FiiO X1

Odličan entry-level

Osnovni model prenosivog plejera dalekoistočnog proizvođača donosi prepoznatljiv dizajn, jednostavnu kontrolu, kompletnu funkcionalnost i vrlo dobar zvuk.

001

Pored skupljih prenosivih plejera X5 i X3, koje smo testirali u prethodnim brojevima, FiiO je nedavno uvrstio u ponudu pristupačniji model X1. U pitanju je uređaj koji se dizajnom snažno oslanja na prestižni X5, ali uz nešto manje dimenzije. Pored toga, dijagonala ekrana je manja za 10 milimetara i na ovom modelu iznosi 51 milimetar, dok je rezolucija svedena na 320×240 piksela. Ipak, proizvođač je zadržao glavnu vizuelnu odrednicu – veliku kružnu komandu, koja zauzima gotovo celu donju polovinu prednje strane i koja se na modelu X5 pokazala kao veoma praktična. Komanda je presvučena gumom koja sprečava klizanje prsta i pruža odličan osećaj pri upotrebi, a oko nje su postavljena četiri metalna tastera za premotavanje, odnosno prelazak na sledeću ili prethodnu numeru, kao i za kretanje menijima. Tasteri za uključivanje i kontrolu glasnoće postavljeni su na levom boku, dok se na desnom nalazi slot za mikro SD karticu, a na donjoj strani je postavljen mikro USB port.

Reprodukcija preko izlaza za slušalice donosi temperamentan i živ prikaz muzike.

Iako ne doseže visine skupljih modela, X1 je opremljen veoma kvalitetnim elektronskim komponentama u unutrašnjosti. Srce sistema predstavlja dvojezgarni procesor Ingenics 4760BS, dok je za digitalno-analognu konverziju upotrebljeno kolo Texas Instruments PCM5142 sa integrisanim DSP sistemom. U analognom delu nalaze se operacioni pojačivači TI OPA2322, dok je za pojačalo za slušalice upotrebljeno kolo Intersil ISL28291.

002Upotreba i zvuk
FiiO X1 se isporučuje u kompletnom pakovanju, koje obuhvata nekoliko komada zaštitnih folija za ekran, silikonsku zaštitnu futrolu crne boje, pa čak i nalepnice različitih dezena (imitacija karbona, drveta i sl.) za prilagođavanje uređaja ukusu vlasnika. Tu je i minijaturno uputstvo za upotrebu, kao i USB-A/micro USB kabl za punjenje interne baterije. S obzirom na to da X1 ne raspolaže sopstvenom memorijom, neophodno je nabaviti memorijsku karticu, a mi smo za potrebe testiranja upotrebili jednu kapaciteta 64 gigabajta. Na preporuku proizvođača, pre početka evaluacije ažurirali smo firmver na aktuelnu verziju (v1.1), što je donelo širu podršku za plejliste, kao i druge dodatke. X1 se uključuje nešto dužim pritiskom na on/off taster, nakon čega se na ekranu ukazuje lep i sasvim pregledan sistem menija. Kategorije su predstavljene grafičkim simbolima, pa je lagodno snalaženje zagarantovano. Pored osam jezika, u glavnim podešavanjima moguće je odabrati drugačiju kombinaciju boja na displeju, način prikaza naziva numera, ali i sleep timer ili automatsko isključivanje nakon određenog perioda neaktivnosti.

Pored izlaza za slušalice, tokom testiranja koristili smo linijski izlaz za povezivanje sa stereo-sistemom. Iako je fizički u pitanju isti izlaz, prebacivanje se obavlja u meniju, a razlike u zvuku nisu velike, ali postoje. Uz slušalice, X1 nam je priuštio nešto topliju reprodukciju sa dovoljnom količinom detalja. Dinamika je solidna, a osećaj prostora sasvim dobar. Visoki tonovi su precizni i odlično definisani, ali je celokupna muzička slika više razigrana nego analitična. Ovome doprinose i najniži tonovi, koji stavljaju ritmičnost i masu ispred definicije i brzine, pa basova ni u jednoj postavci ne nedostaje. Ukupno, reprodukcija preko izlaza za slušalice donosi temperamentan i živ prikaz muzike, što je sasvim adekvatno za slušanje u pokretu.

Sledeća etapa bilo je prebacivanje na linijski izlaz i testiranje u sklopu stereo-sistema, a promena elektronskih kola na putu signala donela je nešto izmenjen krajnji rezultat. Reprodukcija je smirenija i linearnija, sa više detalja i, prema našem mišljenju, vernijim zvukom. X1 se u ovom režimu predstavlja kao prilično neutralna sprava, koja je po kvalitetu signala potpuno dorasla upotrebi uz entry-level dvokanalne sisteme. Širina scene, pozicioniranje instrumenata i postavka po dubini nalaze se rame uz rame sa CD plejerima budžetske klase, pa je prava šteta što X1 ne funkcioniše kao eksterni USB D/A konverter jer smo sigurni da bi i u takvoj postavci imao šta da ponudi. Ipak, želja za što konkurentnijom cenom uslovila je izostanak ove funcije, koja ostaje rezervisana za skuplje modele X3 i XC5. Na kraju, treba pomenuti da smo tokom testa utvrdili da X1 bez pogovora reprodukuje FLAC fajlove rezolucije do 192 kiloherca i 24 bita, te da podržava sve popularnije audio-formate.

Svestran i pristupačan
Nakon višenedeljnog testiranja, utisci o ovoj maloj i pristupačnoj spravi više su nego pozitivni. Kvalitet izrade je sjajan, a dobro odabrane elektronske komponente pružaju mnogo muzike za skroman novac. Još jedna stvar koju nismo spomenuli jeste interna baterija, koja nam je tokom testiranja bez problema trajala po 12 sati, što je odličan rezultat. Kad je u pitanju kvalitet reprodukcije, u igri je mnogo faktora, a poređenje koje smo napravili nije baš zahvalno jer zavisi od velikog broja dodatnih faktora: kvaliteta korišćenih slušalica, pojačala, zvučnika i dr. Pored toga, X1 omogućava prilagođavanje zvuka pomoću sedmopojasnog ekvilajzera sa sedam predefinisanih modaliteta i opcijom podešavanja po želji korisnika. Ukupno, FiiO X1 će vlasniku pružiti kvalitetan zvuk u pokretu, uz mogućnost reprodukovanja celokupne muzičke kolekcije na kućnom audio-sistemu, a sve to po više nego povoljnoj ceni.

PLUS
Kvalitetna izrada.
Intuitivne komande.
Vrlo dobar zvuk.
Sjajan odnos cene i kvaliteta.

MINUS
Malo interne memorije ne bi bilo naodmet.

Ekran: TFT 51 mm, 320x240 px
D/A konverter: Texas Instruments PCM5142
Formati: AAC, ALAC, APE, FLAC, MP3, OGG, WAV, WMA
Izlaz za slušalice/analogni izlaz: 3,5 mm
Memorija: mikro SD slot
Interna baterija: 1.700 mAh
Dodatno: mikro USB
Dimenzije (ŠxVxD): 57x96x14 mm
Masa: 106 g
Cena: 109 evra
Reader Rating7 Votes84
84
Ocena čitalaca