Muzička oprema za sve vas koji uživate u stvaranju muzike

Čak i ako ste početnik ili već dugo kod kuće imate studio za snimanje muzike, uvek vam isto pitanje odzvanja u pozadini… šta je sledeći korak? Kada vidite sve one neverovatne slike profesionalnih studija na internetu i uporedite ih s muzičkom opremom koju trenutno koristite kod kuće, jasno je da razmišljate o sledećem koraku koji će vas dovesti bliže cilju – idealnom muzičkom studiju.

Stvaranje kućnog studija za snimanje muzike je ogroman poduhvat. Zahteva od vas mnogo planiranja, istraživanja i priprema, ali ako krenete od nekoliko osnovnih delova opreme i nedvosmislenih pravila u biranju i uređenju sobe za snimanje, vrlo je verovatno da ćete doći do cilja bez odustajanja i frustracije.

Pripremili smo vodič za početnike i nekoliko ideja za vas koji ste otišli nekoliko koraka dalje i već imate solidno uređen studio kod kuće. Krenimo redom!

Savršeni muzički studio za početnike

Kao i kod svakog hobija, u samim počecima bavljenja studijskim snimanjem preterano planiranje i previsoko postavljeni ciljevi mogu dovesti do brzog odustajanja i obeshrabrenja, koje će vas nepotrebno udaljiti od cilja, pa čak naterati da potpuno odustanete. Nemojte da vam se to dogodi i pojednostavite svoje prve korake. Snimanje muzike kod kuće i nabavka studijske opreme za snimanje može biti veliki novčani izdatak pa kako ne biste u startu preterali, suzite listu na osnovnu opremu:

Kompjuter – Ako tek stvarate svoj muzički studio, računar će biti jedan od najvećih izdataka. Načelno kod biranja računara za muzički studio, želite da bude najbrži mogući, ali s obzirom na to da danas svako od nas ima barem nekakav računar kod kuće, preporuka je da za početak koristite ono što imate. Kasnije, kada dođe vreme za nadogradnju, mnogi se slažu da je Macbook Pro vrlo dobar izbor za snimanje muzike.

DAW i audio-interfejs – DAW ili Digital Audio Workstation je softver koji ćete koristiti za snimanje, editovanje i miksovanje muzike na svom računaru, a audio-interfejs je hardver kojim ćete povezati svoj računar i svu ostalu opremu poput pojačala ili mikrofona. Lako ih možete kupiti pojedinačno ili kao 2u1 uređaj. Za sve početnike, definitivna preporuka je nabavka 2u1 combo, jer ćete time skratiti vreme istraživanja i pronalaska, proći jeftinije i dobiti uređaj s garantovanom kompatibilnošću i tehničkom podrškom.

Studijski monitori – tradicionalno, miksovanje muzike se odvija na zvučnicima ili, kako se u muzičkim studijima to naziva – studijskim monitorima. U poređenju s komercijalnim zvučnicima, studijski monitori imaju mnogo prirodniju i neutralniju punoću zvuka. Sa studijskim monitorima svaki detalj zvuka biće prikazan kristalno čisto. I ova stavka može biti veliki udarac za budžet pa budite pažljivi s biranjem najpovoljnije opcije.

Jedan ili dva mikrofona – kako se vaš studio bude nadograđivao s vremenom i rastućim potrebama, sigurno ćete završiti sa zavidnom kolekcijom različitih mikrofona. Ali krenite skromno, jer za početak vam ne treba više od jednog ili dva mikrofona. Većina početnika startuje s biranjem mikrofona za snimanje glasa, a moramo napomenuti da sam izbor adekvatnog mikrofona zavisi najviše od instrumenta koji planirate da snimate.

Slušalice – ako pretpostavimo da ćete na samom početku većinu snimanja obavljati sami, treba vam zapravo samo jedan par slušalica. Za potrebe studijskog snimanja, možete birati između dva tipa slušalica specifičnog dizajna: zatvorene slušalice, koje će vam pružiti potrebnu izolaciju od spoljašnjih zvukova, ali i nešto slabiji kvalitet reprodukcije; ili otvorene slušalice, koje se koriste za miksovanje i koje će vam pružiti optimalan kvalitet zvuka, ali i malo slabiju izolaciju. Načelno se smatra da su otvorene slušalice veći luksuz (posebno za početnike), dok su zatvorene preka potreba.

Nekoliko kablova – jednog dana vaš studio će imati kilometre različitih kablova, ali za sam početak realno vam treba njih svega nekoliko. Jedan od takvih je dugi XLR kabl za povezivanje mikrofona i dva kraća kabla za povezivanje studijskih monitora, to jest zvučnika. Kod odabira kabla, posebnu pažnju treba posvetiti svim priključcima i mogućnostima povezivanja, čak i ako treba da brinete o izboru efekta i pedala. Dobar kabl može biti popriličan izdatak, pa budite pažljivi prilikom biranja konkretnog modela.

Jedan stalak za mikrofon – mnogi početnici misle kako su svi stalci za mikrofon isti ili vrlo slični, ali istina je da se i te kako isplati proučiti ponudu i pažljivo izabrati pravi stalak za mikrofon. Cene će vas sigurno iznenaditi, ali imajte na umu da će vam se investicija isplatiti ako izaberete pouzdan i kvalitetan stalak.

Mikrofonski pop filter – sigurno ste već primetili (barem na komercijalnim snimcima iz muzičkih studija) providni mrežasti ekran koji stoji pored mikrofona. Taj komad studijske opreme zove se pop filter, a njegova svrha je da eliminiše neprijatne glasovne zvukove koji mogu nastati kod izgovora pojedinih slova. Ovo definitivno nije obavezna studijska oprema, posebno ne za početnike, ali mogu se nabaviti po povoljnim cenama, a razliku u snimku ćete zaista osetiti.

Softver za treniranje sluha– početnicima u studijskom snimanju će trebati više od nekoliko vrsta softvera, počev od onog za miksovanje, kalibraciju slušalica, semplovanje itd. Ipak, ovde predlažemo kupovnu softvera za treniranje sluha. Tehnički, možete i bez njega, ali morate znati da kod studijskog snimanja jedna stvar pravi najveću razliku u kvalitetu snimljenog zvuka, a to su vaše uši. Sluh muzičkog inženjera/snimatelja/producenta je drugačiji od sluha muzičara, pa je zato definitivno važno vežbati i trenirati sluh od samog početka bavljenja snimanjem muzike.

Koferi i torbe – u slučaju da ćete ikada morati da prenosite neki komad opreme ili selite svoju studijsku opremu, razmislite o nabavci adekvatnih kofera i torbi za različite delove opreme. Isplati se zaštititi svoje investicije, a isto važi i za studijsku opremu, koju ste, sigurni smo, birali vrlo posvećeno i studiozno.