nokia 8 uverljivo je najbolji telefon sa IPS LCD-om i stoji uz rame konkurenciji koja ima AMOLED ekrane.

Duboki crni i svetli beli tonovi donose deo zasluga za realno i dinamično zasićene boje, a bitno je napomenuti da telefon dolazi sa allways-on ekranom, izvedenim tako da se osnovne informacije koje odaberemo prikazuju tek kad ga pomaknemo na stolu ili izvadimo iz džepa – dakle, kad ga uzmemo u ruku. Hoće li biti prikazani sat, datum, vremenska prognoza, obaveštenja, nešto treće ili neka kombinacija navedenih informacija – stvar je odluke korisnika.

Čisti Android
Nokia 8 dolazi s vrlo savremenom hardverskom platformom koja se temelji na Qualcommovom aktuelnom osmojezgarskom flegšip čipsetu Snapdragon 835 (četiri Kryo jezgra na taktu od 2,5 GHz i četiri Kryo jezgra na taktu od 1,8 GHz), uz grafiku Adreno 540. Model koji ima 64 gigabajta memorije za skladište dolazi sa četiri gigabajta RAM-a, a model sa 128 gigabajta kapaciteta za datoteke ima šest gigabajta RAM-a. Uz Android 7.1.1 (Nougat), nadogradiv na Android 8.0 (Oreo), koji nije opterećen modifikacijama korisničkog interfejsa, telefon na sintetičkim merenjima postiže rezultate koji su iznad očekivanja. Konkretno, na oba Geekbench testa – onim s korišćenjem jednog i onim s više jezgara – Nokia 8 nudi za nijansu bolji rezultat nego Samsungov Galaxy S8. U praksi se to, naravno, u prvim nedeljama ne može osetiti kao bitna prednost, ali garantuje da će telefon pružati fluidnost tokom prilično dugog vremena aktivnog korišćenja.

Android OS koji je instaliran na Nokiju 8 zaista se može nazvati „čistim“, iako nije sve potpuno identično kao, na primer, na Googleovim Pixelima. Konkretno, drugačija je aplikacija za korišćenje kamera, koja donosi neke posebne funkcije, dostupne isključivo na ovom telefonu, i koja je, čak i kad se koriste samo standardne funkcije kamera, donekle intuitivnija i brža od Googleove. Druga razlika je čisto kozmetička, pa su tako ikonice osnovnih aplikacija koje su fiksirane u najniži red na Home-screenu sve tonirane u plavu, zbog čega ih je, u početku, teže razlikovati.

Autonomija
Baterija ima kapacitet od 3.090 miliamper-sati, što na papiru ne izgleda mnogo kad je reč o top-kategoriji telefona. Ipak, ne prevelik ekran, savremeni čipset i spomenuti jedinstveni sistem hlađenja osiguravaju ovom telefonu u svakodnevnom radu veću autonomiju nego što bi se očekivalo iz ove brojke. Uz prosečan nivo korišćenja telefon će izdržati bez spajanja s punjačem dan i po, a uz vrlo intenzivnu upotrebu omogućiće da ne pomišljate o punjaču od ranog jutra do odlaska na počinak. Za brzinsko punjenje baterije tu je standard Quick Charge 3.0, koji omogućuje da se od nula do 48 odsto napunjenosti stigne za 30 minuta.

Kamere
Sve tri kamere – dve pozadinske i jedna prednja – imaju rezoluciju od 13 megapiksela i sve tri su opremljene Zeissovim objektivima. Pozadi je jedna kamera u boji, a druga je monohromatska, s tim da ova prva dolazi i s optičkom stabilizacijom. Sličan setap ima i Huawei na svojim top-modelima, uz Leicu kao potpisnika na objektivima, a razlika se u praksi oseti tek u nijansama i posebnostima. Tako Nokia 8 nudi natprosečno dobre fotografije s velikim dinamičkim rasponom po danu, s mnogo detalja i šuma, a isto – uz samo neznatno manji dinamički raspon – važi i za noćne fotografije. Zamerka ide nepreciznom sistemu automatskog fokusiranja, koji često zna da se zbuni noću, čineći kadriranje sporim. Ipak, jednom kad se slika dobro okine – ona i noću donosi kvalitet, na koji nas je Nokia navikla i dok iza brenda još nije stajao HMD Global.

Ono što je posebno na Nokiji 8 jeste retko viđena mogućnost nazvana Live Bokeh, pa kao i, na primer, na iPhoneu, dualnu kameru možemo već pri odabiranju kadra koristiti – hoćemo li ili ne upotrebiti taj popularni efekat. Slično tome, tu je jedinstveni Dual Sight kojim se, spomenuli smo već, istovremeno može okidati fotka ili snimati video s prednjom i zadnjom kamerom, uz podeljen kadar napola. Štaviše, takav video moguće je odmah strimovati na Jutjub ili Fejsbuk, što je zabavno i drugačije od uobičajenih live strimova, na kakve inače nailazimo na tim servisima. Kamere su, ukratko, kreativne i zadovoljavajuće, ali Nokia bi trebalo da poradi na naprednijem sistemu automatskog izoštravanja.

Nokia 8 je, ako je doživljavamo kao proizvod novog igrača na tržištu, impresivan telefon, koji zasluženo nosi čuveno ime. Ovaj model to posebno zaslužuje zbog pouzdanog, uverljivog i robustnog finiša, ali pohvale zaslužuju i postojanost kontrasta ekrana, kao i vrhunske performanse čipseta. Moderniji form factor i tehničko doterivanje rada kamere nešto su što ostavlja proizvođaču prostora za dorade, ali to zasigurno već sada prilično dobro kompenzuje još jednim nezanemarivim adutom – neopterećenim i lako i brzo nadogradivim Android operativnim sistemom. Izgledi da se ovim telefonom Nokia vrati među najvažnije svetske proizvođače telefona postoje, ali teško je oteti se utisku da bi bili kudikamo veći da je ovim putem krenula barem malo ranije.

PLUS
Finiš.
Postojan kontrast.
Performanse.

MINUS
Velike ivice ekrana.
Neprecizno izoštravanje.

Ekran: 5,3” (1.440x2.560 px)
Memorija: 64/128 GB + mikro-SD, 4/6 GB RAM
Procesor: Snapdragon 835, octa-core
Kamere: dualna 13 MP + 13 MP
Dimenzije (ŠxVxD): 151x74x7,9 mm
Masa: 160 g
Reader Rating2 Votes
81
81
Ocena čitalaca