Kako izabrati muzički instrument

Mnogi odrasli, naročito oni koji uživaju u instrumentalnoj i akustičnoj muzici, voleli bi da nauče da sviraju neki muzički instrument, ali su često suočeni sa zastrašujućim pitanjem – odakle početi? Pa, pre nego što naučite da svirate treba da se pozabavite odgovorom na pitanje koji muzički instrument izabrati.

Dobra je vest da je odrasloj osobi daleko lakše da izabere instrument – jer ona zna sve o svojim muzičkim ukusima i ima daleko više opcija kada su instrumenti u pitanju od one školske nedoumice između flaute i sintisajzera.

Evo nekoliko pitanja koja treba sebi da postavite pre odabira novog instrumenta:

U kojoj muzici uživate? Iako deluje očigledno, o ovome treba razmisliti, jer ako, na primer, uživate u akustičnoj indi muzici, bubnjevi kao prvi izbor ne zvuče kao naročito dobra ideja. Treba dobro razmisliti, jer naučiti sviranje muzičkog instrumenta podrazumeva veliku investiciju vremena i novca, pa ako ste već odlučili, neka to bude na instrumentu koji inače volite da slušate. Neki instrumenti su svestraniji od drugih pa jednom kada savladate osnove sviranja gitare ili violončela, možete da se specijalizujete u nekom konkretnom stilu ili načinu sviranja.
U kojim situacijama sebe zamišljate da svirate na nekom instrumentu? Uvek ste maštali da svirate u akustičnom bendu? Možda je mandolina instrument za vas. Više vas privlače džezerske improvizacije? Proverite neki od duvačkih instrumenata poput trube ili saksofona. Ako ipak nikako ne možete da se zamislite u grupi ili s društvom, možda je klavir bolja ideja za vas. Svakako razmislite!
Koja su ograničenja vašeg budžeta? Iako se većina instrumenata može naći u različitim cenovnim razredima, neki instrumenti su daleko jeftiniji od drugih. Na primer, savršeno dobru usnu harmoniku ne morate da platite više od 1.500 dinara, dok ćete za prosečne klavijature morati da izdvojite daleko više novca.
Kakav je prostor u kojem biste vežbali? Ako živite u stambenoj zgradi i čujete svaki korak svojih komšija, set bubnjeva svakako nije pravi izbor. Razmislite obavezno i o tom aspektu jer ne želite da vaš novi hobi postane predmet svađe sa susedima i ukućanima.
Hoće li vam biti lako da pronađete učitelja? Ako želite da naučite da svirate violinu ili gitaru, verovatno će vam biti lako da pronađete učitelja u svakom malo većem gradu u vašoj blizini, ali ako ste se baš nadali da ćete naučiti da svirate bendžo ili harfu, a živite kilometrima daleko od muzičkih škola, možda će ipak biti izazov pronaći nekoga ko će vas učiti. Naravno, nije nemoguće, ali pripremite se, istražite teren i proverite svoje opcije, naročito ako vam je cilj da savladate ne baš toliko popularan instrument.
Koliko vremena planirate da uložite u učenje? Svi instrumenti zahtevaju dosta uloženog vremena i truda ako želite da postanete virtuoz. Ipak, neki instrumenti su jednostavniji od drugih i lakše ih je savladati. Ako vam je cilj da naučite da svirate zarad razonode i još jednog načina uživanja u muzici, razmislite o gitari ili nekim jednostavnijim udaraljkama. Djembe će biti odličan izbor.
Želite li da svirate i pevate u isto vreme? Ako uz sviranje novog instrumenta želite sebi da budete pevačka pratnja, razmislite o jednom od dva klasika: gitari ili klaviru. Nije slučajnost da su upravo ta dva instrumenta najčešća pratnja pevačima.

Još par korisnih saveta prilikom biranja instrumenta:

Pažljivo izaberite instrument. Ako ga zaista ne volite, nećete moći da mu se stvarno posvetite. Ovde nemojte praviti kompromise jer vam se oni neće isplatiti!
Trebaće vam vremena dok ne naučite. Nemojte to da zaboravite. Postavite sebi realna očekivanja, koja vas neće obeshrabriti u učenju, i ne zaboravite da svaki instrument ima neke svoje specifičnosti i da vam, na primer, za ukulele neće trebati isto vremena kao za violinu. Bez obzira na to koji instrument izaberete, budite uporni i strpljivi.
Ne verujte u priče da je učenje sviranja instrumenta lakše deci nego odraslima. Koliko god klinci bili u prednosti zbog načina na koji usvajaju nova znanja, odraslima ide u prilog bolja organizovanost (naročito vremena potrebnog za vežbanje), veća ozbiljnost (posebno onda kada je u pitanju finansijska investicija) i stvarna mogućnost da izabrani instrument vole i žele da savladaju.