AudioQuest DragonFly Cobalt

Hi-fi u stiku

Popularni vilin konjic iz AudioQuesta i u najnovijoj verziji zadržava titulu jednog od najkompaktnijih, ako ne i najkompaktnijeg prenosivog D/A konvertera i pojačala za slušalice.

Iako je muzika u pokretu zahvaljujući napretku mobilnih telefona popularnija nego ikad, istinski kvalitetan zvuk još uvek se ne sreće često u ovoj kategoriji. Naime, pored kvalitetnijih i skupljih slušalica, za ovo je neophodno prisustvo dodatnog headampa i DAC-a. Izbor svakako postoji, ali su većinom u pitanju uređaji veličine paklice cigareta, koji gabaritom i masom često predstavljaju opterećenje dok smo u pokretu. Stoga su stručnjaci iz britanske kompanije AudioQuest problemu pristupili sa suprotne strane, na prvo mesto stavivši što manje dimenzije.

USB DAC

Kako nam ovo nije prvi DragonFly na testu, na početku možemo da ustanovimo da su vizuelne promene minimalne i svode se na nešto zaobljeniji donji deo kućišta. DragonFly u sve tri verzije ima veličinu nešto veće USB memorije, a zanimljivo je da je kod najnovijeg modela AudioQuest čak uspeo da skrati kućište za pet milimetara. Kao najmlađi, ali najmoćniji član porodice, DragonFly Cobalt izveden je u plavoj boji, a kvalitetno kućište odlikuje se monolitnom čvrstinom. Na prednjem kraju, ispod zaštitnog poklopca, smešten je pozlaćeni USB-A priključak, dok se na suprotnoj strani nalazi 3,5-milimetarski audio-izlaz. Pored toga, kućište krasi silueta vilin konjica, koja ujedno služi za signalizaciju trenutne rezolucije pomoću osvetljenja u različitim bojama, što je rešenje koje AudioQuest primenjuje još od prvog DragonFly uređaja.

Zvuk je potpuno stabilan i celovit, bez sužavanja slike ili drugih neželjenih pojava.

Unutar malenog kućišta nalazi se gusto spakovana elektronika, u čijem središtu leži digitalno-analogni konverter ES9038Q2M renomirane američke kompanije ESS Technology. Ovo 32-bitsko kolo s HyperStream II arhitekturom predstavlja jednu od glavnih razlika u odnosu na slabije modele. Preko ESS kola takođe se obavlja 64-bitska bit-perfect regulacija izlaznog nivoa, a kontrola je posredna, preko regulacije glasnoće na računaru ili mobilnom uređaju. Na poziciji USB risivera nalazi se Microchip PIC32MX274, koji je takođe 32-bitski, pa se signal prosleđuje D/A konverteru bez apsemplinga. Pored bržeg protoka signala, ovo kolo donosi znatno manju potrošnju – kako DragonFly nema sopstveno napajanje, ovo je značajno kod upotrebe s mobilnim uređajima. Najzad, kao pojačalo za slušalice upotrebljeno je kolo ESS 9601, koje obezbeđuje izlazni nivo do 2,1 volta.

Travel by my DragonFly

Tokom upotrebe, od samog početka primetna je namera fabrike da DragonFly Cobalt učini što jednostavnijim za korišćenje. Rezolucija je ograničena na 96 kiloherca i 24 bita, što znači da vam za upotrebu uz računar neće biti potrebni dodatni drajveri, a kontrola glasnoće obavlja se preko samog reproduktora. S druge strane, prisutna je podrška za sve popularniji MQA format. Ukoliko se DragonFly Cobalt koristi uz mobilni telefon, dobro je znati da se u pakovanju isporučuje DragonTail adapter za USB-C port. AudioQuest navodi da se ovaj adapter po kvalitetu nalazi u rangu Carbon USB kabla, te da je izveden od polučvrstih provodnika s pet odsto srebra i dodatnom penastom izolacijom za umanjenje smetnji.

