JBL Bar 5.1 Surround

Pametni surround

Kao komplet koji je pozicioniran samo jednu stepenicu ispod najmoćnijeg JBL-ovog saundbara, Bar 5.1 Surround donosi odličan kvalitet zvuka, praktične dodatne opcije i jednostavnu upotrebu.

Poznato je da je severnoamerička kompanija prilično aktivna kad su u pitanju sistemi kućnog bioskopa bazirani na saundbarovima, a raznovrsna ponuda obuhvata modele za različite prilike i dubinu džepa. Komplet iz gornjeg dela ponude pod nazivom Bar 5.1 testirali smo pre nepune četiri godine, a sad je pred nama naslednik s neznatno drugačijom oznakom – Bar 5.1 Surround, koji donosi savremenija tehnička rešenja uz zadržavanje gotovo iste cene.

Spolja i iznutra

Kao pripadnik iste serije, JBL Bar 5.1 Surround nas je izgledom podsetio na modele Bar 5.0 MultiBeam i Bar 2.1 Deep Bass, ponajpre zahvaljujući zaobljenim bokovima i čvrstoj metalnoj mrežici koja u potpunosti prekriva prednju i bočne strane. Ipak, pogled na specifikacije pokazuje znatne razlike u dimenzijama u korist testiranog kompleta, ali je vizuelni identitet serije Bar očuvan u celosti. Čiste i pravilne linije kućišta, kao i matirana crna boja čine ovaj komplet prilično neupadljivim i zahvalnim za uklapanje u svako okruženje, ali treba obratiti pažnju na širinu saundbara od preko jednog metra, kao i na pozamašan gabarit sabvufera.

Proizvođač navodi da je ispod metalne mrežice smešteno pet istovetnih širokopojasnih zvučničkih jedinica nepoznatih dimenzija, uz dva dodatna visokotonca prečnika 32 milimetra. Saundbar, kao glavna jedinica, raspolaže snagom od 250 vati, a sistem je osposobljen za stvaranje virtuelnog 5.1-kanalnog ugođaja pomoću tehnologije MultiBeam, o kojoj će više reči biti kasnije. Panel s priključcima smešten je u upuštenom delu zadnje strane i sadrži postavku koja je prilično uobičajena za današnje vreme. Kao glavni vid povezivanja predviđeni su jedan HDMI ulaz i izlaz s podrškom za ARC, ali ne i za najnoviji eARC standard. Dodatno su prisutni jedan optički audio-ulaz i eternet port za povezivanje na lokalnu mrežu, dok USB port, barem u evropskoj verziji ovog uređaja, služi samo za servisiranje. Pored toga, Bar 5.1 Surround raspolaže bežičnim vaj-fajem, blututom 4.2 i AirPlay povezivanjem, pa bismo u pogledu konekcija mogli poželeti samo još jedan analogni audio-ulaz.

Kao drugi deo sistema prisutan je aktivni sabvufer, koji se s glavnom jedinicom povezuje bežičnim putem. Zahvaljujući mat crnom finišu i potpunom odsustvu bilo kakvih detalja na prednjoj strani, njegova pojava jednako je neupadljiva, ali će gotovo sigurno biti primećen zbog svoje veličine. Niskotonska jedinica smeštena je na donjoj strani i opremljena membranom prečnika 254 milimetra, uz prilično visoke nožice koje obezbeđuju odgovarajuće odstojanje od podloge. Kućište sabvufera opremljeno je velikim otvorom bas-refleksa na zadnjoj strani, a ispod njega nalaze se samo priključak za odvojivi strujni kabl i signalna dioda, koja različitim režimima rada signalizira status uređaja. Unutar kabineta, za pokretanje velike niskotonske membrane zadužena je amplifikacija od 300 vati.

