Džepni high-end

Pri pogledu na tehničke karakteristike, jedina kategorija u kojoj se testirani plejer razlikuje od standardnih hi-fi proizvoda jesu njegove dimenzije. Po svim drugim parametrima, ovo je jedna sasvim ozbiljna sprava.

Kompanija FiiO osnovana je pre samo sedam godina, a na tržištu je debitovala sa skromnim pojačalom za slušalice. Danas je njihova ponuda daleko veća i obuhvata više modela pojačala za slušalice, prenosivih plejera, kompaktnih pojačala i digitalno-analognih konvertera, kablova i prateće opreme. Za upoznavanje i prvi test FiiO uređaja odabrali smo snažniji model audio-plejera, koji nosi oznaku X5.

FIIO-DSC_7462Opis
FiiO X5 se isporučuje u poprilično bogatom pakovanju, koje obuhvata USB kabl, brzi vodič za upotrebu, zaštitne čepove za 3,5-milimetarske priključke i rezervne zaštitne folije za ekran. Tu su još adapter za priključivanje koaksijalnog digitalnog kabla, adapter mikro-USB/USB-A, kao i univerzalni čitač mikro SD kartica s USB priključkom. S obzirom na to da X5 nema sopstvenu memoriju, isporučivanje čitača kartica predstavlja lep gest, kojim vas proizvođač opreme snabdeva svime što je neophodno za korišćenje njihovog plejera. Pored toga, uz X5 se isporučuje izuzetno dobro zaštitno kućište od mat crne gume, koje ne deluje posebno reprezentativno, ali je savršeno skrojeno i poseduje poklopce koji se ubacuju u konektore, kao i profilisane delove na mestima gde se nalaze tasteri.

X5 ima širinu i dužinu prosečnog smartfona, ali uz znatno veću debljinu od 15 milimetara, dok aluminijumsko telo deluje izrazito kvalitetno i čvrsto. Gornju polovinu prednjeg panela zauzima IPS ekran sa 262.000 boja, koji ima rezoluciju 400×360 piksela i ispupčen je u odnosu na panel. Na donjoj polovini smeštena je velika rotaciona komanda s okruglim tasterom u sredini i četiri manja tastera na rubovima. Tasteri su metalni, dok je kružna komanda presvučena gumom koja sprečava klizanje prsta. Na gornjoj strani smešteni su tasteri za uključivanje i resetovanje uređaja, kao i 3,5-milimetarski analogni, digitalni i izlaz za slušalice. Na levom boku nalaze se komande za glasnoću, dok su na donjoj strani postavljena dva slota za SD kartice i mikro-USB port. Spoljašnjost ovog uređaja odiše kvalitetom izrade, ali i jednostavnošću, a ispupčeni ekran i kružna komanda, kao i specifična nijansa metalik sive boje čine da X5 deluje izuzetno robustno i podseća na profesionalne sprave. Pored toga, drago nam je da proizvođač nije podlegao sveopštoj pomami za višenamenskim spravama i pretvorio X5 u multifunkcionalni gedžet, već je u pitanju čistokrvni prenosivi audio-plejer izuzetnog kvaliteta.

Kao što smo ranije nagovestili, X5 ima zaista impresivne tehničke karakteristike, u kojima centralnu poziciju zauzima dvojezgarni procesor Ingenics JZ4760B, sa radnim taktom na 600 megaherca. Najvažnija kola su poreklom od proizvođača Texas Instruments, pa se tako na poziciji D/A konvertera nalazi renomirani čip PCM1792A, dok su za operacione pojačivače upotrebljena četiri OPA1612, a u sekciji pojačala za slušalice postavljena su dva kola LMH6643. Proizvođač deklariše da je X5 pogodan za upotrebu sa slušalicama impedanse 16 do 300 oma, uz izobličenja manja od 0,003 odsto i odnos signala i šuma od 115 decibela. Linijski izlaz daje još manje izobličenja, svega 0,0025 procenata, uz zadržavanje istog odnosa signala i šuma.

