IKEA SYMFONISK Table Lamp & Bookshelf

Raspevano pokućstvo

Pored već prilično bogate ponude blutut zvučnika serija ENEBY i FREKVENS, švedski gigant iz industrije nameštaja zalazi još dublje u audio-sferu i lansira dva multirum zvučnika s mrežnim povezivanjem.

IKEA zvučnici pažljivo biraju koje finese će nam prikazati kako bi ostvarili utisak celovitosti bez premašivanja sopstvenih mogućnosti.

Kompaniju IKEA nije potrebno posebno predstavljati: u pitanju je jedan od najpoznatijih svetskih proizvođača nameštaja i opreme za domaćinstvo, u čijim prodavnicama možete opremiti kuću do najsitnijih detalja. Pored velikog uspeha koji je ostvarila za nepunih 80 godina postojanja, IKEA ne posustaje i ide u korak s vremenom, pa danas ima u ponudi sve veću količinu kućne elektronike, uključujući sisteme za pametnu kuću, bežične punjače i sl. Najnoviji dodatak u ponudi jeste serija SYMFONISK, koja sadrži wi-fi zvučnike s podrškom za multirum i prateću opremu.

Stona lampa

Kao što naziv govori, model Table Lamp zapravo je stona lampa s integrisanim wi-fi zvučnikom. U pitanju je lampa prosečnog gabarita i moderno zaobljenog dizajna, ali u svedenom i diskretnom stilu, tipičnom za Skandinavce. Postolje je oblikovano da podseća na tanjirić, dok je telo lampe presvučeno gustom tkaninom, a umesto abažura postavljena je kugla od mutnog stakla. Detaljnijim pregledom otkrivamo tastere za kontrolu glasnoće i upravljanje reprodukcijom, kao i višenamensku LE diodu, smeštene na postolju, dok se na boku nalazi masivni, a opet prilično neprimetni prekidač za svetlo, a na zadnjoj strani postavljen je mrežni port. Priključak za odvojivi strujni kabl nalazi se u upuštenom delu donje strane, okružen gumenim odstojnicima koji sprečavaju klizanje lampe, kao i oštećenja na površini.

Kako ništa ne bi prepustila slučaju, IKEA je razvila seriju SYMFONISK u saradnji s renomiranom kompanijom Sonos. Stoga je kompletna audio-sekcija preuzeta od poznatog američkog proizvođača, a mnogi izvori na internetu navode da je u pitanju prepakovani model Play:1. Ovo podrazumeva da je ispod gustog platna smeštena dvosistemska topologija, sačinjena od 25-milimetarskog visokotonca i mid-bas jedinice prečnika 80 milimetara, uz bas-refleks otvor manjeg prečnika. Za pokretanje je zadužena amplifikacija u klasi D, nepoznate snage, ali sa zasebnim modulima za visokotonac i mid-bas.

Zajedno s hardverom, IKEA je od Sonosa preuzela i softver, tj. platformu za striming i reprodukciju muzike. Ovo podrazumeva jednu od najboljih i najsvestranijih aplikacija za kontrolu – Sonos S2, koja je dostupna za Android, iOS, Mac i PC. Pored kontrole reprodukcije i podešavanja parametara zvuka, aplikacija integriše pristup onlajn muzičkim servisima, internet radio-stanicama i lokalnim audiotekama, te omogućuje povezivanje do 32 zvučnika u stereo, surround ili multirum postavku. Naravno, zbog korišćenja iste platforme, SYMFONISK uređaji u potpunosti su kompatibilni sa zvučnicima iz Sonosa i mogu se međusobno povezati u okviru jednog bežičnog sistema.

Polica

Kao drugi model u seriji predstavljen je mali zvučnik naziva Bookshelf, koji se može montirati na zid, kad preuzima ulogu police nosivosti do tri kilograma. Ipak, sasvim konvencionalan dizajn i forma kvadra dozvoljavaju da Bookshelf bude postavljen na policu ili komodu kao samostojeći zvučnik, i to vodoravno ili uspravno, što potvrđuju fabrički montirani gumeni odstojnici na dužoj i kraćoj strani. Jednodelno kućište zaobljenih ivica izrađeno je od čvrste plastike, koja deluje veoma robustno i otporno na ogrebotine, dok je prednja strana presvučena platnom kakvo smo već sreli kod stone lampe. U donjem delu fronta smešten je panel s tri osnovne komande i LE diodom, isto kao kod lampe, dok je pri vrhu postavljena tekstilna etiketa s IKEA i Sonos logotipima. Pored priključaka za strujni i mrežni kabl i kanala za njihovo provlačenje, na zadnjoj strani nailazimo na više vrsta prihvatnika. Naime, pored vodoravne ili uspravne montaže na zid, Bookshelf se može okačiti na šipku ili cev pomoću posebnih kuka. Iako bismo više voleli da se svi nosači isporučuju uz zvučnik, jasno je da je odvajanjem u zasebne artikle omogućeno da korisnik kupi samo ono što mu je neophodno, čime je snižena krajnja cena.

Uklanjanjem platna na prednjoj strani nailazimo na postavku već viđenu kod stone lampe: mid-bas je smešten u donjem delu, iznad njega je visokotonac, a pri vrhu je postavljen bas-refleks otvor. Istovetna postavka omogućuje da se lampa i polica, uprkos drugačijem obliku kućišta, povežu u stereo-par ujednačenog zvuka, što može predstavljati veoma zanimljivo rešenje za one koji žele nekonvencionalan i, zapravo, prilično neprimetan dvokanalni sistem malog gabarita.

