Mytek Brooklyn Bridge & Brooklyn AMP

Iz Njujorka s ljubavlju

Kao proizvođač koji je prisutan u hi-fiju, ali i u profesionalnom domenu, Mytek Digital je tokom godina izgradio reputaciju kuće koja neguje malobrojnu, ali odabranu ponudu uređaja, a u prvi plan postavljena je reprodukcija zvuka s digitalnih izvora.

Relativno mladu američku kompaniju Mytek Digital osnovao je 1992. u Njujorku poljski inženjer Michal Jurewicz, koji je dizajnirao više od 30 digitalno-analognih konvertera i drugih studijskih uređaja. Uprkos poreklu, g. Jurewitz je odlučio da se oduži gradu u kojem je ostvario profesionalni i poslovni uspeh tako što će svoje uređaje nazivati po svetski poznatim odrednicama iz Njujorka, pa u ponudi nailazimo na serije kao što su Manhattan, Brooklyn i Liberty. Za prvi test u magazinu Hi-Files stigla su nam dva uređaja iz druge navedene serije – novi strimer, DAC i pretpojačalo Brooklyn Bridge, kao i njegov prirodni partner, dvokanalno izlazno pojačalo Brooklyn AMP.

Brooklyn Bridge

Za razliku od prestižne serije Manhattan, uređaji iz linije Brooklyn upakovani su u kućišta upola manje širine od standardnih hi-fi komponenti, uz veoma nizak profil. Prednji panel debljine pet milimetara ima atraktivna saćasta udubljenja preko cele površine, što već predstavlja zaštitni znak Mytekovih uređaja, a postavka komandi je minimalistička. Središnju poziciju zauzima izduženi kolor-ekran dijagonale oko 75 milimetara, dok se na desnoj strani nalazi višenamenska kružna komanda, a na levoj par 6,35-milimetarskih izlaza za slušalice. Takođe, levo i desno od ekrana postavljena su po dva višenamenska tastera, koji su savršeno uklopljeni u saćastu površinu fronta i gotovo su neprimetni – naročito kod crne verzije, kakva se našla na našem testu.

Uobičajeno za uređaj malih dimenzija i velikih mogućnosti, zadnja strana Brooklyn Bridgea u potpunosti je ispunjena priključcima. Za digitalne izvore predviđena su dva koaksijalna i jedan optički ulaz, uz USB-B za direktnu vezu s računarom i USB-A za povezivanje eksternih skladišta. Mrežno povezivanje omogućeno je pomoću kabla ili bežičnim putem, pa se na zadnjoj strani nalaze eternet port i wi-fi antena. Kako Brooklyn Bridge obavlja funkciju pretpojačala za digitalne, ali i za analogne izvore, prisutan je jedan analogni ulaz u formi RCA priključka – pored linijskog povezivanja, ovaj ulaz opremljen je gramofonskim pretpojačalom za MM i MC zvučnice, koje se aktivira kroz menije. Za povezivanje s amplifikacijom predviđeni su RCA i balansirani XLR izlazi, a treba naglasiti da su svi RCA priključci šasijski, potpuno pozlaćeni i veoma kvalitetni. Spisak kompletira IEC utičnica za interno svičersko napajanje, ali Mytek je i ovde razmišljao o potrebama audiofila: naime, pored utičnice smešten je priključak za eksterno baterijsko ili linearno napajanje, pomoću kojih se, prema priznanju samog proizvođača, može dobiti još bolji kvalitet reprodukcije.

Ostatak kućišta izrađen je od čvrstih i precizno obrađenih metalnih panela. Donja, zadnja i bočne strane izvedene su izjedna, dok gornja strana predstavlja odvojeni deo i pričvršćuje se pomoću zavrtnjeva. Na gornjoj i donjoj strani nalazi se veliki logotip kompanije, koji je izveden od perforacija i ujedno služi za hlađenje, a tu je i upadljiva oznaka modela na gornjem delu.

Po skidanju poklopca ukazuje se uredno složena elektronika. Gotovo celu površinu ispunila je glavna štampana ploča, uz sekciju napajanja na levoj strani i banku od osam elektrolitskih kondenzatora kapaciteta po 4.700 mikrofarada. Uloga digitalno-analognog konvertera dodeljena je 32-bitskom kolu ES9028PRO renomiranog američkog proizvođača ESS Technology, dok je za pokretanje sistema zadužen FPGA čipset Altera Cyclone V, a na poziciji S/PDIF transivera nalazi se Wolfson WM8580A. Zanimljivo izvedena sekcija pretpojačala podrazumeva da je za digitalni signal predviđena atenuacija u digitalnom domenu, dok se za analogni ulaz – suprotno našim očekivanjima – ne koristi A/D konverter, već je prisutan analogni stepen za kontrolu glasnoće. Pored toga, unutar kućišta nalaze se dve dodatne, izdignute pločice, za wi-fi adapter i pojačalo za slušalice.

