Hi-Files Show 2017

Dobro usvirani sajam

Posetioci i izlagači sada već kao stari znanci, uz novitete i poneki deža vi, proveli su dva zanimljiva dana u hotelu “Holiday Inn”. Ponuda izlagača na Hi-Files Showu 2017 bila je jednako zanimljiva kao i proteklih godina. Izlagače iz Srbije i regiona dosad je već dobro upoznala lokalna publika, a oni su se potrudili da daju svoj doprinos ekonomskom rastu prikazujući ovogodišnje novitete iz sopstvene proizvodnje i distribucije. U atmosferi koja se može opisati kao domaća, dominirali su ozbiljne slušne seanse, druženje uz razgovore i kafu (kod nekih izlagača i uz kvalitetno piće), atraktivne promoterke s najsvežijim informacijama, kao i izgleda neizbežni loudness war izlagača, koji, srećom, nije znatnije uticao na pozitivne utiske posetilaca. Kao i uvek, pored hardvera, mogli ste da odaberete i zanimljive naslove nosača zvuka na velikim popustima, da popunite kolekciju časopisa i nabavite uvek novu memorabiliju s logotipom Hi-Filesa.

Vox Trade
Zahvaljujući studioznim i zanimljivim prezentacijama, na kojima često vlada atmosfera kao na vežbama koncentracije, Vox Trade je tokom godina pružio slušaocima i potencijalnim kupcima detaljan uvid u različite kombinacije proizvođača i topologija – one možda nisu uvek bili egzemplarne, ali svakako jesu zainteresovale širok krug ukusa. Očekivano, zvezda prezentacije bio je zvučnik Dynaudio: ovoga puta, novi Contour 30 (od 7.000 evra) iz sredine ove linije. Podnostojeći dvo-iposistemac sa MSP jedinicama varijabilne debljine membrana i tekstilnim visokotoncem Esotar2 bio je savršena mera za sajamsku salu, koju je s lakoćom punio muzikom i uzbuđenjem, sa isto tako savršenim partnerima u vidu monoblokova Electrocompaniet AW 180 (7.800 evra za par), slatkog zvuka, koji su u Dynaudio isporučivali 380 vati snage. Lampašku kariku u ovom lancu činio je linijski pretpojačivač VTL TL-5,5 vrhunskog zvuka i konstrukcije, s duplim triodnim stepenom, odvojenim napajanjima za svaki stepen, bakarnom štampom, relejima na ulazima i laserski trimovanim potenciometrom. Ipak, pravo iznenađenje za sve posetioce predstavljao je francuski referentni duet Metronome: CD transport T8, kao “tradicionalni” izvor sa eksternim ultranapajanjem Elektra (15.500 evra za kombinaciju), bio je povezan na Metronome C8+ DAC (16.000 evra). Kod ovog poslednjeg + označava mogućnost konverzije DSD formata, dok poseban preklopnik omogućava izbor cevnog ili tranzistorskog izlaznog stepena. Ceo sistem je bio povezan kablovima Transparent Audio, linijom Ultra, a izolaciju od vibracija pružali su šiljci Soundcare.

Manji i izuzetno uspešan sistem bio je predstavljen u sobi na spratu i činili su ga jubilarni Dynaudio Special 40, nedavno predstavljen u Minhenu, u neobičnom ali odličnom paru sa cevnim integrisanim pojačivačem VTL IT 85 od 60 vati po kanalu. Kao izvor radio je Metronome Le Player 2S CD/DAC, MiND-180 strimer i Moon 380D. Ožičenje Transparent Audio je upotrebljeno u celom sistemu.
www.vox-audio.com

 

