Pro-Ject Audio Systems

Gramofon nije mrtav

Austrijska kompanija Pro-ject Audio Systems verovatno je najveći proizvođač gramofona na svetu. Kao član EISA pozvani smo da budemo prvi gosti u novom sedištu nadomak Beča.

Oko četrdeset kilometara severno od Beča, blizu sela Mistelbach, nalazi se nova zgrada kompanije Pro-ject. Lokacija nije izabrana slučajno, već strateški, jer se sedište nalazi pored novog auto-puta koji povezuje Češku, Slovačku i Austriju. Ovaj deo donje Austrije bliži je granici sa Češkom i Slovačkom. Naime, veoma blizu nalazi se fabrika u Litovelu, koju smo imali prilike da posetimo pre četiri godine. Vlasnik Pro-jecta je gospodin Heinz Lichtenegger, koji je ovu državnu fabriku spasao od zatvaranja. Ona je bila deo velike fabrike Tesla, a restrukturiranjem je izdeljena u manje celine, pa je upravo zgrada u kojoj su se proizvodili gramofoni bila Lichteneggeru najzanimljivija za privatizaciju. Pored same zgrade fabrike, Pro-ject je dobio nešto vrednije – sposobne radnike i znanje.

Novi headquarter
Nova zgrada izgleda veoma moderno uprkos tome što se nalazi u, rekli bismo, ruralnom delu države. Kad parkirate auto i izađete iz njega, čućete muziku! Da, u Pro-jectu je uživanje u muzici najvažnije, pa je tako parking veoma lepo ozvučen zvučnicima otpornim na sve vremenske uslove. Predvorje zgrade je izrađeno od perforiranog lima koji izgleda kao brazde gramofonskih ploča. Veliki lobi pored recepcije sadrži pet prostorija za demonstraciju Pro-ject sistema. Jedna od njih ima poređane uređaje na displeju, dok su u tri postavljeni mini-sistemi linija S, DS i RS. S označava small, DS je double small, dok je RS oznaka za reference small. Lichtenegger vidi budućnost hi-fija u mini-komponentama, a svaki posetilac može da posluša ove sisteme i uveri se u razliku u reprodukciji. Poslednja prostorija je zaista velika i u njoj se na jednom zidu nalazi čak 15.000 ploča.

Industrijski turizam
Ideja menadžmenta kompanije je otvorenost prema krajnjem potrošaču. Zaista, ako vas put nanese severno od Beča, možete posetiti ovu zgradu, sami poslušati neki od sistema i čak dobiti kafu i sitno posluženje. „Ova zgrada nije samo administracija i logistika. Polovina ove zgrade nisu funkcije, već emocija. Želimo da pokrenemo industrijski turizam, nešto što u Austriji postaje veoma popularno, i to rade kompanije kao što su Red Bull i Swarovski“, rekao je Heinz. „Ovih 15.000 ploča otprilike je polovina moje privatne kolekcije. To nisu sve posebna ili audiofilska izdanja, ali posetilac naše centrale može slobodno koristiti ove prostorije i uživati u muzici. Ideja je da napravimo i muzej nekih raritetnih hi-fi uređaja. Biće to prava poslastica za audiofile na samo pola sata vožnje od Beča.“

Investicija
Pro-ject je u sedište kompanije investirao preko osam miliona evra, a mogli su je napraviti i gotovo duplo jeftinije. Zašto nisu? Iz više razloga. Kao firma koja se bavi mehanikom, želeli su da sav nameštaj, pokretna vrata i slično budu vrhunskog kvaliteta. Drugi razlog je što svaki zaposleni u kompaniji, bez obzira na svoju poziciju, dobija isti nameštaj i tako se smanjuju razlike među kolegama. Treći, nama najzanimljiviji, jeste investicija od skoro milion evra u sistem grejanja i hlađenja. Ispod zgrade se nalazi ogroman bazen s vodom koja se pumpama pokreće kroz sistem. Tako se leti ta voda greje i onda se zimi koristi za grejanje, i obrnuto, ohlađena voda tokom zime se leti koristi za hlađenje. Za povraćaj uloženog u ovu investiciju, dakle samo u ovaj sistem, kompanija će čekati 15 do 20 godina.

