Electrocompaniet ECI 6DS

Zabava za audiofile

Electrocompaniet je pre desetak godina dobio novog vlasnika i od tada se može primetiti modernizacija proizvodnog portfolija ove norveške high-end kompanije. Čini se da ovaj proizvod s lakoćom spaja audiofile i nove muzičke formate.

EC-DSC_1968

Zaista je prošlo previše vremena otkako smo testirali neki uređaj iz kompanije Electrocompaniet. S posebnim zadovoljstvom prisećamo se davnih testova pojačala i pretpojačala koje smo radili za ovaj časopis. Poslednji put smo testirali D/A konverter ECD-2, od kojeg su prošle tačno dve godine. Najveća ljubav iz tog perioda svakako je pojačalo ECI 5 MkII, a uređaj koji smo dobili na test može se smatrati njegovim naslednikom. Naime, ECI 6 dolazi u dva oblika – kao ECI 6D, stereo-pojačalo sa integrisanim D/A konverterom, i kao ECI 6DS, koji pored DAC-a ima i ugrađen strimer. U pitanju je, dakle, pojačalo snage 125 vati po kanalu na osam oma, sa analognim i digitalnim ulazima, USB ulazima, kao i mrežnim priključkom. Podržana je čak i bežična LAN veza, što dodatno dokazuje da su u Electrocompanietu zaista želeli modernu spravu koja je sposobna da uradi sve.

Dizajn
Uređaj ECI 6DS dolazi u prepoznatljivom maniru – veliko kućište s pločom klirita na prednjem panelu i čuvenim zlatnim tasterima. Tastera ima samo pet, jedan je za uključivanje, dva za kontrolu glasnoće i dva za izbor izvora. Na prednjem panelu prisutan je još poveći matrični plavičasti displej, na kojem se ispisuju imena izvora zvuka. Moramo pohvaliti i balansirane XLR ulaze, kao i HT ulaz koji premošćuje kontrolu glasnoće, te se ECI 6DS može koristiti zajedno s nekim AV risiverom u sistemu kućnog bioskopa. Tu su još i balansirani i nebalansirani predizlazi ka nekom drugom pojačalu snage. Ovi priključci nešto su na šta smo navikli kod Electrocompanieta.

U ovom pojačalu nalazi se jedan od najvećih transformatora koje smo imali prilike da vidimo.

Što se tiče digitalnih ulaza, tu su dva Toslinka, dva koaksijalna i dva USB ulaza. Jedan USB je za vezu s računarom, a drugi za priključivanje USB memorija. Svi, osim Toslinka, podržavaju rezoluciju od 192 kiloherca i 24 bita. Inače, ova visoka rezolucija podrazumeva se i za mrežnu vezu, kao i wi-fi. Konektivnost svakako nije slaba strana ovog uređaja jer poseduje baš sve što vam može zatrebati.

EC1-DSC_1944

Ovaj uređaj je težak 20 kilograma i veoma ga je teško samostalno izvaditi iz kutije. Pored ECI 6DS, u paketu se nalaze strujni kabl, CD sa uputstvom, sistemski daljinski upravljač, kao i napredni daljinski upravljač sa oznakom ECT4. Ovaj upravljač dolazi s doking-stanicom preko koje se može puniti putem klasičnog mini-USB punjača. Ako više volite da vam upravljač stoji na klub-stolu, a ne na doking-stanici, upravljač se može puniti direktno putem kabla jer poseduje mini-USB priključak. Doking-stanica je prevelika i ne vidimo posebnu potrebu za njom, ali svakako je lakše i elegantnije samo postaviti upravljač na postolje, nego uključivati kabl direktno.

