Vrhunski zvuk u pokretu

Urednik Hi-Files magazina već duže vreme je u potrazi za kvalitetnim, lako prenosivim i komfornim slušalicama sa kojima može uživati u muzici na brojnim putovanjima. Po osmehu na licu reklo bi se da ih je konačno pronašao.

JBL u svojoj ponudi ima čak 12 in-ear i 15 on-ear i over-ear slušalica, ali se one mogu porediti i po dodatnim opcijama kao što su kompatibilnost sa iOS ili Android uređajima, ili po tome da li imaju ugrađeni mikrofon za telefoniranje i slično. Na test smo dobili srednji model iz Synchronos serije, koji ima podršku za blutut aptX tehnologiju, kao i NFC za brzo uparivanje sa telefonima, tj. plejerima. Kao odličan partner za testiranje nametnuo se fantastični pametni telefon LG G2, koji poseduje blutut aptX, kao i NFC. Slušalice S400BT dolaze u čvrstoj kartonskoj kutiji, na kojoj stoji i nagrada za inovacije sa ovogodišnjeg CES sajma u Las Vegasu.

Otpakivanje
U kutiji se nalazi elegantna crna kutija od veštačke kože sa rajsferšlusom – na jednoj strani se presijava logotip JBL, a na drugoj Synchros. Ova torba je zaista kompaktna uzimajući u obzir da se u njoj nalaze ne tako male slušalice. JBL S400BT se savijaju na dva zgloba koji se rotiraju, te se mogu sklopiti na mali prostor, recimo veličine otvorene šake. Rajf je izrađen od nerđajućeg čelika, a na obe strane može se izvući oko 25 milimetara. Na tom delu nosača iscrtano je 14 podeoka i svaki od njih ima fiksni položaj, tako da se rajf neće samostalno širiti ni skupljati. Pri otvaranju slušalica iz sklopljenog položaja začućete jedno fino „klik“. S400BT na prvi pogled uopšte ne deluju kao slušalice koje se savijaju. Kvalitet izrade je za svaku pohvalu jer je robustnost rajfa i držača rezonatora fantastična. Pena koja se nalazi preko zvučničkih jedinica veoma je udobna i nije nas zamarala ni nakon višesatnog slušanja muzike.

JBL-DSC_7469

Prvo pitanje koje ćete sebi postaviti kada otvorite kutiju sa slušalicama jeste gde su kablovi? Dva kabla i uputstvo smešteni su u unutrašnjem delu kutije, pa se čini kao da je proizvođač hteo da stavi akcenat da vam kablovi i nisu potrebni. Jedan kabl je klasičan, sa 3,5-milimetarskim priključkom na obe strane, i koristi se kako bi se slušalice povezale na plejer kada vam se isprazne baterije. Drugi kabl ima USB sa jedne strane, a 3,5-milimetarski priključak sa druge i služi samo za napajanje ugrađene baterije. Proizvođač tvrdi da slušalice mogu da rade sa punom baterijom i do 15 sati. Neobično je to što oba kabla koriste isti priključak na dnu leve slušalice, što znači da je nemoguće puniti bateriju i slušati muziku putem kabla u isto vreme. Pored konektora na slušalicama nalaze se dva mala tastera, jedan za uključivanje i isključivanje slušalica, a drugi za blutut uparivanje. Tu je i mali otvor u kojem se nalazi mikrofon za telefoniranje.

Kontrolisanje
JBL-DSC_7475Na levoj i desnoj slušalici nalaze se beli krugovi koji, ko bi rekao, svetle. Ovi prstenovi najviše podsećaju na Harman Kardon AV risivere, pa pretpostavljamo da se radi o istoj tehnologiji. Da biste kontrolisali JBL S400BT, ipak ćete morati da pročitate uputstvo ili bar naredne redove. Pojačavanje muzike obavlja se tako što prstom prevlačite odozdo nagore po levoj slušalici. Podrazumeva se da ako prst pomerite nadole, glasnoća će se smanjiti. Ako nakon prevlačenja prst zadržite u tom položaju, promena glasnoće će se menjati dokle god ne uklonite prst. Prelazak na prethodnu ili narednu numeru vrši se tako što ćete prst prevući zdesna nalevo, odnosno sleva nadesno – respektivno. Ako pritisnete prstom sredinu leve slušalice, pauziraćete muziku ili se javiti na telefonski poziv. Ako zadržite prst malo duže, poziv će biti odbijen. Možda ovako prepričano deluje komplikovano, ali zapravo nije. Kontrolisanje ovih slušalica prosto je i zabavno. Primetili smo da se nekima ova ideja nije dopala zbog mogućnosti slučajnog pritiskanja, ali mi takvih problema nismo imali. Desna slušalica nema mogućnost kontrolisanja, ali se u njoj nalazi NFC tag, pa je za povezivanje putem ove tehnologije potrebno primaknuti telefon upravo desnoj slušalici.

Slušanje
Muziku smo sluštali na pomenutom LG G2 sa blutut aptX kodekom, a uparivanje je bilo veoma brzo. Puštali smo muziku sa PC računara putem Serviio DLNA servera, a izbor pesama vršili putem BubbleUPnP aplikacije. Bez problema smo slušali i muziku u FLAC formatu visoke rezolucije. Krenuli smo od klasičnih, audiofilskih numera – Rebecca Pidgeon sa numerom “Spanish Harlem” (96/24) – i sve nam se dopalo: prostor, visoki tonovi, scena, ali odmah se osetilo da S400BT imaju isti problem kao i većina današnjih slušalica, a to je previše basa za naš ukus. Prostornost i lepa stereo-scena odlično su se osetile na početku pesme “Here Comes The Sun” od Beatlesa (FLAC, 44/24). Poslušali smo i neke tvrđe numere poput “Let There Be Rock” od AC/DC, ali i Dece loših muzičara, čija je obrada dostojna originala. Sve u svemu, oduševljeni smo kvalitetom reprodukcije, osim što bismo preporučili malo igranja sa ekvilajzerom i smanjivanje bas-područja.

JBL je napravio fantastičan proizvod – kvalitet izrade je vrhunski, dizajn još bolji.

Zaključak
JBL je napravio fantastičan proizvod – kvalitet izrade je vrhunski, dizajn još bolji. I dalje ne razumemo kako mladi naraštaji mogu da slušaju Beats pored ovakvih slušalica. S400BT su praktične, lako se mogu poneti u torbici, a njihovo korišćenje napolju izrazito je komforno zbog blutut veze. Poznato je da blutut ima ograničen propusni opseg, pa zahvaljujući aptX kodeku ipak možemo uživati u “CD-like” kvalitetu. Prekida u reprodukciji nije bilo čak ni kada smo otišli u drugu prostoriju i udaljili se sedam-osam metara, pa sigurno nećete imati problema kada vam telefon stoji u džepu. Sa naše strane JBL dobija ozbiljnu preporuku.

PLUS
Kvalitet izrade na vrhunskom nivou.
Poseduje blutut aptX.
Dugo trajanje baterije.

MINUS
Previše basa za naš ukus.

Sistem: dinamičke
Tip: on-ear
Frekvencijski opseg: 10 Hz - 22 kHz
Prečnik zvučničke jedinice: 40 mm
Osetljivost: 102 dB/mW
Nivo zvučnog pritiska: 115 dBA
Povezivanje: blutut
Masa: 275 g
Cena: 245 evra
Reader Rating0 Votes0
Plus
Kvalitet izrade na vrhunskom nivou.
Poseduje blutut aptX.
Dugo trajanje baterije.
Minus
Previše basa za naš ukus.
-
Ocena čitalaca