NOA Element N10

Globalno priznat

Aktuelni top-model hrvatske marke mobilnih telefona, zahvaljujući garanciji koja pokriva i lomove za koje ste sami krivi, kao i nekim jedinstvenim mogućnostima poput oversamplinga fotki do rezolucije od čak 96 megapiksela, osvojio je najcenjenije međunarodno priznanje za izvrsnost elektronskih uređaja u kategoriji Best Buy.

Telefoni čiji ekrani imaju čuveni „notch“, u ovih godinu dana, otkad smo tu pojavu prvi put videli na iPhoneu X, preplavili su tržište. Zarez na gornjem rubu ekrana postao je, zapravo, istovremeno nosilac i negativne i pozitivne konotacije za uređaje koji ga imaju – s jedne strane ukazuje na neoriginalnost, a s druge simbolizuje kvalitet, a u poslednje vreme čak i višu klasu od one koju bi sugerisala cena uređaja.

Najbolji model koji je NOA dosad predstavila, ponovo mami količinom ponuđenog za razumnu cenu.

Sve to važi i za aktuelni top-model koprivničke marke. NOA Element N10 zaista nalikuje bukvalno desetinama uređaja ovog cenovnog razreda, kojima prednja strana izgleda praktično identično – najviše zbog ekrana koji je prekriva gotovo u celosti, uz „notch“ na vrhu, ali isto važi i za onu afirmativnu sugestiju takvog dizajna, pa uređaj zaista odiše natprosečnim kvalitetom i izuzetno primamljivim odnosom ponuđenog za cenu. Štaviše, u ovoj cenovnoj kategoriji ovaj telefon po svoj prilici trenutno nudi i najviše uzmu li se u obzir činioci poput premijum garancije koja pokriva i lomove za koje ste sami krivi ili jedinstvene sposobnosti kao što je, recimo, oversampling snimljenih fotki na rezoluciju od 96 megapiksela. Utoliko ne iznenađuje što je i međunarodni žiri EISA udruženja odlučio da ovom telefonu dodeli nagradu u kategoriji Best Buy smartfona.

Keramika
NOA Element N10 dolazi u keramičkom kućištu s magnezijumskom šasijom, što je ergonomski daleko bolji izbor od aluminijuma, s obzirom na to da manje klizi u ruci i omogućava manju masu aparata. Tako je, uz dijagonalu od 6,18 inča i bateriju kapaciteta 3.600 miliamper-sati, proizvođač uspeo da spusti masu aparata na samo 160 grama. Uz debljinu od 7,9 milimetara, ovom smartfonu u tom pogledu konkurišu samo retki suparnici. Smeštaj dugmadi je uobičajen, a njihov hod možda tek mrvicu pregrub, što je sićušni kompromis koji ne šteti sveukupnom dobrom utisku koji ostavlja kućište.

Ono što je, ipak, malo veći kompromis, koji je ipak teže svariti, jeste nedostatak 3,5-milimetarskog audio-priključka na ovom telefonu. Istina je da aparat dolazi s USB-C slušalicama i DTS sertifikovanim zvukom, što strogo digitalni izlaz čini smislenijim, ali u paketu nećete pronaći adapter na 3,5-milimetarski priključak, s kojim mnogi drugi telefoni koji nemaju analogni audio-izlaz ipak dolaze.

Ako vam je kvalitet ekrana važniji od praktičnosti slušanja muzike na telefonu, NOA Element N10 i te kako će vam se svideti. Ekran je uverljivo najbolji u odnosu na sve pređašnje modele ovog proizvođača, uključujući i onaj na modelu N7, koji ima jači čipset. Ovaj put je tu mnogo veća rezolucija od 2.246×1.080 piksela, što kreira trendovski odnos stranica 19:9, ali i drastično bolje pozadinsko osvetljenje koje osigurava veću postojanost kontrasta, pa je telefon vrlo upotrebljiv čak i pri direktnoj izloženosti sunčevoj svetlosti. Odziv bi, s druge strane, mogao biti nešto bolji, ali to je ponovo jedan od onih sitnijih kompromisa koje treba prihvatiti u ukupno dobrom utisku koji zajednički nude sve karakteristike ekrana.

Čipset i kamera
Ekipa iz Koprivnice se, iznenađujuće, nije odlučila za najjači čipset do sada, već onaj za nijansu manje snažan od onog korišćenog u modelu N7. Razlog je, svakako, očuvanje što je moguće niže cene, a tu odluku treba naglasiti kao dobru s obzirom na to da fluidnost telefona nije njom kompromitovana. Uz četiri gigabajta RAM-a i 64 gigabajta interne memorije proširive hibridnim ulazom za mikro-SD ili drugi SIM, NOA Element N10 nudi vrlo pristojnu brzinu, koja ne pada aktiviranjem više aplikacija u nizu, čak ni kad pokrećemo zahtevnije igre. Utoliko su, uz odabrani MediaTekov procesor, očuvane uredne performanse uređaja, ali i prihvatljiva cena, pa i autonomija baterije, koja je dovoljna da budete sigurni da aparat neće pokleknuti pred kraj dugog dana kad ste ga koristili intenzivnije nego što je uobičajeno.

Kad je reč o kameri, NOA se u potpunosti oslanja na Sony. Otpozadi je opremljena parom 16-megapikselnih senzora, a spreda jednim, takođe 16-megapikselnim, dok je spomenuti softverski oversampling nešto što nećete lako pronaći među telefonima drugih proizvođača. Ovo svojevrsno HDR-izovanje fotografija stvara fajlove od dvadesetak megabajta, koji, uz rezoluciju do čak 96 megapiksela, nude mnogo detalja po danu i umanjeni šum po noći. Jasno je da fotografije nisu na nivou konkurentskih flegšipa, ali svakako su među najboljima u ovom cenovnom razredu, pa će kupac i u tom segmentu imati osećaj da je dobio veliku vrednost za svoj novac.

Suština je jasna – N10 je dobro osmišljena kombinacija komponenti koja je osigurala stvaranje atraktivne ponude za razuman novac, pojačavajući osećaj sigurne kupovine jedinstvenim tipom garancije. Ovakvim promišljeno napravljenim telefonima NOA zaista sebi otvara odličnu perspektivu i za međunarodne uspehe.

NOA Element N10
Ekran: 6,18”, 2.246x1.080
Memorija: 4 GB RAM / 64 GB + mikro-SD
Procesor: MediaTek MT6762/WT
Kamere: 16+16 MP pozadi, 16 MP napred
Dimenzije (ŠxVxD): 153x72x7,9 mm
Masa: 160 g
Cena: oko 350 evra
www.noa-mobile.eu
Finiš.
Premijum garancija.
Kamere.
Ekran.
Odnos cene i dobijenog.
Nema 3,5-milimetarski audio-izlaz.
Slabiji model N7 ima jači čipset.