Monitor Audio Monitor 100

Esencija zvučnika

Britanska kompanija Monitor Audio oduvek je bila poznata po ponudi pristupačnih zvučnika veoma dobrog kvaliteta, a pre sedam godina otišla je korak dalje, predstavivši „jeftinije od najjeftinijeg“ – seriju Monitor.

Prva generacija ove serije lansirana je 2011. i nosila je oznaku MR (Monitor Reference), a predstavljala je neznatno redizajniranu seriju Bronze BR, koja je nešto pre toga poslata u penziju. Iako bi, po istoj logici, nova serija Monitor trebalo da predstavlja blago prepakovanu seriju Bronze BX (takođe zamenjenu novom generacijom Bronze), ostrvski proizvođač rešio je da se malo više potrudi kako bi novim Monitor zvučnicima dodelio više autentičnosti i identiteta. Stoga, novi Monitor modeli potpuno su drugačiji od prethodne Bronze serije i predstavljaju originalne proizvode, sa sopstvenim vizuelnim odrednicama.

U pogledu ponude, nova serija Monitor osposobljena je za tržišnu borbu na svim frontovima, nudeći regalske modele Monitor 50 i 100, podnostojeće modele Monitor 200 i 300, centralni zvučnik Monitor C150 i aktivni sabvufer Monitor MRW-10. Pored toga, poznata tehnička rešenja koja Monitor Audio godinama razvija i primenjuje u višim serijama prisutna su i u novoj seriji Monitor.

Dizajn i izrada
Zahvaljujući oštrim uglovima i pravilnoj formi kvadra, ali i crnim platnenim maskama koje pokrivaju gotovo celu prednju stranu, omaleni bookshelfovi Monitor 100 odlikuju se klasičnom pojavom i donose retro notu. Ovome doprinosi finiš od orahovine, što samo po sebi predstavlja iznenađenje jer sve veći broj proizvođača danas ograničava kupce na monohromatski izbor, da biraju samo između crne i bele boje u nižim klasama. Stoga, pozdravljamo odluku proizvođača da u ponudu uvrsti i jedan znatno plemenitiji finiš, i to po neizmenjenoj ceni. Iako je u pitanju vinilni finiš u imitaciji drveta, to nije uticalo na kvalitet završne obrade. Testirani zvučnici odlikuju se besprekornom izradom, po kojoj je Monitor Audio poznat, te u ovom pogledu s lakoćom pariraju znatno skupljim kutijama.

Monitor 100 će zaista briljirati u reprodukciji vokala, bez obzira na muzički pravac.

Kao što smo već naveli, Monitor 100 s postavljenim maskama deluju sasvim klasično, a jedino se izdvaja siva traka u dnu prednje strane, na kojoj su diskretno postavljeni logotip proizvođača i oznaka modela. Uklanjanje mrežica, međutim, znatno menja utisak jer u prvi plan dolazi kontrast u vidu sive površine prednje strane i, naročito, membrana niskotonsko-srednjetonskih zvučničkih jedinica u jarkonarandžastoj boji. Površina fronta ovih malih zvučnika dobro je iskorišćena jer mid-bas jedinice imaju prečnik od 165 milimetara, a izvedene su u tehnologiji MMP II (Metal Matrix Polymer druge generacije). U gornjem delu prednje strane postavljen je 25-milimetarski kupolasti visokotonac preuzet iz serije Bronze. Izveden je u C-CAM tehnologiji (Ceramic-Coated Aluminium Magnesium) i obezbeđen crnom metalnom mrežicom, koja je smeštena u atraktivni narandžasti okvir.

Prema navodima proizvođača, ove dvosistemske kutije reprodukuju zvuk u opsegu od 44 herca do 30 kiloherca, uz nominalnu impedansu od osam oma i solidnu osetljivost od 88 decibela (1 W / 1 m). Skretnica ima reznu frekvenciju na 3,3 kiloherca, a bas-refleks otvor u HiVe II tehnologiji postavljen je na zadnju stranu kabineta. Ispod nje je smešten okrugli panel sa dva para veoma solidnih, iako nešto manjih terminala, sa džamperima od punog metala. Zvučnički terminali izvedeni su u kombinaciji pozlaćene metalne osnove i oplate od čvrste plastike, a omogućavaju povezivanje bananica, viljuški i golih žica, kao i bi-amp i bi-wire povezivanje. Pored toga, površina okruglog panela iskorišćena je za smeštaj osnovnih informacija o proizvođaču i modelu zvučnika.

