LG 49UJ7507

Pristupačni 4K

Kao model iz sredine serije UJ75, testirani televizor pruža sve što bi većina korisnika mogla da poželi, uključujući i ekran u 4K rezoluciji, a sve to po ceni koja se spušta ispod magične granice od 1.000 evra.

Napredak kod savremenih televizora primetan je još pre otpakivanja jer kutije iz godine u godinu imaju sve veću površinu, ali sve manju debljinu. Šalu na stranu, LG 49UJ7507 zaista je uzorno tanak za televizor s pozadinskim osvetljenjem – u pitanju je Edge LED tehnologija. Kućište je neznatno deblje samo u donjih desetak centimetara, gde je smeštena elektronika. U skladu s tim je i okvir ekrana, koji je veoma tanak i izveden u hromiranoj nijansi, pa se savršeno uklapa sa atraktivno zakrivljenim postoljem. Pored forme koja ne opterećuje prostor, postolje ne zahteva preveliku površinu za postavljanje, pa se televizor može staviti i na užu policu. Ostatak kućišta izveden je u crnoj boji i izrađen od plastike solidnog kvaliteta.

Prikaz crne boje izveden je veoma dobro, uz solidnu dubinu i slojevitost.

U levom delu zadnje strane smešteni su priključci, podeljeni u dve celine. Glavni panel sadrži dva koaksijalna antenska ulaza, dva HDMI ulaza i dodatni komponentni video, RCA audio, USB-A i LAN ulaz, kao i audio-izlaze u formi digitalnog optičkog i analognog 3,5-milimetarskog priključka. Dodatni panel za bočno priključivanje sadrži još jedan USB-A port i dva HDMI ulaza, kao i Common Interface slot za proširenje pomoću eksternih kartica.

Karakteristike
Već smo spomenuli da 49UJ7507 ima IPS LCD ekran sa Edge LED tehnologijom osvetljenja, a iz oznake se može zaključiti da njegova dijagonala iznosi 49 inča, odnosno nešto više od 124 centimetra. Ekran je izveden u 4K Ultra HD rezoluciji od 3.840×2.160 piksela, što predstavlja jedan od najvećih aduta ovog televizora. Za kvalitet prikaza stara se Active HDR tehnologija s Dolby Vision sistemom, uz podršku za HDR10 i HLG. Pored toga, testirani LG opremljen je 4K Upscaler sistemom, koji podiže rezoluciju svakog ulaznog signala na Ultra HD.

Audio-sistem projektovan je u saradnji sa stručnjacima iz kompanije Harman Kardon i izveden u dvokanalnoj postavci. Za pokretanje zvučnika zaduženo je pojačalo snage 10 vati po kanalu, uz mogućnost dekodiranja DTS signala i druge pogodnosti. Za razgovetne dijaloge upotrebljena je tehnologija Clear Voice III, dok Ultra Surround simulira ugođaj sedmokanalnog sistema kućnog bioskopa.

Test
Za razliku od skupljih modela, uz koje se isporučuju standardni daljinski upravljač i Magic Remote, kod testiranog televizora upotrebljena je neka vrsta hibrida. Naime, daljinac ima dimenzije i sve tastere sistemskog upravljača, ali uz dodatak kontrole kursora pokretom i glasovnih komandi. U odnosu na čistokrvne Magic Remote upravljače, nedostaje samo panel osetljiv na dodir, što je nadoknađeno tasterima za pomeranje kursora.

Tokom upotrebe, 49UJ7507 ne pokazuje znakove probijanja svetla po rubovima ekrana, što je česta boljka Edge LED televizora. Osvetljenje je prilično ravnomerno, što se može najbolje videti pri reprodukciji crne boje. Kao najveći kamen spoticanja i jedan od ultimativnih testova kvaliteta savremenih televizora, prikaz crne boje ovde je izveden veoma dobro, uz solidnu dubinu i slojevitost, i bez negativnih efekata. Ostatak kolornog spektra prikazan je odlično, sa živim bojama i sjajnom gradacijom – ukoliko vam, ipak, boje u standardnoj postavci deluju prezasićeno, sve to se može do detalja podesiti u opcijama. Takođe, još jednu pozitivnu stranu predstavlja veoma dobar ugao gledanja jer ovaj TV pruža odličan kvalitet prikaza i ako ne sedite direktno ispred ekrana.

