Gde i kako uživate u omiljenoj muzici?

Ni vi ne možete preživeti dan bez muzike? Apsolutno vas razumemo. Svoju omiljenu muziku slušamo na svakom koraku, na putu do posla, u kancelariji, na putovanjima, za vreme treninga pa čak i pre odlaska na spavanje. Ono što je zanimljivo je da u svakom od tih trenutaka koristimo neki drugi medij sa kojeg puštamo najdraže melodije. Nekada je to pametni telefon, a nekad sofisticirana muzička linija.

Čini vam se da nije tako lako izabrati savršeni muzički plejer? Slažemo se, ali na tržištu je moguće naći brojne poznate ili manje poznate a jednako kvalitetne brendove, a mi vam savetujemo da pre konačnog izbora razmislite u kojim ćete ga situacijama koristiti, kakav kvalitet očekujete, koliko dugo planirate da ga imate.

Za ljubitelje muzike koji uživaju u aktivnostima
Prenosni MP3 plejeri su idealni za slušanje muzike tokom trčanja ili nekih drugih sportskih aktivnosti. Iako ćete verovatno pomisliti da u tom slučaju možete da koristite i svoj pametni telefon, uzmite u obzir i MP3 plejere koji su znatno manji i lakši od prosečnog telefona i lakše ih je nositi za vreme treninga.

Na raspolaganju imate različite MP3 plejere, od brojnih proizvođača i mnogih karakteristika po kojima se razlikuju. Osnovna razlika među modelima meri se prema broju sati reprodukcije muzike, neki modeli sadrže diktafon, FM radio i mogućnost pregledavanja slika. Razlikuju se i prema veličini memorije, ali i prema formatima koje podržavaju. Uz MP3 vredi razmisliti i o izboru odgovarajućih slušalica.

Za trening su prikladne manje slušalice koje će čvrsto stajati na mestu dok trčimo i vežbamo, u suprotnom mogu se izabrati standardne hi-fi slušalice različitih veličina ili boja.

Uživanje u muzici kod kuće
Već smo vam pisali o savetima za izbor idealnog hi-fi sistema, a ako sistem samo treba nadograditi za idealan zvuk u dnevnoj sobi ili kuhinji možeš da se pobrineš kupovinom dodatnih hi-fi zvučnika ili druge hi-fi opreme poput pojačala. Zvučnike delimo na aktivne i pasivne, aktivni su oni koji u sebi već imaju ugrađeno pojačalo i tako su već spremni za upotrebu bez potrebe kupovine drugih hi-fi komponenti. Raspon cena je zaista ogroman kao i sama ponuda modela različitog kvaliteta i snage.

Ako kod kuće želite istinski dobar zvuk definitivno vredi razmisliti o kupovini pojačala koje će definitivno pridoneti postizanju onog savršenog zvuka kojeg toliko dugo priželjkujete. Osim kupovine pojačala, zvučnika ili novih hi-fi slušalica, kod sastavljanja idealnog kućnog hi-fi sistema vredi razmisliti i o samom mediju sa kojeg ćete puštati muziku – od standardnih muzičkih linija, preko računara, pametnih telefona ili nekog MP3 plejera pa sve do gramofona za sve vas ljubitelje nenadmašnog analognog retro zvuka.

I najkraće putovanje udobnije je uz dobru muziku
Svi koji redovno putuju i prevaljuju duge udaljenosti, posebno automobilom, znaju koliko je put udobniji i brži ako je praćen dobrom muzikom. Iako putovanje automobilom podrazumeva i slušanje auto radija, sistem se uvek može unaprediti. Kada smo u pokretu najpraktičniji medij za puštanje muzike je pametni telefon, a kako su zvučnici na telefonima retko kada zadovoljavajući, sa sobom obavezno nosimo i pažljivo izabran prenosni bluetooth zvučnik.

Prenosni zvučnici mogu spasiti stvar kada ste daleko od svog kućnog hi-fi sistema. Na godišnjem odmoru, za neočekivanu žurku na otvorenom, boravak na plaži, putovanje ili bilo koji drugi trenutak u kojem želite da uživate u muzici, prenosni zvučnik će omogućiti dovoljnu glasnoću. Budite pažljivi kod izbora, pripazite na samu snagu zvučnika, dostupne načine povezivanja i druge karakteristike.