Bose L1 Pro8

U tami disko-kluba

Kao jedan od malobrojnih proizvođača koji s podjednakim uspehom nastupa u mobilnom, kućnom i profesionalnom segmentu, Bose proširuje ponudu prenosivih razglasnih sistema novim modelima iz serije L1.

Modeli serije L1 prepoznatljivi su po vitkom i preko dva metra visokom stubu, u čije su postolje integrisani niskotonski drajver, kontrole i priključci – u ovom pogledu, samo se najmoćniji model L1 Pro32 razlikuje jer stiže s odvojenim sabvuferom. Broj na kraju oznake ukazuje na količinu prisutnih visokotonsko-srednjetonskih jedinica, pa tako sredinu ponude zauzima model L1 Pro16, a na našem testu našla se najpristupačnija verzija, s oznakom L1 Pro8.

Opis

Iako je prenosiv, za L1 Pro8 teško se može reći da je mali – ako želite ozvučenje koje se može poneti u rancu, preporučujemo zaista kompaktni model S1 Pro, koji smo prikazali u broju 83. Kad nije u upotrebi, testirani sistem može da se rasklopi na tri dela: bazu sa sabvuferom, deo stuba koji sadrži zvučničke jedinice i dodatni deo stuba, koji se može koristiti po potrebi. Naime, u zavisnosti od okruženja i pozicije na kojoj se ozvučenje nalazi, stub s drajverima može se postaviti direktno na bazu, a ukoliko se želi veća disperzija, ili je u pitanju publika koja stoji, potrebno je iskoristiti i dodatni stub, koji podiže drajvere na veću visinu. Spojevi između komponenata sistema sadrže integrisane priključke, a instalacije se nalaze unutar segmenata, pa nema potrebe za razvlačenjem dodatnih kablova, što je veoma praktično.

Tokom pregleda sistema primećuje se da je napravljen da izdrži često rasklapanje i prenošenje, pa i malo grublje ophođenje. Plastične obloge kućišta veoma su čvrsto postavljene i izvedene u blago hrapavom finišu, koji bolje podnosi ogrebotine, a na prednjem delu baze postavljena je metalna mrežica, koja štiti niskotonsku jedinicu. Gornja strana ima integrisanu masivnu ručku, dok se na zadnjem delu, upuštenom zarad zaštite od pritisaka i udaraca, nalazi panel s komandama i priključcima. Dvodelni stub izveden je u istom maniru, uz čvrstu plastiku i snažne zaštitne mrežice.

L1 Pro8 opremljen je sa ukupno tri ulaza, od kojih su dva izvedena preko kombinovanih XLR / 6,35-milimetarskih priključaka, dok treći nudi odabir između 3,5-milimetarskog, 6,35-milimetarskog i blutut ulaza. Ulazi se mogu nezavisno uključivati i isključivati, a na istom tasteru odabira se da li je priključen instrument ili mikrofon – pored toga, na raspolaganju su odvojeni, krupni tasteri za brzo mutiranje svakog ulaza. Dodatno je prisutan Sistem EQ taster za selekciju predefinisanih modaliteta zvuka (live, music, speech i off) na nivou celog sistema, dok se na izlazu nalazi XLR konektor za povezivanje još jednog bas-modula, kao i tipski ToneMatch port za povezivanje eksterne miksete Bose T4S ili T8S. Treba naglasiti da se na ovaj način, pomoću miksete i posebnih ToneMatch kablova, dva sistema mogu povezati u stereo-postavku.

