Auris Audio Euterpe

Harfa na stolu

Iako mu je osnovna funkcija da pogoni slušalice, ovaj domaći novitet može da ima i drugačiju ulogu u vašem sistemu.

Za šest godina, koliko postoji kao ime u audio-industriji, Auris Audio predložio je tržištu zanimljive komponente, od izvora, preko pojačivača, do zvučnika, baziranih na zajedničkoj filozofiji: atraktivan dizajn između modernog enterijera i retro nostalgije koji treba da privuče kupca da čuje samostalno i originalno razvijena tehnička i tonska rešenja, koja čini fuzija digitalnih tehnologija i cevne tehnike.

U Euterpe se, po pravilu, ugrađuju PL95 proizvođača JJ ili Electroharmonix.

U promenjenoj filozofiji audio-lanca sve više proizvođača nudi inovativne uređaje s kombinovanim funkcijama i višestrukim, zamenljivim ulogama u audio-sistemu. Tim putem je pošao i Auris Audio, izbacivši ove godine Euterpe, pojačivač i stalak za slušalice s integrisanim digitalno-analognim konverterom, koji se može koristiti i kao linijski pretpojačivač s DAC-om.

Forma prati funkciju

Euterpe, koja je dobila ime glasanjem na društvenim mrežama po jednoj od devet grčkih muza, pojavljuje se kao uspravan uređaj vitkih linija – širina od 210 milimetara data je s njegovom tankom bazom. Stranice od ručno obrađene orahovine u obliku stilizovane harfe imaju ulegnuti luk na sredini, koji se nudi kao prirodni stalak na koji se mogu odložiti slušalice – eto odgovora na pitanje gde sa slušalicama kad ih skinete, što drugi head-ampovi ne nude.

Na uskoj prednjoj stranici dominira velika kontrola glasnoće pomoću koje se i uključuje uređaj – o potenciometru s ovom funkcijom nešto kasnije. Ispod se nalaze dva preklopnika: za izbor ulaza, digitalnog ili analognog, i selektor impedanse slušalica s pozicijama L (32-80 Ω) i H (>150 Ω). Ovo su ujedno i preporučene impedanse slušalica za ovaj pojačivač. Na sredini, ispod crvenog LED indikatora, nalazi se pozlaćeni 6,3-milimetarski stereo-džek za slušalice.

Na zadnjoj strani nalaze se analogni RCA i SUB digitalni ulaz, kao i izlaz iz sopstvenog pretpojačivača Euterpe. Tu je, takođe, i priključak za linearno eksterno napajanje. Tri lampe – dve izlazne i jedna pobudna – smeštene su na gornjoj strani, obezbeđene drvenim stranicama od direktnog dodira i s dovoljnim protokom vazduha. Tome treba dodati i selektor prednapona za različite cevi, koji nudi izbor između PL95 i EL95.

Tehnologija u drvetu

Najzanimljivija dodata funkcija Euterpe jeste, bez sumnje, digitalno-analogni konverter s asinhronim USB ulazom. Kolo zaduženo za konverziju je ESS Sabre ES 9018, koje prima digitalni signal u formatima DSD64 i 128 nativno, PCM u rezoluciji do 32/384, kao i DXD (24/352,8).

Analogna putanja signala je izvedena u solid state tehnici, s operacionim pojačivačima. Od analognog linijskog ulaza i izlaza iz DAC-a signal vodi preko selektora izvora na potenciometar i, zatim, u pretpojačivački izlaz, tj. u pojačivač za slušalice. Ovaj drugi je realizovan kao single-ended pojačivač sa dve cevi PL95 i ECC81 kao zajedničkom pobudom. Nekoliko reči o samim cevima: PL95 je izlazna pentoda malih dimenzija, koja je konstruisana za kućne i automobilske radio-aparate, mada je našla svoju primenu i u profesionalnim uređajima kod Telefunkena. EL95 je cev istovetnih karakteristika, samo s višim naponom grejanja, i zbog toga zahteva preklopnik za prilagođavanje. U Euterpe se, po pravilu, ugrađuju PL95 proizvođača JJ ili Electroharmonix. Sprega sa slušalicama je preko transformatora s duplim C jezgrom.

