Elipson Planet L

Forma i funkcija

Atraktivan dizajn, kul izgled i enterijerske boje kriju zvuk koji je sasvim u rangu hi-fi standarda.

Loptasti ili sferni zvučnici, pa još u bojama, odmah prizivaju iz sećanja dizajn Braunovih lajfstajl sistema, zajedno s njihovim uređajima kružnog oblika ispod sfernog poklopca, ITT Korona ili Grundig Audiorama. Međutim, francuski Elipson je to radio mnogo ranije – preciznije od 1953, ali s jasnom namerom da to budu zvučno dobri proizvodi, a ne unutrašnji dizajn – ispostavilo se da su postigli oba.

Zvučno dobar lajfstajl

Planet L je sfera prečnika nepunih 30 centimetara od livene smole. Sam materijal i geometrija čine kabinet akustički neutralnim. Na prednoj strani je koncentrična zvučna jedinica, koju čine 6,5-inčni bas od premazanog papira, sa invertovanim vešanjem, i tekstilni visokotonac dimenzije jednog inča. Sa zadnje strane je bas-refleks otvor, usmeren blago nadole kako ne bi zračio direktno u zadnji zid, i jedan par posrebrenih zvučničkih terminala s potpisom fabrike.

Proizvođač ne nudi mnogo pojedinosti o ovom modelu. Znamo da je preporučena snaga od 30 do 80 vati, da je impedansa osam oma, a osetljivost 90 decibela. Frekventni opseg je od 48 herca do 20 kiloherca, ali ne znamo ništa o skretnici i reznim frekvencijama.

Sfera kao oblik kabineta ima više prednosti u audio-tehnici. Prva je da je samim svojim oblikom ona čvrsta i prema tome akustički nerezonantna. Drugo, rezonance unutar kabineta se poništavaju zahvaljujući beskonačnom broju antiparalelnih stranica i uglova o koje se odbijaju talasi. Konačno, najmanji profil u odnosu na datu zapreminu, pritom loptast i spolja, obezbeđuje rasipanje i spoljnih refleksija i nepostojanje prepreka na putu zvuka, što je bitna odlika za dobro građenje prostrane stereo-slike. Na prednjoj strani je maska od čelične mreže, koja se putem magneta pričvršćuje za kabinet. Da maska ne bi rezonovala, sa unutrašnje strane je prevučena tankom, akustički transparentnom penom. Ovu vrstu pažnje za detalje ne treba očekivati od čisto lajfstajl predmeta.

Planet L se isporučuje s prstenovima za polaganje na sto ili ravnu površinu. Opciono je moguće kupiti zidne ili plafonske nosače u retro dizajnu, mada su najbolje rešenje vitki, podni stalci s betonskom bazom. Zajedno sa stalcima, Planet L teži solidnih dvadesetak kilograma. Zvučnici su dostupni u crnom, belom i crvenom sjajnom laku, kao i u četiri mat finiša zanimljivih tonova za bolje uklapanje u svaki enterijer.

Slušni test

S dve jedinice, 90 decibela osetljivosti i osam oma nominalne impedanse, Planet na papiru izgleda kao lak zvučnik za pokretanje. Priključili smo ga na Tsakiridis Devices Aeolos cevni integrisani pojačivač, a signal smo doveli s Lindemann Sourcea, na kome smo slušali muziku s Tidala. Zvučnici su bili postavljeni na fabričke stalke i odmaknuti oko pola metra od zadnjeg i bočnih zidova. S predrasudom da sedimo ispred dizajnerskih komada, prvi zvuci, koji su zaokruženi i čisti, deluju kao neočekivano iznenađenje. Međutim, ta fascinacija izgledom i “zvukom iz kugli” ubrzo se zaboravlja i ustupa mesto relaksiranom slušanju zvuka koji je veoma kompetentan i sasvim u rangu hi-fi klase. Najprimetnije odlike široka i tačna pozornica i nestajanje zvučnika, što je karakteristika malih regalskih zvučnika, ovde su nepogrešivo prepoznatljive.

