Musical Fidelity M6 Encore 225

Komandni centar

Pozicionirani pri samom vrhu ponude kompanije Musical Fidelity, uređaji serije Encore donose prestiž u luksuznom pakovanju, ali, još značajnije od toga, i stepen funkcionalnosti kakav se retko sreće na današnjem tržištu.

Ugledni ostrvski proizvođač navodi da serija Encore ne predstavlja samo još jednu grupu proizvoda već, daleko značajnije, platformu na kojoj će kompanija graditi napredak tokom naredne decenije. Ovo nije iznenađenje jer su u pitanju napredni, veoma sposobni i svestrani uređaji, koji su spremni da zadovolje veliku većinu zahteva savremenih audiofila. Serija trenutno obuhvata tri modela koji dele funkcije, poput pretpojačala, CD plejera/ripera, mrežnog plejera i muzičkog servera, a na našem testu našao se srednji model sa oznakom M6 Encore 225.

Spolja i iznutra
Kao što se može zaključiti iz pune oznake modela, Encore 225 se u nekim segmentima oslanja na uređaje iz serije M6. Prvi primer za to jeste kućište koje je preuzeto od integrisanog pojačala M6si, naravno uz neophodne izmene na prednjem panelu. Dizajn uređaja je klasičan, ali s nekoliko trikova koji ga čine atraktivnijim uz zadržavanje snažne i robustne pojave. Prednji panel istaknut je nešto većim dimenzijama od ostatka kućišta, a blago zasečena gornja i donja ivica čine da Encore 225 deluje moderno i sveže. Pored dve velike kružne komande koje služe za odabir funkcije/izvora i kontrolu glasnoće, frontom dominira visokorezolutivni kolor-ekran s dijagonalom od nepunih 12 centimetara. Levo i desno od njega smeštena su dva niza sa ukupno devet sitnih tastera za kontrolu reprodukcije i druge funkcije, dok se u donjem delu nalazi prorez za slot-in mehanizam diska. Postavku kompletiraju dva diskretna tastera za upravljanje menijima u levom delu, kao i 6,35-milimetarski izlaz za slušalice i USB-A port u desnom delu prednjeg panela.

I pored sjajne dinamike, note zadržavaju definiciju i fokus.

Iza masivnog aluminijumskog fronta debljine 16 milimetara ostatak kućišta izveden je pomoću dvomilimetarskih ploča od istog materijala. Na bokovima se nalaze upečatljivi hladnjaci s prilično dubokim vodoravnim usecima kako bi se stvorila što veća površina za disipaciju toplote. Pored toga, prisutan je veliki broj perforacija na gornjem i donjem panelu jer se Encore 225 može poprilično zagrejati u toku rada.

Zahvaljujući pre svega velikoj visini kućišta, zadnji panel uređaja prilično je pregledan i omogućava komfornu manipulaciju kablovima. U levom i desnom delu smešteni su veoma krupni zvučnički terminali visokog kvaliteta, izvedeni u kombinaciji pozlaćene metalne osnove i oplate od providne plastike. U središnjem postavljena je garnitura priključaka sa tri analogna RCA i četiri digitalna ulaza (po dva koaksijalna i optička). Takođe su na raspolaganju jedan linijski i jedan izlaz za pojačalo snage, kao i po jedan koaksijalni i optički digitalni izlaz. Dodatno, prisutni su eternet port i čak četiri USB priključka, od kojih su dva u verziji 3.0. Tri porta izvedena su u USB-A formatu za eksterne memorije, dok je jedan USB-B, kako fabrika navodi, predviđen „za buduća proširenja“. Na kraju, ali ne i najmanje važno, u dnu desnog dela nalazi se ležište internog hard-diska, koje se može izvući poput fioke, dok je u dnu desnog dela postavljena IEC utičnica za odvojivi strujni kabl.

Nakon skidanja gornjeg poklopca, u unutrašnjosti prvo upada u oči veliki torusni transformator proizvođača Noratel, postavljen u središte kućišta. Oko njega je raspoređeno čak sedam štampanih ploča različitih namena, a u prednjem delu smešteno je operativno srce uređaja u vidu dvojezgarnog Intelovog procesora s dva gigabajta radne memorije. Levo i desno od transformatora nailazimo na drugi dokaz srodnosti s pojačalom M6si – dual-mono postavku izlazne sekcije. Svaki kanal opremljen je s dva para izlaznih tranzistora Sanken, koji su nalepljeni na unutrašnju stranu bočnih hladnjaka, a uz njih je smeštena banka od četiri elektrolitska kondenzatora Jamicon, ukupnog kapaciteta 18.800 mikrofarada. U zadnjem delu nailazimo na interni hard-disk proizvođača HGST (nekadašnji Hitachi, a sada pod okriljem Western Digitala) – u pitanju je dvoipoinčna jedinica s jednim terabajtom kapaciteta, koja može biti naknadno zamenjena većom po nahođenju korisnika.

