MBL 116F

Savršenstvo iz Berlina

Nemačka kompanija MBL u svojoj ponudi ima samo šest modela zvučnika. Njima je zajednička upotreba Radialstrahler tehnologije, a na test nam je došao podnostojeći model sa oznakom 116F. Uverimo se u njegove kvalitete.

mbl116F-01-black

Pre osam meseci na stranicama našeg magazina prvi put smo se upoznali sa kompanijom MBL i njenim proizvodima. Testirali smo CD plejer i integrisano pojačalo iz serije Corona, zajedno u sistemu sa zvučnicima 126. U međuvremenu je distributer uvezao još nekoliko uređaja, poput pretpojačala C11 i pojačala snage C21, koje smo povezali sa istim CD plejerom koji može raditi i kao DAC (C31). Ipak, najveća želja nam je bila da testiramo podnostojeći model zvučnika 116F, koji prosto pleni svojim izgledom i već na prvi pogled obećava mnogo. Ovaj sistem su imali prilike da poslušaju i posetioci našeg sajma, a prezentaciju je, na originalan način, vodio Bjorn Rutz iz MBL-a.

Kontrolisanost je fascinantna, dok je tonalni balans perfektan.

Odmah moramo razjasniti da se radi o nesvakidašnjem high-end sistemu. Zbir cena pomenute tri komponente (C11, C21 i C31) iznosi oko osamnaest hiljada evra i već u startu slušalac očekuje da čuje vrhunski zvuk. Pošto najveći finalni utisak ovom sistemu daju upravo Radialstrahler zvučnici, najviše pažnje posvetićemo njima.

Radialstrahler
mbl116F-07Osnivač kompanije Wolfgang Meletsky dobio je ideju za pravljenje omnidirekcionih zvučnika, koje je nazvao Radialstrahler. U pitanju su dinamičke zvučničke jedinice koje se sastoje od karbonskih tračica koje se savijaju, odnosno vibriraju pri prolasku električnog signala. Gornji, najmanji deo sastoji se od 24 tračice, odnosno lamela, kako ih zovu u kompaniji, i one čine visokotonac. Lamele su učvršćene na vrhu. Srednjotonac je većih dimenzija, ali poseduje duplo manje, odnosno 12 tračica. Identične jedinice ima bookshelf model 126, koji smo ranije testirali, visokotonac nosi oznaku HT37, dok srednjotonac ima oznaku HT50.

Ako ste nekada videli, barem na fotografiji, veći model MBL 101 E MK II, onda ste primetili da poseduje i velike trake, koje zapravo čine woofer. Kod našeg MBL-a 116F izostaje ovaj deo, ali za srednjotonski i bas-opseg brinu se klasične zvučničke jedinice. Doduše, njih ima ukupno četiri. U srednjem delu kutije nalaze se dve srednjotonske jedinice, koje su okrenute ka bokovima. Membrane su aluminijumske i prečnika 140 milimetara. Za bas-segment zadužene su takođe dve aluminijumske jedinice, ali prečnika od čak 200 milimetara. Interesantno je da ove zvučničke jedinice rade u push-push režimu, a treba pomenuti još da su sve četiri jedinice pokrivene kružnim maskama. Po topologiji, ovaj zvučnik je četvorosistemski, a rezne frekvencije se nalaze na 170, 650 i 3.500 herca. Skretnica je četvrtog reda, što znači da je prelaz dosta oštar, sa čak 24 decibela po oktavi. Ako vas interesuje više, istražite pojam Linkwitz-Riley filter. U pitanju je L-R skretnica, koja je dobila ime po svoja dva izumitelja, a karakteristična je po ravnom odzivu. Naime, na reznim frekvencijama postoji pojačanje od -6 decibela, te kada se saberu low-pass i high-pass izlazi, rezultat je pojačanje na reznoj frekvenciji od 0 decibela.

Dizajn
Zvučne kutije su izdignute na četiri elegantne nožice, a ove kutije se izrađuju u tri boje: klavir lak crna ili bela, kao i srebrna boja. Radijalne jedinice su zaštićene mrežicom, koja se prostire sa prednje strane kutije čak do njene polovine, što je zapravo nepotrebno i radi se samo o estetskom detalju. Na dnu mrežica postavljen je MBL logotip, koji ćete primetiti i na vrhu radijalnih jedinica i na njihovoj sredini. Logotip ponovljen na tri mesta nešto je što ne viđamo često.

