JBL PartyBox 100

Mala zver

Serija PartyBox lansirana je prošle godine s modelima 200 i 300, a nedavno je proširena još moćnijim zvučnikom 1000, kao i trenutno najmanjim modelom 100, koji se ovom prilikom našao na našem testu.

Ipak, zvanje “najmanjeg u PartyBox seriji” treba prihvatiti s rezervom jer je PartyBox 100 i dalje masivniji od većine blutut zvučnika na tržištu. Kućište u formi kvadra teško će naći mesto na stolu ili polici jer ima visinu od oko 55 centimetara, uz kvadratnu osnovu sa stranicom nešto kraćom od 30 centimetara. Dizajn je u potpunosti preuzet od većeg modela PartyBox 200/300, što podrazumeva snažno zaobljene ivice i ojačanja na kućištu, pa PartyBox 100 deluje zaista robustno i izdržljivo.

Prednji panel je gotovo u celosti prekriven čvrstom metalnom mrežicom, a jednoobraznu površinu remeti samo logo kompanije u središtu. Pored ojačanja protiv habanja i velikog, ali diskretnog JBL logotipa, na bokovima se nalaze gumene nožice, pa se PartyBox 100 može postaviti i u vodoravni položaj. Površina gornje strane neznatno je uvučena kako bi tasteri bili donekle zaštićeni od udaraca i drugih stvari koje mogu biti stavljene na zvučnik. Ovde nailazimo na komande za uključivanje, aktivaciju blutut veze, podešavanje Bass Boost sistema i frontalnog osvetljenja. Navedene komande opremljene su iluminacijom koja signalizira status, a tu je i niz od pet sitnih LE dioda za indikaciju napunjenosti interne baterije kapaciteta 2.500 miliamper-sati. Na gornjoj strani još su prisutne kontrole za glasnoću, kao i taster za upravljanje reprodukcijom.

Na gornjem i donjem rubu zadnje strane integrisane su masivne ručke za nošenje, koje ujedno predstavljaju zaštitu za kontrolni panel na zadnjoj strani. Pored analognog audio ulaza i izlaza u formi 3,5-milimetarskih priključaka, ovde su prisutni USB-A port za reprodukciju s prenosivih skladišta i za punjenje drugih uređaja, kao i specijalitet serije PartyBox – 6,35-milimetarski ulazi za mikrofon i gitaru, sa zasebnim kontrolama za gain, odnosno glasnoću. Pored toga, u dnu zadnje strane smešteni su veliki bas-refleks otvor i priključak za strujni kabl.

Za žurku i svirku

U skladu sa svojim dimenzijama, PartyBox 100 kao od šale ispunjava svaku prostoriju muzikom, uz snagu koja je dovoljna i za ozvučavanje otvorenog prostora. Zvuk je moćan i upečatljiv, kakav se i očekuje od jednog JBL-a, a posebno nas je impresionirala odlična dinamika – detaljnost je sasvim dobra i pri tišem slušanju, dok tokom glasnog slušanja ne dolazi ni do kakvih čujnih izobličenja.

Za dobar zvuk zaduženi su par niskotonskih jedinica prečnika 133 milimetra i par 57-milimetarskih visokotonaca, koji su smešteni ispod mrežice na prednjem panelu. Za pokretanje je upotrebljena amplifikacija od ukupno 160 vati, a navedena postavka pokazala se kao sasvim dorasla i ozbiljnijim zahtevima tokom reprodukcije. Očekivano, stereo-efekat nije posebno izražen i u tom smislu PartyBox 100 ne može se meriti s pravim dvokanalnim sistemima, ali se veličina zvučnika ogleda u impresivnoj muzičkoj prezentaciji. U pogledu razvijenosti zvučne scene, PartyBox je daleko ispred svih manjih blutut zvučnika, a situacija se dodatno popravlja ukoliko ga postavite u vodoravni položaj.

Uprkos nešto toplijem tonskom balansu, PartyBox 100 prikazuje veliki broj detalja i sposoban je da verodostojno prenese emocije u muzici. Energija, naravno, nikad nije dovedena u pitanje, a sve je podvučeno sjajnim basovima. Najniži tonovi su masivni i precizni, a na uho bi se reklo da PartyBox 100 zaista ispunjava obećanje proizvođača o spuštanju sve do 45 herca. Pored toga, u gornjim basovima vladaju ritmičnost i brzina, uz dovoljno jasnu prezentaciju finesa.

Srednji i gornji deo spektra odlično su se pokazali u numeri “Cantaloupe Island” Herbieja Hancocka. Baš kao što treba, skelet muzike činio je melanholičan i nenametljiv zvuk klavira; noseći glavnu melodiju, zvuk trube bio je mekan, a opet dovoljno prodoran; ritam-sekcija bila je sasvim diskretna, uz izuzetak glasnih činela, koje su bile sjajno ocrtane i upotpunjene preciznim odjekom.

Štimung-majstor

Pored kvaliteta zvuka, PartyBox 100 se pokazuje kao savršeno rešenje za sve ideje koje bi vam mogle pasti na pamet tokom žurke, jer omogućava priključivanje mikrofona i gitare. Dakle, ukoliko želite da pređete s reprodukcije na živo izvođenje ili ste samo odlučili da oterate goste, ovaj zvučnik će vam pomoći i u tome. Dodatno, na raspolaganju vam je lajtšou sačinjen od LED okvira zvučničkih jedinica i dva dodatna stroboskopska svetla, koja se mogu podesiti da rade u nekoliko predefinisanih modaliteta, ali i potpuno isključiti. Na kraju, žao nam je što nismo imali prilike da čujemo dva PartyBox 100 zvučnika uvezana u bežičnu stereo-postavku – sigurni smo da bi pomrsili račune i nekim tradicionalnim hi-fi sistemima.

JBL PartyBox 100
Ukupna snaga: 160 W
Frekvencijski opseg (-6 dB): 45 Hz - 18 kHz
Topologija: 2x133 mm bas, 2x57 mm visokotonac
Ulazi: 1x3,5 mm, 2x6,35 mm
Izlazi: 1x3,5 mm
Dodatno: USB-A, blutut
Interna baterija: 2.500 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 288x551x290 mm
Masa: 9,7 kg
Cena: 299 evra
AVL Projekt, 021/4751-777
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Robustno i izdržljivo kućište.
Višestrana upotrebljivost.
Moćan i dinamičan zvuk.
Energičnost i detaljnost.
Skromna interna baterija.
4.6