Za stvaranje zvuka zaduženo je ukupno devet zvučničkih jedinica. U stubu se nalazi osam drajvera za gornji i srednji opseg, koji imaju prečnik 51 milimetar i opremljeni su neodimijumskim magnetima, a usmereni su naizmenično na levu i desnu stranu kako bi se postigla horizontalna disperzija od 180 stepeni i vertikalna disperzija od 40 stepeni. Već smo spomenuli da se u bazi sistema nalazi niskotonska jedinica, a u pitanju je racetrack drajver dimenzija 330 x 178 milimetara, karakterističan po prilično plitkoj konstrukciji – proizvođač navodi da ova jedinica po svemu parira uobičajenim 12-inčnim vuferima, ali uz znatno manju masu i gabarit. Cirkulacija vazduha obezbeđena je pomoću četiri manja bas-refleks porta, koji su postavljeni u uglovima fronta, a deklarisani donji prag iznosi 45 herca (-3 decibela). Iako se Bose ne izjašnjava u pogledu ukupne snage sistema, na internetu se može pronaći podatak da ona iznosi 300 vati, te da je upotrebljena amplifikacija u klasi D – kao i uvek, ove informacije treba uzeti s rezervom.

Test

U pogledu upotrebe L1 Pro8 se pokazuje kao sasvim jednostavna sprava, čije će korišćenje biti jasno i početnicima. Panel s komandama pregledno je obeležen i intuitivan, a opremljen je pozadinskim osvetljenjem, pa će upotreba biti laka i u tami disko-kluba. Dodatnu pogodnost predstavljaju blutut veza i aplikacija Bose L1 Mix, koja omogućuje kontrolu svih funkcija preko pametnog telefona – ovo je veoma zgodno za podešavanje zvuka jer se možete kretati po prostoriji i obavljati podešavanja „na uvo“ kako biste postigli najbolju ujednačenost i optimalnu disperziju.

Korišćenje sistema uz električnu gitaru pokazalo je veoma dobar nivo dinamike, uz upotrebljivi reverb i prilično čiste tonove u celom spektru. Zahvaljujući najvećem stepenu zvučnog pritiska od 124 decibela, L1 Pro8 će glasnoćom sasvim zadovoljiti u prostorima manje i srednje veličine, a ravnomernom rasprostiranju zvuka doprinosi mogućnost pozicioniranja high-mid grupe drajvera u dve visine. Prvi i drugi kanal takođe su opremljeni opcijom Phantom Power za uključivanje napajanja od 48 volti za kondenzatorske mikrofone, a sva odabrana podešavanja i opcije ostaju osvetljeni na panelu. Reprodukcija muzike – preko kabla ili blutut veze – pruža prilično jasan, iako nešto topliji zvuk, uz ravnomeran prikaz sva tri opsega. Bas je čvrst i masivan, a niskotonska jedinica se ne libi da pokaže snagu, pa nam se reprodukcija najviše svidela kad su sva podešavanja na nuli. Ipak, System EQ funkcioniše i za muziku, pa se može odabrati neki od predefinisanih modaliteta, kao i nezavisno podesiti gornji i donji opseg, u skladu s ličnim preferencama.

Zaključak

Robustno izrađen i veoma praktičan, L1 Pro8 namenjen je pre svega solo izvođačima, malim bendovima ili DJ umetnicima koji nastupaju u manjim prostorima. Upotreba je jednostavna, a mogućnosti sasvim dovoljne za lagodnu upotrebu, dok dodatne opcije sadrže nekoliko dodataka koji zaista olakšavaju život. Šlag na torti predstavlja sasvim jednostavno rasklapanje i prenošenje, a sve navedeno čini Bose L1 Pro8 najboljim prijateljem muzičara koji često menjaju mesto nastupa a uvek žele jednako kvalitetan zvuk.

Bose L1 Pro8
Topologija: 8 x 51 mm širokopojasni, 1 x 330 x 178 mm niskotonski
Ulazi: 2 x kombinovani XLR/6,35 mm, 1 x 3,5/6,35 mm
Izlazi: 1 x XLR i ToneMatch
Dodatno: blutut
Dimenzije (ŠxVxD): 318 x 2.005 x 440 mm
Masa: 17,3 kg
Cena: 1.390 €
4Audio, 011/770-4320
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Robustna izrada.
Praktičnost i upotrebljivost.
Jednostavne komande.
Sveobuhvatna aplikacija.
Nešto veći gabarit i masa.
4.6