Harman Kardon Citation Bar & Sub

Stvoreni za budućnost

U nastavku upoznavanja s novom serijom Citation iz Harman Kardona prelazimo sa stonih zvučnika na surround postavku, koja se odlikuje velikim mogućnostima i može biti dodatno proširena.

HyperFocal: 0

Pored četiri samostalna zvučnika koje smo predstavili u prethodnom broju, serija Citation sadrži saundbar, sabvufer, velike podnostojeće zvučnike i dodatne surround zvučnike, od kojih se mogu kombinovati stereo ili višekanalni sistemi po želji korisnika. Kako su svi modeli opremljeni wi-fi vezom, povezivanje je sasvim jednostavno i obavlja se preko lokalne mreže i aplikacije, uz potpuno odsustvo interkonekcionih kablova – neophodni su samo strujni kablovi. Dodatno, navedeni koncept obezbeđuje podršku za multirum, pa se veliki broj Citation zvučnika, koji su raspoređeni po celoj kući ili poslovnom prostoru, može povezati zarad centralizovane kontrole. Za ovu priliku odabrali smo jednostavan, ali efikasan i svestran komplet saundbara i sabvufera, koji zajedno sačinjava 3.1-kanalnu postavku, uz mogućnost virtuelnog surround ugođaja.

Citation Bar

Dizajn saundbara u potpunosti se uklapa u opšti pravac serije Citation, što podrazumeva pravilnu formu i mekane, zaobljene linije. Prednja i gornja strana velikog kućišta presvučene su prirodnom tkaninom ugledne danske kompanije Kvadrat, koja je otporna na prljanje i vatru, dok su bokovi izvedeni od brušenog aluminijuma s hromiranim obrubom. U središtu gornje strane postavljen je izduženi LCD kolor-ekran osetljiv na dodir, isti kao kod manjih Citation zvučnika, koji služi za kontrolu, podešavanja i pregled trenutnog statusa uređaja. Ispod njega su smešteni tasteri za podešavanje glasnoće, koji su izvedeni u obliku simbola funkcije. Kako se opisani ekran ne može videti iz fotelje, za indikaciju osnovnih funkcija koristi se niz od četiri LE diode na prednjoj strani, koje se ne mogu videti dok se ne aktiviraju.

Na zadnjoj strani, panel s priključcima podeljen je na tri upuštena dela kako kablovi ne bi smetali u slučaju montaže saundbara na zid. Kao osnovni vid povezivanja predviđena su tri HDMI ulaza i jedan izlaz s podrškom za ARC (Audio Return Channel), a dodatno su na raspolaganju digitalni optički i analogni 3,5-milimetarski audio-ulazi. Spisak kompletiraju eternet port, servisni portovi, ulaz za eksterni senzor daljinske komande i priključak za strujni kabl, kao i taster za resetovanje uređaja.

Kako se platnena maska ne može skinuti, moramo se osloniti na navode proizvođača da se na prednjoj strani nalaze tri 20-milimetarska visokotonca i šest niskotonskih jedinica u racetrack formi, dimenzija 100×50 milimetara, a trokanalna postavka pokretana je amplifikacijom od ukupno 150 vati.

Citation Sub

Zahvaljujući zaobljenom kućištu i ukupnim proporcijama, prateći sabvufer veoma podseća na stone Citation zvučnike. Uspravni zid kućišta, koji usled snažne zakrivljenosti predstavlja jednu neprekinutu površinu, u potpunosti je presvučen danskom tkaninom, dok je gornja ravan izvedena poput bokova na saundbaru – od brušenog aluminijuma i s hromiranim obrubom. Jednoobraznu površinu remeti samo diskretna značka s logotipom proizvođača u dnu prednje strane.

Na suprotnoj, zadnjoj strani, takođe u donjem delu, postavljen je veliki bas-refleks otvor, a ispod njega smešteni su taster za resetovanje, servisni port, LED indikator statusa i priključak za strujni kabl. Naime, povezivanje uređaja obavlja se preko wi-fi mreže, pa su i komande premeštene u aplikaciju.

Citation Sub opremljen je niskotonskom jedinicom prečnika 254 milimetra, koju pokreće pojačalo od 200 vati. Sposoban je da se spusti do solidnih 35 herca, uz najveće izobličenje od jednog procenta, ali prilikom pozicioniranja treba obratiti pažnju na bas-refleks na zadnjoj strani.

Test

Harman Kardon uz uređaje isporučuje sve što je neophodno za početak, pa se u priboru saundbara, pored daljinskog upravljača s baterijama i strujnog kabla, nalaze HDMI kabl osnovnog kvaliteta i dodatni spoljašnji senzor daljinske komande. Pored toga, u pakovanju su prisutni prihvatnici i zavrtnji za jednostavnu montažu saundbara na zid.