Test

Priznajemo da na početku testiranja nismo znali šta da očekujemo od ovako neobičnih zvučnika, ali su nas SYMFONISK modeli veoma brzo oduševili u pogledu kvaliteta reprodukcije. Kad se upotrebljavaju kao samostojeći uređaji, IKEA zvučnici pružaju živ i angažovan zvuk, veoma prijatnog kolorita. Samo jedan zvučnik sposoban je da ispuni muzikom prostoriju prosečne veličine, a iako ne puca od snage, izobličenja se ne primećuju ni pri većim glasnoćama. Naravno, mono-zvuk i reprodukcija iz jedne tačke neće doneti široku pozornicu, ali je čak i jedan zvučnik dovoljan za uživanje u neobaveznom, usputnom slušanju muzike.

Kad su SYMFONISK zvučnici povezani u stereo-par, situacija se menja i dobijamo sve prednosti istinskog dvokanalnog zvuka: scena je dovoljno raširena, uz više nego prihvatljivo prostorno pozicioniranje i separaciju kanala. Reprodukcija vokala naročito je prijatna, jer diskretni sistem prikazuje glasove na prirodan i iskren način. Iako smo se sretali sa zvučnicima ovog tipa koji pružaju više detalja, stiče se utisak da IKEA zvučnici pažljivo biraju koje finese će nam prikazati kako bi ostvarili utisak celovitosti bez premašivanja sopstvenih mogućnosti. Iako donose relativno skromnu podršku za digitalne formate, koja se završava lossless fajlovima CD rezolucije (44,1 kHz / 16-bit), IKEA zvučnici sposobni su da prikažu razlike u rezoluciji, pa preporučujemo upotrebu što kvalitetnijih zapisa.

Visoki tonovi jednako su prijatni i rafinirani, u čemu im takođe pomaže nešto niži nivo detalja. S druge strane, sistem to nadoknađuje muzikalnošću i osećajem za ritam, kao i odličnim fokusom – ukoliko poželite da zaista poslušate vaše omiljene numere, SYMFONISK će vam priuštiti preciznu i temperamentnu reprodukciju. U suprotnom, donjem delu spektra prisutni su niski tonovi koji mogu biti neznatno povučeni, ali se ovo može korigovati preko tonskih kontrola kroz aplikaciju. U opštem smislu, niskih tonova nema mnogo, što nismo ni očekivali od zvučnika ovako malog gabarita, ali je pozitivno što sistem ne pokušava da reprodukuje ono za šta nije sposoban, kao i što uspešno prenosi brzinu i energiju gornjih basova.

Pored aktivnih mrežnih zvučnika, ravnopravan deo sistema čini softverska platforma. I to kakva: nakon susretanja s desetinama mrežnih audio-uređaja i njihovih platformi, mislili smo da nas u tom pogledu više ništa ne može iznenaditi, ali Sonos S2 nas je uverio u suprotno. Savršeno stabilna i pouzdana aplikacija oplemenjena je sjajno promišljenim uređenjem i intuitivnim upravljanjem, a obilje funkcija organizovano je na pregledan i logičan način. Pored reprodukcije kroz sopstvenu aplikaciju, Sonos podržava UPnP, pa nije neophodno da menjate aplikaciju na koju ste već navikli – mada mi to preporučujemo. Pored samostojećeg i dvokanalnog modaliteta, softver omogućuje kreiranje istinskog surround sistema (dodavanjem odgovarajućih zvučnika), kao i centralizovanu kontrolu multirum sistema. Najzad, na raspolaganju su tonske kontrole (Bass, Treble i Loudness), koje se mogu primeniti na svaki zvučnik nezavisno, dok je za iOS prisutna i Trueplay kalibracija sistema.

Zaključak

Kao što je sposobna da nas ponekad impresionira genijalno jednostavnim i upotrebljivim komadima nameštaja, IKEA nas je sada oduševila pristupačnim i sposobnim bežičnim zvučnicima, iza kojih stoje ozbiljna tehnička rešenja. Njihov zvuk je dovoljno kvalitetan da obezbedi uživanje u muzici, a prateće opcije i stabilnost u radu mogu da postide mnoga poznata imena u hi-fiju. SYMFONISK zvučnici stoga od nas dobijaju sve preporuke kao savršen izbor za sastavljanje neuobičajenog, funkcionalnog i modularnog muzičkog sistema za celu kuću.

IKEA SYMFONISK Table Lamp
Podržani formati: AAC, AIFF, ALAC, FLAC, MP3, OGG, WAV, WMA
Topologija: 1x25 mm visokotonac, 1x80 mm mid-bas
Povezivanje: LAN, wi-fi, AirPlay 2
Dimenzije (ŠxVxD): 216x401x216 mm
Masa: 2,9 kg
Cena: 19.999 RSD
IKEA SYMFONISK Bookshelf
Podržani formati: AAC, AIFF, ALAC, FLAC, MP3, OGG, WAV, WMA
Topologija: 1x25 mm visokotonac, 1x80 mm mid-bas
Povezivanje: LAN, wi-fi, AirPlay 2
Dimenzije (ŠxVxD): 310x100x150 mm
Masa: 2,8 kg
Cena: 12.999 RSD
www.ikea.rs
IKEA SYMFONISK Table Lamp & Bookshelf
Živ i angažovan zvuk.Prijatan kolorit.Funkcionalnost i mogućnosti.Besprekorna Sonos platforma.
Skromne opcije povezivanja.Odsustvo dubokog basa.
4.5Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac