Harman Kardon Citation Amp

Moderna vremena

Nakon dužeg vremena, Harman Kardon je predstavio jedno integrisano pojačalo, ali u sasvim novom obliku i s brojnim naprednim funkcijama.

Ako nas sećanje dobro služi, poslednja generacija Harmanovih integrisanih stereo-pojačala predstavljena je pre petnaestak godina, a nakon toga usledio je potpuni prestanak proizvodnje pojačala i risivera standardnih hi-fi dimenzija i funkcionalnosti. Fabrika se usredsredila na surround i multirum sisteme, dok je bratski brend JBL usmerio fokus najviše ka blutut zvučnicima i slušalicama. Ipak, nova serija Citation, koja obuhvata veliki broj kućnih i prenosivih bežičnih zvučnika i sposobna je, između ostalog, za formiranje multirum postavke, krajem prošle godine dobila je prinovu u vidu jednog integrisanog stereo-pojačala.

Opis

Novo doba donosi novi izgled i gabarit, pa je Citation Amp upakovan u kompaktno kućište, koje u osnovi ima kvadrat stranice svega 215 milimetara, a ukupna visina iznosi 75 milimetara. Dizajneri su se, ipak, potrudili da novitet ne izgleda kao obična crna kutija, podarivši mu zaobljene uspravne ivice i umekšane linije gornjeg poklopca, koji je vizuelno odvojen od ostatka kućišta pomoću brojnih proreza za hlađenje. Prednji panel se od ostalih stranica razlikuje samo po prisustvu četiri komande osetljive na dodir, koje služe za uključivanje, odabir ulaza i kontrolu glasnoće, a postavku upotpunjuje svetlosni indikator na ivici gornjeg poklopca. Hlađenje je u najvećoj meri povereno donjoj strani, koja obiluje prorezima za protok vazduha, a umesto uobičajenih nožica, uređaj se oslanja na središnji istureni deo s gumenim obrubom.

Zadnja strana uređaja ipak je druga priča, pa iz ovog ugla Citation Amp pokazuje svoju pravu prirodu. U levom delu smeštena su dva para zvučničkih terminala, izvedena u potpunosti od pozlaćenog metala odličnog kvaliteta, ali je mala površina zadnjeg panela uslovila nešto bliže postavljanje. Iznad njih se nalazi analogni RCA ulaz, dok su digitalni audio-ulazi prisutni u formi koaksijalnog i optičkog priključka. Dodatno su na raspolaganju HDMI ARC i LAN port, kao i izlaz za sabvufer i dodatni 3,5-milimetarski audio-izlaz. Od tipova veze koji se ne vide na zadnjem panelu, Citation Amp podržava wi-fi povezivanje na lokalnu mrežu, uz blutut u verziji 4.2 i AirPlay.

U pogledu tehničkih rešenja u unutrašnjosti, Citation Amp je deklarisan kao integrisano dvokanalno pojačalo u klasi D. Specifikacije navode prilično veliku izlaznu snagu od 125 vati po kanalu na osam oma, koja se prevodi u 200 vati po kanalu pri otporu od četiri oma. Proizvođač, takođe, ističe da je pojačalo izvedeno u tehnologiji Digital Loop Amplifier, koja je zadužena za ispravljanje uobičajenih grešaka i anomalija u digitalnoj amplifikaciji kako bi se postigao što viši kvalitet zvuka.

Upotreba i zvuk

Pored pojačala i odvojivog strujnog kabla, pakovanje sadrži daljinski upravljač punih dimenzija, ali manjeg broja tastera, kao i dodatni senzor daljinca na produžnom kablu. Naime, kako bismo u potpunosti iskoristili kompaktne dimenzije Citation Ampa, možemo ga smestiti iza drugih uređaja ili unutar komode i samo postaviti senzor daljinske komande na vidljivo mesto.