Test
Po uključivanju, na ekranu plejera prikazuje se pregledan i atraktivno dizajniran sistem menija, a sistemska podešavanja obuhvataju izbor jezika, jačinu i vreme isključivanja osvetljenja ekrana, ulazak u sleep režim i druge funkcije. Ukupno sedam podmenija obeleženo je jasnim grafičkim simbolima, a komande pružaju odličan osećaj pod prstima. Jedini nedostatak nalazimo u odsustvu oznaka komandi na tasterima, pa je potrebno naučiti ih napamet, što u početku zahteva često zavirivanje u korisničko uputstvo. Kad su u pitanju mogućnosti, X5 kao da je preuzeo najbolje i najtraženije opcije PC muzičkih servera, pa podržava 192 kHz/24-bitski FLAC, WAV i druge fajlove, a uz najnoviji firmver čak i DSD64 u izvornoj formi. Pored toga, podržani su CUE fajlovi i reprodukcija bez pauze između pesama (gapless playback), pa smo sigurni da će ovaj uređaj zadovoljiti potrebe i najzahtevnijih binarnih audiofila.

U pogledu veličine scene i pozicioniranja, X5 staje uz rame sa samostalnim D/A konverterima sličnog cenovnog razreda.

Na početku slušnog testa, prvo smo poželeli da utvrdimo kako ova sprava zvuči kao eksterni D/A konverter u sklopu kućnog hi-fi sistema. USB veza omogućava asinhroni prenos podataka, a jedina razlika u odnosu na klasične konvertere jeste u tipu USB priključka. Zvuk je veoma prijatan za duže slušanje, dovoljno detaljan, ali ipak ne potpuno neutralan, već za nijansu topliji. U pogledu veličine scene i pozicioniranja, X5 staje uz rame sa samostalnim D/A konverterima sličnog cenovnog razreda, dok ih po pitanju ekstenzije niskotonskog opsega često nadmašuje. Dinamika, muzikalnost i energičnost reprodukcije takođe su veoma dobre, toliko da bismo u datoj kategoriji ispred X5 mogli da postavimo samo Musical Fidelity V90-DAC. Nakon reprodukcije s računara, X5 nam je omogućio isti kvalitet zvuka sa SD kartica i eksternog hard-diska, a zatim smo prešli na uživanje uz slušalice. Interno pojačalo za slušalice donelo je određene promene u zvuku, koje se ogledaju pre svega u nešto neutralnijim, vernijim tonovima. Zvučna slika je smirenija i X5 pruža više analitičnosti u reprodukciji, sa izuzetno dobro odmerenim balansom sva tri opsega i odličnom makro i mikro dinamikom. Slušajući razne dobro poznate numere nismo primetili naglašenost ili povučenost bilo kog dela zvučne slike, dok je dubina prilično realno odmerena i bez naznaka veštačke razvučenosti. Iako je u oba dela testiranja pružio odličan kvalitet reprodukcije, naše mišljenje je da je FiiO kao prenosivi plejer/headamp odneo tesnu pobedu nad FiiO-m u ulozi eksternog D/A konvertera, što samo podseća na izvornu namenu ovog uređaja.

FIIO-DSC_7465

Zaključak
Priznajemo da jedna ovako svestrana, a ujedno izrazito kompaktna, prenosiva sprava zaista predstavlja pravo osveženje na tržištu. Bilo da ga koristite kao plejer, pojačalo za slušalice ili DAC, FiiO X5 će uvek biti na visini zadatka i pružiće vam istinsko muzičko uživanje po sasvim razumnoj ceni, a kao jedinu neispunjenu želju mogli bismo da navedemo postojanje izmenljive baterije, što bi povećalo autonomiju tokom slušanja van kuće. Pored nabrojanih vrlina, treba reći da se istinski rivali u vidu prenosivih hi-res plejera mogu nabrojati na prste, što dodatno podiže vrednost ovog odličnog uređaja.

PLUS
Kvalitetna i robustna izrada.
Kompletna oprema.
Ogromne mogućnosti.
Odličan kvalitet zvuka.

MINUS
Baterija nije izmenljiva.
Nema sopstvenu memoriju.

Ekran: IPS 61 mm, 400x360 px
D/A konverter: Texas Instruments PCM1792A
Formati: AAC, AIFF, ALAC, APE, DFF, DSDIFF, FLAC, MP3, OGG, WAV, WMA
Analogni izlazi: 1x 3,5 mm mini-džek
Digitalni izlazi: 1x 3,5 mm mini-džek
Izlaz za slušalice: 3,5 mm
Memorija: 2x micro SD slot
Dodatno: USB
Interna baterija: 3.700 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 67x114x15 mm
Masa: 195 g
Cena: 350 evra
Reader Rating3 Votes99
Plus
Kvalitetna i robustna izrada.
Ogromne mogućnosti.
Odličan kvalitet zvuka.
Minus
Baterija nije izmenljiva.
Nema sopstvenu memoriju.
99
Ocena čitalaca