Brooklyn AMP

Ranije u tekstu ustanovili smo da svi uređaji iz serije Brooklyn dele isto kućište, pa se AMP odlikuje istim formatom i dizajnom kao Bridge. Ovo podrazumeva istovetnu širinu i visinu, kao i atraktivni saćasti prednji panel, ali je za smeštaj amplifikacije bilo neophodno neznatno produžiti kućište. Uobičajeno za izlazna pojačala, na frontu nailazimo samo na taster za uključivanje. Na suprotnoj, zadnjoj strani nalaze se RCA i balansirani XLR ulazi, kao i masivni i veoma kvalitetni zvučnički terminali, izvedeni u kombinaciji pozlaćene metalne osnove i oplate od providne plastike. Pored toga, kako je u pitanju amplifikacija u klasi D, prisutni su mikro-USB port za ažuriranje firmvera i garnitura od osam dip-prekidača za podešavanje različitih funkcija, dok je u središtu zadnje strane postavljena IEC utičnica za odvojivi strujni kabl.

Pored perforacija u obliku logotipa kompanije na gornjoj i donjoj strani, AMP poseduje obilje otvora za hlađenje na bokovima, a nakon skidanja poklopca jasno je i zašto: prostor unutar kućišta ispunjen je gotovo do poslednjeg kubnog centimetra, a proizvođač je obavio sjajan posao u nameri da u ovako mali gabarit upakuje čistokrvnu dual-mono konfiguraciju. Levi i desni kanal sasvim su identični i smešteni na štampanim pločama koje se protežu celom dužinom kućišta, dok je između njih postavljena banka kondenzatora sa 13.200 mikrofarada po kanalu.

Test

Kao višenamenski uređaj koji u sebi sadrži mrežni plejer, D/A konverter i pretpojačalo, Brooklyn Bridge zahteva nešto više vremena za sva podešavanja. Ovome doprinosi interfejs, koji jeste jednostavan jednom kad njime ovladate, ali nije previše intuitivan na početku korišćenja.

Reprodukcija preko mreže bazira se na platformi mconnect kompanije Conversdigital, pa se za kontrolu može koristiti njihova mobilna aplikacija mconnect Player. Ipak, podrška za DLNA, UPnP i Roon znači da možete koristiti i druge kompatibilne aplikacije. Mi smo isprobali popularni BubbleUPnP, a na njemu jedino nismo mogli da kontrolišemo glasnoću – sve druge opcije, uključujući reprodukciju s onlajn servisa i različitih mrežnih lokacija, funkcionisale su bez greške.

U pogledu podrške za različite audio-fajlove, Brooklyn Bridge prihvata sve rasprostranjene formate u rezoluciji do 192/24 i DSD64 (DoP) preko mreže, dok preko USB-B porta podržava 384 kHz/32-bitski PCM, izvorni DSD256 i DXD. Takođe, prisutna je podrška za sve popularniji MQA kodek.

Kako bismo se što bolje upoznali s testiranim uređajima, u prvom delu testiranja koristili smo samo Brooklyn Bridge, dok se na poziciji pojačala našao Exposure 2010S2. Slušanje smo započeli albumom „Accident and Insurgency“ basiste Arnieja Somogyija i njegovog benda Ambulance, a već na uvodnoj numeri „Walking Wounded“ bila je prisutna sjajna prostornost. Muzička scena rekreirana je jasno i precizno, uz izdašne dimenzije i veoma dobro raslojavanje po sve tri ose, ali bez gubitka fokusa i uz uvek prisutnu usredsređenost na muziku.

Trodimenzionalnost je još bolje izražena uz DSD fajlove, kad Brooklyn Bridge pruža zaista fantastičan uvid u najsitnije finese, uz energičan i iskričav zvuk. Ovo je prisutno u celom opsegu i, posledično, doprinosi još bolje postavljenoj pozornici i prisutnosti muzike u prostoru, a efekti su naročito snažni tokom reprodukcije živih snimaka. Bilo da je u pitanju zagušljiva i prisna atmosfera malenog džez kluba ili neobuzdana energija stadionskog rok spektakla, Mytekov multipraktik uvek je na visini zadatka i isporučuje upečatljiv živi ugođaj.

Pored odličnog DAC kola nove generacije, za kvalitet reprodukcije zaslužan je i Mytekov patentirani Femtoclock Generator. U pitanju je interni klok, koji je pozicioniran u neposrednoj blizini D/A konvertera i ima deklarisani džiter od svega 0,82 pikosekunde, pa je vremenska usklađenost digitalnog signala na zavidnom nivou.

