FiiO BTA30 Pro

Blutut čarobnjak

Iako je zamišljen prvenstveno kao primopredajnik za blutut signal, maleni BTA30 Pro donosi još nekoliko dobro odabranih i korisnih funkcija, a sve to po više nego pristupačnoj ceni.

Uz dominaciju striminga kod digitalne reprodukcije i vinila kao analognog izvora, blutut veza nametnula se kao najpoželjnija kad je u pitanju slušanje muzike u pokretu. Na tržištu se svakodnevno pojavljuju nove blutut slušalice, bilo da su u pitanju bubice ili komforne over-ear slušalice, dok se jednostavni i efikasni blutut zvučnici, koji se mogu koristiti praktično u svim situacijama, danas mogu naći u gotovo svakom domu. Zbog svega toga, nije iznenađenje da je ovaj tip povezivanja pronašao put i do daleko skupljih uređaja, kao što su savremena integrisana pojačala više klase, ali priznajemo da nas je FiiO iznenadio spravom kakvu dosad nismo imali na testu. O čemu je reč, pročitajte u nastavku teksta.

Spolja i iznutra

FiiO BTA30 Pro upakovan je u izuzetno kompaktno kućište, tek nešto veće od paklice cigareta. Uprkos maloj masi od nepunih 150 grama, uređaj je izrađen prilično solidno, uz precizno obrađeno kućište u kombinaciji aluminijumske legure i plastike. Završna obrada je na vrlo dobrom nivou, a iako male dimenzije ne ostavljaju mnogo prostora za dizajnerske bravure, proizvođač je oplemenio BTA30 Pro zaobljenim ivicama i elegantnim hromiranim obrubom gornje strane, koji predstavlja dobrodošao kontrast crnoj boji uređaja. Prednji panel udomio je osnovne komande, što podrazumeva dva višenamenska tastera, prekidač za odabir načina rada i kružnu komandu za glasnoću. Dva pomenuta tastera koriste se za uključivanje i isključivanje, blutut uparivanje, odabir izvora i selekciju blutut kodeka, a trenutni radni parametri očitavaju se pomoću sedam višebojnih LE dioda – pet na gornjoj strani i dve na frontu. Pomoću prekidača korisnik može odabrati da BTA30 Pro funkcioniše kao blutut prijemnik ili blutut predajnik, kao i da preuzme ulogu eksternog D/A konvertera, dok kružna komanda za glasnoću dopušta direktno povezivanje na aktivne zvučnike ili izlazno pojačalo.

FiiO nam je priuštio zvuk koji je bio daleko bolji od onoga što smo očekivali.

Zadnja strana u potpunosti je popunjena priključcima i ovde pronalazimo praktično sve što je neophodno za povezivanje sa savremenim hi-fi uređajima. Postavka započinje USB-C portom na desnoj strani, koji služi za napajanje uređaja, ali i za prijem signala s računara, mrežnog plejera ili drugog digitalnog izvora. Nakon blutut antene uobičajenog oblika slede digitalni optički ulaz i izlaz, kao i dvonamenski RCA priključak, koji služi kao digitalni koaksijalni ulaz i izlaz, dok je leva strana rezervisana za analogni izlaz u formi RCA stereo-para. Iako nismo zavirili u unutrašnjost kućišta, upoznati smo s njenim sadržajem zahvaljujući veoma izdašnim tehničkim specifikacijama. One navode da je za baratanje blutut signalom upotrebljeno kolo Qualcomm CSR8675, dok je za prijem digitalnog signala zadužen XMOS risiver s podrškom za visokorezolutivne formate. U srcu ovog uređaja, na poziciji D/A konvertera, nalazi se veoma kvalitetno kolo ES9038Q2M američke kompanije ESS Technology.

Mogućnosti

U pogledu upotrebe BTA30 Pro pruža zaista dosta toga. Krenimo od blututa: ovaj tip veze podržava najkvalitetnije audio-kodeke, kao što su LDAC i aptX HD, ali i aptX Low Latency za dobru sinhronizaciju zvuka i slike tokom gledanja filmova i igranja video-igara. Interni D/A konverter podržava PCM rezolucije do 384 kiloherca i 32 bita, kao i DSD256 preko PCM-a (DoP), pa nije iznenađenje da BTA30 Pro poseduje zvanične Hi-Res Audio i Hi-Res Audio Wireless sertifikate. Iako su osnovne komande dostupne na uređaju, za punu funkcionalnost potrebno je instalirati aplikaciju FiiO Music, koja nudi brojne opcije podešavanja. Pored predefinisanih modaliteta, zvuk se može korigovati pomoću višepojasnog ekvilajzera, a na raspolaganju su i četiri digitalna filtera. Glasnoća na analognom izlazu može biti varijabilna ili fiksirana u rasponu od nula do 100 odsto, a tu je i funkcija balansa, kao i sporedne opcije poput automatskog uključivanja i tajmera. Najzad, aplikacija funkcioniše kao audio-plejer intuitivne postavke, koji dopušta različite vidove pretraživanja i sortiranja muzičke kolekcije.

