Jump to content

Solderer

Članovi
 • Posts

  1,034
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  11

Everything posted by Solderer

 1. Та легура за лемљење са слике је за општу намену у електроници тј. за потрошачку електронику класе 1. Бакар ту служи да смањи нагризање бакарних врхова. Тачка топљења је 189 степени/цел. а тачка стврдњавања је 183 ст. Између те две температуре легура је у стању пасте која када се стврдне донекле мења кристалну структуру. То Џорџ Кардас назива "disturbed joint". Постепено се чврстина лемног споја смањује, зато се и користи код мање захтевних уређаја. У професионалној електроници се користе искључиво тзв. eutectic легуре које немају фазу пасте,већ директно из течног прелазе у чврсто стање. Ту постоје свега три легуре: Sn63/pb37 ( 183ст), Sn62/Pb36/Ag2(179)( i lead-free SAC305 ( 3% сребра, 0.5% бакра, остатак калај, топи се на 210 степени). Интересантно, ни Кардасов калај није у потпуности eutectic, али је близу. Сребро се додаје да снизи тачку топљења, побољша разливање и повећа чврстоћу споја. Чврстоћа Сн 60 легуре је 48Н/мм2, Сн63 67Н/мм2 а Сн 62 90Н/мм2. Оно нема никакве везе са аудиофилским приступом. Већи проценат сребра чак смањује eutectic својство. Ја користим искључиво Сн62 легуру.
 2. Па како се онда остварује неопходна опружна сила код фрикционих конектора ( шуко, ИЕЦ, РЦА, Хлр итд)? То је без обзира на све разлике још увек бакар који вероватно реагује са кисеоником из околине стварајући Cu O2. Приметио си патину? Или је имун на то? То је важно за контактне површине. Шта је онда LC-OFC који је Хитачи представио 1984 год.?
 3. Колика је дебљина каблова?
 4. Да ли су каблови лемљени или кримпани? Виљушкице, бар на слици, делују веома оксидирано.
 5. Многе врхунске ручице немају подешавање азимута. Он је подешен да буде оптималан када је ручица паралелна са плочом. Подметачи деградирају чврстоћу везе глава/ручица која је веома важна. Рој Ганди из Реге сматра да је то важније од подешавања висине ручице и прецизног ВТА/СРА. Из свега произилази да можемо занемарити и заборавити огромне разлике ВТА резача у различитим периодима и репродукцијског система. Једина константа је СРА који је исти за све плоче. Судећи по тестовима, огромна већина глава има СРА ( не и ВТА) близу оптимума. Фино подешавање је добра ствар уколико систем не деградира чврстоћу спојева и резонантну карактеристику ручице.
 6. Да би се СРА/ВТА променио за два степена потребно је померити базу ручице за око 10мм. А то мења мало ефективну дужину ручице а озбиљније азимут. У мом примеру са ОЦ-9 ручка би морала да се спусти за око 4 сантиметра ако желимо корекцију ВТА. То би пореметило СРА и остала подешавања. Видети микроскопом разлику од једног степена је немогуће. Зато на страним форумима се шале када кажу да су једино Мајкл Фремер ( Аналогпланет) и Чак Норис успели да правилно подесе СРА.
 7. СРА и ВТА су две потпуно различите ствари. Стандард за СРА је од првог дана био 90 степени када је ручка паралелна са плочом. А ВТА се креће од 0-20 степени.
 8. Узмимо један пример: Монтирали смо АТ ОЦ-9 главу која има декларисани ВТА од 23 степени. Желимо да са њом слушамо одлично издање Ролинг Стоунса на Деки из 1968. У то време стандард резања био је око 15 степени. Разлика ВТА је читавих 8 степени. Шта радити?
