JBL Link Bar

Pametni saundbar

Pored različitih prenosivih i stonih zvučnika, američki proizvođač u seriji Link nudi pametni saundbar nepretencioznog izgleda, dobrog zvuka i velikih mogućnosti.

Kako bi parirao sve većem prisustvu pametnih zvučnika na tržištu, JBL je pre izvesnog vremena predstavio seriju Link, koja nudi zvučnike s glasovnom kontrolom i drugim pametnim funkcijama, pa i s velikim ekranom osetljivim na dodir kod modela Link View. Kompanija je sada otišla korak dalje i predstavila novi model, koji donosi jednako svestrane opcije, ali uz još bolji zvuk, a sve je upakovano u formu saundbara.

Opis

Iza oznake Link Bar nalazi se saundbar jednostavnog i neupadljivog, a ujedno i elegantnog izgleda, zahvaljujući odlično odmerenim proporcijama i zaobljenim bočnim ivicama. Uprkos popriličnoj širini, nizak profil učiniće da se neosetno uklopi u svako okruženje, čemu doprinosi crna boja s malobrojnim tasterima i oznakama, pa saundbar deluje monolitno.

Prednja strana uređaja u potpunosti je presvučena crnom tkaninom, dok se na bokovima nalaze bas-refleks otvori. Ostatak kućišta izrađen je od čvrste plastike i odlikuje se veoma dobrom završnom obradom. Gornja strana je neznatno konkavna, što se primećuje tek nakon detaljnijeg pregleda, a u njenom središtu postavljene su osnovne komande. Ovde nailazimo na tastere za odabir ulaza, aktivaciju blutut veze i kontrolu glasnoće, kao i na prekidač za isključivanje mikrofona, što je sistem koji proizvođač naziva Privacy Switch. Postavku kompletiraju prorezi za dva mikrofona i diskretno utisnut logotip kompanije.

Link Bar sve prezentuje na snažan i uverljiv način.

Garnitura priključaka smeštena je u upuštenom delu na zadnjoj strani. Kao glavni vid povezivanja prisutna su čak tri HDMI ulaza i jedan izlaz, uz podršku za 4K Ultra HD materijal i ARC sistem (Audio Return Channel). Dodatni audio-ulazi obuhvataju digitalni optički i analogni 3,5-milimetarski ulaz, a tu su i eternet port, taster za uparivanje opcionog bežičnog sabvufera, USB port za servisnu primenu i priključak za odvojivi strujni kabl.

Za reprodukciju zvuka zaduženo je šest zvučničkih jedinica u dvokanalnoj postavci, koji su smešteni ispod platna na prednjem panelu. Link Bar je opremljen sa četiri niskotonsko-srednjetonska drajvera u racetrack formi, dimenzija 44×80 milimetara, uz par visokotonaca prečnika 20 milimetara. Za pokretanje se koristi amplifikacija ukupne snage 100 vati, a deklarisani frekvencijski opseg iznosi od 75 herca do 20 kiloherca. Kao što smo već pomenuli, sistem se može dopuniti bežičnim sabvuferom, koji se kupuje odvojeno. Proizvođač preporučuje model SW10 s membranom prečnika 250 milimetara i pojačalom od 300 vati, koji spušta donju granicu opsega na zavidnih 35 herca.

Mogućnosti

Pored reprodukcije zvuka, testirani saundbar donosi mnoge druge funkcije, koje su podjednako važne na današnjem tržištu. Glavni adut svakako predstavlja operativni sistem Android, koji obuhvata Android TV, Chromecast i Google asistenta. Android TV platforma pruža praktično neograničene mogućnosti prilagođavanja potrebama korisnika, a za instaliranje željenih aplikacija predviđeno je oko četiri gigabajta prostora u uređaju. Google Chromecast garantuje jednostavnu reprodukciju multimedijalnih sadržaja s drugih umreženih skladišta, uz prisustvo onlajn striming-servisa i internet radija – ukratko, na raspolaganju vam je većina aplikacija s Google Play portala. Najzad, tu su glasovne komande preko Google asistenta, koje obezbeđuju najlakšu moguću kontrolu uređaja, pod uslovom da je vaš izgovor engleskog dovoljno razgovetan.

Test

Za početak, pozitivno je što se saundbar može postaviti neposredno ispred televizora jer mala visina kućišta ne zaklanja senzor daljinske komande. Ukoliko biste radije montirali Link Bar na zid, ni to nije problem, jer se u pakovanju dobijaju veoma jednostavni zidni nosači. Pored daljinskog upravljača s baterijama, pakovanje sadrži jedan HDMI kabl osnovnog kvaliteta, pa se može reći da JBL isporučuje sve što je neophodno na početku korišćenja.