4Audio
Iako je lokacija hotela “Holiday Inn” zgodna za prilaz iz različitih pravaca, najbliža je bila distributeru 4Audio, tačnije njihovom novom salonu na Novom Beogradu, što je posebno praktično kad je potrebno preneti uređaje za čak dve velike izložbene sale na sajmu. U prvom planu ove godine bio je veliki novitet u ponudi – britanski Roksan, a u srcu sistema integrisani pojačivač iz linije Blak (2.950 evra) sa 150 vati po kanalu, integrisanim DAC-om sa USB i BT ulazima, kao i s gramofonskom sekcijom. Kao izvori, na njega su bili priključeni CD plejer K3 (1.350 evra) s konverterom PCM1798 i rezolucijom 24/192 i DAC K3 (1.350 evra) s konverterom DSD1794A sa PCM i DSD konverzijom i rezolucijom 24/192, odnosno DSD128, u robustnom čeličnom kućištu koje je odlika cele serije. Ovaj sistem, kome je bio pridružen i kompaktni mrežni plejer i pretpojačivač Yamaha WXC-50 (400 evra), pokretao je zvučnike Monitor Audio Silver 300 (1.590 evra). Ovaj moćni podnostojeći trosistemac poseduje šestoinčne long-throw bas-jedinice i zahteva tek tridesetak centimetara odstojanja od zadnjeg zida za optimalne performanse. Ostatak sistema činili su kablovi Oehlbach XXL1 XLR (205 evra za dužinu 0,75 m), SilverXpress (100 evra) i zvučnički Fusion Two 2×3 m (640 evra), kao i strujna letva Oehlbach Powerstation 909 (700 evra).

Okosnicu drugog sistema činili su zanimljivi, iako ne više pristupačni kao ranije, predlozi iz Technicsove serije Grand Class: integrisani pojačivač SU-G700 (2.250 evra) snage 70 vati po kanalu, sa analognim i digitalnim ulazima, i zvučnici SB-G90 (3.950 evra), podnostojeći trosistemci s koaksijalnim srednjetoncem i visokotoncem i zadnjim bas-refleks portom u atraktivnom luskuznom finišu. Kao izvor, ovde je korišćen mrežni plejer Yamaha NP-S303 (350 evra). Za ljubitelje slušalica, 4Audio je izložio nove referentne slušalice iz Sennheisera, model HD-800S (1.700 evra), koje ste mogli direktno da isprobate na referentnom head-ampu Bryston BHA-1 (1.600 evra) s balansiranim ulazima i daljinskim upravljačem, dok je kao izvor na ovom mini-sistemu korišćen Yamahin digitalni plejer i mrežni strimer CD-NT670 (350 evra). Na kraju, 4Audio je predstavio i Devialet Phantom Gold, čiji je odnedavno distributer, prikazavši kako se samo jedan aktivni zvučnik može uspešno nositi s loudness warom iz susednih sala.
www.4audio.rs

 

Sretenović Audio
Domaći distributer Mcintosha i JBL-a Sretenović Audio i ove godine je prikazao najnovije modele ovih firmi na istinskoj high-end prezentaciji, uz minimum prateće opreme i pribora. Zvezda prezentacije bili su zvučnici JBL 4367 (15.900 evra) iz top-serije Synthesis: ovaj grandiozni podnostojeći dvosistemac od 300 vati, u koji je preneta tehnologija iz profesionalnog monitora M12, čine 15-inčni bas i 3-inčni visokotonac u horni, u kombinaciji prepoznatljive plave boje ovog američkog proizvođača i luksuznog furnira. U sistemu koji su činili isključivo Mcintoshovi uređaji izvor je bio SACD/CD plejer i DAC MCD550 (8.500 evra) sa optičkim, koaksijalnim i USB ulazima. Pored toga, ovaj uređaj ima i sopstvenu kontrolu glasnoće, tako da se može priključiti direktno na pojačivač snage. Plejer je bio priključen na pretpojačivač C22 (9.000 evra) vrlo atraktivnog retro izgleda i bez karakterističnih plavih instrumenata, sa dva balansirana i šest nebalansiranih ulaza, kao i sa ugrađenom i podesivom MM/MC gramofonskom sekcijom. Na izlazu je bio pojačivač snage MC452 (12.900 evra), koji je sa svojih cevnih 450 vati po kanalu najsnažniji McIntoshov snagaš i koji je bez čujnih poteškoća pokretao JBL grdosije. Od komponenti koje su pružale podršku muzičkim uređajima, tu je bio samo strujni kondicioner, i to MPC1500 (7.900 evra), koji je iz svojih bezmalo 40 kilograma u stanju da isporučuje oko 1,5 kilovati snage sa stabilnošću napajanja od 2,5 odsto. Sistem je bio povezan tonskim kablovima Kubala-Sosna Fascination, Temptation i Expression, dok su strujni kablovi bili Nordost Red Dawn. Američki zvuk u najboljem svetlu.
www.sretenovicaudio.com