 9. Раније приложена табела је из стручног чланка о металима и нема везе са Хај-Фај -ем. Посредно, да. Уколико монокристал бакар не оксидира, како се овде тврди, тада он има другачији галвански потенцијал у односу на обичан бакар и онда спада у групу племенитих метала ( катодна карактеристика) . Тада би се он комбиновао и са златом. Андреј би то морао да објасни. На конекторима мора да буде нула оксида. Дражо би могао да исполира жицу обичног бакра и исту такву монокристала и прати промене и упоређује.
 10. Неутрик РЦА конектори су декларисани за 1000 циклуса успоставе контакта. Ову табелу сам приложио када сам чуо да један момак из Београда услужно са калајним лончићем калајише крајеве дебелих жица струјних и звучничких каблова. И онда се то шрафи на злато или сребро. Недозвољене комбинације које временом ступе у електролитичку реакцију. Калај мигрира на злато, долази до оксидације и деградације контакта и тзв. диода ефекта који ствара шум и интермодулације.
 11. То се је и мени десило са ВБТ Некстген конекторима, и са утикачима и са утичницама. Нису ни много коришћени. А мислио сам да сам трајно решио проблем конектора. Купљени су код Слобе БМ, не сумњам у њихову оргиналност. Катастрофа и брука за ВБТ. Скупа школа. Иду у контејнер, и већ сам све заменио са Неутрик ( Рин) конекторима купљених код Фарнела. Десет су пута јефтинији и у њих могу да имам поверење. И они код Канибала су сасвим добри, али мало скупљи. Добра и трајна позлата, тефлонска изолација.ЦМЦ је исто смеће. Неутрик је озбиљна и професионална фирма. Ако су њихови конектори добри за студија, добри су и за репродукцијски део ланца. Никада више бутик конектори.
 12. Бакарни ВБТ? Он је превучен златом, табела се односи на интеракцију контактних површина метала а не тела конектора. Можда монокристал има другачије карактеристике од бакра у табели. Обичан бакар оксидира, а његови оксиди су полупроводници и веома су тврди и не уклањају се успоставом контакта. Ово се односи на фрикционе контакте ( РЦА, ХЛР; ИЕЦ , Шуко итд) .Оксиди сребра и калаја су веома меки. Родијум је отпоран на оксидацију, али је три пута лошији проводник од злата. Осим аудио конектора нигде се више не примењује у ту сврху. Тврд је, што је добро, али оштећује површине позлаћених и посребрених конектора у међусобној интеракцији. Само родијум на родијум.
 13. Једно питање за Андреја: Да ли монокристални бакар има особине племенитог метала, тј. да ли реагује са кисеоником из ваздуха? Где је место монокристалног бакра у приложеној табели галванске компатибилности метала?
 14. Хајде да видимо неки оргинални урадак великог писца, од шеме до изведбе. Овамо видим у другој теми да он користи комерцијално појачало што се не би дало очекивати. Насео велики писац ( аудио експерт) на маркетиншке глупости Француза Жана Пуфеа о некаквој мемори дисторжн. То што они говоре је познато још од пре Другог Светског Рата као Thermal Intermodulation Distortion и то знају сви компетентни дизајнери појачала. И Нелсон Пас је то разобличио у једном чланку. То је можда добро класично појачало када би било пет пута јефтиније. Поред осталог, и сам квалитет израде није баш најбољи.Очекујемо слике оргиналних пројеката.
 15. Ево једне корисне табеле галванског потенцијала појединих метала и њихово међусобно слагање као контактне површине. Зелена поља показују добро слагање, жута подношљиво. Популарни позлаћени конектори се слажу само са сребром и паладијумом. Комбинација бакар-злато која се често користи има велику разлику галванског потенцијала. Злато је племенити метал и има особине катоде тј. на негативном је потенцијалу. У комбинацији са бакром који је анода временом долази до галванске реакције и таложења бакра на позлаћеним површинама који оксидира. То је случај када бакарну жицу ушрафимо у пинове позлаћеног конектора. Позлаћени утикач који иде у обичну поникловану зидну утичницу је још гора комбинација судећи по разлици потенцијала. Посребрене хилзне су једино решење за бакарне жице које иду у бутик конектор.
