Motorola Moto G7 Plus

To je naš Moto

Prvi put na testu u našem magazinu imamo telefon brenda Motorola. Ovi telefoni su poznati po odličnom odnosu kvaliteta i cene, pa se čine kao idealna kupovina za tržišta s ograničenom kupovnom moći.

Google je kompaniju Motorola kupio 2011. godine, a razlog za kupovinu je verovatno bilo vlasništvo preko 20.000 patenata. Dve i po godine kasnije Motorola je prodata kineskoj kompaniji Lenovo, poznatoj po laptop računarima. Od tada, rebrendirana Motorola gotovo svake godine predstavlja nam ovu seriju pametnih telefona, koji izazivaju veliku pažnju javnosti. Krajem marta lansirana je serija G7, koju čine četiri modela pametnih telefona. Svaki od modela ima neke specifičnosti, s kojima Motorola cilja na tačno određenu publiku, a mi smo na test odabrali najjači model. Treba odmah napomenuti da je reč o modelu koji košta samo 36.990 dinara, ali izgledom i performansama ne zaostaje previše iza top-modela drugih kompanija, a koji koštaju i više od trostruke cene G7 Plus.

Različitosti

Najpristupačniji model G7 Play ima najmanji ekran, od 5,7 inča, dok svi ostali u porodici imaju 6,2 inča. Zanimljiv je, takođe, i model G7 Power, koji ima bateriju od čak 5.000 miliamper-sati, dok svi ostali imaju 3.000. Najpribližniji su modeli G7 i G7 Plus, te se postavlja pitanje opravdanosti razlike u ceni od 60 evra. Mi smo pogledom na uporedne karakteristike odlučili da na test ipak uzmemo najjači model jer nam se čini da G7 Plus ima neke specifičnosti koje čine ovaj telefon zaista izvanrednim.

Dizajn

Motorola Moto G7 Plus direktni je naslednik prošlogodišnjeg modela G6 Plus i u pogledu dizajna nije se previše stvari promenilo. Okvir telefona je od aluminijuma, dok su leđa telefona napravljena od zakrivljenog stakla. Uz telefon se dobija silikonska maska, koja je daleko veći magnet za otiske prstiju od samog zadnjeg panela telefona. Uz telefon se isporučuje brzi punjač snage 27 vati, ali zanimljivo je da je na njemu priključak USB-C. Dakle, uz telefon ćete dobiti kabl koji sa obe strane ima USB-C priključak, što se na prvi pogled čini čudnim. Ipak, mi zaista pozdravljamo ovakav potez jer je sve veći broj novih laptop računara koji imaju upravo USB-C ulaz, pa je povezivanje telefona s laptop računarom veoma jednostavno.

Zadnji panel telefona ima dva kružna detalja, jedan je čitač otisaka prstiju u kojem se nalazi prepoznatljivo M iz logotipa kompanije, dok se u većem krugu nalaze dvostruka kamera i dvotonski blic. Gornja strana ima otvor za hibridni dual SIM, s podrškom za mikro-SD kartice kapaciteta do čak 512 gigabajta. Dole se nalazi otvor za zvučnik, USB-C priključak i 3,5-milimetarski džek za slušalice.

Ekran ima dijagonalu od 6,2 inča sa usekom u obliku kapljice, na kojem se nalazi selfi-kamera. Činjenica je da je ova “kapljica“ prevelika i da narušava sveukupni utisak koji imate kad uzmete telefon u ruku. Takođe, zaobljeni ćoškovi ekrana imaju preveliki radijus, što je neshvatljivo.