Persej Audio / M-Kabl
Persej audio i M-Kabl ove godine su odlučili da u prvi plan stave ezoteričniji deo svoje distributerske ponude. Tako su neki ostali uskraćeni za neverovatan i drugačiji zvuk MBL-a, koji nije bio izložen, ali kombinacija Lindemannovih komponenti i zvučnika Manger Audio nije bila ništa manje osvežavajuća i drugačija. Zapravo, sigurni smo da bi naročito Manger Audio na nekom slepom testu privukao znatno više poklonika nego što ih ima sada, ali distributera očekuje još posla da publiku čiji je ukus tradicionalno naklonjen britanskom i japanskom zvuku uveri u istinski kvalitet izrade i zvuka ove nemačke firme. Model s1 (15.000 evra) aktivni je podnostojeći dvosistemac, praktično produžetak izuzetnog aktivnog monitora c1, na čijem zadnjem panelu je niz kontrola za prilagođavanje zvuka svakoj prostoriji i pozicioniranju, kao što su rezne frekvencije i limiter snage. Pored njega, u sistemu je radio i pasivni podnostojeći p1 (8.000 evra) praktično iste konstrukcije. Oba zvučnika imaju patentirani transverzalni srednjetonac/visokotonac, koji emisijom transverzalnih talasa zaista gradi drugačiju tonsku sliku i utisak. Kompjuterski audio kao izvor je strimovao u Lindemann MusicBook 25DSD (4.200 evra), u osnovi isti plejer, DSD DAC i pretpojačivač sa analognim i digitalnim ulazima kao MusicBook 10, ali s dodatim hi-res mrežnim strimingom, internet radiom i aptX formatom. Kao pojačivač snage korišćen je Lindemann MusicBook 55 (3.200 evra) u klasi D, koji isporučuje čak 240 vati po kanalu na četiri oma iz minimalističkog dizajna i minimalnih dimenzija komponenti serije MusicBook. Ceo sistem je bio ožičen kablovima Ansuz serije A.
www.mblaudio.rs, www.mkabl.rs

Player
Player se, kao i uvek, drži koncepta dinamičnih prezentacija sistema koje se menjaju više puta u toku dana. Ukupno deset sistema i soba s portabl i integrisanim sistemima prikazali su samo deo ponude ovog distributera. Prvog dana na meniju su bili integrisani pojačivač Denon PMA 1600NE (1.599 evra) s integrisanim DAC-om i USB ulazom i podnostojeći trosistemac KEF Q750 (650 evra za komad); odlična kombinacija koju su činili Hegel H360 integralac (4.549 evra) i novi Focal trosistemac Sopra No°2 (5.999 evra za komad). Oba sistema su bila povezana zvučničkim kablovima QED Genesis Silver Spiral (249 evra za 2×3 m) i interkonektima Signature Audio 40 (199 evra za 1 m). Posebno interesovanje publike privukla je prezentacija KEF Blade Two (19.999 evra), koji je iz originalnog koncepta Blade prešao u domove, kao i kompletan lineup nove KEF Q serije s višekanalnom amplifikacijom Denon. Drugog dana prikazana je i kombinacija koju su činili Hegel Röst (1.999 evra) i novi KEF Q950 (775 evra za komad).