Povezivanje je takođe sasvim jednostavno: postojeći uređaji, poput kablovskog risivera i optičkog plejera, HDMI vezom se povezuju na saundbar, koji preuzima zvuk, a sliku prosleđuje televizoru opet pomoću HDMI kabla. Alternativno, audio-uređaji se mogu povezati na optički ili analogni ulaz. Povezivanje na lokalnu mrežu obavlja se pomoću kabla ili bežičnim putem, a posebno nas je obradovalo što Link Bar podržava wi-fi na frekvenciji od pet gigaherca (IEEE 802.11a/b/g/n/ac).

Bez obzira na izvor, Link Bar donosi primetno unapređenje zvuka u odnosu na većinu savremenih televizora, pa će i ukućani koji ne mare za audio-podlogu primetiti da je u pitanju nešto drugačije i bolje. Iako ne nudi simulaciju surround ugođaja, testirani saundbar pruža lepo raširenu pozornicu i dobru dinamiku, pa zvučna podloga postaje mnogo značajniji faktor tokom uživanja u filmovima i serijama, ali i sportskim događajima. Tonovi su bogati i zasićeni, ali su dijalozi, uprkos tome, sasvim razgovetni. Visoki i srednji delovi spektra pružaju veliku količinu detalja i prostornih informacija, pa je scena bolje rekreirana po dubini i, posledično, gledaoci zaista bivaju uvučeni u dešavanja na ekranu.

Verovatno najveći napredak primećuje se u niskim tonovima, koji su daleko moćniji nego kod bilo kog televizora i, zapravo, u potpunosti menjaju način na koji doživljavamo filmove. Bez obzira na to da li su u pitanju glasne eksplozije, grmljavina moćnih mašina ili potmuli pozadinski zvukovi, Link Bar sve prezentuje na snažan i uverljiv način. Utisak je da snage nikad ne nedostaje, a makrodinamika je takva da se prelazi između glasnih i tihih scena obavljaju s lakoćom. Ostaje nam samo da zamišljamo koliko još moćnije sve to zvuči uz dodatak opcionog sabvufera i njegove desetoinčne membrane.

Kao što svaki korisnik Androida zna, upravljanje ovom platfomom jednostavno je u bilo kojoj formi. Osnovni ekran pruža direktan pristup najčešće korišćenim aplikacijama, a mrežna skladišta filmova i muzike, kao i onlajn servisi poput Netflixa, Deezera, YouTubea ili TuneIn radija, udaljeni su samo nekoliko klikova. Naravno, prikaz se može u potpunosti prilagoditi željama korisnika, a na raspolaganju je veliki broj aplikacija za sve namene. Google asistent takođe donosi veliki broj korisnih sporednih opcija, kao što su sinhronizacija s Google nalogom i kalendarom, te prikazivanje alarma, podsetnika i mnogih drugih deljenih funkcija. Na kraju, korisnik ne mora da brine čak ni o ažuriranju sistema jer se provera i instaliranje novih verzija firmvera obavljaju potpuno automatski.

Zaključak

Ima li nedostataka? Pomalo nas je iznenadilo odsustvo podrške za multirum povezivanje ili za bilo kakav vid virtuelnog surrounda, a podešavanja zvuka prilično su skromna i svode se na odabir između četiri predefinisana modaliteta (Standard, Movie, Music i Voice) – voleli bismo da postoji neki vid ekvilajzera koji omogućava više podešavanja. Ipak, smatramo da je Link Bar osmišljen prevashodno kao jednostavan uređaj, koji će približiti Android platformu i njene ogromne mogućnosti i onima koji se ne zanimaju za tehniku, u čemu je proizvođač u potpunosti uspeo. Takođe, JBL Link Bar predstavlja sjajnu priliku za vlasnike starijih televizora jer u jednom kućištu donosi znatno unapređenje zvuka i gotovo svemoguću pametnu Android platformu.

JBL Link Bar
Broj kanala: 2
Ukupna snaga: 100 W
Frekvencijski opseg: 75 Hz – 20 kHz
Topologija: 4x44x80 mm racetrack mid-bas, 2x20 mm visokotonac
HDMI ulazi/izlazi: 3/1
Digitalni audio-ulazi: 1 x optički
Analogni audio-ulazi: 1x3,5 mm
Daljinski upravljač: da
Dodatno: eternet, wi-fi, blutut
Dimenzije (ŠxVxD): 1.020x60x93 mm
Masa: 2,5 kg
Cena: 420 evra
AVL projekt, 021/4751-777
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Diskretan dizajn.
Jednostavna upotreba.
Android platforma.
Moćan i uverljiv zvuk.
Skromna podešavanja zvuka.
Ne podržava multiroom.
4.3