Bose CineMate 130

Na američki način

Američki Bose je oduvek radio malo drugačije, a ta tradicija nije zapostavljena ni u najnovijoj generaciji audio-video sistema. U ovom testu vam predstavljamo Boseovu viziju saundbara visoke klase, koji donosi prekookeanski zvuk uz nekoliko zanimljivih dodataka.

bose130

U internoj klasifikaciji CineMate 130 je svrstan u kategoriju “Home Cinema & Sound for TV”, koja obuhvata saundbarove, 2.1 i 5.1 sisteme, kao i sve popularnija soundplate postolja za televizore. Kategorija broji čak 14 kompleta, kao i dodatnu opremu u vidu stalaka, wi-fi adaptera i sistemskih daljinskih upravljača. Testirani CineMate 130 opremljen je najboljim modelom saundbara, a iznad ovog sistema postavljen je samo Lifestyle 135 Series III, koji ima veće mogućnosti, ali pripada prestižnoj Lifestyle seriji i košta gotovo dvostruko više.

Sistem
Audio-sistem CineMate 130 isporučuje se u prilično velikoj kutiji, koja sadrži saundbar, sabvufer, komandnu konzolu i prateću opremu. Sabvufer ima širinu od 93,5 centimetara i proizvođač navodi da se vizuelno najbolje uklapa s televizorima dijagonale 37 inča (94 cm) ili više. Dizajn je jednostavan i bez posebnih eksperimenata, pa saundbar u osnovi ima formu izduženog kvadra. Kućište je izvedeno u crnoj boji visokog sjaja, a prednja i gornja strana su prekrivene čvrstom metalnom mrežicom iste boje. Donja strana je skoro prazna i sadrži samo devetopinski priključak za vezu s konzolom, kao i priključak za odvojivi strujni kabl. Ako ste se zapitali zašto ovaj saundbar ima mrežicu ne samo na prednjoj već i na gornjoj strani, odgovor leži u patentiranoj Flexmount tehnologiji. Naime, ukoliko je postavljen na policu ili komodu, saudbar se pozicionira tako da prednja strana bude usmerena ka auditorijumu. Međutim, pri montaži na zid uređaj se postavlja tako da je gornja strana usmerena ka slušaocima. Flexmount tehnologija automatski prepoznaje pozicioniranje saundbara i podešava reprodukciju u skladu s tim, a dizajneri su se pobrinuli da i u pogledu estetike sve bude kako treba jer se logotip proizvođača nalazi i na prednjoj i na gornjoj strani.

CineMate 130 pruža celovit, snažan i prijatan zvuk s rafiniranim detaljima.

Drugi deo sistema predstavlja Acoustimass modul, što je zapravo Boseov naziv za odvojeni sabvufer. Dimenzije sabvufera su kompaktne, a povezivanje bežično, pa njegovo smeštanje u prostoriju neće predstavljati poseban problem. Kao i za sve Bose uređaje, tehnički podaci za ovaj sistem su veoma oskudni. Uspeli smo da saznamo samo da saundbar raspolaže s pet zvučničkih jedinica i jednim pasivnim radijatorom u PhaseGuide tehnologiji, dok je Acoustimass modul opremljen jednom jedinicom i PhaseGuide pasivnim radijatorom, a snaga ugrađenih pojačala ostala je nepoznanica. Pored saundbara i sabvufera, treći esencijalni deo sistem predstavlja kontrolna konzola, koja izgledom i dimenzijama podseća na kablovski ili satelitski risiver. Konzola se odlikuje jednostavnim dizajnom i potpunim odsustvom komandi na prednjem panelu, u čijem se središnjem delu nalazi samo dot-matriks displej. Pravilne uglaste linije konzole ublažene su zaobljenim rubovima i neznatno ispupčenom gornjom stranom, što joj, uz kombinaciju high-gloss i mat crnih površina, daje sasvim savremenu, ali diskretnu pojavu. Na zadnjoj strani konzole nalaze se četiri HDMI ulaza za priključivanje različitih audio-video izvora, kao i jedan HDMI izlaz za povezivanje s televizorom. Na raspolaganju su još i jedan analogni RCA i dva digitalna audio-ulaza (koaksijalni i optički), devetopinski priključak za vezu sa saundbarom i još jedan priključak istog tipa, koji služi za povezivanje dodatnih Bose uređaja (Bose link). Takođe, na desnom boku se nalazi 3,5-milimetarski mini-džek priključak, koji služi za povezivanje slušalica, kao i mikrofona za automatsku kalibraciju.