U nastavku, testiranju se priključio maleni, ali moćni snagaš, koji takođe briljira u prikazu detalja. U odnosu na Exposure, Brooklyn AMP je doneo još bolju definiciju u celom spektru. Njegov tonski balans je neutralniji, ali uz nešto suvlji prikaz, pa bi, u skladu s ličnim preferencijama, neki audiofili mogli poželeti malo više topline. S druge strane, informativnost je na vrhunskom nivou, jer Brooklyn AMP potpuno jasno prikazuje najtananije finese poput kolebanja glasa ili finih varijacija u koloritu tona.

Dvojac iz Myteka ostaje hladne glave i zadržava punu kontrolu bez obzira na kompleksnost materijala, a pri većim glasnoćama ne dolazi do negativnih efekata u vidu sužavanja pozornice i gubitka rezolucije. Visoki tonovi su bogati i uvek prikazani uz obilje vazduha, a posebno nam se svidelo što se Mytek – za razliku od mnogih modernih uređaja – ne libi da prikaže oštre i agresivne tonove u pravom svetlu. Dakle, nema lažnog umekšavanja i zaslađivanja kako bi se muzika učinila prijatnijom za slušanje. Navedeno važi u celom spektru, pa su srednji tonovi sveobuhvatni i živopisni, uz naizgled beskonačan dijapazon akustičkih odrednica. Takođe je veoma značajno da, uprkos ogromnoj količini detalja, Mytek uspeva da kreira slojevitu i uzbudljivu prezentaciju, s fokusom na muziku.

Najniži tonovi su odlično ocrtani u prostoru, uz jasnu definiciju do samog dna. Zapravo, Brooklyn AMP pruža toliko precizne basove da nam je povremeno – kod prikaza kontrabasa, recimo – nedostajalo malo one razmazanosti nota po ivicama usled odzvanjanja i mešanja odjeka s izvornim tonom. Najniži tonovi imaju odlično odmerenu masu, ali su zadržani tamo gde im je mesto – u temelju muzičke prezentacije, pa nikada ne dolazi do preglasavanja drugih delova spektra.

Za kraj, jedna napomena i savet za buduće vlasnike. Uprkos malim dimenzijama, preporučujemo da Mytekovom dvojcu obezbedite dovoljno slobodnog prostora na polici za neometan protok vazduha i bolje hlađenje. Radna temperatura ovih uređaja spada među više, pa ćete im, dugoročno gledano, na taj način sigurno olakšati rad i produžiti život.

Zaključak

Pored sjajnog all-round zvuka, značajan deo kvaliteta testiranih uređaja čine mogućnosti i prilagodljivost. Usled ograničenog prostora u časopisu, ovog smo se dotakli samo onih najvažnijih stvari, a par iz Myteka pruža još mnogo sporednih opcija za podešavanje – poput, recimo, odabira boje svetlećeg logotipa na prednjem panelu, kao i nezavisnog podešavanja jačine osvetljenja u radu (17 koraka) i u stendbaju (pet koraka). Dakle, svaka sitnica može se prilagoditi u skladu sa željama korisnika, a kao potvrda sveukupnog kvaliteta dolazi ovogodišnja EISA nagrada, koja postavlja Mytek Brooklyn Bridge u sam vrh njegove kategorije.

Mytek Brooklyn Bridge & Brooklyn AMP
D/A konverter: ESS ES9028PRO
Dinamički opseg: 130 dB
Podržana rezolucija: 384/32, DSD256, DXD, MQA...
Digitalni ulazi: 2 x koaksijalni, 1 x optički i USB-B
Analogni ulazi: 1 x RCA
Analogni izlazi: 1 x XLR i RCA
Izlazi za slušalice: 2x6,35 mm
Mrežno povezivanje: LAN, wi-fi
Daljinski upravljač: da
Dodatno: USB-A, phono MM/MC
Dimenzije (ŠxVxD): 218x44x206 mm
Masa: 1,6 kg
Cena: 3.000 evra
Mytek Brooklyn AMP
Kontinualna snaga (1 kHz): 2x300 W na 8 oma
Frekvencijski opseg (-3 dB): 10 Hz – 30 kHz
Damping faktor: >400
Izobličenja THD: 1%
Ulazi: XLR i RCA
Izlazi za zvučnike: 1 par
Dimenzije (ŠxVxD): 218x44x241 mm
Masa: 3 kg
Cena: 2.500 evra
Trifecta Audio, 063/8000-700
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Kvalitet izrade.
Autentičan dizajn.
Ogromne mogućnosti.
Neutralan i precizan zvuk.
Vernost i muzikalnost.
Pomalo nezgrapan korisnički interfejs.
4.8