Solderer

Članovi
 • Content Count

  709
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  9

About Solderer

 • Rank
  Iskusan član

Recent Profile Visitors

2,988 profile views
 1. Dobro bi bilo na jednom mestu videti sve verzije ove ru;cice sa specifikacijama i opisom. Mozda postoji, ali ja jo[ nisam video grafik strukturnih rezonanci ru;ice.. Molim link za neki subjektivni test.
 2. Ево како изгледа игла Ортофон Самбе са јефтиним УСБ микроскопом:
 3. Ти се наравно шалиш. То ме не пада на памет. Шта би то значило у маси свих плоча на свету? Недовољан узорак. Ја хоћу да чујем све моје плоче на најбољи могући начин уз нужне компромисе са једном ручицом. Ко сматра ово битним и има могићности за две ручице, нека их угради по обе геометрије, и лењир у руке. Веома практично решење, зар не?
 4. Ево, узео са лењир и мерим. Има изненађујуће много плоча испод 66мм, не само класике. Ја не знам шта је то енд оф сајд дисторжн о чему се на форумима нашироко дискутује. Зашто Јапанци преферирају Ственсона? Бервалда су исфорсирали Британци, нарочито Мартин Коломс. Он има мања изобличења до 66мм, питање је колико се то заиста чује. Али 1.3% на 60мм на неким плочама се итекако чује.
 5. Није ми позната статистичка метода којом се је дошло до тог податка. Вероватно емпиријски на основу узорака различитих типова музике , године издања , времена трајања снимка итд. Ја сматрам да грамофон мора да буде универзална справа за све врсте плоча где не треба размишљати о дужини записа и дисторзији на крају записа. Све то уз цену минималног повећање изобличења на остатку. Па нека је и 5% свих плоча. Није ми јасно, о чему се још у дискусији ради?
 6. Ово је наравно једна груба процена која није далеко од истине. Не сећам се тачно где је објављено, могуће је да је сајт Аналогдепо. У мојој колекцији плоча је вероватно ту негде. Покојни Алистер Аикман, оснивач и власник продукције ручки СМЕ у једном старом интервјуу је рекао да је њему направљена специјална верзија петице са геометријом по Стивенсону коју он преферира јер слуша углавном оперску музику где запис на ЛП-у иде готово до налепнице, Код стандардне петице одлучили су се на Бервалда због по његовим речима, захтева тржишта и преовлађујућег тренда.
 7. Треба бити реалан, репродукција винила је скуп компромиса. Без обзира на то, квалитет звука је одличан. Ако и подесим како треба ВТА и СРА на једној плочи, та подешеност нје оптимална за остале. Многе изванредне плоче са краја педесетих и почетком шездесетих су резане на десетак степени. А звуче спектакуларно са модерним звучницама које имају ВТА од 20 степени. Оно што је најважније, СРА је параметар који је увек био строго дефинисан. На сајту ТНТ-а има изванредан чланак о томе. Мој став је да ручку треба подесити да горња страна звучнице буде паралелна са плочом, азимут подесити помоћу огледала, а хоризонтални газну грешку по Стивенсону који је најуниверзалнији.. Јер око 30% плоча има запис ближе од 66мм где је нул поинт по Бервалду. Ко жели да слуша синглове од 7 инча то не може да са Бервалдом без изобличења јер код њих запис иде и до 43мм од центра плоче. И Стивенсон ту није идеалан, али је прихватљив. Превелико цепидлачење у подешавању води у опсесивни синдром.
 8. Због мале разлике у дужини вероватно их је сврстао у групу ручки од девет инча. Релативно су ретке, заступљене код старије јапанске егзотике. Момент инерције код ручки од 12 инча је 1,8 пута већи него код 9 инча. Он се дефинише као иницијални отпор који се јавља при хоризонталној и вертикалној ротацији гледано из перспективе игле у бразди. Краће ручице се лакше прилагођавају изненадним покретима код ексцентричних и таласастих плоча. Дуже ручице више оптерећују носач игле и дампер. Ко жели минимални момента инерције за дату ручицу, треба да тежи контратег максимално приближи лежајевима. Ту су могућа разна уради сам решења у виду трака од олова и сл. уз употребу вагице за мерење газне силе. Резултати могу да изненаде.
 9. Неки страни аудиофили кажу да су једино Чак Норис и Мајкл Фремер ( Стереофајл, Аналогпланет) успели да помоћу УСБ микроскопа подесе оптимални СРА. Како видети и проценити угао од 92 степени који Фремер препоручује?
 10. Већа дужина и тањи зидови цеви утичу да се тзв. bending mode резонанца јавља већ на нижим фреквенцијама, што је непожељно. СМЕ петица од девет инча има боље структурне резонанце од верзије од дванаест. Мислим да је Мајкл Фремер у праву када каже да су ручке од девет инча најбољи компромис.
 11. Ручице од 12 инча имају мању газну грешку, али знатно већи момент инерције од оних од девет инча. А то погоршава праћење бразде плоче. Такође, за исту ефективну масу структурно су мање чврсте. Модерне звучнице имају по спецификацији ВТА од 20 степени, а по тестовима углавном око 23. До 1975 год. стандард при резању био је 15 степени. СРА је много важнији и ту одступања нису велика. Прецењује се утицај ВТА на репродукцију. Он много зависи од дужине носача игле. Кратки носачи имају велике варијације ВТА.
 12. Да ли ти мериш средњи пин регулатора ( излаз) према маси?
 13. За 24В нека Р1 буде 110 Ома а уместо РВ1 стави фиксни отпорник од 2КОма. Напон на улазу увек мора да буде најмање 27 Волти и под пуним оптерећењем. Регулатор ће тада савршено радити у свим условима.
 14. Да би ЛМ317 нормално радио треба да буде оптерећен са најмање 10 милиампера. Зата се врло често за Р1 узима отпорник од 110 Ома и тада је тај услов испуњен и без икаквог потрошача на излазу. Референтни напон преко Р! је 1.25 Волти и струја оптерћења је 1.25В/110 Ома. Ако је разлика напона улаз/излаз већа од 3 Волта тада се регулисани напон не мења до максималне струје коју трпи регулатор, тј. 1.5А. Никакав уградни волтметар не би смео да мења регулисани напон.