Izvan sale, u sobi, dešavale su se jednako interesantne stvari: možda najuzbudljivija bila je prezentacija aktivnih bežičnih zvučnika KEF LS50 Wireless (2.299 evra) uparenih s mrežnim plejerom Naim UnitiAtom (2.199 evra). Ovaj all-in-one plejer i pojačivač, koji je zamenio Uniti Qute 2, demonstrirao je svoje mogućnosti i sa zvučnicima Klipsch Heresy III (1.199 evra za komad), trećom iteracijom ovog legendarnog modela koji datira iz 1957. Prezentaciju noviteta iz Naima zaokružio je ultraintegrisani UnitiLite (1.999 evra), koji u sebi objedinjuje CD plejer, mrežni strimer i plejer, DAB i FM radio-prijemnik i pojačivač od 50 vati po kanalu. UnitiLite je pokretao Focal Aria 926 (od 849 evra za komad), punokrvni i efikasni podnostojeći trosistemac s poznatim invertovanim visokotoncem i bas i srednjetonskim jedinicama od lanenih vlakana. Konačno, Onkyo stereo AV risiver TX 8270 (679 evra) i novi KEF Q350 (479 evra), naslednik regalskog dvosistemca Q300, činili su pristupačnu kombinaciju veoma solidnog zvuka. U sali koju Player tradicionalno posvećuje zanimljivim odvojenim komponentama bili su izloženi uređaji Denon i Onkyo, gramofoni i komponente Pro-Ject, kao i samostojeći integrisani sistemi poput Naim MuSo Qb.
www.player.rs

 

Audio Note Srbija
Audio Note Srbija, jedna od firmi koju vode ljubitelji zvuka za iste takve ljubitelje, prikazala je veoma zanimljiv novitet: reč je o korejskoj firmi SOtM (akronim od Soul Of the Music), koja je ponudila drugačije, nove principe rada, obrade i konverzije digitalnih signala, posvećujući posebnu pažnju mrežnom strimingu. Predstavljen je mrežni plejer SOtM sMS-200 ultra (600 dolara) s regeneratorom USB signala sMS-tX USB Ultra (1.300 dolara) priključenim na napajanje sPS-500Ultra (660 dolara). Put signala je dalje vodio kroz USB-SPDIF konverter M2 Evo kroz Audio Note digitalni interkonekt do konvertera DAC 3.1x Balanced, a odatle u pretpojačivač M2 preko kabla SOOTO. Zvučnike AN-E/SPe HE pokretali su monoblokovi Empress 2A3 PSE preko zvučničkih kablova AN-SPx. Drugog dana, SOtM mrežni plejer s posebnim napajanjem išao je preko DAC-a Lampizator Antlantic R2R u pojačalo Audio Note OTTO EL84 PSE. Ljubitelji zvuka Audio Notea imali su priliku da čuju dodatnu fluidnost koju SOtM striming rešenja daju zvuku čak i s tako neaudiofilskih izvora kao što je običan internet radio i da zadrže puni utisak karakterističnog cevnog, analognog zvuka ove audiofilske firme.
www.audionote.rs

Dayens
Još jedna domaća firma koju je uvek zadovoljstvo videti na sajmu i pogledati i čuti kako su Dobrinovi tokom godina razvijali i izgradili samosvojnu i u svetskim okvirima vrlo konkurentnu školu zvuka. Pored već dobro poznatog komboa Ampino pretpojačivača (650 evra) i monoblokova (1.200 evra za par), predstavljeni su zvučnici Grande Micra (4.500 evra), koji su, iako skraćenog frekvencijskog opsega, prilagođeni gramofonskom zvuku i njegovom srednjem opsegu. Kao izvor u ovom analognom sistemu korišćen je modifikovani Well-Tempered Labs Amadeus Mk-II s glavom Bezn-Micro Glider, koji je reprodukovao preko MC gramofonske sekcije Godo (400 evra). Ovaj sistem je, posle početnog prilagođavanja slušalaca opsegu reprodukcije, pružio vrlo detaljne i bliske uvide u materijal koji je išao s gramofona. Drugi sistem činili su zvučnici Grande Nano (1.500 evra) priključeni na Vista Audio Spark (350 dolara). Kao digitalni izvor korišćen je kompjuter priključen preko USB konekcije na Hegel DAC H360. Poseban deo opreme činili su kablovi i pribor beogradske firme Way Cables, i to: Poetry RCA (2.000 evra), Silver 3ANA (1.400 evra), kao i napojne kablove Substance, a tu je bila i strujna letva Union, za sada još uvek u fazi razvoja.
www.dayens.rs