Iako je ograničen na prednje, centralni i niskotonski kanal, testirani komplet se tokom upotrebe pokazuje kao sasvim sposoban za dočaravanje višekanalnog ugođaja. Zahvaljujući funkciji Virtual Surround, pozornica se povećava po sve tri ose, uz izraženo dubinsko pozicioniranje. Tonovi su precizni, a Citation Bar dobro kontroliše čitavu širinu scene, uz glatko i usklađeno prelaženje tona preko više drajvera u cilju kretanja zvuka kroz prostoriju.

Solidna preciznost i dobra definicija tonova prisutni su u celom opsegu, a gornjim delom spektra vladaju veoma čiste note, uz obilje informacija i detalja. Ipak, Harman Kardon dosledan je sebi, pa je zvuk oplemenjen daškom prijatne topline. Situacija je slična u srednjim tonovima, koji su plemeniti i baršunasti, a opet dovoljno detaljni kako bi pružili zadovoljavajuću količinu informacija – ovo je posebno važno tokom gledanja filmova, kada količina i način prezentacije finesa direktno utiču na ukupni audio-vizuelni ugođaj.

Kao jača polovina testiranog kompleta, Citation Sub je dorastao izazovima koje pred njega mogu staviti holivudski blokbasteri. Niskotonska podloga je snažna i stabilna, sposobna da kreira višestruke snažne i brze udarce u kratkom vremenskom intervalu. Pored ugođaja u filmskom segmentu, ovaj komplet će vam priuštiti bolji doživljaj i tokom gledanja drugih sadržaja, a mi smo uživali u potmuloj grmljavini moćnih bolida Formule 1 na Velikoj nagradi Kanade.

Tokom slušanja muzike u dvokanalnom formatu, komplet iz JBL-a koristi veliki broj ugrađenih drajvera za formiranje lepo razvučene pozornice. Prikaz je prilično detaljan, naročito u gornjem i srednjem delu spektra, pa reprodukcija donosi solidnu količinu informacija. U donjem delu opsega moćni sabvufer pruža upečatljive tonove, ali daje prednost masivnom prikazu u odnosu na krajnju definiciju, pa pri ekstremnim izazovima može zvučati nedovoljno precizno. Ipak, tonovi uvek zadržavaju karakterističnu toplinu, pa muzika zvuči veoma prijatno i tokom dužeg slušanja.

Poput ostatka Citation serije, saundbar i sabvufer se za potrebe povezivanja i kontrole u potpunosti oslanjaju na Google. Chromecast podrazumeva da se povezivanje više zvučnika i određivanje njihove uloge u sistemu obavlja preko aplikacije Google Home, što takođe znači da testirani komplet podržava multirum postavku, kao i dodavanje bežičnih zadnjih kanala za formiranje pravog sistema kućnog bioskopa. Glasovne komande podržane su preko Google asistenta, a prateće opcije obuhvataju neizbežno blutut povezivanje i veoma praktično automatsko ažuriranje firmvera.

Zaključak

Kao predstavnici nove generacije kompleta kućnog bioskopa, Citation Bar i Sub donose velike mogućnosti povezivanja, uz prisustvo fizičkih ulaza za digitalne i analogne izvore. Kontrola je poverena sveprisutnoj Google platformi, koja pruža gotovo neograničene opcije i uklapanje različitih modela, kao i više različitih postavki u jedan veliki multirum sistem. Centralizovano upravljanje i pristup audiotekama na internetu i lokalnoj mreži dopunjeni su automatskom nadogradnjom internog softvera, što osigurava da Citation Bar i Sub u budućnosti neće zastareti, već će postati još sposobniji i bolje integrisani u sisteme pametnih kuća.

Harman Kardon Citation Bar & Sub
Harman Kardon Citation Bar
Broj kanala: 3
Snaga: 150 W
Topologija: 3x20 mm visokotonac, 6 x (100x50 mm) racetrack niskotonac
HDMI ulazi/izlazi: 3/1
Digitalni audio ulazi/izlazi: 1/0
Analogni audio ulazi/izlazi: 1/0
Dodatno: eternet, wi-fi, blutut
Dimenzije (ŠxVxD): 1.150x62x115 mm
Masa: 4,1 kg
Cena: 1.000 evra
Harman Kardon Citation Sub
Snaga: 200 W
Frekvencijski opseg: 35-125 Hz
Izobličenja THD: 1%
Topologija: 1x254 mm niskotonac
Povezivanje: wi-fi
Dimenzije (ŠxVxD): 447x334x367 mm
Masa: 14,3 kg
Cena: 815 evra
AVL Projekt, 021/4751-777
Harman Kardon Citation Bar & Sub
Elegantan dizajn.Jednostavna upotreba.Raznovrsne opcije povezivanja.Odličan surround ugođaj.
Povremeno nedovoljno precizan bas.
4.2Overall Score
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac