Inžinjeri kompanije Bowers & Wilkins
Već nakon prvih najava iz kompanije B&W o lansiranju nove serije 600, odlučili smo da uspostavimo kontakt sa ljudima koji su direktno učestvovali u produkciji ovih proizvoda.

Ljubiša Miodragović

New 600 Series

Već nakon prvih najava iz kompanije B&W o lansiranju nove serije 600, odlučili smo da uspostavimo kontakt sa ljudima koji su direktno učestvovali u produkciji ovih proizvoda. S obzirom da se radi o velikim promenama u veoma popularnoj seriji zvučnika, smatrali smo da će direktan intervju bolje objasniti o kakvim promenama se radi no što bi to moglo puko prepisivanje saopštenja za medije.


Hi-Files: Gospodo Gough i Pearce, recite nam nešto više o sebi. Koje su vaše pozicije u kompaniji B&W?
Mike Gough: Ja sam se pridružio kompaniji B&W 1989. godine i sada sam stariji produkt menadžer (Senior Product Manager). Moja uloga obuhvatala je celokupan razvojni proces, od inicijalne koncepcije do krajnje produkcije. Za razliku od drugih produkt menadžera, moja pozadina je više tehničke nego marketinške prirode.
Steve Pearce: Ja sam stariji inženjer razvoja (Senior Development Engineer) i radio sam mahom na glavnim proizvodima serija od 300 do 800, ali i na proizvodima serije Leisure Monitors, kao što je npr. Mini Theater. U kompaniji sam od 1986. godine.

HF: Gospodine Pearce, šta je bila vaša odgovornost u kreiranju nove serije zvučnika?
SP: Bio sam zadužen za zvučničke jedinice, kao i za sistemski dizajn svih modela u seriji. Drugim rečima, bio sam zadužen za sve što ima veze sa akustikom.

HF: Šta je glavni razlog za kompletnu promenu serije 600? Ovo nije samo nova serija S4, kako smo očekivali?
MG: Generalni format serije 600 kroz prve tri iteracije bio je veoma sličan u pogledu proizvodne ponude, kao i same konstrukcije. Pretpostavljam da je najveća promena usledila kada smo uveli kevlar u seriju S2. Ovoga puta želeli smo da damo stilski svežiji izgled kabinetu zvučnika, jer ipak je izgled prvo što neko primeti kada uđe u radnju. Najviše od svega, želeli smo da “upakujemo” što je više tehnologije moguće, kako bi kupcima naših zvučnika bio ponuđen standard performansi koji nema rivala u ovom sektoru tržišta.

HF: Koja je najveća promena u dizajnu koja je zadesila novu seriju 600? Kako smo videli u saopštenju za medije, u pitanju je nešto sasvim drugačije.
SP: Pre ovog projekta bio sam uključen u kreiranje dizajna serija 800 i CM. Radeći sa high-end proizvodima postavljate standarde veoma visoko i postajete ekstremno kritični i prema najmanjim nedostacima u performansama. Želeo sam da što više tog high-end iskustva prenesem i na novu seriju 600.

HF: Ako smo dobro razumeli, B&W je izgradio novu fabriku u Kini, pored Rotelove fabrike. Koje su najveće prednosti proizvodnje na Dalekom istoku?
MG: Nova fabrička zgrada nalazi se unutar Rotelove fabrike, a ne pored nje. Očigledna prednost proizvodnje u Kini jeste niža cena radne snage u poređenju s cenom u Ujedinjenom Kraljevstvu. Postoji i mala razlika u ceni nekih delova, koja ukupno posmatrano nije velika, jer su mnogi delovi koje smo i do sada koristili dolazili s Dalekog istoka. Mi smo ovu razliku u troškovima iskoristili kako bismo ponudili tehnološki bolje proizvode, a ne da bismo jednostavno smanjili prodajne cene proizvoda.