Hardver

Motorolu pokreće Qualcomm Snapdragon 636 sa osam jezgara, koji rade na 1,8 gigaherca, a tu je i grafička jedinica Adreno 509. Interna memorija je četiri gigabajta, dok je skladište veličine 64 gigabajta. Pomenuli smo već podršku za mikro-SD kartice. Ekran je izrađen u LTPS IPS LCD tehnologiji i ima rezoluciju od 1.080×2.270 piksela i gustinu od 403 piksela po inču. Odnos ekrana je 19:9, a poseduje Corning Gorilla Glass tehnologiju treće generacije. Za dodatnu zaštitu G7 Plus ima p2i nano-sloj, koji odbija vodu, a to je tehnologija koja se koristi od prve generacije Moto G telefona. Moramo dodatno objasniti da ovaj sloj čini telefon jedino otpornim na prolivanje vode, a ne i na potapanje. Baterija je kapaciteta 3.000 miliamper-sati, i to je jedini „downgrade“ u odnosu na prethodni G6 Plus, koji je imao 3.200. Ipak, brzi punjač je zaista brz, pa je tako moguće dopuniti bateriju za više od 70 procenata za samo 30 minuta punjenja.

Ono što je posebno zanimljivo za audiofile jeste da ovaj telefon, ovog cenovnog ranga, ima implementiranu Dolby Audio tehnologiju. Korisnik može da bira između tri režima rada: muzika, filmovi i pametni audio, pri kojem će telefon sam prepoznati kakvu vrstu materijala reprodukuje i prilagoditi podešavanja samostalno.

Korišćenje

Pri uključivanju telefona čućete prepoznatljiv pozdrav „Hello, Moto“, a dočekaće vas dosta čisto Android iskustvo. Operativni sistem je Pie 9.0, a od aplikacija primetićete samo Google aplikacije i Facebook. Jedino gde je Motorola dodala svoj pečat jeste softver kamere i gestova, odnosno pokreta. Svaki od gestova možete uključiti ili isključiti, a neki od njih su veoma praktični. Na primer, protresite telefon dva puta i uključiće vam se blic kako biste nešto osvetlili. Dodirnite ekran sa tri prsta i napravićete skrinšot ili, što je najzabavnije, zavrtite zglob oko ose i aktiviraće se kamera.

Kad smo već kod kamere, pomenimo prvi da glavna kamera ima 16 megapiksela, ali da sada ima nešto veoma važno, a to je optička stabilizacija slike. Za pravljenje fotografija s bokeh efektima pomoći će druga kamera sa svojih pet megapiksela. Selfi-kamera sada ima čak 12 megapiksela. Kamera ima nekoliko interesantnih režima – portret, naravno, na prvom mestu. Rekli bismo da je Motorolin bokeh efekat na zavidnom nivou. Drugi zanimljiv režim je „spot color“, gde možete odabrati određenu boju na fotografiji i sve ostale boje će biti monohromatske. Od video-režima, tu su svakako slow motion i timelapse veoma korisni, ali i opcija YouTube Live. Sad vam ne treba ništa da postanete jutjuber osim da budete ulogovani na svoj kanal i samo jednim pritiskom dugmeta postajete slavni.

Zaključak

Za sumu od nešto više od 300 evra Motorola je uspela da napravi atraktivan telefon s dobrim performansama, solidnom baterijom i odličnom kamerom. Posebno bismo pohvalili što telefon nije prenatrpan aplikacijama, već se korisnik upućuje u veoma jednostavan Google ekosistem. Pored Dolby Audio sistema, tu su i NFC, ali i blutut aptX, pa se čini da ništa nije zaboravljeno. Motorolini gest pokreti samo su šlag na vrhu torte koji će ovaj telefon učiniti zabavnim. Ako tražite pristupačan telefon koji će raditi bukvalno sve što vam treba, G7 Plus definitivno morate uzeti u obzir.

Motorola Moto G7 Plus
Displej: 6,2 inča, 1.080x2.270 px, 403 ppi
Procesor: Qualcomm Snapdragon 636, osam jezgara 1.8 GHz
Operativni sistem: Android 9.0
Memorija (RAM/skladište): 4/64 GB
Ulaz za mikro-SD: da, do 512 GB
Kamera prednja/zadnja: 16+5 / 12 MP
Baterija: 3.000 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 75,3x157,8x8,3 mm
Masa: 176 g
Cena: oko 315 €
www.motorola.com/rs
Odličan odnos cene i performansi.
Kvalitet izrade.
Solidne kamere.
Brzo punjenje.
Prevelika „kapljica“ selfi-kamere.