Zbog njegove jednostavnosti upotreba u pokretu ne može biti lakša, a ogromno poboljšanje zvuka odmah je primetno. Uz dobre slušalice, kvalitet reprodukcije unapređen je za nekoliko redova veličina u odnosu na standardni izlaz mobilnog telefona. Tonovi su veoma čisti, a prezentacija jasna, što je velikim delom zasluga gotovo potpunog odsustva pozadinskog šuma. DragonFly Cobalt tokom reprodukcije ostvaruje odličnu tonsku ravnotežu, uz ravnomernu zastupljenost i besprekornu uklopljenost svih delova čujnog opsega. Iako je, u apsolutnom smislu, masa tonova nešto manja u odnosu na kućne D/A konvertere, DragonFly Cobalt uspeva da rekreira akustičke odrednice koje krase instrument. Takođe, može se primetiti određena vrsta diskretnog autoriteta kojim ovaj uređaj zrači, pa je zvuk prilično relaksiran, a muzika pruža istinsko uživanje na duge staze.

Prelazak na reprodukciju preko računara izbacio je iz jednačine USB adapter – što je uvek dobra stvar – i dodao nešto stabilnije napajanje. Kad mu se dopusti da se pokaže u punom sjaju, DragonFly Cobalt će pružiti još bolju definiciju tonova, uz odličan spoj prijatne neutralnosti i bogatstva nenametljivih detalja. Prikaz pojedinačnih tonova je slojevitiji i ima više supstance nego tokom reprodukcije s telefona, a poboljšanja su primetna i tokom brze promene fokusa kod složenijih deonica – zvuk je potpuno stabilan i celovit, bez sužavanja slike ili drugih neželjenih pojava. Proizvođač navodi da je kod D/A konvertera primenjen sporoopadajući filter, pa pretpostavljamo da je on zaslužan za živopisan, a ujedno opušten prikaz muzike.

U završnom delu testiranja povezali smo DragonFly Cobalt s hi-fi sistemom u želji da proverimo njegove sposobnosti u ulozi kućnog D/A konvertera. Ni u ovom slučaju nismo bili razočarani. Naprotiv, maleni DAC pokazao se kao dostojan rival znatno većim spravama, pružajući celovitu prezentaciju i precizne tonove. Lepo ocrtani visoki tonovi dopunjeni su bogatstvom srednjetonskog opsega i čvrstom, ali dobro izbalansiranom niskotonskom podlogom. Najveći nedostaci ogledaju se u ograničenosti u pogledu podržanih rezolucija i nemogućnosti dodavanja kvalitetnijeg eksternog napajanja, ali to se ovom DAC-u ne može uzeti za zlo jer upotreba u kućnom audio-sistemu nije njegova osnovna namena.

Bez konkurencije

Iako nije jeftin, testirani DAC donosi dramatično poboljšanje u kvalitetu reprodukcije s bilo kog mobilnog uređaja i sposoban je da, uz jednako kvalitetne slušalice, pruži istinski hi-fi ugođaj u pokretu. Iako na tržištu postoje i bolji prenosivi D/A konverteri i pojačala za slušalice, za njih je potrebno izdvojiti više novca, a zatim se boriti s njihovim daleko većim dimenzijama i masom. Stoga, ukoliko tražite najbolji zvuk u najmanjem pakovanju, AudioQuest DragonFly Cobalt gotovo da nema konkurenciju.

AudioQuest DragonFly Cobalt
D/A konverter: ESS ES9038Q2M
Rezolucija: PCM do 96/24 i MQA
Izlazni napon: 2,1 Vrms
Digitalni ulaz: USB-A
Analogni izlaz: 3,5 mm mini-džek
Dimenzije (ŠxVxD): 19x58x12 mm
Cena: 299 evra
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Krajnje jednostavna upotreba.
Minimalne dimenzije.
Sveobuhvatan i prirodan zvuk.
Detaljnost i definicija.
Samo do 96/24.
4.4