Sennheiser HD 660 S

Nova legenda

Nastale na brojnim kvalitetima veoma uspešnog i dugovečnog modela HD 650, nove slušalice HD 660 S stižu u klasičnom i prepoznatljivom dizajnu preuzetom od prethodnika, ali s velikim brojem finih tehničkih unapređenja.

Kao jedan od proizvođača s najvećim ugledom u izradi slušalica, Sennheiser ima u ponudi veći broj jasno klasifikovanih modela za kućnu upotrebu na najvišem nivou. Za gornji segment može se reći da počinje od modela HD 600, a karakterišu ga rezonatori otvorenog tipa, kao i vrhunski kvalitet izrade. Nemačka kompanija nedavno je osvežila ponudu u ovom segmentu modelom HD 660 S, koji se ovom prilikom našao na našem testu.

Opis
Ukoliko ste se ranije sreli s nekim od Sennheiserovih kućnih hi-fi slušalica više klase, verovatno ste primetili izuzetno visok kvalitet izrade. Isto važi i za HD 660 S – ove slušalice izrađene su u potpunosti od metala i u rukama deluju veoma robustno. Široki nosač s mehanizmom na izvlačenje gotovo se nimalo ne uvija i očigledno je napravljen da traje i godinama služi vlasnika bez stvaranja problema. Donja strana nosača obložena je dvodelnim i veoma mekanim tapacirom, koji pod prstima podseća na memorijsku penu.

Povećanje glasnoće potpuno je linearno, a izobličenja kao da ne postoje.

Pored podešavanja obima, rezonatori pružaju mogućnost blagog zaokretanja po uspravnoj i vodoravnoj osi kako bi se u potpunosti prilagodili obliku glave i obezbedili najbolje moguće naleganje. Kako su u pitanju slušalice otvorenog tipa, spoljašnja strana velikih rezonatora u potpunosti je prekrivena čvrstom metalnom mrežicom, čiju jednoobraznu površinu remeti samo asimetrično postavljen logotip proizvođača. Na suprotnoj strani, unutrašnji deo obložen je veoma mekanim jastučićima, koji su presvučeni nekom vrstom pliša. Ukoliko planirate da vam HD 660 S budu dugoročno rešenje, dobro je znati da se jastučići mogu zameniti ukoliko se oštete ili pohabaju od upotrebe.

Iako ne navodi detalje poput prečnika zvučničkih jedinica, proizvođač nas obaveštava da su u pitanju drajveri novog dizajna, sa aluminijumskim kalemovima izuzetno male mase. Pored toga, jedinice su pažljivo testirane i ručno uparivane kako bi bio postignut konzistentan kvalitet i najmanja moguća odstupanja (+/-1 dB). Impedansa od 150 oma dvostruko je niža u odnosu na prethodnika, što će omogućiti lakše pokretanje sa slabijim pojačalima za slušalice i prenosivim plejerima. Pored toga, fabrika navodi stepen izobličenja manji od 0,04 odsto, uz najveći zvučni pritisak od 104 decibela i frekvencijski raspon od 10 herca do 41 kiloherc.

Test
Sennheiser HD 660 S se isporučuju u prilično velikom pakovanju. Ispod kartonskog omotača s luksuznom štampom u boji nalazi se kutija od tvrdog materijala sa sunđerastim ispunom, a uz slušalice stižu dva kabla od bakra bez primesa kiseonika (OFC), dužine tri metra. Jedan kabl opremljen je standardnim 6,35-milimetarskim priključkom, dok je drugi predviđen za balansiranu vezu i ima petopolni Pentaconn konektor prečnika 4,4 milimetra. Pored toga, u paketu se nalazi adapter sa 6,35 na 3,5-milimetarski priključak, a kontaktne površine na svim kablovima su pozlaćene.

