Mikal Dreggevik

Direktor Electrocompanieta
Tokom posete High End sajma u Minhenu 2006 godine, imali smo prilike da upoznamo novog vlasnika norveške kompanije Electrocompaniet.

Ljubiša Miodragović

Dečakov san

Hi-Files: Gospodine Dreggevik, recite nam nešto o sebi?
Mikal Draggevik: Rođen sam u malom, bezbednom i lepom selu u Norveškoj, u blizini čuvenog Pulpit Rocka (poznata litica, visoka 604 metra). U ovom malom selu moj otac bio je jedini koji se bavio neophodnim popravkama tehničke opreme. Bavio se elektronikom, mehanikom, popravkom traktora, pegli, mašina za pranje veša, gradio je kuće i tako dalje. Ja sam bio fasciniran tehnikom i veoma rano sam počeo da se interesujem i da razumem elektroniku i mehaniku. To me je zanimalo od prvih dana, čim sam naučio da hodam. Kada sam odrastao moje interesovanje za elektroniku se nastavilo i po završetku fakulteta počeo sam da se bavim ovom profesijom s najvećim entuzijazmom.

HF: Opišite nam Vaš prvi kontakt sa muzikom i Hi-Fi opremom. Koliko znam, svirate veliki broj instrumenata?
MD: Ponovo, verujem da sam i to nasledio od svog oca. On je veoma muzikalan i u kući smo imali električne orgulje i druge različite instrumente. Svake nedelje moj otac je provodio puno vremena svirajući, kako orgulje tako i usnu harmoniku. Sa instrumentima u kući, bilo je prirodno da se i ja bavim istim. Takođe, imao sam nekoliko prijatelja čija su starija braća svirala u raznim bendovima. Od prijatelja sam naučio da sviram gitaru, saksofon, flautu, harmoniku i tako dalje. Ali moram da napomenem da ne sviram profesionalno – nikada nisam imao vremena da se profesionalno posvetim nekom instrumentu. Ali veoma dobro se snalazim s orguljama Hammond B3, mojim omiljenim instrumentom. Kada sam bio mali dečak, moj stariji brat imao je – tako sam verovao – veoma veliki Hi-Fi sistem. Veoma rano sam počeo da maštam o tome da posedujem svoj sistem i kada je moj stariji brat dobio novi sistem, ja sam dobio taj stari. Bio sam veoma mali kad sam napravio prvi zvučnik. Prvi put sam sebi mogao da priuštim sopstveni sistem sa 15 godina. Mojim roditeljima je to što sam sav novac potrošio na Hi-Fi pričinilo veliku frustraciju. Od tog dana moje interesovanje za Hi-Fi više nije bilo prosečno.

HF: Koji je Vaš posao u Electrocompanietu? Kako ste došli u kompaniju? Recite nam još nešto o Vašem prethodnom poslu.
MD: U Electrocompanietu sam generalni direktor, ali i menadžer R&D sektora. To znači da imam potpunu odgovornost za razvijanje novih proizvoda. Ja generišem najveći broj novih ideja, ali te ideje ostvaruje moj tim inženjera. Inače sam ponosni vlasnik Electrocompaniet uređaja već 15 godina. Septembra 2004. godine pročitao sam u vestima da se kompanija Electrocompaniet prodaje. Da skratim priču, kompanija staje pod moju kontrolu do kraja 2004 godine, i tada smo započeli najekspanzivniji period razvoja u istoriji Electrocompanieta. Do kraja 2006. godine, dve godine kasnije, napravili smo 14 novih proizvoda. Na mom prethodnom poslu bio sam direktor kompanije Westcontrol, koja je kupila Electrocompaniet.

HF: Electrocompaniet ima nove vlasnike i menadžment. Koje su najveće promene koje su se dogodile?
MD: Moj prethodni posao bio je da izgradim Westcontrol “od nule”. Osnovao sam tu kompaniju 1994. godine i danas je ona jedna od najinovativnijih kompanija u Norveškoj koja se bavi razvojem u analognoj i digitalnoj elektronici. Ova kompanija je kupila Electrocompaniet, tako da je bilo neophodno da prvenstveno spojimo iskustvo Electrocompanieta i znanje Westcontrola. Ovo je bila veoma uspešna kombinacija, koja nam je dala najbolje iskustvo u digitalnoj i analognoj tehnici. Ako uporedimo inženjere koje mi imamo na raspolaganju sa inženjerima konkurencije, razlika je velika. Potpuno smo reorganizovali menadžment i sistem kontrole kvaliteta. Čvrsto verujemo da će nam kvalitet u svim segmentima vremenom doneti odlične rezultate.

