JBL Tune 720BT

Urođena muzikalnost

Nove slušalice iz serije Tune nastavljaju tradiciju jednostavnih i upotrebljivih modela, koji pružaju dobar zvuk i praktične opcije po pristupačnoj ceni.

JBL nas je već odavno navikao na zaista bogatu ponudu slušalica svih vrsta i veličina (pa i boja), od najpristupačnijih svakodnevnih modela pa do luksuznih verzija, koje donose sjajan zvuk, ali i dozu prestiža. Iako je testiranje skupljih modela uvek užitak, jeftiniji i jednostavniji primerci zapravo su pravi prikaz sposobnosti proizvođača – nije teško napraviti dobar uređaj koji košta mnogo, ali da vidimo šta se nudi kad je budžet tesan. E pa, upravo u ovoj kategoriji JBL je uvek bio više nego dobar.

Jednostavno i udobno

Kao model iz gornjeg dela serije Tune, slušalice 720BT vode se kao over-ear, ali treba imati u vidu da su jastučići nešto manji i da će sigurno nalegati na ušne školjke. JBL se potrudio da ovo ne bude neprijatno iskustvo, opremivši slušalice jastučićima s vrlo mekanim ispunom i prijatnom oplatom od neke vrste veštačke kože. Rezonatori se sužavaju ka spoljašnjoj strani, što je deo JBL-ovog kućnog dizajna, i u celosti su izrađeni od dovoljno kvalitetne i precizno obrađene plastike. Obod desnog rezonatora iskorišćen je za smeštaj komandi i priključaka, pa ovde nailazimo na tastere za kontrolu glasnoće i upravljanje reprodukcijom i telefonskim pozivima, dok je nešto dalje postavljen taster za uključivanje i blutut uparivanje. U produžetku je smešten priključak za 3,5-milimetarski kabl, dok se na gornjoj strani rezonatora, domišljato zaštićen od prašine i vlage, nalazi USB-C port za punjenje interne baterije. Nosač, klizači i šarke takođe su izrađeni od plastike dobrog kvaliteta, a na središnjem delu nosača, na mestu koje naleže na glavu korisnika, postavljen je mekani, tapacirani deo. Tune 720BT omogućuju blutut povezivanje u najsavremenijoj verziji 5.3, ali već tradicionalno bez podrške za kvalitetnije kodeke. Unutar rezonatora smeštene su jedinice prečnika 40 milimetara, dok su za vođenje razgovora predviđena dva mikrofona. Uz internu bateriju kapaciteta 500 miliamper-sati proizvođač obećava fantastičnih 76 sati autonomije, uz punjenje potpuno prazne baterije za dva sata i – što je još zanimljivije – brzo punjenje od pet minuta za tri sata autonomije.

Upotreba i zvuk

Uz relativno malu masu i mekane jastučiće, Tune 720BT se tokom upotrebe pokazuju kao prilično udobne slušalice – pod uslovom da od njih ne očekujete nekoliko sati neprekidne upotrebe. Iako ne poseduju ANC i slična pomagala, koja su rezervisana za skuplje serije, slušalice ipak imaju podršku aplikacije JBL Headphones, te raspolažu određenim opcijama. Pored ažuriranja firmvera, aplikacija dopušta podešavanja zvuka preko šest predefinisanih modeliteta ili po želji korisnika, preko desetopojasnog ekvilajzera. Opcija VoiceAware omogućuje da kontrolišete koliko ćete sopstvenog glasa čuti tokom telefoniranja, dok Smart Audio & Video automatski podešava najbolji zvuk, odnosno optimalnu sinhronizaciju između zvuka i slike. Najzad, tu su praktični limiter najveće glasnoće i opcija automatskog isključivanja nakon zadatog perioda neaktivnosti.

Iako Tune 720BT na neutralnim podešavanjima pružaju nešto naglašeniji bas, ovo se može lako korigovati pomoću ekvilajzera. Nama se najviše svideo režim Studio, osim kod numera sa znatnije povučenim najnižim tonovima. Za testirane slušalice ne može se reći da obiluju detaljima – njihov zvuk je pre sočan i pun živopisnih boja, koje svaku numeru čine prilično zabavnom za slušanje, a reprodukciju veoma prijatnom na duže staze. Zapravo, verovatno će vam se pre pregrejati ušne školjke nego što će vas 720BT zamoriti zvukom. Truba Milesa Davisa u numeri „Freddie Freeloader“ zvuči prodorno taman koliko treba, uz prisustvo pozadinskog odjeka i vrlo dobru teksturu tona. Snažan i mastan kontrabas pronalazi protivtežu u oštrim činelama, a iz pozadine se povremeno pomalja klavir. Trodimenzionalna pozornica prisutna je u tragovima, a note su oslobođene finih detalja, za koje je neophodan stepen preciznosti koji ove slušalice nemaju, kao i veoma tiha podloga. Ali kad se uzme u obzir da slušamo muziku s telefona i preko kompresovanog blutut prenosa, ovo je više nego prihvatljivo za uživanje u muzici tokom svakodnevnog odlaska na posao ili dužih putovanja.

Heroj radničke klase

Na kraju, moramo priznati da nas JBL nije razočarao, već upravo suprotno. Testirane slušalice pružaju mnogo više dobrog zvuka nego što njihova skromna cena sugeriše, uz jednostavnu aplikaciju koja donosi nekoliko praktičnih opcija. Kad tome dodamo vrlo dobar komfor i sjajnu autonomiju, jasno je da Tune 720BT pružaju teško dostižan odnos cene i kvaliteta.

JBL Tune 720BT
Sistem: aktivne
Tip: zatvorene
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Prečnik zvučničke jedinice: 40 mm
Impedansa: 32 Ω
Zvučni pritisak SPL: 95 dB
Povezivanje: blutut v5.3
Kapacitet baterije: 500 mAh
Dodatno: analogni ulaz, mikrofon
Masa: 220 g
Cena: oko 85 evra
AVL Projekt, 021/4751-777
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Lagana i udobna konstrukcija.
Praktična aplikacija.
Prijatan i bogat zvuk.
Snažna i temperamentna reprodukcija.
Ništa po ovoj ceni.
4.2