Zadnji panel čini lepa metalna pločica sa još jednim MBL logotipom i veoma kvalitetnim dvostrukim (bi-wire) terminalima za kablove. Kutija 116F ima pomalo neobičan oblik, viđali smo i lepše zvučnike, ali činjenica je da je napravljen veliki iskorak u dizajnu, naročito ako poredimo 116F sa njegovim prethodnikom. Prošli model je imao oznaku 116 i možemo slobodno reći da su njegove oštre ivice i odsustvo estetike činili da taj model deluje kao da je prototip. Naš testirani 116F ima lepe, zaobljene ivice, kvalitetnu i lepo oblikovanu masku, pa je svaki detalj na njemu urađen sa ukusom. Još jedna bitna izmena jeste da je prošli model imao bas-refleks otvor na sredini prednje stranice, dok je kod novog modela ovaj otvor izostao.

mbl116F-09Test
S obzirom na to da se radi o zvučnicima teškim 45 kilograma, odmah smo prihvatili poziv distributera da slušanje obavimo u njegovim prostorijama. Naravno, ostatak sistema činile su pomenute MBL komponente, a povezivanje smo izvršili sa WireWorld kablovima, koje inače ovaj nemački proizvođač toplo preporučuje. Preslušali smo desetak diskova, ali bismo ovom prilikom hteli da istaknemo dva. U pitanju su diskovi sa naslovom „Uncompressed World“, izdanja 1 i 2. Drugo izdanje je posvećeno „audiofilskim ženskim vokalima“. Poslušajte sa prvog izdanja numeru „The Last Waltz“ Friedemanna Witecka, samo za početak, kako biste osetili kakvu stereo-sliku može da izgradi MBL. Ako volite nežne ženske vokale, definitivno treba da čujete celo drugo izdanje, ali numera „8Ball“ Sandre MacBeth već u prvim taktovima preneće vam toplinu koju ne mogu svi hi-fi sistemi da kreiraju.

Omnidirekciona reprodukcija je dosta neobična za slušanje i pravi jedno novo iskustvo. Proizvođač tvrdi da zbog Radialstrahler jedinica postavka ovih zvučnika u prostoru nije toliko važna, ali mi smatramo da, ako se već odlučite za ove zvučnike, eksperimentišete u prostoru. Sigurni smo da će vas rezultati zaintrigirati. Naime, model na prošlom testu, MBL 126, slušali smo u istoj prostoriji, ali je sistem bio postavljen po dužoj stranici pravougaone sobe. Sada smo sistem slušali zaokrenut za 90 stepeni u istoj prostoriji, dakle, po kraćoj stranici, i čini nam se da su visoki tonovi bili prirodniji i puniji vazduha.

MBL 116F posebno impresionira kada je bas u pitanju. Čućete pravi „slam“, koji prosto morate očekivati kod dve bas-jedinice od 200 milimetara, ali fenomenalno definisan. Sigurni smo da dobar deo zasluge za preciznost u reprodukciji basa ovaj sistem duguje pojačalu snage. Kontrolisanost je fascinantna, dok je tonalni balans perfektan. Nikada nećete pomisliti da basa ili visokih tonova ima previše ili da su visoki tonovi preoštri. To se jednostavno neće dogoditi. Slobodno možete poslušati i klasiku, ali i snažniji rok, MBL će izaći nakraj sa svim muzičkim materijalima. Ovi zvučnici nemaju omiljeni žanr, sposobni su da odsviraju sve veoma precizno, bez trunke koloracije. S druge strane, naravno, ne praštaju ako pustite snimak lošije produkcije. Nema lampaškog ulepšavanja stvarnosti, već stoprocentna istina.

Zaključak
Ako posmatramo cenovni razred ovih zvučnika ili celog sistema, jasno je da strogo ograničeni krug ljudi može uopšte da razmatra ovu kupovinu. Ono što se nama sviđa kod MBL-a jeste to što ne morate tragati za simbiozom različitih proizvođača, već dobijate kompletan sistem koji će sigurno odlično raditi. Možete uz zvučnike 116F kupiti i integrisano pojačalo, ali sigurno ćete dobiti preporuku za kupovinu pretpojačala i pojačala snage. MBL već ima predefinisane sisteme, koje preporučuje, a potencijalni kupac samo treba da vidi gde se on tu uklapa. Za uloženi novac dobijaju se pravi high-end zvuk i vrhunski nemački inženjering. Podsetićemo, MBL se nalazi u Berlinu, na poznatom Kurfürstendammu, dok je sama fabrika na obodu grada. Možemo biti posebno zadovoljni što nam je tržište bogatije za ovakav prestižni brend kao što je MBL, kao i što se distributer nije zaustavio na osnovnim komponentama Corona serije. Ako ste bili na našem sajmu, onda znate o čemu pričamo – ceo tekst je onda suvišan.

PLUS
Radialstrahler tehnologija.
Odlična reprodukcija.
Nemački inženjering.

MINUS
Ništa.

Frekvencijski opseg (+/-3 dB): 32 Hz - 33 kHz
Osetljivost (1W@1m): 83 dB
Impedansa: 4 oma
Topologija: 2x200 mm bas, 2x140 mm srednjotonac i 1x omnidirekcioni visokotonac
Dimenzije (ŠxVxD): 280x1200x430 mm
Masa: 45 kg
Cena: 22.000 evra
Reader Rating8 Votes86
86
Ocena čitalaca