Pojačalo, plejer ili računar?
Kako najbolje definisati Encore 225? Titula komandnog centra audio-sistema savršeno mu pristaje, a kad sagledamo sve mogućnosti, postaje jasno zašto je to tako. Dakle, ovaj uređaj u sebi objedinjuje pretpojačalo za analogne i digitalne izvore, dual-mono izlazno pojačalo impresivne snage od 225 vati po kanalu, CD plejer, mrežni plejer, muzički server s internim skladištem, D/A konverter i pojačalo za slušalice. Pored prebacivanja muzike direktno sa CD-a, na raspolaganju je kopiranje s lokalnih skladišta na interni hard-disk, a podržani su fajlovi do rezolucije od 192 kiloherca i 24 bita. Dodatno, Encore 225 služi kao audio-plejer za eksterna USB skladišta uz neizbežni internet radio i podršku za onlajn muzičke servise. Kontrola se obavlja preko pripadajućeg daljinskog upravljača, ali to nije sve – preko pretraživača na računaru može se pristupiti kontrolnom panelu uređaja koji omogućava jednostavno kopiranje numera metodom „drag & drop“. Iz ovog panela takođe se može manipulisati celokupnom audiotekom, a prisutan je i kompletan audio-plejer za upravljanje reprodukcijom. Sporedne opcije obuhvataju izmenu naziva ulaza, odabir podrazumevanog internet radija i mnoge druge mogućnosti. Konačno, ulaskom u detaljna podešavanja otvara se pristup veoma velikom broju podržanih plug-inova, odnosno softverskih dodataka, kao kod kakvog sposobnog i ozbiljnog audiofilskog plejera na računaru. Ova podešavanja toliko su obimna da bi obuhvatila čitav jedan tekst, zato ćemo samo reći da se uređaj može do sitnica podesiti po želji korisnika.

U praksi
Očekivano, Encore 225 u pogledu kvaliteta i karaktera reprodukcije veoma podseća na integrisano pojačalo M6si. Ovo je vidljivo pre svega u ogromnoj snazi, koja s lakoćom pokreće veoma zahtevne zvučnike. O stepenu kontrole izlišno je i govoriti: Encore 225 u zaista svakoj situaciji zadržava nepopustljiv stisak i u potpunosti vlada svakom notom, od vrha do dna. Na ovako visokom nivou složenost muzičkog materijala gubi na značaju jer testirani uređaj jednako tačno, fokusirano i muzikalno reprodukuje tročlane sastave i simfonijske orkestre. Uprkos fantastičnoj preciznosti, Encore 225 ne reprodukuje vakuumski oštre tonove, već pruža plemenit i slojevit zvuk, u kojem je svaka nota savršeno odmerena i vremenski određena.

Tokom slušanja albuma „Accident and Insurgency“, Encore 225 nam je priuštio istinsku audiofilsku poslasticu u vidu masivnog, potpuno jasnog i beskrajno dubokog basa. Ovo se posebno čulo na kontrabasu vođe benda Arniea Somogyija, čiji su tonovi bili teški i odzvanjajući, s potpuno prirodno izvedenim prelazom između osnovnog tona i odjeka. Dakle, u pogledu najnižih tonova ovo pojačalo izaći će u susret i najzahtevnijim ljubiteljima moćnih basova, a ograničenje mogu predstavljati samo zvučne kutije.

Srednji opseg se potpuno neosetno nadovezuje na basove uz bogatstvo razigranih i plemenitih tonova. I pored sjajne dinamike, note zadržavaju definiciju i fokus, kao i jasno prikazane finese i tonske odrednice različitih instrumenata. Izražena muzikalnost prisutna je i u visokim tonovima, koji bez muke ispunjavaju sve zadatke, bilo da su u pitanju suptilni ženski vokali, ili oštar i prodoran zvuk trube. Pored toga, utisku doprinosi zadržavanje prozračnosti i potpune definicije visokih tonova tokom ekstremno zahtevnih deonica.

