Solderer

Članovi
 • Content Count

  962
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  10

About Solderer

 • Rank
  Iskusan član

Recent Profile Visitors

3,982 profile views
 1. Solderer

  Phono preamp

  Yes, you are right. It is impossible to teach you to be an honest person.
 2. Solderer

  Phono preamp

  Положај од 56дб појачања поправиће оверлод за 10дб, али и за исто толико повећати шум. Али 76дб апсолутно не долази у обзир са Глајдером. Ни 66дб није најсрећније , ту би требала нека наменска већа вредност отпорника ( мање пој.) унутар уређаја који одређује појачање. Ако нема чујног шума 56 дб ће дати можда најбоље субјективне резултате.
 3. Solderer

  Phono preamp

  За звучницу са излазом од 0.4мв идеално појачање би било око 62дб , значи у овом случају изабрати 66дб. Веће појачање ће само деградирати оверлод фоно пред. који у топологији сплит РИАА филтера у ХП17 није много висок. То ће повећати изобличења на јачим музичким пасажима нарочито на вишим фреквенцијама.
 4. Solderer

  Phono preamp

  Извињавам се Дејану на скретању од теме.
 5. Solderer

  Phono preamp

  Моја Вендета је потпуно верна копија фабричке. Својевремено сам набавио неколико стотина Тошиба 2СК170 и 2СЈ74 фетова као и Хитачи латералне МОС фетове који се ту користе. И поред тога није било лако селектирати тражене примерке. Није то обичан дизајн, ту има пуно скривених детаља којих нема у шеми. Џон Курл сада само сервисира неки од укупно направљених 230 примерака. Шема Вендете постоји на Интернету више од петнаест година.
 6. Solderer

  Phono preamp

  Пре свега треба дефинисати шта је то клон комерцијалних уређаја. По свему судећи то би морала да буде апсолутно верна копија до најситнијих детаља. Ако ја за Екјуфејз направим потпуно другачије напајање и регулаторе напајања, уградим коло за неутралисање улазног офсета и променим вредности РИАА компоненти ( варијанта Ц) , да ли је то још увек прави клон? Данас велики број комерцијалних фоно пред. користи потпуно исту топологију а то је пасивни РИАА филтер између два појачавачка блока, најчешће операциона појачала. Да ли су то све клонови? Ја сам већ рекао да су тренутна пред. Пас Лабс-а потпуно исте топологије као и пред. Ерна Борбелија из 1985 и касније из 1991 год. Хоће ли Ерно да тужи Пас Лабс? Неће, јер је и он био инспирисан пред. Марк Левинсон ЈЦ2 из 1975 које је дизајнирао Џон Курл. Рекао бих да и Дагостино користи исту топологију. Према томе, тешко је у том домену разграничити интелектуалну својину. Најоргиналнији дизајн фоно пред. је Парадисе фоно Јоакима Герхарда, различито од свега постојећег. Он је то могао да патентира али је одлучио да све то јавно објави и поклони заинтересованима. Све се бојим да су тзв. домаћи уређаји неке потпуно нове и патентиране топологије.
 7. Solderer

  Phono preamp

  Улазна отпорност фабричке Вендете је одређена фиксним отпорником од 10 Ома који је редно везан за тример потенциометар од 200 Ома, тако да је мксимално опт. 210 Ома. Ја сам код мене применио тример потенциометар, најквалитетнији кермет Копал, од 500 Ома ( 510 Ома укупно). То је по мени довољно за све звучнице. Жељена вредност се подешава једноставно Ометром. Уз одређено искуство и без шеме се може одредити оквирна класа комерцијалних уређаја на основу описа из тестова и квалитетних фотографија. Ако се каже да је нпр. ХП 27 двостепено комплементарно фоно пред. и погледа хај-рез фото, онда је ту све јасно. Добар познавалац зна крајње домете такве топологије, нема ту места за неке револуционарне захвате. Пас Лабс ту није ништа патентирао, то су све познате ствари. Ја сам Вендету израдио уз помоћ доступних шема и фотографија. Извукао сам и пар корисних информација од самог аутора, Џона Курла. Био је то изазов и авантура. Имао сам и са чим јер је требало изабрати тачне вредности компонената које се више не производе из своје залихе. Исто је и са Екјуфејзом Ц-27, екстремно екстравагантним фоном. Оно је сам врх комерцијалне понуде. Изазов и знатижеља, то су мотиви. Вендета је 1988 коштала фантастичних 1900 долара. Никада нисам могао да је имам, зато сам решио да је направим.
 8. Solderer

  Phono preamp

  Када сам рекао боље од свега до сада, мислио сам на моја фоно пред. која су вам већ позната. А она јесу у сваком погледу врхунска. Нису то драматичне разлике, али Вендета још мало више улази у ткиво музичког садржаја. Са друге стране, тешко је надмашити изванредну репродукцију баса код Екјуфејса Ц-27.
 9. Solderer

  Phono preamp

  Хвала Дејане, видео сам то раније. Свако има право на свој субјективни дојам .Чини ми се да моја Вендета на иверици ради боље од свега до сада. Када буде у кутији вероватно ће радити и боље.
 10. Solderer

  Phono preamp

  Дејане дај неки линк ако је могуће. Иначе Вендету је данас веома тешко направити. Произведено је до 1993 год. свега 230 комада.
 11. Solderer

  Phono preamp

  Пас Лабс предпојачала дизајнира Вејн Кобурн а Нелсон Пас је задужен за појачала снаге. Сва новија пред- и фоно пред. са одвојеним напајањем користе у суштини топологију Џона Курла из 1975 год. а то је комплементарни и двоструко комплементарни улази са Ј-Фетовима. Она су веома слична и предпојачалу Ерна Борбелија из 1985 објављеног у Аудио Аматеру. Вендета фоно из 1988 год. је до максимума елаборирана комплементарна топлологија. Због специфичних решења није практична за серијску производњу. Нова Пасова фоно пред. су у суштини нешто поједностављена Вендета. Први ступањ Вендете је блок без повратне спреге а Пас је има. И један и други имају тзв. сплит РИАА филтер. Други ступањ је сличан, са тим што вендета не користи тзв. следила на излазу већ супериорнију тзв. преломљену каскаду. Пас увек користи велики број великих електролита у напајању, док Вендета исто постиже бољом регулацијом напајања. Моја Вендета је на иверици и лепо ради, никако да је скутијам. Иначе самоградитељи итекако пажљиво упарују транзисторе тамо где се то тражи.
 12. Solderer

  Phono preamp

  Digitized Vinyl Lover Срђа ми је деловао као пристојан човек , а он мене назва маторим коњем. Бар да је рекао да сам матор као Библија. Он има скоро 50 година и мисли да је још увек млад. После педесете године брзо лете.
 13. Solderer

  Phono preamp

  Шему сам добио само за личну употребу.
 14. Solderer

  Phono preamp

  Пажљиво одабрани СУТ и Крцин Мацура Фоно би највероватније надсвирали ХП17.
 15. Solderer

  Phono preamp

  Уопште ми није била намера да пропагирам самоградитељске уређаје. Ово комерцијално фоно пред. је готово дупло јефтиније и по мени боље. Још увек прилично скупо.