JBL E65BTNC

Pristupačni Noise Cancelling

Kao jedne od najpristupačnijih Noise Cancelling slušalica na tržištu, JBL E65BTNC donose veliki broj opcija, solidnu izradu i veoma dobar kvalitet reprodukcije po sasvim prihvatljivoj ceni.

JBL slušalice serije E uvek su se odlikovale veoma dobrim odnosom uloženog i dobijenog, pružajući maksimum za traženi novac, čime su usrećile ogroman broj korisnika širom sveta. E65BTNC nastavljaju ovaj trend kao svestrano upotrebljive slušalice dopunjene odličnim ANC sistemom (Active Noise Cancelling) za eliminaciju buke okruženja i ujedno najpristupačnije Noise Cancelling slušalice poznatog američkog proizvođača.

Opis
E65BTNC se isporučuju u kvalitetnom i čvrstom pakovanju, a spisak prateće opreme obuhvata brzi vodič u štampanoj formi, USB kabl za punjenje i dodatni audio-kabl sa 3,5-milimetarskim priključkom i integrisanim daljinskim upravljačem. Kako su ove slušalice predviđene za upotrebu u pokretu, proizvođač je mogao da isporuči kutiju ili bar vrećicu za transport, ali pretpostavljamo da se po ovoj ceni ne može očekivati sve.

Segment u kojem E65BTNC briljiraju jeste Noise Cancelling.

S obzirom na to da testirane slušalice zapravo predstavljaju model E55BT s dodatim sistemom za eliminaciju buke okruženja, dizajn je ostao nepromenjen i prepoznatljiv za čitavu seriju E. Metalni nosač obostrano je presvučen izdržljivom tkaninom, koja je sa unutrašnje strane prilično tvrdo tapacirana. Prihvatnici su izrađeni od plastike, koja pri upotrebi ostavlja solidan utisak iako nije najkvalitetnija s kojom smo se sreli, a u njihovom središtu nalazi se diskretno postavljen logotip proizvođača. Rezonatori imaju plastičnu spoljašnju stranu, dok su sa unutrašnje strane smešteni mekano tapacirani jastučići. Očekivano, slušalice se mogu podešavati po obimu, a rezonatori se mogu zaokretati kako bi što bolje nalegli na površinu glave, dok se prilikom transporta mogu preklopiti kako bi zauzimale što manje prostora.

Obod desnog prihvatnika iskorišćen je za smeštaj komandi i tu nailazimo na prekidač za uključivanje, višenamenske tastere za kontrolu glasnoće, reprodukcije i telefonskih poziva, priključak za audio-kabl i tastere za aktivaciju blutut veze i Noise Cancelling sistema. Na suprotnoj strani, levi prihvatnik opremljen je samo mikro-USB portom za punjenje interne baterije kapaciteta 610 miliamper-sati. Pored toga, na prihvatnicima su postavljene LE diode za signalizaciju statusa rada, Noise Cancelling sistema i potrošenosti baterije, kao i integrisani mikrofoni za vođenje telefonskih razgovora.

Iako su spolja gotovo identične pristupačnijem modelu u ponudi, E65BTNC u unutrašnjosti kriju veće razlike. Pored već pomenutog sistema za eliminaciju buke okruženja, rezonatori u sebi kriju zvučničke jedinice prečnika 40 milimetara, što je nešto manje nego kod modela E55BT (50 milimetara). Proizvođač deklariše frekvencijski opseg od 20 herca do 20 kiloherca, uz najveći zvučni pritisak od 108 decibela i nominalnu impedansu od 32 oma kad se slušalice koriste u pasivnom režimu (pomoću kabla).

Test
Iako ih JBL svrstava u kategoriju over-ear slušalica, E65BTNC opremljene su nešto manjim jastučićima, koji pritiskaju ušnu školjku po obodu, pa treba imati u vidu da se ovo može negativno odraziti na udobnost tokom dužih perioda upotrebe. Takođe, nosač slušalica nije previše elastičan i vrši prilično snažan pritisak, pa vam E65BTNC tokom upotrebe nikada neće priuštiti tako poželjan osećaj kao da nestanu s glave – pretpostavljamo da je ovo neophodno kako bi se postigli optimalni rezultati prilikom korišćenja Noise Cancelling sistema.

Uprkos izostanku aptX kodeka, američki gigant uradio je dobar posao u pogledu kvaliteta reprodukcije preko blutut veze. Tonovi su puni i zasićeni, pa slušalice u potpunosti ispunjavaju obećanje o JBL Signature zvuku. Kao i uvek, reprodukcija na toplijoj strani ne obiluje detaljima i finesama, ali ih kod E65BTNC ima dovoljno da se ne stekne utisak da u zvuku nešto nedostaje. S druge strane, muzika kroz ove slušalice zvuči prijatno i melodično, uz sjajan osećaj za ritam i obojenost na pravi način, pa je utisak da se E65BTNC istinski angažuju u cilju pružanja što većeg uživanja u muzici. U pogledu kvaliteta po delovima opsega, moramo da kažemo da kod testiranih slušalica to u velikoj meri zavisi od kvaliteta snimka i produkcije. Stoga, moderni pravci će obilovati snažnim, na trenutke prenaglašenim niskim tonovima. Ali, kad pustite neki stariji ili, bolje, uravnotežen snimak poput Arethe Franklin na albumu „I Never Loved a Man the Way I Love You“, uživaćete u mekanom i sjajno odmerenom basu, sa solidnom količinom detalja. Sa ostatkom spektra slična je priča – ukoliko je snimak izašao iz studija s prezasićenim tonovima, na E65BTNC može zvučati naporno do granice neslušljivosti, dok kvalitetnija produkcija nagrađuje slušaoca izuzetno fuidnom i celovitom prezentacijom, sa odličnim uklapanjem po opsezima i užitkom koji vas stalno tera da poslušate i sledeću numeru.

Još jedan segment u kojem E65BTNC briljiraju jeste Noise Cancelling: razlike u odnosu na reprodukciju bez ovog sistema mogu se primetiti, ali je njegov uticaj na kvalitet zvuka veoma mali i ogleda se u sasvim neznatno prigušenijem zvuku u celom opsegu. S druge strane, eliminacija buke okruženja zaista odlično funkcioniše, toliko da prilikom upotrebe na ulici nećete čuti saobraćaj koji se odvija pored vas. Kad se sagledaju svi aspekti ANC sistema, naš je utisak da je JBL kod ovog modela uradio bolji posao nego kod gotovo dvostruko skupljih slušalica Everest Elite 750NC.

Zaključak
Uz različite opcije povezivanja, integrisani mikrofon, solidnu bateriju i efikasan Noise Cancelling sistem, koji veoma malo degradira zvuk, JBL E65BTNC predstavljaju pun pogodak ukoliko tragate za pristupačnim slušalicama za upotrebu u svakoj prilici.

PLUS
Višestruka upotrebljivost.
Sjajan Noise Cancelling sistem.
Prijatan i celovit zvuk.

MINUS
Samo prosečan kvalitet izrade.
Nedostaje aptX.

Sistem: dinamičke
Tip: zatvorene
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Prečnik zvučničke jedinice: 40 mm
SPL: 108 dB
Impedansa: 32 Ω
Povezivanje: blutut 4.1, mini-džek 3,5 mm
Kapacitet baterije: 610 mAh
Dodatno: mikrofon
Masa: 258 g
Cena: 175 evra
AVL projekt, 021/4751-777
AVL Shop - www.avlshop.rs
Reader Rating0 Votes0
-
Ocena čitalaca