Kad se, međutim, Encore 225 uposli u punom obimu – kao mrežni plejer i D/A konverter – stiče se utisak da dve navedene komponente nisu u potpunosti dorasle amplifikaciji. Iako zadržava upečatljiv i snažan zvuk, interni DAC pruža nešto slabiju separaciju pojedinačnih tonova, što se može čuti samo tokom najzahtevnijih orkestarskih deonica. S druge strane, reprodukcija ostaje potpuno fluidna i muzikalna, pa se u ukupnom zbiru ne gubi mnogo. Snaga u službi muzike obezbeđuje nepomućen prenos emocija i atmosfere bilo da je u pitanju klupska svirka, koncertna dvorana ili stadionski spektakl.

Ukoliko poželite da upotrebite Encore 225 kao CD plejer, sledi iznenađenje jer je uređaj podešen tako da ubačeni CD automatski kopira na interni hard-disk. Naravno, ovo se može promeniti u opcijama, ali vam to ne preporučujemo bez preke potrebe. Naime, mehanizam diska jeste brz, ali i pomalo bučan, pa se stiče utisak da je primarno predviđen za kopiranje, a ne za reprodukciju diskova. Pored toga, treba naglasiti da je apsolutno neophodno da Encore 225 prilikom prvog uključivanja bude povezan na lokalnu mrežu, jer u suprotnom uopšte neće funkcionisati. Nakon toga, sva podešavanja i upravljanje teku potpuno glatko, preko stabilne i intuitivno organizovane aplikacije ili svemogućeg panela na računaru. Iako se kontrola može obavljati i preko pripadajućeg daljinskog upravljača, displej nije posebno čitljiv s većih udaljenosti, a daljinac je – potpuno neprihvatljivo u ovoj klasi – izrađen od jeftine plastike arhaičnog dizajna, pa ovaj vid kontrole preporučujemo samo ukoliko zaista nemate izbora. Zamerke se takođe mogu uputiti na izostanak podrške za DSD format, kao i na nemogućnost direktnog povezivanja računara preko USB-B porta. Iako ovo drugo još možemo da razumemo jer je Encore 225 sam po sebi računar i teži da eliminiše iz sistema sve druge sprave istog tipa, podrška za DSD je nešto što se danas podrazumeva i kod neuporedivo pristupačnijih uređaja u rangu cene od nekoliko stotina evra. Ipak, moguće je da će podrška za DSD biti dodata naknadno pomoću kakvog opcionog softverskog dodatka.

Jedan za sve
Uz nekoliko manjih nedostataka, Encore 225 se tokom našeg testa pokazao kao izuzetno sposoban i svestran uređaj, u potpunosti pripremljen da preuzme na sebe ulogu jedine elektronske komponente u modernom stereo-sistemu visoke klase. Snaga i kvalitet zvuka dorasli su zahtevnim i skupim podnostojećim zvučnicima, pa za potpuno iskorišćenje potencijala preporučujemo uparivanje s jednako sposobnim kutijama. Nakon toga, potrebno je samo da kolekciju albuma prebacite na interni hard-disk, a moćni Musical Fidelity će vam pružiti dugotrajno i komforno uživanje u muzici.

Musical Fidelity M6 Encore 225
Kontinualna snaga: 2x225 W na 8 oma
Frekvencijski opseg (+0/-0,1 dB): 10 Hz – 20 kHz
Odnos signala i šuma: 107 dB
Izobličenja THD: <0,007%
D/A konverter: 384 kHz/32 bita
Formati: CD, MP3 CD, CD-R/RW
Analognih ulaza/izlaza: 3/2
Digitalnih ulaza/izlaza: 4/2
Parova zvučnika: 1
Interno skladište: 1 TB
Dodatno: LAN, 4xUSB-A
Izlaz za slušalice: da, 6,35 mm
Upravljanje: daljinski, aplikacija, pretraživač
Dimenzije (ŠxVxD): 440x125x400 mm
Masa: 16,6 kg
Cena: 4.900 evra
4Audio, 011/770-4320
Musical Fidelity M6 Encore 225
Izuzetno robusna izrada.Upotrebljivost na najvišem nivou.Obilje snage.Fluidna i muzikalna reprodukcija.
Ne podržava DSD.Neshvatljivo jeftin daljinac.
4.7Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac