Hi-Files

LG LAB540W

Saundbar u novom ruhu

Ponuda soundplate uređaja uvećava se iz dana u dan, a njihovoj sve većoj popularnosti doprinosi praktičnost ovog koncepta.

Iako su počeci ovih sprava protekli relativno nezapaženo, danas gotovo da nema proizvođača koji drži do sebe a da u svoju ponudu nije uvrstio bar jedan soundplate. “Zvučna ploča”, kako bi glasio prevod na srpski jezik, jeste upravo to – uređaj male visine i velike širine i dužine, koji se ne postavlja ispred televizora, već služi kao njegovo postolje. U slučaju da televizor držite na polici ili nekom drugom komadu nameštaja, prednosti soundplate uređaja u odnosu na saundbar jesu očigledne. Ukoliko ispred TV-a postavite saundbar većeg gabarita, velike su šanse da zaklonite senzor daljinske komande. Zatim, TV i saundbar zahtevaju veću površinu za postavljanje, a kablovi za povezivanje znatno su izloženiji pogledima. Po pitanju uklapanja u prostor, soundplate uređaji deluju sasvim diskretno i čine celinu s televizorom, pa ćete nakon nekoliko dana prestati da ih primećujete. Jednom rečju, “zvučne ploče” predstavljaju odlično i elegantno rešenje, koje opterećuje okruženje daleko manje nego saundbarovi.

Opis
S obzirom na to da je predviđen za televizore većih dijagonala, LAB540W se odlikuje širinom od 70 centimetara, dok visina iznosi za dlaku manje od četiri centimetra. Na prednjoj i bočnim stranama nalazi se čvrsta mrežica, dok gornja površina ima diskretnu teksturu, a ceo uređaj je izveden u prilično neutralnoj srebrnastosivoj boji. Monolitni dizajn remeti samo prorez za slot-in mehanizam diska na sredini frontalnog dela, dok se na prednjem delu gornje površine nalazi garnitura osnovnih komandi, koje su osetljive na dodir. Zadnja strana je relativno skromna i u upuštenom delu sadrži HDMI ulaz i izlaz, optički i USB-A priključak, kao i eternet port. Ukupno, LAB540W vizuelno nema ni najmanji detalj kojim bi privlačio poglede, u čemu učestvuje i odabrana nijansa boje, pa deluje kao da je proizvođač namerno želeo da ga učini što manje upadljivim. Nama se ovakav pristup svideo jer namena ovog uređaja nije privlačenje pažnje već poboljšanje u zvuku, uz što bolje uklapanje u okruženje.

LG2

Kao što je već uobičajeno, proizvođači ne daju posebno detaljne informacije o velikoserijskim uređajima namenjenim najširim krugovima korisnika. U tehničkom smislu, LAB540W predstavlja virtuelni surround sistem sa dodatnim sabvuferom, koji raspolaže sa 4.1 kanalom. U centralnoj jedinici nalaze se četiri širokopojasne zvučničke jedinice – po dve na frontu i bokovima – koje imaju racetrack formu i opremljene su neodimijumskim magnetima, a za svaku je zadužen amplifikacioni modul snage 40 vati. Pored ranije nabrojanih priključaka, LAB540W je opremljen internim blutut i Wi-Fi adapterima za bežično povezivanje, a DLNA sertifikat i smart funkcionalnost garantuju obilje mogućnosti. Osim kvaliteta zvuka, sigurni smo da će većinu korisnika najviše zanimati podrška za video i audio formate sa diska, preko mreže i USB-a, a odranije znamo da su južnokorejski proizvođači predvodnici na ovom polju. LAB540W reprodukuje Blu-ray, DVD i CD nosače, a na listi podržanih fajlova nalaze se FLAC i WAV, kao i veliki broj popularnih audio i video formata. Takođe, LAB540W podržava 3D video-zapise, te omogućava upscaling materijala na sve popularniju Ultra HD rezoluciju.

LAB540W sasvim dobro zvuči u stereo-režimu i ima dovoljno snage da ispuni prostoriju muzikom i ritmom.

U kompletu sa glavnom jedinicom isporučuje se aktivni sabvufer sa oznakom S54A2-D, koji ima snagu od 160 vati, a povezivanje je bežično. Odlikuje se relativno malom širinom i predviđen je za uspravno postavljanje, sa zvučničkom jedinicom na boku i bas-refleks otvorom na donjoj strani. Sabvufer prati diskretni stil centralne jedinice, sa crnim platnom koje se proteže preko sve četiri bočne strane, dok je gornja površina izrađena u istoj teksturi kao soundplate. Sva podešavanja obavljaju se preko centralne jedinice, pa sabvufer na sebi nema nikakve kontrole.

Test
Proizvođač navodi da će se LAB540W vizuelno najbolje složiti s televizorima dijagonale 82 do 140 centimetara, kao i da najveće dozvoljeno opterećenje gornje površine iznosi 38 kilograma, a TV koji smo koristili tokom testiranja savršeno se uklopio u ove specifikacije. U pogledu zvuka, ovaj soundplate pruža čiste i jasne tonove, kao i veoma dobru širinu scene kada se uzme u obzir da su drajveri postavljeni veoma blizu. Prisustvo 4.1 kanala može se čuti, a sistem funkcioniše tako što se zvučni talasi iz bočnih jedinica odbijaju o zidove i dolaze do auditorijuma sa strane. Kašnjenje zvuka nismo primetili, ali je ovo prilično jednostavno rešenje, pa su i rezultati veoma ograničeni. S druge strane, LAB540W sasvim dobro zvuči u stereo-režimu i ima dovoljno snage da ispuni prostoriju muzikom i ritmom. Full HD slika generalno više zavisi od kvaliteta televizora, a integrisani optički čitač pokazao se kao sasvim dorastao zadatku.

LG

U pogledu funkcionalnosti, LAB540W zaista briljira – podržani su svi popularniji audio i video fajlovi sa diska i preko mreže, a tu je i Smart-panel s kompletnom garniturom mogućnosti. Kontrola je moguća preko besplatne aplikacije za smart telefone, ali je nama sasvim odgovarao i standardni daljinski upravljač. Većih dimenzija i sa sjajno postavljenim udubljenjem za kažiprst s donje strane, daljinac omogućava brzo i jednostavno upravljanje zahvaljujući dobro obeleženim i prilično velikim tasterima. Pored toga, izdvojili bismo DRC (Dynamic Range Control) i Auto Volume kao sporedne funkcije koje mnogo znače u svakodnevnoj upotrebi jer omogućavaju potpuno jasan i celovit zvuk i na nižim glasnoćama, te ujednačavaju glasnoću pri promeni kanala i izvora. Pretpostavljamo da će neki korisnici poželeti više HDMI ulaza, ali je nama ovaj jedan bio sasvim dovoljan – pomoću njega smo povezali digitalni risiver, dok su filmovi i muzika s lokalnog računara strimovani preko mreže, a diskovi reprodukovani preko integrisanog čitača. Ukupno, testirani soundplate pruža neuporedivo bolji kvalitet zvuka od bilo kog televizora, a integrisani Blu-ray plejer i smart funkcije omogućavaju mu da preuzme ulogu kompletnog audio-video sistema i postane centar kućne multimedije.

PLUS
Sveden i neutralan dizajn.
Bežični sabvufer.
Sveobuhvatna funkcionalnost.
Čist i jasan zvuk.

MINUS
Samo jedan HDMI ulaz.

Konfiguracija: 4.1
Snaga sistema: 4x40 W na 8 oma
Snaga sabvufera: 160 W na 3 oma
Izobličenja THD: 10%
HDMI ulazi/izlazi: 1/1
Digitalni audio ulazi/izlazi: 1/0
Surround dekoderi: Dolby Digital/Digital Plus, Dolby TrueHD, DTS, DTS-HD/HD Master Audio
Nosači: BD, DVD, DVD-R/RW, CD, CD-R/RW
Formati: AVI, MKV, MP4, MPEG, WMV, FLAC, LPCM, MP3, OGG, WAV, WMA, JPG, PNG
Dodatno: USB, LAN, Wi-Fi, blutut
Dimenzije (ŠxVxD): 700x39x320 mm
Dimenzije sabvufera (ŠxVxD): 178x378x437 mm
Masa: 4,6 kg
Masa sabvufera: 9 kg
Cena: oko 600 evra
Reader Rating1 Vote
92
Plus
Sveden i neutralan dizajn.
Sveobuhvatna funkcionalnost.
Čist i jasan zvuk.
Minus
Samo jedan HDMI ulaz.
92
Ocena čitalaca