Dynaudio Special Forty

Novi jubilej

Poput svakog uglednog proizvođača koji drži do tradicije, Dynaudio ima lep običaj da obraduje audiofilski svet predstavljanjem posebnih modela kako bi se na najbolji način obeležili važni datumi u životu kompanije.

Pored toga, posebno nam je drago što danski proizvođač ovo često radi s merom, što znači da širim slojevima ljubitelja dobrog zvuka omogućava da se domognu pravog malog bisera među zvučnicima, po ceni koja je još uvek u zoni prihvatljivog. Nakon duhovnog prethodnika s oznakom Special Twenty-Five, 15 godina kasnije pred nama je novi jubilarni model Special Forty, koji obeležava 40. rođendan kompanije Dynaudio.

Klasičan dizajn
Ako je nova serija Contour donela otklon od prepoznatljivog Dynaudio dizajna i prvi put unela obline u ponudu proizvođača, Special Forty predstavlja povratak korenima. Spoljašnji izgled jubilarnog regalskog zvučnika bazira se na aktuelnoj seriji Focus XD, što podrazumeva pravilnu formu i ravne površine, kao i zasečene rubove prednjeg panela. Stoga, osnova kabineta zapravo je šestougaona, uz zakošene bokove koji se približavaju ka zadnjem delu, što je učinjeno kako bi se eliminisali stojeći talasi unutar kutije. Bas-refleks otvor većeg prečnika postavljen je na gornjem delu zadnje strane, a u dnu se nalazi metalna ploča s jednim parom zvučničkih terminala, serijskim brojem i oznakom modela. Očekivano, završna obrada je na izuzetno visokom nivou, pa se Special Forty neće postideti ni pred višestruko skupljim kutijama, a o samom finišu biće reči malo kasnije.

Veći deo prednje strane zauzela je niskotonsko-srednjetonska jedinica prečnika 170 milimetara, koja je bazirana na klasičnom modelu 17W75. Patentirana MSP (Magnesium Silicate Polymer) membrana pruža optimalan odnos između krutosti, stabilnosti i dampinga, a proizvođač navodi i da, za razliku od većine drugih materijala, MSP vremenom ne gubi svoja svojstva. Iza velikog poklopca za prašinu sa otvorima za hlađenje nalazi se masivni motor, a čitava konstrukcija smeštena je u korpu izvedenu u AirFlow tehnologiji, koja smanjuje unutrašnje refleksije i poboljšava kretanje vazduha bez umanjenja krutosti i stabilnosti.

Bili smo fascinirani prikazom hrapavog i grubog, ali ujedno veoma emotivnog vokala.

Visokotonac pripada poznatoj seriji Esotar, za koju stručnjaci tvrde da je jedna od najboljih na svetu. Nova jedinica Esotar Forty opremljena je kupolastom membranom prečnika 28 milimetara i smeštena u veliki usmerivač, a iza nje se nalazi hibridni neodimijumski magnet. Pored toga, unutrašnji delovi obe zvučničke jedinice modifikovani su kako bi omogućili više prostora za protok vazduha, optimalnije postavljanje izolacije i smanjenje pritiska unutar kabineta.

Skretnica prvog reda predstavlja još jedan klasičan izdanak Dynaudiove kuhinje, a u ovom slučaju zapravo se radi o skretnici iz serije Contour, koja je karakteristikama, ali i cenom prilagođena testiranom modelu. Primenjene tehnologije obuhvataju Phase Alignment i Impedance Alignment, a kako je u pitanju dvosistemska topologija, rezna frekvencija postavljena je na dva kiloherca. Na spoljašnjoj strani za povezivanje su predviđeni veoma kvalitetni i masivni WBT terminali poslednje generacije, izrađeni od pozlaćene metalne osnove i čvrste oplate od providne plastike.

Izrada kabineta predstavlja priču za sebe. Sa udaljenosti od nekoliko metara, reklo bi se da je u pitanju prirodni furnir nešto egzotičnije teksture, ali detaljniji pregled pokazuje da se takva šara ne može sresti kod drveta. Naime, u Dynaudiju su odlučili da pod presom zalepe više tabli furnira breze, pa da zatim čeonu površinu koriste kao finiš. Kao rezultat dobijena je zaista atraktivna i jedinstvena tekstura, koja se razlikuje kod svakog primerka, a njena egzotičnost dodatno je istaknuta upotrebom sjajnog klavir-laka. Jubilarni zvučnici dostupni su u upadljivom finišu crvene breze, kao i nešto diskretnijem, ali jednako lepom finišu sive breze.

