JBL Reflect Flow PRO

Muzika i sport

Kao nova perjanica ponude u segmentu sportskih bubica, JBL Reflect Flow PRO donose sve što bi se moglo poželeti od slušalica ove veličine.

Pre više od godinu i po dana testirali smo tadašnji najmoćniji model u seriji Reflect, a in-ear slušalice koje su sada pred nama očigledno predstavljaju evoluciju dizajna s kojim smo se tada upoznali. Rezonatori su nešto krupniji, ali bez cevastih nastavaka, tj. akustičkih tunela za poboljšanje ekstenzije u donjem delu spektra. Kućišta su izvedena u kombinaciji robustne plastike i gumirane oplate unutrašnjeg dela, koja ima integrisani osigurač za pričvršćivanje na ušnu školjku – proizvođač naziva ovo rešenje PowerFin i tvrdi da su, pomoću njega, bubice potpuno čvrsto pričvršćene i da neće ispasti ni tokom najekstremnijih fizičkih aktivnosti. Na spoljašnjoj strani rezonatora nalazi se logotip kompanije, a zapravo je u pitanju panel osetljiv na dodir koji služi za upravljanje raznovrsnim funkcijama. Ovaj okrugli panel uokviren je hromiranim i neznatno isturenim ramom kako bi se ostvario bolji taktilni osećaj za orijentaciju prilikom upotrebe. U poređenju s ranije pomenutim modelom, Reflect Flow PRO donose veće zvučničke jedinice prečnika 6,8 milimetara, uz ostvarivanje punog frekvencijskog opsega (20 Hz – 20 kHz) i najveći zvučni pritisak od 94 decibela. Kapacitet baterija takođe je povećan na 85 miliamper-sati po bubici, dok je masa zadržana na više nego prihvatljiva 7,2 grama.

Kao neizostavni pratilac svakih True Wireless bubica, u pakovanju se isporučuje kutijica za prenos, koja služi i kao rezerva za punjenje baterija. Već smo više puta spominjali kako je JBL izučio posao pravljenja ovih kutijica, pa ovde nailazimo na veoma široku i čvrstu šarku za poklopac, dok finiš spoljašnje površine deluje robustno i otporno na ogrebotine. Za punjenje interne baterije kapaciteta 540 miliamper-sati koristi se USB-C port na zadnjoj strani, a tu su i LED traka za proveru napunjenosti baterije, kao i dodatna unutrašnja lampica za prikaz statusa slušalica. Najzad, kompanija navodi da ukupna autonomija ovih bubica, uključujući rezervu u kutijici, iznosi do 30 sati.

U radu

S obzirom na renome, ali pre svega na veliko iskustvo u izradi in-ear slušalica, ne treba sumnjati u JBL-ovu sposobnost da napravi bubice koje su ergonomski praktično savršene. Njihova udobnost stoga je na visokom nivou, a kupcima naruku ide i to što u priboru dolaze silikonski završeci u četiri veličine. Dodatnu funkcionalnost donosi aplikacija JBL Headphones, koja, između ostalog, omogućuje proveru naleganja i zaptivenosti, što je veoma važno za dobar zvuk, ali i za efikasnost ANC sistema. Već uobičajeno za JBL, sadrži i prateće funkcije Ambient Aware i TalkThru, koje dopuštaju da čujete zvukove iz okruženja bez skidanja slušalica. Konačno, ova jednostavna i intuitivna aplikacija opremljena je ekvilajzerom, pa se zvuk može podesiti po želji ili odabrati jedan od tri predefinisana modaliteta (Jazz, Vocal i Bass).

Tokom reprodukcije, Reflect Flow PRO pružaju prilično glasan zvuk, uprkos deklarisanom zvučnom pritisku od nešto skromnija 94 decibela. Sa isključenim ekvilajzerom zvuk je prilično dobro izbalansiran, uz kolorit koji je tek za mrvicu topliji i zasićeniji. Reprodukcija je stoga veoma prijatna, uz količinu detalja koja je sasvim dovoljna, ali ne i naporna na duže staze. Tonovi su lepo uobličeni u celom spektru, a basovi su čvrsti, ali i dobro ukroćeni, pa ne nadglasavaju ostatak zvučne slike. Ukratko, američki proizvođač je iskusno stavio naglasak na fluidnost i prirodni tok muzike, pa je Pink Floyd na albumu „A Momentary Lapse of Reason“ zvučao moćno i, na trenutke, zarazno ritmično.

Uključivanje ANC (Adaptive Noise Cancelling) sistema, pored toga što nas je odseklo od svih, osim najnezahvalnijih zvukova iz okruženja, pokazalo je veoma mali uticaj na kvalitet reprodukcije. Zapravo, prikaz muzike postao je za nijansu čistiji i detaljniji, uz jasnije ocrtane tonove, pa i preciznije kreirane finese u sva tri opsega. S druge strane, mali gubitak primećuje se u ukupnom dinamičkom rasponu, ali mi smatramo da je to mala cena za pozadinsku tišinu koju su Reflect Flow PRO sposobne da isporuče. Sve ovo zasluga je sistema od ukupno šest mikrofona (tri po bubici), od kojih su četiri zadužena za suzbijanje buke okruženja kod funkcije ANC.

Dodatne mogućnosti testiranih slušalica zaista su bogate i sadrže brojne praktične opcije. Pre svega, Mono Mode omogućuje korišćenje samo jedne bubice, koja se može koristiti za slušanje muzike, ali i kao hendsfri sistem za komunikaciju u kući ili u pokretu. Repodukcija se automatski zaustavlja kad skinete jednu ili obe bubice, i nastavlja se kad ih ponovo stavite. Glasovne kontrole podržane su platformom Google Assistant i Amazon Alexa, a brzo punjenje dopušta sat vremena upotrebe nakon samo 10 minuta u kutijici. Kao da sve to nije dovoljno, JBL je opremio Reflect Flow PRO veoma moćnom oznakom IP68, koja označava da su ove bubice sasvim otporne na prašinu, kao i na potpuno potapanje u dužem vremenskom periodu.

Zaključak

Kako dolikuje jednom od najmoćnijih modela u ponudi, JBL Reflect Flow PRO zaista sve zadatke obavljaju na veoma visokom nivou. Počevši od zavidnog stepena udobnosti i izdašne baterije, preko odličnog kvaliteta reprodukcije i efikasnog ANC sistema, pa do praktičnih dodatnih opcija i intuitivne aplikacije, one predstavljaju sjajnog partnera u zaista svim prilikama, a sve to po sasvim razumnoj ceni.

JBL Reflect Flow PRO
Sistem: aktivne
Tip: in-ear
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Zvučni pritisak SPL: 94 dB
Povezivanje: blutut v5.0
Prečnik zvučničke jedinice: 6,8 mm
Kapacitet baterije: 85+85+540 mAh
Dodatno: mikrofon
Masa: 7,2+7,2+61,5 g
Cena: 220 evra
AVL Projekt, 021/4751-777
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Robustna izrada.
Ergonomija i udobnost.
Odličan kvalitet zvuka.
Efikasan ANC sistem.
Nešto slabija dinamika uz ANC.
4.5