Kii Audio
Jedna od najvećih novosti na polju zvuka koja se pojavila poslednjih godina jeste nemački proizvođač zvučnika Kii Audio, koji ima svog zastupnika i u Srbiji. Zvučnici ove firme, iako polazeći od tradicionalne konstrukcije jedinica u kabinetu, zapravo redefinišu način na koji se zvučna slika formira u ovoj komponenti. Prikazani model Three (11.080 evra) ima ukupno šest drajvera na prednjim, bočnim i zadnjim stranicama kabineta. Dalje je sve prepušteno naprednoj DSP elektronici, koja je ovde spuštena iz pro audio segmenta: DSP, naime, brine ne samo o reznim frekvencijama nego i o vremenskom i faznom ujednačenju i tonskim kontrolama. Ovim aktivnim zvučnikom upravlja se pomoću daljinske komande Control (1.500 evra). Kao izvor je korišćen medija server Melco Server N1A (2.500 evra), koji može da radi bilo kao mrežni plejer ili kao NAS direktno povezan na reproduktor po izboru, a opremljen je solidnom internom memorijom od četiri terabajta. Od opreme su korišćeni strujni filter Audience AR6 (3.500 evra) i kombinacija kablova domaćeg FTA sa sve većom reputacijom u domaćoj hi-fi zajednici (kako se to danas kaže), kao i USB kabl Wireworld Platinum.
kiiaudio-srbija.com

AV Impuls
Uvek dinamične i nestandardne prezentacije i diskusije mogu se čuti kod ovog beogradskog distributera, koji je ove godine prikazao prinovu u svom protfoliju brendova, a to je ni manje ni više nego Chord Electronics, koji će sigurno doprineti kvalitetnom razrešavanju digitalnih dilema svih audiofila. Kao glavna zvezda demonstriran je integralac iz serije Signature CPM 2800 MkII (9.000 evra) sa integrisanim FPGA DAC-om, blutut strimingom i 120 vati po kanalu. Kao digitalno-analogni konverteri smenjivali su se Hugo II (2.200 evra), 2Qute (1.200 evra) i pristupačni Mojo (500 evra), svi sa Chordovim implementacijama FPGA kola. Ovaj sistem je po želji posetilaca naizmenično pokretao mali regalski ATC SCM19 (2.650 evra), pitkog i prostornog zvuka, i podnostojeći Spendor A4 (2.600 evra), koji odranije ima svoj krug ljubitelja kod nas. U drugom, pristupačnijem sistemu, koji je prikazao svoje nemale mogućnosti na istim zvučnicima, nalazili su se takođe dobro poznati Exposure 3010, digitalno-analogni pretpojačivač Hegel HD30 i CD plejer Exposure 3010S2 kao izvor. U celom sistemu korišćeni su interkonekt kablovi HiDiamond 4MkII i 7, kao i strujni kablovi Acrolink.
www.avimpuls.com

H.E.A.D.
High-End Audio Distribution (H.E.A.D.) iz Beograda predstavio je sinergiju Luxmana i JBL napravivši kombinaciju komponenti s vrha ponude obe firme. Jedan od retkih gramofona u sistemima koji su prezentovani ove godine bio je bez sumnje i najbolji po zvuku: reč je o Luxman PD171A (6.990 evra), beskompromisnom belt drive modelu, koji je bio opremljen glavom Dynavector 20X2, priključen na Luxman cevni integralac s gramofonskom sekcijom LX-380 (6.900 evra) snage 18 vati po kanalu na osam oma i u retro drvenom kućištu, koje namerno podseća na legendarnu seriju 28 ovog proizvođača. Drugi izvor u sistemu je bio Luxman D-380, CD plejer sa 32-bitnom konverzijom i izborom tranzistorskog ili cevnog izlaza; ovaj drugi uključuje jednu cev ECC82 na samom izlazu. Sa svega 40 vati na četiri oma, ovaj sistem pokretao je moćne dvosistemce JBL S3900 (10.000 evra) iz serije Synthesis u pravcu vrlo muzikalnog i dinamičnog zvuka, a međusobne veze ostvarivali su kablovi Nordost Valhalla i drugi modeli ove firme. Komponente su bile izložene na audiofilskim policama zanimljive konstrukcije i dizajna našeg proizvođača rekova, stalaka i postolja za zvučnike Hifi Tribe iz Novog Sada.

