Jump to content


DIY clamp


nenad

Recommended Posts

mmilovan-e

tvoja primedba je na mestu u vezi razliÄitosti materijala ( pleksiglas - vinil ) .

Negde na net-u sam video jedan primer jednostavnog clamp-a od klirita iliti pleksiglasa,

Äak mislim od poznatog imena.

Spomenuo sam pleksiglas zato Å¡zo svakako manje zvoni od mesinga ili inoxa , a svakako

je lakši pa manje opterećuje pogon.

Rekao sam da ću probati uraditi jedan komad od Al. pa ćemo videti rezultat ,

a svakako se na njegovu donju stranu može postaviti jelen-koža .

pozdrav

Link to comment
Share on other sites

@Leonardo,

:o

I ja sam za probu sa razliÄitim materijalima od aluminijuma. TakoÄ‘e, da formalno i potvrdim da sam i sam za ovako neÅ¡to, poput prethodnika koji su se već prijavili. Voditi samo raÄuna o smeÅ¡taju adaptera za 45.

Aluminijum zvoni popriliÄno, apsolutno je taÄno.

Å to je najzanimljivije, uvek se prostaÄka metoda "kuckanja prstom" po rezonirajućim delovima potpuno pokazala delotvornom: svaki takav rezonantan deo se oÄituje u zvuÄnoj slici simultano.

Link to comment
Share on other sites

Evo danas je napravljen prvi klamp od moje ruke :o

ZavrÅ¡na obrada nije maestralna, ali ovaj neću ni doterivati s obzirom da je u pitanju probni model. Aluminijum je vrlo nezahvalan moram priznati, s obzirom da se sve ogrebotinice odmah pokažu, ali ćemo se potruditi za sledeći. Odabrao sam ovu konstrukciju spram materijala koji sam imao, a planiram u narednih nekoliko dana da napravim joÅ¡ koji, od Äelika i najverovatnije mesinga naravno razliÄitih konstrukcija, u nadi da ću uspeti da konstruiÅ¡em tako da teži ispod 400 grama. Ovaj aluminijumski ima 310 grama. Malo ću ga samo testirati a onda kada budu gotove neke recimo 4 varijante možemo ih zajedno testirati pa onda manufaktursiati onaj koji se pokaže najbolje. Eto toliko za sada, pa bih voleo neke komentare da napravimo ovo Å¡to bolje.

Tjus

post-3719-1285106488_thumb.jpg

post-3719-128510648813_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Samo malo sistematicnosti - naprave za bolji kontakt ploce i gramofona se mogu podeliti na:

1. record clamps-obezbedjuju pritisak na plocu odupiranjem o spindle, tj. osovinu tanjira. Pri tome oni ne izazivaju znatnije povecanje tezine pa su pogodni za ogibljene gramofone. Bilo ih je raznih pa cak i ingenioznih. Pre 20-tak godina je bio popularan tzv. "Puck", gumena stvarcica u obliku sahovskog piona sa rupom odozdo, na bazi. Rupa je bila za dlaku uza od osovine tanjira. "Puck" se navuce na osovinu a elasticna svojstva gume vec ucine svoje - obujmivsi osovinu baza upire o plocu ... i to je to. Michel clamp pak, ima futer iz tri segmenta (kao busilica za ucvrscivanje burgije). Stezanjem centralnog zavrtnja oko osovine obezbedi se pritisak na plocu. Na osovinu tanjira, ispod ploce se postavi filcani prsten. Kada clamp odozgo pritisne plocu (precnik mu je otprilike kao etiketa ploce - record label) on izazove blagu konusnu deformaciju elasticnog vinila te ploca i po obodu pritisne tanjir. Ovaj efekat je pojacan samim oblikom Michel clampa - one je takodje blago konusan odozdo. Pickering

"Red button clamp" izgleda kao tronogi pauk. Pritiskom na centralno crveno dugme, otvara se futer koji se navlaci na osovinu tanjira a ugradjene opruge obezbedjuju pritisak pomenute tri noge, na plocu.

2. record weights - kako im samo ime kaze tegovi koji obezbedjuju pritisak na plocu sostvenom tezinom. Tezina varira od 300gr pa do 1 kg! Dakle oni tezi nisu za ogibljene gramofone ni za slabe lezajeve tanjira. Oprez!!! Vas Thorens, npr. moze se ponasati kao preoptereceni autobus na seoskom putu -sasija "legne" pa se efekat ogibljenja potpuno izgubi!

3. Vakuumska ezoterija - elektromotorne pumpe obezbedjuju podpritisak kroz kanale na tanjiru i mat-u. Atmosferski pritisak tada pritiska plocu o tanjir. Komplikovano, skupo a cesto i bucno (pumpa) resenje! Mislim da su najpoznatiji gramofoni ove vrste trenutno americki Sota.

4. Record stabilizing rings - razni teski prstenovi koji pritiskaju plocu po samom obodu, ostavljajuci deo sa muzickim zapisom slobodnim. Cesto se koriste u kombinaciji sa clampovima i tegovima

:o O teoriji i praksi record matova, clampova i weightova, ringova itd. vise ovde (konfuzija zagarantovana):

http://www.soundfountain.com/amb/ttmat.html :o

Svim ovim uredjajima je zajednicko da pokusavaju da prisile tanjir, mat i plocu da "sviraju" kao jedno telo, a ne svako za sebe.

Da zakljuciimo - u dosadasnjoj diskusiji se radilo o tegovima (record weights) a ne o klampovima (record clamps). Da ipak ne cepidlacim, ako se pravi neka lista zainteresovanih za teg - i ja bih jedan!!!

