Macao International High-End Hi-Fi Show 2018

I high-end je biznis

Novinari iz EISA asocijacije dobili su poziv da prisustvuju drugom high-end sajmu u Makau. Mi smo srdačno prihvatili ovaj poziv i otputovali u ovu neverovatnu i neobičnu državu.

Organizatori šangajskog sajma SIAV dobili su neobičan zadatak – da u Makau naprave B2B sajam koji bi služio za ostvarivanje kontakata između proizvođača i distributera Hi-Fi opreme, ali i novinara. Slogan sajma mogao bi se prevesti kao poziv da prikažete svoj hi-fi biznis klijentima iz Azije i celog sveta. Na ostrvu Taipa, koje je poznato po kazinima i raznovrsnoj zabavi po uzoru na Las Vegas, ovaj sajam se održao po drugi put. Baš kao i u Vegasu tokom CES sajma, i ovde je hi-fi sajam smešten u hotel „Venetian“. Moramo napomenuti da smo se oduševili kad smo došli u Makao i videli slične prizore kao u Las Vegasu, od Ajfelovog tornja preko muzičkih fontana sve je ukazivalo na to da se nalazimo u kineskoj verziji ovog grada.

Sajam se održao u tridesetak sala velikih dimenzija, koje su praktično idealne za ovakve prezentacije. Kako je ideja sajma da se ostvaruju poslovni kontakti, a ne da posetioci slušaju muziku, nije bilo gužve, pa ste mogli razgovarati, ali i slušati sisteme bez ometanja. Poseban benefit posete ovog sajma za nas je bio i sastanak s organizatorom, gde smo dobili poziv za šangajski sajam sredinom aprila.

Pioneer i Onkyo
Jedan od najpoznatijih izlagača svakako su bili Pioneer i Onkyo, koji su nastupili zajedno. Poznato je da je Onkyo preuzeo Pioneer AV i lajfstajl audio-diviziju u martu 2015. Predstavljeni su novi AV risiveri i druge komponente, ali posebno je interesantno što su neki uređaji bili brendirani kao Integra. Na slici je i mrežni plejer Pioneer N-70AE. Nažalost, muzika je puštana na saundbaru, i to pretežno lajv snimci, pa nije bilo govora o high-end utisku.

Audio Gear Group
Audio Gear Group je američka kompanija koja u svojoj grupaciji ima nekoliko poznatih brendova zvučnika i elektronike. Njihov brend je OSD Audio, koji u ponudi ima puno zvučnika za „custom installation“, te su to bili jedini proizvodi koji realno nisu pripadali hi-end sajmu. Ipak, ono što smo videli i čuli impresioniralo nas je.

Cayin
Na našem tržištu je dobro poznato ime kineskog proizvođača Cayin. U pitanju su veoma interesantna lampaška pojačala, a na slici je model pojačala za slušalice HA-300, koji ima direktno grejanu triodu. Zaista smo bili oduševljeni reprodukcijom. Inače, Cayin je prikazao i novi referentni digitalni prenosni plejer N8, koji korisniku nudi izbor između triode i tranzistora u izlaznom stepenu.

SeaWave Acoustics
U jednoj od prostorija slušali smo zvučnik kompanije SeaWave Acoustics, i to model Aletheia, koji svojim oblikom puno obećava. Reprodukcija je bila veoma odvažna i precizna.

Meridian
Moramo priznati da odavno nismo imali prilike da čujemo neki vrhunski sistem kompanije Meridian. Ovde smo pratili digitalne aktivne zvučnike sa oznakom DSP8000, koji su s posebnom lakoćom ispunili veliku prostoriju.

Ranko Acoustics
U prostoriji proizvođača kablova po imenu Ranko Acoustics nije bilo muzike, ali je na displeju bio široki dijapazon kablova ove kompanije. Interesantno je da je ova firma zapravo osnovana 1992. u Njujorku. Za više informacija kontaktirajte sa osobom po imenu Bruce Li.

AURALiC
AURALiC je kompanija poreklom iz Pekinga, a poznata je po svojim digitalnim strimerima. Može se reći da ima svetsku reputaciju za svoju inovativnost i kvalitet. U sistemu su predstavili Aries G2 striming-transporter, Vega G2 striming DAC i Leo GX referentni master clock. Ovaj sistem je bio povezan na Kii Audio Three zvučnike, što je ovu kombinaciju učinilo posebnom.

EgglestonWorks Audio
EgglestonWorks Audio je američki high-end brend koji je u Makau prezentovala kompanija iz Šangaja. U sistemu su svirali novi zvučnici The Kiva, koji imaju dosta neobičan dizajn, međutim, ne toliko koliko model The Andra III Signature LE, koji je takođe bio u sali. The Kiva je bila pogonjena snažnom Boulder elektronikom, te možete zamisliti koliko je sve to moćno zvučalo.