MAKERbuino pobedio na Idea Knockoutu 2017

Startup CircuitMess iz Karlovca iza kojeg stoji osamnaestogodišnji Albert Gajšak, koji stvara gaming-konzolu MAKERbuino namenjenu sticanju osnovnih znanja iz STEM područja (nauka, tehnologija, elektronika i matematika) osvojio je prvo mesto na Idea Knockoutu 2017, najvećem regionalnom takmičenju tehnoloških ideja. Idea Knockout se, u organizaciji magazina Bug, održao juče četvrtu godinu zaredom, u prostoru HUB385.

Mladi Gajšak će sa svojom MAKERbuino konzolom u januaru otputovati na CES 2018. Pobedom na Idea Knockoutu 2017 osigurao je dve povratne aviokarte i hotelski smeštaj u Las Vegasu, vožnje Uberom i izlagački štand na CES-u 2018, gde će svoj proizvod predstaviti najvećem svetskom auditorijumu – novinarima, investitorima i potencijalnim distributerima iz celog sveta.

MAKERbuino je gaming-konzola koja se isporučuje u delovima i potrebno ju je sastaviti, prateći uputstva s interneta, što je proces kroz koji se kod korisnika razvija strast prema programiranju, elektronici i tehnologiji. Do sada je prodato preko 2.500 primeraka ovog uređaja, a konzola je nedavnom kampanjom na Kickstarteru prikupila 100.000 američkih dolara, desetostruko nadmašivši zacrtani cilj.

Drugoplasirani tim na Idea Knockoutu 2017 bio je splitski Me.mum, čiji istoimeni uređaj u kombinaciji s mobilnom aplikacijom na izuzetno precizan način određuje najplodniji dan u mesečnom ciklusu žene, značajno povećavajući šansu za začećem. Trećeplasirani tim Parklio, također iz Splita, impresionirao je žiri svojom pametnom blokadom za parkirna mesta, koja omogućava rezervaciju i plaćanje parkirnog mesta mobilnom aplikacijom. Sva tri prvoplasirana tima predstaviće se publici Bug Future Showa 2018, najavljenog za početak sledeće godine.

Žiri Idea Knockouta činili su Nikolina Zečić iz Zagrebačke banke, Ljubiša Miodragović, potpredsjednik EISA asocijacije, Marin Trošelj iz startupa STEMI kao pobednik prošlogodišnjeg Idea Knockouta, Davor Tremac, generalni direktor Ubera za našu regiju, Ivan Polojac iz Samsunga, Hrvoje Balen s Visokog učilišta Algebra, Luka Sučić iz HUB385, Ivan Brezak Brkan s Netokracije, Dragan Petric iz Buga i predsednik žirija Bojan Mušćet iz Hrvatskog Telekoma. Nadzor regularnosti žirija obavljala je Suzana Vezilić iz Trgovinske kancelarije ambasade SAD u Zagrebu.

Idea Knockout 2017 održao se uz generalno pokroviteljstvo Hrvatskog Telekoma, a sponzorski su takmičenje podržali Visoko učilište Algebra, Zagrebačka banka, Samsung, Uber, HUB385 i Beck’s pivo. Nastupilo je 20 timova iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, učinivši i ove godine ovo takmičenje ubedljivo najvećim startup događajem u regionu. CES 2018, na kojem će pobednički tim nastupiti kao izlagač, održaće se u Las Vegasu od 9. do 12. januara 2018.