Raspevavanje
Kao regalske kutije manjeg gabarita, Monitor 100 ne predstavljaju problem za otpakivanje i postavljanje, a neće opteretiti prostor ni u manjim sobama. Iako je bas-refleks otvor smešten na zadnjoj strani, pozicioniranje je takođe poprilično nezahtevno, po čemu se testirani zvučnici jasno distanciraju od starijih Monitor Audio kutija. Zvučnici na našem testu disali su punim plućima već na oko 30 centimetara od zadnjeg zida, ali ako je prostor zaista tesan, u pakovanju se isporučuju sunđerasti umeci za ubacivanje u portove – ovim zahvatom omogućava se postavljanje još bliže zadnjem zidu, ali uz gubitke u najnižem delu spektra.

S obzirom na to da u trenutku testiranja nismo imali na raspolaganju amplifikaciju koja bi cenovno odgovarala ovim zvučnicima, preostalo nam je jedino da Monitor 100 povežemo na višestruko skuplje pojačalo, a izbor je pao na all-in-one spravu Simaudio MOON Neo ACE. Iako će se ovakva kombinacija teško sresti u stvarnom životu, ona će nam omogućiti da sa sigurnošću utvrdimo krajnje domete testiranih zvučnika.

I, kako se u toku testa ispostavilo, ti dometi uopšte nisu mali – zapravo, u priličnoj su nesrazmeri s cenom testiranih zvučnika. Po ugledu na stariju braću, Monitor 100 odlikuju se prepoznatljivo otvorenom prezentacijom, s veoma čistim tonovima i obiljem detalja. Kad se imaju u vidu dimenzije kutija, pozornica je odlično razrađena i dobro razvijena po širini, uz solidnu preciznost pri pozicioniranju instrumenata. Uopšteno, Monitor 100 kreiraju zvučni prikaz koji je jasan od vrha do dna, uz odličnu definiciju pojedinačnih tonova.

U gornjem delu spektra Monitor 100 bez teškoća pružaju uvid u finese zvuka, a tonovi su transparentni i prirodni. Transparentnost se nastavlja i u srednjim tonovima, koji su neznatno istureni. Iako ovo znači da opsezi nisu uvek u savršenom balansu, Monitor 100 će zaista briljirati u reprodukciji vokala, bez obzira na muzički pravac. Takođe, ovde smo primetili da su testirani zvučnici neznatno smireniji i diskretniji od starijih Monitor Audio modela, te da izostaje onaj momenat direktnog i silovitog napada na auditorijum. Naprotiv, ovde se može naći zrno topline i relaksiranosti, koje čini Monitor 100 zahvalnijim i lakšim za uparivanje s različitim pojačalima. U donjem delu opsega može se reći da Monitor 100 zadovoljavaju savremene norme kad su u pitanju kutije malog gabarita. Bas je pre svega precizan i izuzetno brz, s naglaskom na ritmičnost i detaljnost gornjih basova, dok najniži tonovi imaju solidan udarac i prihvatljivu masu. Ipak, pozitivno je što Monitor 100 ne pokušavaju da reprodukuju ono za šta nisu sposobni, pa niski tonovi ostaju dobro definisani do kraja.

Kad su u pitanju nedostaci, tokom reprodukcije zahtevnih orkestarskih dela klasične muzike mogu se primetiti gubitak fokusa i preciznosti u pozicioniranju, ali ovo je izazov koji ni mnogi višestruko skuplji zvučnici ne obavljaju uvek kako treba. Stoga to, kao i pomenuti potkresani bas, treba uzeti s velikom rezervom, imajući u vidu da je reč o apsolutnim normama. U odnosu na gabarit i cenu, Monitor 100 pružaju ukupan kvalitet reprodukcije na izuzetnom nivou, uz nekoliko bisera poput jasnoće u celom opsegu, prezentacije vokala ili brzog i temperamentnog ritma.

Može li bolje?
Monitor 100 donose poznato ime uz atraktivan i svež, a opet dovoljno klasičan dizajn, kao i reprodukciju koja ispunjava sve osnovne postulate dobrog zvuka. Uprkos bas-refleksu na zadnjoj strani, pozicioniranje je nezahtevno, a blagi otklon od uobičajenog Monitor Audio zvuka čini ove male bookshelfove prijemčivijim za uparivanje s komponentama različitog karaktera i reprodukciju najrazličitijeg muzičkog materijala. Po ceni od 250 evra teško da bi se moglo poželeti više.

Monitor Audio Monitor 100
Preporučena snaga pojačala: 30-100 W
Frekvencijski opseg: 44 Hz – 30 kHz
Osetljivost (1 W / 1 m): 88 dB
Impedansa: 8 oma
Rezna frekvencija: 3,3 kHz
Topologija: 1x165 mm bas/srednjetonac, 1x25 mm visokotonac
Dimenzije (ŠxVxD): 201x310x298 mm
Masa: 5,1 kg
Cena: 250 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Tradicionalno visok kvalitet izrade.
Spoj klasičnog i modernog dizajna.
Jasni i precizni tonovi.
Sjajan prikaz vokala.
U apsolutnom smislu, plići bas.
4.3