Drugačiji pristup
Najveći deo ove zgrade predstavlja magacin visok čak 18 metara. U njemu su smeštene sve varijante proizvoda u različitim bojama. Ideja Lichteneggera je sledeća: „Želimo da imamo drugačiji pristup našim konzumentima. Želimo da naši distributeri u hi-fi salonima imaju samo najpopularnije modele na stanju u osnovnoj boji. Ako neko želi ljubičasti gramofon u Nemačkoj, može ga dobiti od nas direktno u roku od dva dana, a naš distributer će dobiti svoj deo profita.“ Za Heinza je i servis podjednako važan: „Želimo i veći fokus na servisu. Garantujemo da ćemo na stanju imati sve delove narednih 25 godina. Pogledajte koliko ima brendova koji nakon samo dve godine više ne mogu da vam daju novi daljinski upravljač jer se njihova saradnja s dobavljačem iz Kine završila.“

Kina je više puta bila pominjana u negativnom kontekstu, pa smo pitali zašto smatra da je „outsourcing“ proizvodnje u ovu zemlju loš potez. „Ne, ja nisam nacionalista. Ali moramo biti jasni prema kupcima. Mi želimo da nastavimo proizvodnju u Evropi – ne mislimo na prosto spajanje delova, već na pravu proizvodnju svih delova. I to kupci žele i poštuju. Oni ne žele da plate 1.500 evra za podnostojeći zvučnik napravljen od plastike u Kini.“ Po rečima Lichteneggera, problem su sumanute marže… „Ja želim da spasem hi-fi. Ja znam da sam mali igrač, ali želim da objasnim glasno da je stav da je pohlepa dobra stvar potpuno pogrešan. I za kupce i za dilere. Zbog toga mi imamo drugačiji pristup, dodajemo emociju, dodajemo nešto posebno. Kao što su naši gramofoni posvećeni Bitlsima ili Rolling Stonesima. Rezultat je da danas momak od 25 godina želi da kupi gramofon prvi put u životu.“

Budućnost
Prošle godine Pro-ject je prodao više gramofona nego ikada, što potvrđuje tezu da gramofoni nisu samo „hajp“. U to nas uverava i ovako velika investicija. Pro-ject želi da pokaže svetu da je hi-fi i dalje živ, da se ponovo uživa u muzici, ali da se to nikako ne radi na elitistički način. „Zašto ne preporučiti nekome da kupi pojačalo u manjem pakovanju sa snagom od 30 vati? To je sasvim dovoljno za prosečnu dnevnu sobu.“ Lichtenegger vidi budućnost hi-fija u kompaktnim komponentama. Zbog toga se Pro-ject fokusira na ovu grupu proizvoda, ali pod imenom Box Design.

Po rečima vlasnika kompanije, Pro-ject nije izazvao oživljavanje gramofona, ali je u pravo vreme iskoristio taj talas. Pristupačni gramofoni su dali vetar u leđa kompaniji, pa kad se sabere broj proizvedenih gramofona pod brendom Pro-ject i uporedi s gramofonima s drugim brendingom, možemo reći da je Pro-ject možda najveći proizvođač na svetu. Ne treba zaboraviti da kompanija proizvodi i delove poput ručica za druge firme.

Imali smo prilike da praktično prvi vidimo gramofon Juke Box E. U pitanju je gramofon sa ugrađenim pojačalom, dakle ne pretpojačalom, već pravim pojačalom, koje prihvata i druge izvore zvuka. Sve što korisnik treba da uradi jeste da kablovima poveže zvučnike i uživanje može da počne.

Ono što možemo očekivati od Pro-jecta sledeće godine jeste lansiranje gramofona Yellow submarine, koji će biti, naravno, žute boje, a imaće oblik podmornice.

Zaključak
Lichtenegger je ozbiljan biznismen, ali i veliki audiofil. Ako je on uveren u svetlu budućnost hi-fija, onda i mi želimo da budemo na istom brodu i krenemo na to putovanje.