Upotreba i zvuk

Na samom početku teksta naveli smo da je Bar 5.1 Surround izuzetno jednostavan za upotrebu. Šta ovo tačno znači? Pa, ukoliko imate malo noviji TV i obezbedite vezu preko HDMI ARC porta, ovo podrazumeva da će saundbar biti automatski odabran kao podrazumevajući zvučni izlaz vašeg televizora. Komunikacija između dva uređaja nastavlja se kroz automatsko uključivanje i isključivanje saundbara zajedno s televizorom, a prisutna je i podrška za daljinac od TV-a, pa će vam, jednom kad obavite sva podešavanja, daljinski upravljač saundbara zapravo postati višak. Pametni Bar 5.1 Surround nastavlja u istom stilu, primenjujući tehnologiju Smart Mode za automatsko prepoznavanje reprodukovanog sadržaja i prilagođavanje parametara zvuka po unapred zadatim modalitetima. Ukoliko ovo nije po volji korisnika, Smart Mode se može isključiti, mada nam je teško da razumemo zašto bi bilo ko to uradio. Ažuriranje firmvera takođe se obavlja samostalno, tako što uređaj periodično proverava zadatu adresu, te preuzima i instalira novu verziju internog softvera – pogađate već, i ovo se odvija potpuno automatski i samo uz obaveštenje korisnika preko frontalnog displeja. Posle svega navedenog, automatsko bežično povezivanje saundbara i sabvufera izlišno je i spominjati.

Pre nego što uživanje u surroundu bez muke započne, na korisniku je još samo da pokrene AMR – tj. automatsku MultiBeam kalibraciju, poveže sistem na sveprisutnu Chromecast platformu za striming muzike s različitih mrežnih izvora i odabere željenu glasnoću sabvufera između pet ponuđenih vrednosti. Nakon toga, Bar 5.1 Surround pružiće lepo uobličenu reprodukciju, koja se izdvaja od dalekoistočne konkurencije najpre po punim i baršunastim tonovima, te stavlja muzikalnost i prijatan ugođaj ispred mašinski preciznih nota. Naravno, ovo ne znači da su detalji zanemareni: komplet iz JBL-a donosi dobar uvid u finese zvuka, što je i neophodno da bi se ostvario uverljiv prostorni doživljaj. MultiBeam tehnologija, u čiju smo se delotvornost uverili već nekoliko puta, kreira izdašnu trodimenzionalnu pozornicu, uz jasnu separaciju pojedinačnih efekata, ali i veoma dobro prikazano kretanje zvuka kroz prostor.

Tokom testiranja takođe smo se uverili u efikasnost sistema Smart Mode, koji je nepogrešivo prepoznavao reprodukovane sadržaje i primenjivao veoma dobro odmerena fabrička DSP podešavanja. Za razliku od filmova, gde prostornost igra veliku ulogu, ili sadržaja kod kojih je važno pružiti jasne i razgovetne dijaloge, tokom reprodukcije muzike Bar 5.1 Surround stavljao je 3D prikaz u drugi plan i fokusirao se na postavljanje pozornice ispred auditorijuma. Promenjen tonski balans doveo je do ujednačavanja sva tri opsega, a tokom reprodukcije kvalitetnijih muzičkih zapisa jedino nam je nedostajalo malo više detalja. S druge strane, JBL-ova neizveštačena muzikalnost daje svakoj numeri prirodan i fluidan tok, pritom ne birajući da li je u pitanju lossless zapis preko mreže ili kompresovani blutut s telefona, što ga čini zaista dobrim izborom za uživanje u muzici.

Zaključak

Uz ukupnu snagu od 550 vati, Bar 5.1 Surround je tokom testiranja pokazao da je dorastao najnovijim holivudskim blokbasterima, ali i raznovrsnim muzičkim pravcima. Njegova prilagođenost što jednostavnijoj upotrebi zaista je impresivna, a prateće opcije dobro odmerene, pa ga možemo preporučiti kao efikasno rešenje za dobru zvučnu podlogu u svim prilikama.

JBL Bar 5.1 Surround
Konfiguracija: 5.1
Snaga sistema: 550 W
Frekvencijski opseg: 34 Hz - 20 kHz
Zvučni pritisak SPL: 103 dB
Topologija: 5 x racetrack širokopojasni, 2 x 32 mm visokotonski, 1 x 254 mm niskotonski
HDMI ulazi / izlazi: 1 / 1 (ARC)
Digitalni audio-ulazi: 1 x optički
Dodatno: LAN, vaj-faj, blutut, AirPlay
Dimenzije saundbara (ŠxVxD): 1.018 x 58 x 100 mm
Masa saundbara: 3 kg
Dimenzije sabvufera (ŠxVxD): 305 x 440 x 305 mm
Masa sabvufera: 10,6 kg
Cena: 660 €
AVL Projekt, 021/4751-777
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Izuzetno jednostavna upotreba.
Uverljiv MultiBeam surround.
Pun i fluidan zvuk.
Dobro odmerene opcije.
Nema HDMI eARC.
4.3