Linearno napajanje s više stabilisanih napona je eksterno, u tipskoj kutiji solidne mase preko jednog kilograma i, po navodima proizvođača, ultra low noise.

Slušni test

Već smo pomenuli da se Euterpe može koristiti na više načina. U ovom testu prvo smo ga isprobali samo kao head-amp, a zatim i u “punom kapacitetu”, kao head-amp s DAC-om. U prvom testu smo koristili iPad Pro kao izvor s JPlayerom, Chord 2Qute DAC, a slušalice su bile referentne, ali i zahtevne Hifiman 1000 V2 s planarnom dijafragmom impedanse 32 oma.

Uključivanje uređaja ne pravi čujni pop u slušalicama, iako nema odloženog paljenja. Poznata numera “Andrea” preminulog italijanskog trubadura Fabrizia de Andréa na Euterpi odmah daje prilično široku sliku s odličnom separacijom kanala. Jako dobru detaljnost i brzinu možda donekle kvari samo jedna lampaška odlika, a to je nedostatak poslednje oktave basa, što je inherentno izlaznim cevima PL95, čiji ravan frekvencijski odziv počinje tek na 50 herca.

U drugom testu, Euterpin sopstveni DAC pokazuje da nije sasvim na nivou eksternih digitalnih uređaja, ali renderuje tonski i prostorno više nego zadovoljavajuću zvučnu sliku. Sa slušalicama Sennheiser HD800S znatno više impedanse (300 Ω) nema primetne promene u strukturi i kompoziciji zvuka.

Potenciometar za glasnoću pomenut na početku teksta bez sumnje je kritična komponenta kod ovakvih uređaja, čija ujednačenost između kanala daje balans. Potenciometri s prekidačem su, po pravilu, inferiornog kvaliteta – ruku na srce, ovde nismo čuli nikakav disbalans ili drugi njegov uticaj na zvuk, ali treba videti kako će se on ponašati tokom vremena. Treba imati na umu da slušalice nude najkritičkije slušanje zbog blizine zvučnog izvora i odsustva bilo kakvog uticaja spoljne sredine i stoga daju najdetaljnije uvide u eventualne nesavršenosti.

Zaključak

Euterpe je bez sumnje zanimljiva komponenta kako u ulozi pojačivača za slušalice, tako i kao višefunkcionalna komponenta u nekonvencionalnim ili malim sistemima. Auris Audio je dosad već pokazao da vlada cevnom tehnikom u različitim audio-primenama. Vrlo lep, bogat i izbalansiran zvuk i velika tonska pozornica glavne su odlike koje ga krase.

S druge strane, vrlo dobra primena digitalnog konvertera i funkcija pretpojačivača s minimalističkom putanjom signala preporučuju ga i kao tihog pretpojačivača, što delom duguje dobro izvedenom napajanju. Imajući u vidu njegovu tehnologiju i dodatne funkcije, njegova cena je relativno opravdana. Uz sve to, mogućnost odlaganja slušalica čini ga dobrim izborom, kakvu god ulogu imao u vašem sistemu.

Auris Audio Euterpe
Ulazi: 1x RCA, 1x USB
Izlazi: 1x6,3 mm stereo, 1x RCA pre-out
Impedansa slušalica: 32 Ω / >150 Ω
DAC: ESS Sabre ES9018
Digitalni formati: DSD128, PCM 32/384
Pojačivač: single-ended, 2x PL95/EL95, 1x ECC81
Snaga: 900 mW RMS
Dimenzije (ŠxVxD): 210x270x230 mm
Masa: 4,1 kg
Cena: 1.499 €
www.aurisaudio.rs
Vrlo muzikalan i detaljan zvuk.
Upotreba audiofilskog potenciometra možda bi još popravila zvuk.
4.8