 16. Ова два назови човека су вероватно у неком сродству. Браћа по покварености и злоби. Раде шта хоће на форуму јер их толерише адмиистрација. Фендериста је бившег члана форума Ружић Славољуба назвао неорадикалским ђубретом. Без опомене. У ком друштву се то толерише? Шта би било да је он нпр. назвао фендеристу жутим проливом? Да ли би тада администрација реаговала? Верујем да би. Двоструки стандарди јер је увреда увреда. Ова сподоба, вероватно Никола поред осталог назвао ме је говедом. Тај пост је још ту, нема опомене. то значи да се Љубо и Крго слажу са тим. Ја сам дакле говедо. Али бити говедо је ипак боље него као он смрдљиви пацов који се је пре сат времена измигољио из канализације. Љубо и Крго, због тога што дозвољавате фекалисање психопата по форуму сматрам вас обичним pussies.
 17. Узми нешто за смирење, много те је узбудио овај мој рад који ти не би урадио ни за три живота. Гледао сам неке твоје небулозе. Сутра ће ти бити лакше. Узми гитару у руке. Неки старији људи изазивају сажаљење. Али стари гитаристи нарочито!
 18. Ти би био у праву када не би знао позадину свега, тј. његово константно подмукло вређање мене као личности. Он мени препоручује гугл транслејт, писање ћирилице на страном форуму јер жели да ме прикаже примитивцем. Ради се о злом човеку који је вређао и друге чланове форума. Не знам шта је у питању - строги родитељи, трауме из детињства, импотенција или нешто друго, али човек је уз ДЈ Ника парадигма психотичне подмуклости на овом форуму.
 19. Ти си зрео за одељење у једној специфичној установи која носи име једног познатог приповедача и лекара.
 20. Хебено упоређење са дактилографкињом, ово није кит са Алија који он дорађује, пошто је англикализован до сржи ово је пројекат фром д скреч и захтева савршено познавање фетова, струјних извора и осталог, као и технологију израде штампаних плоча у диј. варијанти итд.
 21. Пре свега, ја сам ти још раније рекао да ме се оканеш. Ти си лош и зао човек. Тај члан форума ког Курл у посту од пре десет година помиње сам управо ја. А ти ми у свом психопатском стилу помињеш Гугл транслејт као некоме ко не говори језик. Ја сам управо у посту пре тога Курлу рекао само да су топологије РИАА филтра оба пред. иста. То ништа не значи, многа пред. имају такав филтер, али то не значи да су то еквиваленти Вендете. Хоћеш на сваки начин да ме понизиш као личност и деградираш оно што сам урадио. Ти злобниче о овоме можеш само да сањаш.
 22. Парасоунд ЈЦ3 је базиран на ОПА-2134 итегрисаним колима ( око 400дин локало) и заиста ми није јасно шта је Курл желео да каже. Треба имати на уму да је он плаћени консултант Парасаунда. Поента је у дискретним колима Вендете. Са интегралцима нема баш много креације. Он је више пута рекао да би Вендета када би се поново производила коштала десетак хиљада долара. ЈЦ 3 је много скуп, то би могао израдити на универзалној плочици за два дана. Наравно не тако лепо са свим тим гимиком који фабрички уређај поседује. Али да не оптерећујемо тему сувише са овим, моја тема о Мацура пред. је погоднија.
 23. Ништа не би, ту је Парадајс фоно на стендбају. Сада је он одмах после Вендете која се не прави од 1993 када су Џону Курлу унуштене залихе фетова у пожару. Вејн Кобурн из Пас Лабса каже, а не ја да је Вендета референца. А они имају у понуди и фоно од 40000 ам. долара( Pass Xs).
×
×
 • Create New...