Zvuk
Slušanje smo započeli albumom Rogera Watersa „Amused to Death“ izdatim 1992. Uvodni deo naslovne numere ukazao nam je na izuzetan stereo-efekat i dubinsko pozicioniranje jer su tonovi bili jasno formirani u središtu prostorije, na pola puta između zvučnika i pozicije za slušanje. Vokali su prezentovani potpuno verno, uz prepoznatljivu boju i teksturu Watersovog glasa, kao i plemenite, baršunaste prateće vokale u pozadini. Pored toga, Special Forty su sposobni za stvaranje izuzetno široke pozornice, pa su pojedini efekti bili postavljeni nekoliko metara levo, odnosno desno od zvučnika. Dinamika je na zavidnom nivou, što se može čuti pri brzom smenjivanju glasnih i tihih deonica. Fabrika navodi da je posebna pažnja posvećena uspostavljanju potpune simetrije tokom ekskurzije membrane, što je postignuto optimizacijom geometrije vešanja, kao i prilagođavanjem centralnog poklopca u središtu membrane.

Reprodukcija numere „Private Investigations“ benda Dire Straits nadovezala se u istom stilu, s obiljem makro i mikro dinamike. Posebno nas je oduševilo što su i najfiniji detalji prikazani uz adekvatnu masu i odlično definisano telo tonova. Postavka pozornice ponovo je bila sjajna, uz izraženo pozicioniranje po dubini. Na drugoj strani opsega, u niskotonskom delu, takođe se dešava mnogo toga – basovi su masivni i čvrsti, uz veoma precizno trajanje tonova. Pored toga, iznenadilo nas je što su razlike između japanskog i nemačkog izdanja albuma „Love Over Gold“ bile prikazane veoma jasno i uopšte nije bilo teško uočiti ih. Iako Special Forty ne mogu pobeći od svoje bookshelf konstrukcije, najniži tonovi su daleko bogatiji nego što mala zapremina kabineta nagoveštava. Stoga, verujemo da suština ovih zvučnika jeste pružanje high-end zvuka u manjim prostorijama i po razumnoj ceni.

U nastavku slušanja uverili smo se u sjajan osećaj za ritam i sposobnost prenošenja emocija, uz temperamentan i energičan zvuk klavira Oscara Petersona na albumu „We Get Requests“. Četkice na perkusijama, kao i kontrabas prikazani su izuzetno dobro, sasvim verno i s mnogo vazduha oko tonova. Uklapanje između opsega odvija se potpuno neosetno, što je zasluga preklapanja u rasponu od čak 3.000 herca. Naime, visokotonac se spušta do oko 1.000 herca, dok je mid-bas soposoban da reprodukuje zvuk do 4.000 herca, što, uz optimalno konstruisanu skretnicu, daje savršeno glatku i ujednačenu prezentaciju u čitavom spektru.

Kao poslednji izazov, na red je došao Hugh Masakela s poznatom numerom „Stimela (The Coal Train)“. Pored prodornog zvuka trube, bili smo fascinirani prikazom hrapavog i grubog, ali ujedno veoma emotivnog vokala u ovoj numeri. Karakterističnu simulaciju parne lokomotive Special Forty obavili su veoma uverljivo, ali ovde se mora imati u vidu prostor iza zvučnika, kao i adekvatna amplifikacija. Iako svi zvučnici vole snagu i kontrolu, Dynaudio je u ovom pogledu i dalje za nijansu zahtevniji, pa ne treba štedeti pri odabiru pojačala.

Pristupačni high-end
Treba napomenuti da je proizvođač mislio i na audiofile koji oskudevaju u prostoru, pa se uz zvučnike dobijaju dvodelni sunđeri, koji omogućavaju delimično ili potpuno zatvaranje bas-refleks otvora. Deo najnižih frekvencija će u ovom slučaju biti žrtvovan, ali će biti omogućeno postavljanje zvučnika bliže zadnjem zidu ili uglovima prostorije. Pored toga, kabineti su opremljeni platnenim mrežicama, za koje smo se uverili da ni na koji način ne utiču na kvalitet reprodukcije. Mrežice se pričvršćuju pomoću skrivenih magnetnih držača, što znači da estetika nije narušena kad su mrežice skinute.

Na kraju, vratićemo se na sam početak teksta kako bismo potvrdili da je danski proizvođač na svoj 40. rođendan uspeo da iznenadi audiofilsku populaciju. Special Forty donose zaista nesvakidašnji kvalitet i svestranost, kao i veoma lep klasičan dizajn, te predstavljaju cenovno prihvatljivu ulaznicu u high-end arenu.

PLUS
Kvalitet izrade i materijala.
Klasičan Dynaudio dizajn.
Sjajna dinamika.
Ujednačena i verna reprodukcija.

MINUS
Uz adekvatan ostatak sistema – ništa.

Preporučena snaga pojačala: do 200 W
Frekvencijski opseg (+/-3 dB): 41 Hz - 23 kHz
Osetljivost (1 W / 1 m): 86 dB
Impedansa: 6 oma
Rezna frekvencija: 2 kHz
Topologija: 1x170 mm bas/srednjetonac, 1x28 mm visokotonac
Dimenzije (ŠxVxD): 198x360x307 mm
Masa: 8,1 kg
Cena: 3.000 evra
Vox Trade, 011/3016-230
Reader Rating22 Votes75
75
Ocena čitalaca