Uz kvalitetno i dovoljno snažno pojačalo, HD 660 S će tokom slušanja pružiti prepoznatljiv zvuk Sennheiserovih slušalica više klase. Otvoren dizajn donosi širinu scene kakva se retko može sresti kod zatvorenih slušalica, uz izuzetnu preciznost u pozicioniranju tonova po sve tri ose. Nakon neophodnog perioda razrade, HD 660 S kreiraju fantastično transparentnu zvučnu sliku, u kojoj se bez teškoća može razaznati tekstura pojedinačnih tonova – svaka nota nosi određenu masu i jasno trajanje. Visoki tonovi ispunjeni su najsitnijim finesama, koje HD 660 S predstavljaju sa zavidnom lakoćom, poput okorelog profesionalca koji rutinski obavlja najsloženije zadatke. Isto se može reći i za srednje tonove, jer sve je tu, prikazano kao na dlanu i bez sakrivanja ili ulepšavanja. Ove slušalice neće pokušati da učine snimak boljim i da zamaskiraju mane, već će bez dvoumljenja reprodukovati muziku onako kako je izašla iz studija, pa u tom smislu podsećaju na profesionalne sprave. U donjem delu spektra vladaju, reklo bi se, germanska disciplina i pedantnost – tonovi su jednako precizni i čisti poput visokih, uz savršeno odmerenu masu i udarac. Brzina je takođe prisutna, što se može čuti u dinamičnim i zahtevnim pasažima, a najniži tonovi idu veoma nisko i bez izobličenja se spuštaju ispod granice sluha.

Ipak, značajnija od svega jeste sposobnost slušalica da ove pojedinačne kvalitete uklopi u celinu, a HD 660 S to rade zaista šampionski. Prelazi između opsega potpuno su neosetni, uz homogenost prikaza i celovitost prezentacije, kojoj se nema šta zameriti. Povećanje glasnoće potpuno je linearno, a izobličenja kao da ne postoje, pa se s viškom snage ona samo još više uvećava – poput uveličavajućeg stakla. Iako je nama izuzetno prijala, priznajemo da se ova osobina možda neće svideti svakom. Naime, usled svih navedenih karakteristika, HD 660 S mogu ostaviti utisak previše relaksirane i linearne reprodukcije, bez mnogo emocija i vatrometa koji prati povećanje glasnoće. Ovo se može donekle promeniti pažljivim odabirom amplifikacije, što smo mi iskusili prelaskom na Musical Fidelity, ali ne treba očekivati čuda – HD 660 S uvek ostaju verne sebi i dosledne u nameri da prikažu zvuk u što neutralnijem maniru.

Zaključak
Na kraju, reč o dizajnu: za razliku od modela HD 700 i HD 800 koji koketiraju sa sajber-erom, testirane slušalice izvedene su sasvim svedeno i neupadljivo, u formi koja je u potpunosti podređena funkciji i u mat crnoj boji koja doprinosi diskretnoj pojavi. Ipak, minimalistički pristup može da zavara jer HD 660 S, u maniru najboljih slušalica, kao da nestaju s glave nakon samo nekoliko minuta i pružaju vrhunsku udobnost tokom dužeg slušanja. Stoga, iako nisu jeftine, smatramo da Sennheiser HD 660 S vrede svaki dinar i, uz adekvatno pojačalo, mogu pružiti godine i decenije uživanja u muzici.

PLUS
Kvalitet završne obrade.
Homogen prikaz.
Linearnost u celom opsegu.

MINUS
Mogu zvučati nedovoljno uzbudljivo.

Sistem: dinamičke
Tip: otvorene
Frekvencijski opseg (-10 db): 10 Hz - 41 kHz
Izobličenja THD (1 kHz): <0,04%
Zvučni pritisak (SPL): 104 dB
Impedansa: 150 Ω
Kabl: OFC bakar, 3 m
Povezivanje: 6,35 mm i balansirani 4,4 mm
Masa (bez kabla): oko 260 g
Cena: 550 evra
4Audio, 011/770-4320
Reader Rating0 Votes0
-
Ocena čitalaca