Prelazak na sve zastupljenije HDR sadržaje i izvornu 4K rezoluciju predstavio je 49UJ7507 u još boljem svetlu. Iako ne može da se poredi s daleko skupljim Full LED ili, još bolje, OLED panelima, testirani TV pruža primetnu razliku u kvalitetu prikaza u odnosu na SD i HD materijal. Prikaz boja je slojevitiji i prirodniji, s još boljom definicijom i izraženijim kontrastom.

Još jedno prijatno iznenađenje predstavlja kvalitet zvuka. Iako su prve generacije flat-panel televizora imale veoma loš zvuk, činjenica je da se ovo iz godine u godinu popravlja, pa se za aktuelne modele može reći da imaju sasvim dobar kvalitet audio-reprodukcije. Tonovi su čisti i jasni, a dijalozi razgovetni, uz prihvatljiv dinamički raspon, pa se najveći nedostaci primećuju u donjem delu spektra. Iako pomenuta Ultra Surround tehnologija donosi određeno povećanje prostornosti u zvuku, za pravi višekanalni ugođaj preporučujemo dodavanje sistema kućnog bioskopa ili bar sposobnog saundbara – mi smo se odlučili za LG kombo sa oznakom SJ9, koji je pružio daleko ozbiljniju zvučnu podlogu i doprineo istinskom uživanju u filmovima.

Veliki deo korisničkog iskustva kod savremenih televizora predstavlja smart sistem. Proizvođači primenjuju različita rešenja, s manje ili više uspeha, a LG već godinama razvija sopstveni sistem webOS. S ovim sistemom sretali smo se više puta i uvek je na nas ostavio pozitivan utisak, a aktuelna verzija 3.5 deluje zaista fantastično. Odziv na sve komande veoma je brz, a rad tečan i bez zastoja, što je zasluga sposobnog četvorojezgarnog procesora, ali i besprekorne optimizacije celokupnog sistema. Platforma je veoma jednostavna za upotrebu i može se dodatno prilagoditi željama i potrebama korisnika. Podrška za fajlove obuhvata DLNA preko mreže, dok se sa eksternih USB skladišta mogu reprodukovati H.264, H.265 i drugi popularni formati, kao i MKV kontejneri – naravno, uz prikaz titlova ukoliko postoje. Magic Remote s veoma preciznom kontrolom kursora doprinosi ugođaju, pa 49UJ7507 u ovom smislu predstavlja pravo zadovoljstvo za korišćenje.

Zaključak
Kao model koji pruža pristupačan ulazak u svet 4K materijala, LG 49UJ7507 pruža brojne vrline, uz garnituru opcija kojoj je teško naći nedostatke. Dijagonala ekrana od 49 inča pokazuje se kao optimalna za manje i srednje prostorije, pa ovaj televizor možemo da preporučimo kao sveobuhvatno i future-proof rešenje za uživanje u visokorezolutivnim i mrežnim sadržajima.

PLUS
Savršeni webOS 3.5.
Odličan kontrast i boje.
Podrška za 4K HDR.
Opcije povezivanja.
Magic Remote.

MINUS
Ništa po ovoj ceni.

Ekran: 49" (121 cm)
Tjuner: digitalni
Rezolucija: 3.840x2.160
Video-ulazi: 4x HDMI, 2x RF, 1x komponentni
Audio-izlazi: 1x optički digitalni, 1x analogni 3,5 mm
Zvučnici: 2x10 W
Dodatno: LAN, wi-fi, blutut, 2x USB
Dimenzije (ŠxVxD): 996x630x29,9 mm
Masa: 18,5 kg s postoljem
Cena: oko 920 evra
www.lg.com/rs
Reader Rating7 Votes85
85
Ocena čitalaca