Praktičnost
ECT4-DSC_1931Kad uključite ECI 6DS i pametni daljinski upravljač ECT4, upravljač će vas pitati da li da se upari s nekim uređajem. Za nekoliko sekundi pronaći će ECI 6DS i pitaće vas da li želite da uređaju promenite ime. Iako ovaj upravljač deluje komplikovano, podešavanje i kontrolisanje uređaja jednostavno je zahvaljujući malenom ekranu. Možete tako birati različite izvore zvuka, ali pre toga svakako morate povezati uređaj na wi-fi mrežu. Nakon montiranja wi-fi antene, uređaj je brzo pronašao našu lokalnu wi-fi mrežu i upitao nas za lozinku. Unošenje naše komplikovane lozinke pomalo je otežano na daljinskom upravljaču, ali nije nemoguće. Nakon toga, ECI 6DS je odmah video računare u mreži i bio u mogućnosti da povuče muziku s računara koji je imao instaliran Serviio. Zanimljivo je da ovaj uređaj pored uPNP-a podržava i vTuner, što će ljubitelji internet radio-stanica svakako smatrati veoma korisnim.

Danas je sasvim prirodno da proizvođač za ovakve sprave obezbedi aplikaciju za smartfone, ali u Electrocompanietu su se odlučili za hardverski pristup. Očigledno su želeli da ponude rešenje svim audiofilima koji uspevaju da odole pametnim telefonima. Ipak, ECI 6DS će raditi i s bilo kojom popularnom UPnP aplikacijom, poput Bubble UPnP verzije, koju mi koristimo na Androidu. To je još uvek jedina aplikacija dovoljno vredna, pa smo odlučili da platimo za naprednu verziju. Ukoliko vam je upotreba upravljača ECT4 arhaična i ne dopada vam se, niko vas ne sprečava da odaberete najpogodniju aplikaciju i tako uživate u muzici. Voleli bismo da Electrocompaniet ponudi kupovinu ECI 6DS i bez upravljača, što bi moglo da spusti cenu finalnog proizvoda.

Unutra
Neverovatno koliko je težak ECI 6DS, a dobar deo mase odlazi na robustno metalno kućište. Otvaranje je veoma lako, treba samo odršafiti devet malenih inbusa i gornji deo kućišta se može svući sa osnove. U ovom pojačalu nalazi se jedan od najvećih transformatora koje smo imali prilike da vidimo, ne računajući duple glomaznije uređaje Karan Acoustics. S torusnog transformatora uspeli smo da izbrojimo četiri sekundarna izlaza. U blizini se nalazi ozbiljan broj kondenzatora, i to čak osam komada od po 10.000 i još četiri od po 2.200 mikrofarada. Proizvođač ovih elektrolita jeste renomirani Nippon Chemi-Con. Levi deo uređaja rezervisan je za pojačivački deo, pa se tako celom dubinom prostire rebrasti hladnjak na koji su namontirani izlazni tranzistori. Model ECI 6DS ima četiri para komplementarnih tranzistora i njihove oznake su MJW3281A i MJW1302A. Proizvođač je takođe poznat i svakako jedan od najvećih u ovoj sferi – On Semiconductors. U pobudnom stepenu pojačala prisutni su tranzistori kompanije Toshiba, sa oznakama C4793 i A1837.

Na ovom uređaju Electrocompaniet je zadržao maleno, plavo, kružno osvetljenje na prednjem displeju koje obeležava nivo glasnoće. Interesantno je da se iza ovog potenciometra nalazi dugačka šina koja se prostire skoro do zadnjeg panela.

ECINSIDE-DSC_1939

Nas je svakako najviše zanimao deo sa strimerom i D/A konverterom, ali nismo uspeli puno toga da saznamo. Naime, ovaj deo uređaja je modularan, što se i naslućuje po otvoru na zadnjem panelu. Gornja ploča je medija-plejer na koji su povezani USB ulaz za memorije i LAN, a tu je i kratkim kablom povezana i antena za wi-fi. Na toj pločici prepoznali smo samo Hynix NAND fleš-memoriju (128 M x 8 bit), koju smo već viđali na AV risiverima ili strimerima.

Pločicu na kojoj je DAC veoma je teško snimiti, ali uspeli smo da vidimo mikrokontroler kompanije Atmel (32UC3A0512U), kao i XMOS čip, koji smo dosad uvek viđali u ulozi USB kontrolera. Oznaku nismo uspeli da saznamo.

