JBL Horizon

Buđenje proleća

JBL u ponudi ima neverovatno veliki broj blutut-zvučnika, što prenosnih, što desktop, ali prvi put na testu imamo zvučnik koji je zamišljen kao časovnik sa alarmom kojem je mesto na noćnom stočiću. Da je uređaj prosečnog kvaliteta, ne bismo ga ni uzeli na testiranje.

Image---JBL-Horizon_Black-Front

JBL Horizon nije samo još jedan od blutut-zvučnika jer njegov moderan dizajn, funkcionalnost i, na kraju krajeva, kvalitet reprodukcije daleko odskaču od konkurencije. Horizon je kompaktnog, kružnog dizajna, dimenzija 162×183 i dubine 81 milimetar. U njemu se kriju dve zvučničke jedinice prečnika 45 milimetara. Prednja strana poseduje poveći displej, lako čitljiv, na kojem su prikazane informacije o tačnom vremenu, datumu i odabranom izvoru zvuka. Prozor koji je postavljen preko displeja plastičan je i daje refleksiju poput ogledala, što izaziva podeljena mišljenja korisnika. Kućište je izrađeno od fine, mekane plastike sive boje, prijatne na dodir. Na zadnjoj strani nalazi se velika, bela, svetleća površina za sofisticirano ambijentalno svetlo.

Funkcije
Uređaj poseduje pojačalo snage od po pet vati na dva kanala, što je dovoljno za ozvučavanje manje spavaće sobe. Podržava nekoliko izvora zvuka, najvažniji je svakako blutut za uparivanje svih telefona opremljenih ovom tehnologijom, bez obzira na operativni sistem. Tu je dalje i FM radio, a moguće je snimiti do pet radio-stanica u memoriju. Uspeli smo da uhvatimo sve važnije radio-stanice koje znamo, ali, naravno, tek kad smo priključili priloženu antenu u vidu tankog kabla. Ovde predlažemo stari trik povezivanja kabla s radijatorom. Na donjoj strani, gde se priključuju napajanje i antena, moguće je priključiti i neki prenosni plejer putem standardnog mini-džeka od 3,5 milimetara. Pohvalno je i što napajanje dolazi s različitim utičnicama, pa se uređaj može koristiti u Evropi, SAD i Velikoj Britaniji.

U paketu se, dakle, pored radio-antene i napajanja, nalazi i kratko uputstvo, nužno za osnovno savladavanje komandi, naročito onih do kojih se dolazi dužim držanjem tastera. Još jedna od veoma korisnih stvari koje ima Horizon jesu dva USB ulaza za punjenje drugih uređaja, poput mobilnih telefona. Ovi priključci na zgodan način rešavaju problem neophodnog broja naponskih utičnica, naročito tamo gde im nije ni mesto – u spavaćoj sobi. S donje strane primećujemo još korisnih sitnica, prisutna je rezervna baterija koja će sačuvati tačno vreme i ipak aktivirati alarm u slučaju nestanka struje, zatim taster čijim se pomeranjem ulazi u režim podešavanja tačnog vremena i datuma, kao i dodatni prekidač kojim se lako menja tačno vreme za sat vremena, što je korisno kad se prelazi s jednog na drugo računanje vremena.

U radu
Kad uključite Horizon, prvo morate podesiti tačno vreme i datum, a s obzirom na to da se uređaj ne povezuje na internet, to morate učiniti ručno. Pri prvom uključivanju Horizon nam je bio podešen na 2018, što nas je nasmejalo. Prešli smo na memorisanje radio-stanica, a pretragu je uređaj obavio veoma brzo. Ovo se obavlja kako smo već i navikli: kratko držanje tastera pomera frekvenciju za korak, dok dugo držanje radi automatsko skeniranje i zaustavljanje tek na narednoj stanici s kvalitetnim prijemom. Podešavanje alarma takođe je izvedeno na pametan način. Horizon poseduje dva alarma, tako da uređaj mogu koristiti zapravo dve osobe. Još interesantnije je podešavanje vremena buđenja, možete birati da li će se alarm ponavljati radnim danima ili vikendom. Naravno, možete odabrati i šta će vas buditi: neprijatno zujanje alarma, FM radio ili muzika s blutut konekcije. Moguće je još i buđenje s još tri predefinisane melodije: „rise“ s gitarskom melodijom, „solar“ sa sintisajzerskim notama i „groove“ s nešto modernijom melodijom.

Image---JBL-Horizon_Black-Side

Muzika
Kad poslušate nekoliko FM radio-stanica s kvalitetnijim signalom, Horizon može da zvuči veoma prijatno. Disperzija njegove reprodukcije nije naročito široka, što je i nemoguće očekivati od ovakvog uređaja, tako da ga morate usmeriti ka vašoj poziciji da biste bili zadovoljni zvukom. Za potrebe pravog zvučnog testa ovog mališana upotrebili smo high-res muziku koju smo imali skladištenu na telefonu LG G3. Muzički plejer ovog smartfona veoma je intuitivan, pa je moguće odabrati na koji uređaj želite da pošaljete muziku. Radili smo A-B poređenje JBL Horizon i Philips NP2900, kojim smo pre nekoliko godina bili oduševljeni reprodukcijom, i JBL je svirao znatno bolje. Čuli smo daleko više visokih tonova, a i basa je bilo sasvim dovoljno. Ipak, JBL je limitiran u pogledu najdubljeg basa, te vam neke pesme mogu zvučati loše. Poslušali smo „Thinking Of You“ Lennyja Kravitza, gde je jasno pokazao ovo ograničenje. S druge strane, „King Of Pain“ i „Wrapped Around Your Finger“ grupe The Police s čuvenog albuma „Synchronicity“ zvučali su baš onako kako smo navikli.

Zaključak
Ako volite da se budite uz muziku, ovo je jedan od najkompletnijih uređaja koje možete kupiti. Nekoliko osobina nas je oduševilo: ambijentalno svetlo, dva USB priključka za punjenje mobilnih telefona, kompleksno podešavanje alarma i, najvažnije, veliko dugme za nastavak dremanja. Kvalitet reprodukcije daleko je bolji nego što smo očekivali kod ovakvog tipa uređaja. Ipak, ovo nije prvi put da smo oduševljeni uređajem s JBL ili Harman Kardon logotipom. Preporuka za sve ljubitelje dobre muzike i spavalice.

PLUS
Odlična reprodukcija za ovaj tip uređaja.
Ambijentalno osvetljenje.
Odličan displej.
USB ulazi za punjenje smartfona.

MINUS
Odsecanje najdubljeg basa.
Podešavanje glasnoće u samo 16 koraka.

Snaga pojačala: 2x5 W
Frekvencijski opseg (+/-3 dB): 70 Hz – 20 kHz
Topologija: 2x45 mm
Dimenzije (ŠxVxD): 162x183x81mm
Masa: 0,89 kg
Cena: oko 130 evra
Reader Rating2 Votes
73
73
Ocena čitalaca