Link to comment
Share on other sites

Hvala Nedjo.

Znam za ovaj težinski problem, zato i planiram da bude ispod 400 grama, uz dodatno fino podeÅ¡avanje subÅ¡asije. Ove projekte za obodne prstenove sam video ali zasad nisam razmiÅ¡ljao o tome, mada ko zna, možda i to probam. U toku sledećih par dana će biti gotovi i joÅ¡ par tegova, probaću i sa drvenim i sa plastiÄnim pa možemo uraditi serijski test, razliÄitih materijala i težina.

Link to comment
Share on other sites

ako bude bilo primeraka za prodaju mozete da me upisete +1, s tim sto mi treba za DD gramofon (1210). sto ce reci da tu mrcinu od motora moze da se optereti ali bi svakako bilo super da natakanje na osovinu bi moralo da bude sa varijantom neke frikcije tako da sem same tezine postoji jos neka dodatna sila, kada bi recimo rupa od klempa bila oblozena gumom (al sam se izrazio, da me cuje profanka srpskog :thumbsup2 )

Link to comment
Share on other sites

@lukaluka:

Pazi!!!Precnici osovine tanjira variraju. Koliko sam samo puta prosirivao rupu na ploci, zbog debele osovine na Thorensu TD160S. Zato se svi (oni kojima je do toga) slazu da otvor na klampu ili tegu treba da bude min. 7,25mm. "Tesan" teg je nezgodna stvar a prelabav otvor opet ne valja - moze da izazove blagi ekscentricitet a ovaj opet da poveca zavijanje (wow).

Nadam se da je ovo korisno.

Nedja

Link to comment
Share on other sites

ali bi svakako bilo super da natakanje na osovinu

:thumbsup2

Verovatno je pravilnije reći "za natakarivanje na osovinu", "naticanje" ili neÅ¡to sliÄno, al' - ajd sad, da ne cepidlaÄimo. :D

To što pominješ sa gumom, to ja imam na klampu. Međutim, ovde je to prokomentarisano kao nepoželjno.

Å to se mene liÄno tiÄe: ne znam ni sam. To jest, mislim da su neke tvrdnje o rezonanci i akustiÄkoj sprezi sistema ploÄa/klamp/torusna guma klampa/osovina/tanjir/ploÄa i tako opet ceo krug veoma istinite.

Nažalost (uz svo poÅ¡tovanje svim veoma pažljivim sluÅ¡aocima koji to mogu osetiti), ja anomalije usled postavke torusne gume na osovinu - ne Äujem.

Link to comment
Share on other sites

Evo rezultata danaÅ¡nje radinosti: Model od Ipas materijala tj poliamida. Materijal je koristi kao zamena za metal i ima izuzetne karakteristike, Å¡to mi je bilo interesantno pa sam odluÄio da napravim ovaj komad za probu, na Brankov predlog o inertnim materijalima. Ispao je malo lakÅ¡i - 200 grama, ali to mislim da nije problem jer mu se može uraditi dodatno opterećenje u vidu malog tegića. Sutra bi trebalo da napravim i od drveta, pa u toku nedelje i od Äelika i mesinga, pa se možemo dogovarati za test. Toliko za sada, pa se opet javim kad neÅ¡to napravim.

post-3719-128510651705_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

A evo joÅ¡ jedan od Poliamida. Ohrabrujuće je da postoji i poliamid crne boje, tako da može da se raÄuna i na njega. Ovaj model je težak 330 grama. ÄŒeliÄni nisam zavrÅ¡io, treba puno vremena za obradu jer je naravno najtvrÄ‘i. Drveni će isto malo da saÄeka, moram da odradim pred radnje i pripremu drveta. Ali sve ove nedelje.

Pozdrav.

post-3719-128510651795_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Cao svima,

ja imam napravljen klamp iz prvog posta (verzija bez 45 dodatka posto singlove bas i nemam). Kad sam popricao sa drugarom sa masinskog ovde u Lozani i pitao ga koliko je tesko da se napravi, on mi oteo crtez i otisao smejuci se uz komentar koliko je to lako uraditi. Moj je od aluminijuma i peskiran. Doduse lako se i dalje zakaci pa imam i neke dve crtice na njemu. Veoma sam zadovoljan i lepo je ulazio ispod haube mog nekadasnjeg TD160 i sadasnjeg TD320 :wink: Topla preporuka, a cena za mene je bila jedno pivo (3CHF iliti valjda oko 150 dindzi :))

Link to comment
Share on other sites

Evo joÅ¡ jednog od aluminijuma, sliÄan je prethodnom sa malom razlikom u konstrukciji. Od Äelika sam odustao, gulio sam ga satima i jako malo skinuo. Mislim da ce drugi materijali biti bolji. Na dno sam stavio gumenu podloÅ¡ku od 1 mm, Å¡to može da se stavi na sve. Å to se tiÄe gumice za stezanje osovine, nisam naÅ¡ao baÅ¡ takvu sa unutraÅ¡njim preÄnikom od 7mm ili sl. a probao sam da razbuÅ¡im gumu pa to ne ide. Ova gumena podloÅ¡ka ima otvor od ravno 7mm a može i malo manje - probacu nekoliko varijanti, malo stegne Å¡to je možda i dovoljno. Bojim se da gumica unutar klampa može da raznjaka subÅ¡asiju, to je možda reÅ¡enje za gramofone bez subÅ¡asije.

post-3719-12851065243_thumb.jpg

post-3719-12851065244_thumb.jpg

post-3719-128510652451_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...