Upotreba i zvuk

Povezivanje uređaja preko blututa odvija se na uobičajen način, dok je za funkciju USB DAC-a za Windows računar potrebno instalirati drajver. Pripadajuću aplikaciju već smo opisali, a kako je BTA30 Pro prilično mali, a tasteri sitni, smatramo da je kontrola preko aplikacije praktičnije rešenje. Testiranje smo započeli reprodukcijom s telefona preko blutut veze, uz upotrebu LDAC kodeka, a FiiO nam je priuštio zvuk koji je bio daleko bolji od onoga što smo očekivali. Iako je poznato da i najkvalitetniji blutut kodeci imaju gubitke, pa se iz tog razloga blutut uređaji ne mogu smatrati hi-fijem u užem smislu, to ne znači da je reprodukcija lišena svakog kvaliteta i da se u njoj ne može uživati. BTA30 Pro reprodukuje prilično sočne i žive tonove, verodostojnog kolorita, uz solidnu ekstenziju na oba kraja spektra. Makrodinamika je dovoljna da prikaže krupne i čvrste basove i time formira temelj svakog muzičkog dela, uz živopisnu i na trenutke razigranu prezentaciju. Dakle, energija nikad nije dovedena u pitanje, a BTA30 Pro zvuči uverljivo i doraslo ozbiljnijim hi-fi sistemima. S druge strane, blutut veza ne pruža previše u pogledu mikrodinamike, pa pojedinačnim tonovima nedostaju krajnja rezolucija i transparentnost, prezentaciji fali malo vazduha i prostornosti, a količina finih detalja je tek dovoljna da se stekne utisak da reprodukciji ništa posebno ne nedostaje. Ukupno, za naše uši je zvuk preko blutut veze bio nešto tamniji i prijatnog kolorita, gotovo savršen za celodnevno, neobavezno sviruckanje u pozadini.

Prelazak na funkciju USB DAC-a prikazao je BTA30 Pro u poprilično drugačijem svetlu – pozornica se povećala po svim osama, a naročito po širini, dok se između tonova pojavio vazduh, koji nam je pružio osećaj prostornosti. Sledeće značajno poboljšanje moglo se čuti u mikrodinamici, jer je maleni FiiO sada pružao daleko više detalja i znatno intimniji uvid u svaku numeru. Tonovi su dobili bolju definiciju i izraženiju teksturu – visoke note postale su izražajnije i katkad oštrije, dok su basovi bili jasnije ocrtani, ali i preciznije vođeni do većih dubina. U srednjem delu spektra BTA30 Pro više nije bio toliko živopisan, već je dobio na analitičnosti i izvlačio mnogo više finesa iz svakog muzičkog zapisa. Poboljšana definicija i dinamika takođe su se primećivale u zahtevnijim orkestarskim delima, uz jasnije i očiglednije prikazane razlike u glasnoći između grupa instrumenata i boljem fokusu. Pored toga, BTA30 Pro više nije naginjao ka zatvorenijem zvuku, već je bio izbalansiran tačno kako treba, pružajući neutralnu i analitičnu reprodukciju – iako je nama ovakav zvuk odgovarao, znamo da će ga neki audiofili opisati kao previše dokumentaran i nezanimljiv.

Šampion u pristupačnosti

Nakon brojnih prenosivih audio-plejera i headampova, FiiO je napravio iskorak i predstavio jednu neuobičajenu spravu – i to je, prema našem mišljenju, uradio veoma uspešno. BTA30 Pro verovatno izvlači maksimum iz blutut veze i podiže je na nivo blizak hi-fiju, a jednako je uspešan i kao D/A konverter u sastavu kućnog audio-sistema, pružajući precizan i neutralan zvuk. Najzad, iz današnje perspektive sveopštih poskupljenja, cena od 150 evra zaista je bagatelna i FiiO BTA30 Pro je apsolutni šampion u količini dobrog zvuka za uložen novac.

FiiO BTA30 Pro
Blutut povezivanje: dvosmerno, v5.0
Blutut kodeci: SBC, AAC, aptX, aptX HD, aptX LL, LDAC
D/A konverter: ESS ES9038Q2M
Podržana rezolucija: 384/32, DSD256 (DoP)
Digitalni ulazi: koaksijalni, optički, USB-C
Digitalni izlazi: koaksijalni, optički
Analogni izlaz: RCA
Dimenzije (ŠxVxD): 120 x 26 x 55 mm
Masa: 145 g
Cena: 150 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Raznovrsni načini upotrebe.
Sposobna aplikacija.
Živopisan i uverljiv zvuk (blutut).
Precizna i neutralna reprodukcija (DAC).
Isporučuje se bez napajanja.
4.3