Na numeri “Mood Tattooed” Lesa Baxtera bas je voluminozan i jak, ali istovremeno i odsečan i s dobrim tajmingom. Povrh toga, bas je artikulisan, pa se različiti bubnjevi jasno raspoznaju po boji i odjeku, a s njima i udarci perkusija nešto dalje u pozadini. Ograničena unutrašnja zapremina kabineta daje dovoljno volumena da jedinica može da diše i ne zamuti sredinu. Sa zadnjim bas-refleks otvorom biće potrebno odmaći i zakrenuti zvučnike radi izbegavanja rezonanci. Kod dobro pozicioniranih zvučnika doći će do izražaja sredina, koja je i glavni adut Planet L. Topla, razgovetna i s finim detaljima u instrumentima i vokalima, ona obezbeđuje neposrednost i bliskost prvog reda pevača ili solo instrumenta pred slušaocem. Prostornost je takođe zastupljena u ovom opsegu i pruža dosta informacija iz pozadine. Visoki tonovi su detaljni i odlično integrisani u ceo opseg.

Dinamički raspon je veliki i zvučnici ne ulaze u kompresiju pri glasnim nivoima, ali se primećuje blago povlačenje basa i isticanje sredine. Ipak, budući da su namenjeni za manje prostorije, na glasnim nivoima ulaze u spregu s prostorijom i ukupan zvuk se menja i postaje ponešto konfuzan. Međutim, ovi efekti će doći do izražaja tek na nivoima koji su preglasni za bilo kakvo slušanje, tako da se ne mogu uzeti kao mana. Napravili smo i probu s Lindemann pojačivačem u D klasi i ostali bez osetne količine basa. Ovde se mogu izvest dva zaključka: zvučnicima je potreban robustniji pojačivač da bi bas ostao utegnut i kontrolisan. Drugo, produbljivanje basa, čak i sa slabijim pojačivačima, jeste eufonično, mada to važi za cevni pojačivač u triodnom spoju, dok je sasvim moguće da bi se sa slabim tranzistorskim pojačanjem dobio bučniji rezultat, manje prijatan za uši. Bas uvek možete dopuniti subvuferom Planet.

Zaključak

Planet L je lako odbaciti kao dizajnerski zvučnik zbog njegovog izgleda, ali samo dok ga ne čujete. On ima sve kvalitete dobrog bukšelf zvučnika: odličan stereo-imaging, veoma transparentan srednji opseg i solidan bas, doduše bez udarca. Namenjen je za male i srednje prostorije, u kojima praktično ne zauzima prostor i vrlo je lak za pozicioniranje, ali i za pokretanje, što je bitan plus ovih zvučnika.

S druge strane, njegova ograničenja se uglavnom svode na limit glasnoće, preko koje zvuk počinje da biva pljosnatiji, dok su krajnji visoki i niski nešto slabije definisani nego što je to slučaj sa opsegom između dva ekstrema. Razume se, ako imate veliku sobu ili želite udarni bas, biće vam potrebni veći zvučnici, ali za ovu cenu nećete dobiti ovako realističnu pozornicu, ni transparentni srednji opseg i vokale.

Elipson Planet L
Topologija: dvosistemski, bas-refleks
Jedinice: koncentrični 6,5" bas i 1" visokotonac
Nominalna impedansa: 8 oma
Osetljivost: 90 dB
Frekventni opseg: 48 Hz - 20 kHz
Preporučena snaga: 30-80 W
Prečnik: 30 cm
Masa: 7 kg
Cena: 1.250 € sa stalcima
M-kabl, 066/000-966
Vrlo dobra stereo-slika i reprodukcija srednjeg opsega.
Na veoma glasnim nivoima zvuk menja karakter.
4