Metronome Le Player 2S

Dirigentska palica

Zahvaljujući agilnosti domaćeg distributera, unapređena verzija pristupačnijeg Metronome CD plejera sa oznakom Le Player 2S našla se na našem testu nedugo nakon svetske premijere u septembru prošle godine.

Francuska kompanija Metronome osnovana je 1987. i od samog početka nastupala je u visokoj klasi. Iako su se tokom godina pod ovim znakom proizvodila pojačala, kao i zvučne kutije, Metronome je postao prepoznatljiv po izradi vrhunskih CD plejera i transporta, koji su u najvećoj meri izgradili imidž kompanije i doneli joj reputaciju vrhunskog high-end brenda u svetskim razmerama. Stoga, Metronome je već neko vreme potpuno fokusiran na reprodukciju u digitalnom domenu, a ponuda se trenutno sastoji od CD plejera i transporta, D/A konvertera, mrežnih plejera i naprednih muzičkih servera.

Opis
Kao što smo već naveli, testirani uređaj nosi oznaku Le Player 2S i predstavlja unapređenu verziju modela Le Player 2. U osnovi unapređenja nalazi se DAC kolo Asahi Kasei AK4490, koje je zamenilo prethodno AK4395 i omogućilo reprodukciju DSD formata. Proizvođač ističe da Le Player 2S zapravo predstavlja D/A konverter i CD transport u jednom kućištu jer se na zadnjoj strani nalaze koaksijalni ulaz i asinhroni USB-B port, koji omogućavaju direktnu vezu sa eksternim digitalnim transportom i znatno povećavaju stepen upotrebljivosti. Na izlazu su postavljeni analogni RCA i balansirani XLR izlaz, a kod uređaja ove cenovne kategorije nije potrebno naglašavati da su svi priključci šasijskog tipa i prvoklasnog kvaliteta, s pozlaćenim kontaktnim površinama.

Le Player 2S od prvih nota zvuči potpuno prirodno i fluidno.

Vrhunski kvalitet izrade prisutan je i kod ostatka kućišta, koje je napravljeno u potpunosti od metala, s masivnim prednjim panelom od brušenog aluminijuma. Front je nešto većih dimenzija od samog kućišta i dizajnerski je izveden veoma jednostavno, sa samo dva uspravna udubljenja koji vizuelno dele potpuno čistu površinu na tri dela. Na levoj strani najvećeg, središnjeg dela smeštena je fioka za disk, dok se na desnoj strani nalazi panel sa ekranom i komandama. Displej je numeričkog tipa i za današnje vreme deluje pomalo zastarelo iako mu se u pogledu funkcionalnosti nema šta zameriti, dok su komande izvedene veoma zanimljivo. Uključivanje i isključivanje, kao i odabir ulaza za D/A konverter (CD ili USB) obavljaju se pomoću dva prekidača s kratkim, hromiranim ručicama, a tasteri za upravljanje reprodukcijom dizajnirani su u istom stilu i obeleženi atraktivnim oznakama koje predstavljaju polovinu simbola funkcije. Pored toga, na prednjem panelu prisutne su još samo ugravirane oznake proizvođača i modela, pa se može reći da Le Player 2S spada među uređaje koji svojim svedenim izgledom ne odaju cenovnu klasu, ali ni kvalitet reprodukcije koji su sposobni da pruže.

U unutrašnjosti, na poziciji optičkog čitača, nalazi se Philipsov mehanizam sa oznakom GF8, koji je korišćen i u prvoj generaciji ovog plejera. Mehanizam su dodatno modifikovali francuski stručnjaci, a unapređenja su usmerena pre svega ka izmenjenoj pogonskoj osovini, koja doprinosi stabilnosti okretanja. Ostatak kućišta ispunjen je velikom štampanom pločom, na kojoj se, pored već spomenutog konvertera AK4490, nalaze tri torusna transformatora pod punim oklopom i s vrhunskim Schaffnerovim filterima, uz sedam nezavisnih naponskih regulatora i veliku banku elektrolitskih kondenzatora.