Fizičko povezivanje pojačala obavlja se po uobičajenom postupku: potrebno je priključiti zvučnike i audio-izvore, mrežu po želji, a na kraju i strujni kabl. Nakon toga, Citation Amp se može koristiti kao standardno pojačalo, ali je za pristup svim funkcijama neophodno povezati ga na Google Home. Aplikacija automatski prepoznaje uređaj kad je na mreži, a nakon povezivanja na raspolaganju su nam brojne opcije – od podešavanja parametara zvuka kroz integrisani ekvilajzer, preko zadavanja najveće glasnoće i regulacije rezne frekvencije opcionog sabvufera, pa do uvezivanja Citation Ampa u bežični stereo, surround ili multirum sistem. Pored toga, integrisani Chromecast omogućuje pristup stotinama onlajn muzičkih servisa, radio-stanica i podkasta, dok se za reprodukciju muzike s lokalne mreže može koristiti bilo koja aplikacija s kasting opcijom.

U prvom delu slušnog testa Citation Amp smo uposlili u punoj meri, dodelivši mu ulogu strimera, D/A konvertera i amplifikacije, dok su se na poziciji zvučnika našli regalski trosistemci ELAC Uni-Fi 2.0. Pojačalo od samog početka pokazuje razlike u odnosu na prethodnike u klasi AB, pružajući izrazito čist zvuk, s odličnom separacijom tonova. Ovo je naročito primetno u gornjem delu spektra, koji obiluje preciznim i jasno ocrtanim notama, bez naznaka zamućivanja. Vazduh oko tonova je prisutan u solidnoj meri, a pozornica je dobro razvijena po širini, uz nešto slabije dubinsko pozicioniranje. Srednji tonovi takođe su veoma lepo uobličeni i Citation Amp donosi veliku količinu jasno predstavljenih detalja, ali i muzikalnu, ritmičnu prezentaciju. Visok stepen detalja pri reprodukciji takođe je zaslužan za prikazivanje razlika između standardne i visoke rezolucije – iako je Citation Amp ograničen na, za današnje vreme, skromnih 96 kiloherca i 24 bita preko mreže, upotreba kvalitetnih hi-res zapisa još kako se primećuje.

Drugi deo testiranja Citation Amp je proveo u ulozi amplifikacije, dok je D/A konverzija poverena dvostruko skupljem DAC-u Chord 2Qute. Ovo je pokazalo da maleni Harmanov digitalac može da pruži još više, što se primećuje najpre na niskim tonovima. Naime, interni konverter je u tom segmentu nešto „tanji“ i pruža slabiju ekstenziju niskotonskog područja. Posezanje za tonskim kontrolama samo će delimično popraviti stvar jer će basovi postati prisutniji u zvučnoj slici – izvući će se u istu ravan sa ostatkom spektra, ali neće postati dublji. Pored toga, kvalitetniji eksterni konverter doneo je još širu pozornicu, kao i izraženiju dubinu zvučne scene.

Zaključak

Kao uređaj nove generacije, Citation Amp donosi ogromnu funkcionalnost i fleksibilnost u prilično kompaktnom gabaritu. Njegov zvuk je čist i detaljan, a tonski karakter prijatan i uverljiv, pa mu, kad uzmemo u obzir sve za šta je sposoban i koliko toga pruža za prilično skromnu svotu, ne možemo previše zameriti nekoliko nedostataka. Naprotiv, u datom cenovnom razredu teško da se može nabaviti sposobnija i svestranija sprava, upakovana u moderno kućište lajfstajl dizajna.

Harman Kardon Citation Amp
Kontinualna snaga: 2x125 W na 8 oma
Frekvencijski opseg (+/-0,5 dB): 20 Hz - 20 kHz
Izobličenja THD: 0,05%
Analognih ulaza/izlaza: 1/1
Digitalnih ulaza/izlaza: 3/0
Broj izlaza za zvučnike: 2
Mrežno povezivanje: LAN, wi-fi
Dodatno: blutut, AirPlay, sub-out
Dimenzije (ŠxVxD): 215x75x230 mm
Masa: 2,4 kg
Cena: 600 evra
AVL Projekt, 021/4751-777
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Kompaktno i moderno kućište.
Pojačalo, DAC i strimer u jednom.
Napredne mrežne funkcije.
Detaljan i lepo uobličen zvuk.
Nešto povučeniji bas.
4.4