HF: Electrocompaniet ima veoma dugu istoriju. Kako je sve počelo?
MD: Electrocompaniet je predstavio svoje prvo pojačalo pre više od 30 godina. Dizajn je bio baziran na novom pristupu koncipiranja tranzistorskih pojačala, koji su razvili dr Matti Otala i Jan Strophes. Rezultat njihovog rada na inovativnom dizajnu bio je implementiran u elektronska kola u prvom pojačalu od 25 vati, koje je postalo legendarno. Eksperimentisanje s novim dizajnom i želja da se napravi snažno pojačalo s transparentnim i neutralnim zvukom doveli su do otkrića novog načina korišćenja povratne sprege kod pojačala. Godine napornog testiranja i istraživanja rezultirale su stvaranjem pojačala sa dual mono konstrukcijom koje radi u klasi A i koristi drugačiji pristup u izlaznom stepenu, koji do tada nije viđen kod drugih pojačala. Nova tehnologija, nazvana floating transformer tehnique (FTT), donela je značajna poboljšanja kod proizvoda. Ova tehnologija odvela je bliže cilju – vernoj reprodukciji muzike. Sve uređaje kompanije Electrocompaniet napravili su visokoobučeni tehničari, koji su vršili sveobuhvatne testove za maksimalne performanse i pouzdanost. Proizvodi kompanije Electrocompaniet prodaju se u više od 40 zemalja, pružajući najbolji ugođaj pri slušanju ljubiteljima muzike širom sveta.

HF: Recite nam nešto o novim proizvodima, iz Vaše perspektive.
MD: Imamo različite nove proizvode. Jedan od najinovativnijih sistema je novi dvokanalni sistem koji se može pretvoriti u 5.1 sistem, s najboljim kvalitetom izrade. Za potrebe ovog sistema morali smo da razvijemo novi multiplejer, koji pored vrhunske slike mora da pruži i najbolju reprodukciju standardnih kompakt diskova. Svi testovi i povratne reakcije govore nam da smo cilj postigli – napravili smo ultimativni sistem snage 2×400 vati, koji se može pretvoriti u sistem sa 5×120 vati snage za samo 3 sekunde.

HF: Nedavno ste bili na High End 2006 sajmu u Minhenu, na londonskom Sound&Vision sajmu, kao i na norveškoj Hi-Fi show manifestaciji. Kakvi su Vaši utisci sa ovih sajmova?
MD: Na ovim sajmovima demonstrirali smo naš nov sistem, a reakcije su bile podjednake i veoma pozitivne za nas. Novi sistem je nešto najbolje što je napravljeno u Electrocompanietu; tipičan Electrocompaniet zvuk još uvek je tu, ali brži i precizniji nego ranije. Za mene lično ovo je veoma dobro, jer sam obećao da neću uništiti najvažnije ideje Electrocompanieta – emocionalan osećaj i muzikalnost uređaja.

HF: Opišite nam sistem Electrocompanieta iz Minhena.
MD: Koristili smo novi multiplejer EMP-1, a sliku smo prikazivali putem plazma ekrana dijagonale 50 inča sa HDMI interfejsom. Novo pretpojačalo EC 4.9 bilo je povezano sa pojačalom od 2×120 vati i monoblokovima od 3×120 vati. Sistem može da pruži 2×400 vati u stereo režimu i 5×120 vati u surround sistemu.

HF: Imate li neke reakcije kupaca novih proizvoda? Šta oni misle o inovacijama?
MD: Oni su poprilično impresionirani. Jedan magazin u Norveškoj zapitao se da li koristimo neku specijalnu vrstu droge 🙂
Ono što je dobro jeste da nam svi testovi, domaći i internacionalni, daju iste rezultate: zvuk bolji nego ikada ranije i zadržana muzikalnost, koja je veoma važna za ljubitelje ovakvih proizvoda.

HF: Imali smo prilike da testiramo integralno pojačalo ECI 3 i bili smo veoma zadovoljni zvukom. Šta mislite konkretno o ovom pojačalu?
MD: U 2005. godini ovaj proizvod dobio je Best buy nagradu od strane magazina HiFi News iz Velike Britanije. Upravo to i ja mogu da kažem za ovo pojačalo: veoma dobar proizvod u poređenju s nivoom cene.

HF: Na vašem novom web sajtu pročitali smo da je priređena neka demonstracija u Abbey Road studiju. Recite nam nešto više o tome.
MD: Bio je to šou koji je organizovala kompanija Eclipse, poznata po proizvodnji zvučnika. Želeli su da naprave višekanalnu demonstraciju u studiju 2, legendarnom studiju Beatlesa. Kako sam ja shvatio, neko iz grupe promotera SACD formata predložio je naš sistem, zato što je verovao da je najbolji na tržištu. Menadžer kompanije Eclipse me je pozvao i odlučili smo da mu pomognemo. Šou je prošao veoma dobro, a većina magazina iz Ujedinjenog Kraljevstva prezentovala je ovaj šou.

HF: Šta možemo očekivati u narednom periodu? Da li planirate neke nove aktivnosti?
MD: U narednom periodu prenećemo fokus s razvoja proizvoda na razvoj tržišta i marketinga. Nadam se da će rezultati biti vidljivi i u vašem magazinu. Naravno, biće i novih uređaja, ali ih neće biti čak 14!