Šolaja Audio / Tight Sound Factory
Na prezentacijama Šolaja Audija atmosfera je uvek zanimljiva jer neupućenima deluje kao da je reč o nekom briljantnom samograditelju, sve dok se ne začuje zvuk koji može biti delo samo ozbiljnog projektanta. Dragan Šolaja je ove godine predstavio saradnju sa Tight Sound Factoryjem (ime iza kojeg stoji član našeg foruma iz Sremskih Karlovaca). Šolaja je izložio već dobro poznati Grand Excellence (4.500 evra) cevni pretpojačivač s transformatorskom atenuacijom i motorizovanom kontrolom glasnoće, jedan od najtiših preampa koje smo imali prilike da testiramo, na koji je kao izvor bio povezan modifikovani Akai CD69. Izlazni pojačivač je bio takođe Šolaja single-ended SE215W sa triodama 6C33C, snage 15 vati. Na drugom kraju zvučničkih kablova (u jednom času došlo je do brzog “svapovanja” ožičenja s kolegama iz PM Acoustics u susednoj sobi) nalazili su se zvučnici Model B (6.500 evra) pomenutog domaćeg konstruktora Tight Sound Factory. Reč je o trosistemskim zvučnicima neobične geometrije i respektabilnog izgleda, sa dva aktivna basa koje pokreću ICEPower modul, dok su pasivni srednjetonac (Fostex FF165) i ribon RAAL 70-10 bili priključeni na cevne izlaze.
www.solajaaudio.com

PM Acoustic / Mir Audio / Gallus Audio Technology
Jednu od najzanimljivijih ponuda na sajmu već tradicionalno čini neformalni zajednički nastup slovenačkih konstruktora PM Acoustics i Gallus Audio Technology i domaćeg Miraudija. Glavni eksponat ove godine bio je flegšip gramofon Leko 4, koji je u potpunosti konstruktorsko delo PM Acoustics, inače specijalizovanog za kablove virhunske klase. Ovaj gramofon impozantnog izgleda, dimenzija i ukupne mase 41 kilogram opremljen je unipivot ručicom Solution od 11 inča (postoji i verzija od 14 inča). U masivnom kućištu od drvenog sendviča poseduje kaišni pogon preko AC motora velikog momenta. Gramofon je bio priključen na Mir Audio MC gramofonsku sekciju pretpojačivača Tara Pi i snagaš Jelani. Mir Audio elektronika je činila besprekoran lanac, na čijem kraju je bio već dobro poznati Gallus Audio Technology Aldebaran, sada predstavljen u novoj iteraciji: identičan spolja i po karakteristikama, doživeo je “update” skretnice, a na osnovu slušanja tokom dva sajamska dana, možemo da zaključimo da sada zvuči još bolje i prefinjenije.

Soulines Turntables
Ako ste naš sajam posetili prvog dana, mogli ste sresti nikog drugog do Igora Gligorova, koji je usred mnogih obaveza stigao i da se pojavi na Hi-Files Showu. Tom prilikom prikazao je svoj poznati “klasični” gramofon Dostoyevsky DCXS: u tradicionalnoj kutiji smeštena je napredna Soulines tehnologija, a umesto odvojenog motora, sada je sve u istom kućištu. Prava je šteta što nismo imali prilike da novi gramofon i čujemo, ali sigurni smo da će to biti moguće prvom sledećom prilikom.
www.soulines.com