HF: Mnogi potrošači će gajiti predrasude u pogledu ove proizvodnje. Možete li da ih ubedite u suprotno?
MG: Ne postoji ništa loše u principima proizvodnje u Kini. Pitanje je samo kako tome pristupate. Mi već neko vreme imamo proizvodnju u Kini i svi ti proizvodi su visoko ocenjeni po pitanju performansi i kvaliteta proizvodnje. Mini Theatre i PV1 su pravi primer za to. Ključ je u menadžmentu – kada smo pravili seriju 600 prisutni su bili svi stariji menadžeri iz UK, koji su u kompaniji B&W već duži niz godina. Zato je B&W kultura stavljena na vrh lestvice. Što se same fabrike tiče, sve mašine smo instalirali u Ujedinjenom Kraljevstvu i tek onda ih poslali u Kinu. Ako biste bacili pogled na unutrašnjost kineske i britanske fabrike, odmah biste primetili da su mašine i metode proizvodnje potpuno iste.

HF: Opišite nam seriju 600 svojim rečima.
MG: Naši kupci žele različite stvari od zvučnika. Neki su zainteresovani samo za dvokanalnu muziku, a neki za kućni bioskop. Mnogi žele i jedno i drugo, tako da je serija morala biti raznovrsna. Ipak, želeli smo da smanjimo ukupan broj modela u odnosu na seriju S3. Ne postoji ništa gore od situacije u kojoj je kupac, naročito neko ko je nov u svetu kvalitetnog Hi-Fi zvuka, suočen sa prevelikim izborom. To je razlog zašto smo preporučili tri konkretne kombinacije sistema kućnog bioskopa. Nismo želeli da se kupci hvataju u koštac s prevelikim brojem kombinacija.

HF: Recite nam nešto više o upotrebljenoj tehnologiji. Postoje li neka nova, interesantna rešenja ili ste iskoristili prepoznatljive B&W izume?
SP: Ima dosta toga novog u seriji 600, ali zapravo ničeg nepoznatog kompaniji B&W. Želeo sam da preuzmem što je više moguće od tehnologije koja se dokazala u seriji 800. Naravno, nije bilo načina da isposlujem odobravanje budžeta za korišćenje dijamantskih kupola u visokotoncima, ali nije baš sve što mi radimo tako skupo. Flowport, na primer, sa svojim zaobljenim krajevima s udubljenjima, ne košta ništa više od običnog otvora, loših performansi. Treba samo doći na dobru ideju i korisno je primeniti. Takođe, planiramo da koristimo jednostavan dizajn skretnica. Otkrio sam da mogu bolje da integrišem različite zvučničke jedinice i dobijem bolju zvučnu sliku koristeći jednostavne skretnice. Naravno, korišćenje manjeg broja komponenti omogućilo je da one budu kvalitetnije, što je doprinelo podizanju kvaliteta signala. To je imalo veliki značaj za poboljšanje samih zvučničkih jedinica. One moraju da se ponašaju mnogo bolje u znatno širem frekvencijskom opsegu nego što je to slučaj kod kompleksnijih skretnica. Mnogo mukotrpnog rada je uloženo u dizajn zvučničkih jedinica. Na veliku žalost mojih kolega iz marketinškog odeljenja, najveća poboljšanja skrivena su unutar kućišta, tako da slučajnom posmatraču nisu vidljiva.

HF: Verujete li u uspeh nove serije 600? Šta će biti njena najveća prednost u poređenju s konkurencijom?
MG: Serija 600 je dugi niz godina bila naša najvažnija serija zvučnika, tako da je njen uspeh od vitalne važnosti. Da bi bio uspešan, proizvod mora da ponudi rešenje za potrebe kupaca i da obavlja bolji posao od konkurencije. Predstavljanje serije 600 S3, koja je uspešna i nakon četiri godine, našim konkurentima je očito zadalo težak zadatak. Većina naših konkurenata smatra da je proizvode neophodno menjati na svake dve-tri godine. Jasno je da je nova serija 600 još jedan veliki korak napred, u smislu kvaliteta zvuka, i uveren sam da će zahvaljujući njoj naše liderstvo u godinama koje dolaze biti nastavljeno.

HF: Imate li i neke druge planove? Možete li da podelite neke informacije sa nama, ili je suviše rano za to?
MG: Posao na razvoju u kompaniji B&W je trenutno veoma intenzivan, ali moram da ostanem tajanstven u vezi s detaljima. Ono što ipak mogu da kažem jeste da će korisnici moći da uživaju u kvalitetnom zvuku, na različite načine i na različitim mestima. Nastavljamo sa takvim željama, a naš nedavni projekat sa kompanijom Jaguar je jedno od područja gde želimo da u budućnosti povećamo broj ljudi koji će uživati u B&W zvuku.