Sveukupni utisak je da se na komponentama nije štedelo, te da je kompletan dizajn uređaja veoma dobro osmišljen i implementiran. Ostaje samo da čujemo kako ovaj uređaj svira i da vidimo koliko je jednostavno njime upravljati.

U radu
Pri uključivanju uređaja i pametnog daljinskog upravljača i njihovog uparivanja, izabrali smo opciju za nadogradnju firmvera. Na raspolaganju je bila nova verzija, te smo odlučili da obavimo nadogradnju pre bilo kakve vrste testiranja. Electrocompaniet je odmah zatim našao muziku koju smo imali na PC računaru pod Serviio medija-serverom. Ako posedujete mrežni disk (NAS), onda budite sigurni da se Electrocompaniet odlično snalazi sa ovim načinom rada. Mi smo ga povezali na mrežu Q-NAP, koju smo u istovremeno imali na testu, te smo mogli da biramo između nekoliko gigabajta muzike u visokorezolucijskom formatu. Ako vam je ovo ipak, iz nepoznatog razloga, komplikovano, možete nasnimiti muziku na USB memoriju i priključiti je sa zadnje strane. Lakše bi bilo da je USB-A priključak s prednje strane, ali to bi sigurno narušilo estetiku. Predlažemo produžni USB kabl kao najelegantnije rešenje.

Ako, opet, više volite da kontrolišete muziku sa softverskih plejera na računaru poput Jrivera ili Foobara, onda se možete povezati na USB priključak B tipa putem nekog kvalitetnijeg USB kabla. Mi smo isprobali još jednom nagrađivani AudioQuest Carbon i bili prezadovoljni rezultatima.

Bez obrzira na koji smo način od pomenuta tri slušali muziku, rezultati su bili isti. Reprodukcija je bila snažna i puna autoriteta. Electrocompaniet je uvek imao posebnu toplinu, koja nam se veoma dopala, a s druge strane, umeo je i da „zareži“ kad treba. Nekada nam se činilo da ECI 6DS ima i više od deklarisanih 125 vati po kanalu, pritom je reprodukciju fantastično kontrolisao.

Obično u ovakvim testovima nabrajamo neka fina, audiofilska imena, ali smo prvo morali da se zadovoljimo starim dobrim EKV-om, pa red Leb i Sola, red Azre. Tek nakon toga poslušali smo nekoliko fantastičnih izvođenja Marcusa Millera, a posebno dobro zvučao je njegov aranžman pesme „Come Together“. Specijalne emocije osetili smo pri reprodukciji numera iz mjuzikla “Kosa”, poput „Aquarius“ i „I Got Life“. Drugu pesmu smo čuli i u izvođenju Nine Simone, nešto zaista posebno.

Zaključak
Electrocompaniet nije ni u jednoj milisekundi izgubio kontrolu, već je herojski isporučivao sve što se od njega tražilo. Što se tiče kvaliteta izrade, funkcija i konektivnosti, apsolutno nemamo šta da zamerimo. Izostala je gramofonska sekcija, ali za ovu klasu uređaja donekle se podrazumeva da korisnik kupi samostalnu gramofonsku sekciju. U radu nismo imali nijedan zastoj, te možemo potvrditi da su u Electrocompanietu odradili odličan posao i na polju softverske podrške. Ko je voleo pojačala ranije generacije poput ECI 3 ili ECI 5, sigurno će voleti i svestrani ECI 6DS. Velika preporuka!

PLUS
Impresivna reprodukcija.
Kvalitet ugrađenih komponenti.
Odličan D/A konverter i strimer.
Interesantno rešenje s daljinskim upravljačem.

MINUS
Nema gramofonsku sekciju.

Kontinualna snaga: 2x125 W na 8 oma
Frekvencijski opseg: 1 Hz – 150 kHz
Damping faktor: <300
Izobličenja THD: <0,004%
Ulazi: 3x RCA, 1x XLR, 2x koaksijalni, 2x Toslink, 1x USB-A, 1xUSB-B, LAN
Dimenzije (ŠxVxD): 465x128x405 mm
Masa: 20 kg
Cena: 5.900 evra
Reader Rating31 Votes94
94
Ocena čitalaca