Maestrov metronom
Slušanje smo započeli numerom „Always on My Mind“ u izvođenju Barb Jungr, a već razrađeni Le Player 2S nepogrešivo je prikazao prepoznatljivo baršunast glas poznate džez pevačice i emotivni naboj koji ovo izvođenje donosi. Vokal i instrumenti materijalizovali su se ispred nas, reprodukovani besprekorno i uverljivo do poslednjeg detalja. Svaki, najsitniji odjek imao je savršeno odmerenu masu i vremensku određenost, pa se stiče utisak da je ovaj plejer sposoban za naizgled beskonačnu mikrodinamiku. Takođe, jedna od najvećih zamerki na račun digitalnih izvora, u vidu određenih neprirodnih i grubih artefakata u muzici, ovde ne postoji ni u tragovima – Le Player 2S od prvih nota zvuči potpuno prirodno i fluidno. Livingston Taylor u numeri „Isn’t She Lovely“ samo je potvrdio ono u šta smo se već uverili jer nam je testirani plejer priuštio savršenu rezoluciju svakog pojedinačnog tona akustičnih gitara u pratnji, kao i sveobuhvatnu izražajnost i dinamiku Taylorovog glasa. Scena je bila sjajno razvijena po širini i visini, ali još više nas je oduševilo pozicioniranje po dubini. Naime, tokom reprodukcije mogle su se jasno odrediti pozicije muzičara, pa čak i osetiti pomeranje pevača u odnosu na mikrofon.

Prelazak na teži zvuk, uz pomoć Stivija Reja Vona na albumu „Texas Flood“, kao da je ispred nas postavio neki drugi plejer i potpuno drugačiji audio-sistem. Veliki, masivni zvuk Stivijevog Stratocastera ispunio je prostor teškim i odzvanjajućim notama, uz fantastičnu mikro i makro dinamiku, ali i nivo finih detalja koji se teško može čuti kod manje sposobnih plejera. U nastavku, temperamentna „Pride and Joy“ predstavila je Le Player 2S u razuzdanom i znojavom izdanju – izražen ritam i prepoznatljiv Stivijev bugi na gitari bili su tu, ali oplemenjeni jasnijim uvidom u svaki ton, bez gubljenja toka muzike.

U poslednjem delu testiranja kao transport je poslužio računar, a Le Player 2S se našao u ulozi eksternog D/A konvertera. Poslušali smo album „Amused to Death“ Rogera Watersa, a francuski plejer/DAC briljirao je zahvaljujući jedinstvenoj kombinaciji preciznosti i brzine, uz nepomućen uvid u srž muzike. Već karakteristična dinamika bila je dopunjena fantastičnom prostornošću, uz efekte koji su često izlazili nekoliko metara izvan linije zvučnika. Delovi opsega bili su uklopljeni zaista neosetno, a basovi su se spuštali onoliko nisko koliko je ostatak sistema to mogao da isprati, bez ikakvih naznaka izobličenja. Pored toga, impresionirao nas je tihi entuzijazam s kojim Metronome pristupa svakom muzičkom materijalu. Bez obzira na žanr ili tip transporta, ovaj plejer će uvek dati sve od sebe da muzika zvuči najbolje što može. Stoga, kad se koriste digitalni ulazi, nije moguće čuti razliku u odnosu na interni CD transport, osim, naravno, ukoliko se na meniju nađu kvalitetni visokorezolutivni fajlovi. U ovom pogledu, Le Player se predstavlja kao izuzetno konkurentan uređaj i prihvata PCM format rezolucije do 192 kiloherca i 24 bita, kao i DSD do frekvencije od 11,2 megaherca (DSD256). Takođe, upravljanje svim funkcijama omogućeno je preko veoma elegantnog i ergonomičnog daljinskog upravljača izdužene forme, koji kvalitetom izrade potpuno odgovara klasi plejera.

Zaključak
Poput maestra svetskog glasa, testirani Metronome sposoban je da preuzme dirigentsku palicu i da svaki sistem podigne na viši nivo. Ipak, treba imati u vidu da su njegovi kriterijumi veoma visoki, pa i ostatak komponenata u lancu treba da bude jednako kvalitetan. Ukoliko su ovi uslovi zadovoljeni, Le Player 2S će nesumnjivo postati stalni član velikog i sjajno uvežbanog orkestra u vašem domu.

PLUS
Prirodan, analogni zvuk.
Rezolucija i dinamika.
All-round kvaliteti.
Digitalni ulazi.

MINUS
Neupadljiv dizajn ne mora se svideti svakom.

Mediji: CD, CD-R/RW
Formati: do DSD256
D/A konverter: Asahi Kasei AK4490
Digitalni ulazi: koaksijalni i USB-B
Analogni izlazi: RCA i XLR
Dimenzije (ŠxVxD): 450x115x435 mm
Masa: 12 kg
Cena: 4.800 evra
Vox trade, 011/3016-230
Reader Rating11 Votes
72
72
Ocena čitalaca