Upotreba i zvuk
Zahvaljujući dobro osmišljenom i ilustrovanom uputstvu, sigurni smo da će postavljanje sistema biti jednostavno čak i potpunim laicima za tehniku. O prednostima bežičnog sabvufera s dometom od devet metara ne treba ni govoriti, a kabl za povezivanje konzole i saundbara dugačak je četiri i po metra, što je više nego dovoljno. Pored osnovnih elemenata, u paketu se isporučuju HDMI kabl i samolepljive gumene podloške za uređaje, pa možemo reći da je zaista sve tu. Za kontrolu sistema predviđen je sistemski daljinski upravljač punih dimenzija i odličnog kvaliteta izrade, a umesto jeftine imitacije plemenitih materijala, Bose se odlučio za čvrstu i kvalitetnu plastiku. Nakon povezivanja na scenu stupa ADAPTiQ automatska kalibracija. Reklo bi se da je Bose otišao najdalje dosad u pogledu određivanja svitspota jer se kalibracioni mikrofon ne postavlja na stalak, već je smešten na nosač koji podseća na rajf i postavlja se na glavu slušaoca – naravno, podrazumeva se da tokom kalibracije slušalac treba da sedi na mestu s kojeg će gledati filmove i slušati muziku. Kao što mu naziv govori, ADAPTiQ sistem prilagođava zvuk i obezbeđuje optimalnu reprodukciju i u prostorijama nepravilnog oblika, a proces obuhvata merenje i prilagođavanje pet najvažnijih parametara, jednostavan je i traje oko 10 minuta.

BOSE-DSC_1862

Sve navedene karakteristike, kao i napredna kalibracija, za rezultat imaju veoma dobar zvuk sistema. Reprodukcija surround materijala odlikuje se veoma dobrom separacijom kanala i trodimenzionalnim efektima, a zvučna scena je prostrana i ispunjava celu prostoriju. Saundbar se pokazao kao veoma zahvalan za pozicioniranje jer je u većini pozicija koje smo isprobali pružao odličan zvuk i na pravi način dopunjavao zvučnu sliku. Dijalozi su jasni i razgovetni, a snaga dovoljna za sve zadatke koje smo mu namenili, pa smo sigurni da će CineMate 130 zadovoljiti i zahtevnije ljubitelje višekanalnog zvuka. Stereo-materijal takođe zvuči odlično, a prema našim iskustvima, saundbarovi su u ovoj kategoriji generalno bolji od surround sistema, naravno u istoj cenovnoj klasi. Pretpostavljamo da je razlog to što se kod saundbara sve zvučničke jedinice mogu uključiti u reprodukciju, dok kod surround sistema zadnji zvučnici nemaju nikakvu funkciju pri reprodukciji stereo-zapisa. CineMate 130 pruža celovit, snažan i prijatan stereo-zvuk s rafiniranim detaljima i sposoban je da se izbori i sa zahtevnijim muzičkim materijalom. Pozornica je široka, a Acoustimass modul donosi dubok i snažan, ali plemenit bas. Tonovi su precizni i detalja ima dovoljno, a sve je obavijeno jednom toplom notom, pa zvuk neće postati zamoran ni tokom celodnevnog slušanja. U pogledu funkcionalnosti, treba reći da CineMate 130 podržava UHD 4K passthrough, pa korisnici mogu da budu mirni u pogledu sve prisutnijih 4K televizora i sadržaja. Pored toga, podržano je dodavanje wi-fi modula, koji omogućava bežično povezivanje na lokalnu mrežu i striming muzike s interneta, računara ili smartfona. Ipak, odvojena kupovina wi-fi modula predstavlja neprijatno iznenađenje jer danas i daleko jeftiniji uređaji omogućavaju striming muzike preko mreže.

Zaključak
Poput većine Bose uređaja i kompleta, CineMate 130 predstavlja sjajan spoj lajfstajl dizajna i kvalitetnog zvuka, pa je u tom pogledu i cena sasvim adekvatna. Zanimljivo je da proizvođač po istoj ceni nudi 5.1 sistem CineMate 520, koji ima iste funkcije, ali, umesto saundbara, sadrži pet satelitskih zvučnika. Pretpostavljamo da će 5.1 biti zanimljiviji tehnofilima i onima koji imaju zasebne prostorije za gledanje filmova i razvlačenje kablova im ne predstavlja problem, dok će CineMate 130 biti prvi izbor za kupce koji žele diskretniju postavku, uz zadržavanje kvaliteta reprodukcije.

PLUS
Visok kvalitet izrade.
Diskretan dizajn.
Odličan i celovit zvuk.
Sjajan bas iz Acoustimass modula.

MINUS
Wi-fi samo uz doplatu.

Broj kanala: 2.1
Analogni audio ulazi/izlazi: 1/0
Digitalni audio ulazi/izlazi: 2/0
HDMI ulazi/izlazi: 4/1
Izlaz za slušalice: da
Dimenzije konzole (ŠxVxD): 313x64x208 mm
Masa konzole: 1,5 kg
Dimenzije saundbara (ŠxVxD): 935x61x124 mm
Masa saundbara: 3,5 kg
Dimenzije sabvufera (ŠxVxD): 197x286x375 mm
Masa sabvufera: 3,4 kg
Cena sistema: 1.790 evra
Reader Rating0 Votes
0
0
Ocena čitalaca