Solderer

Članovi
 • Content Count

  888
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  10

About Solderer

 • Rank
  Iskusan član

Recent Profile Visitors

3,615 profile views
 1. Добра тема и добар приступ покретача теме. Она има везе и са темама о струјним конекторима, кабловима јер је све то део једног ланца напајања. Аутоматски осигурачи су у суштини снажнија верзија струјних прекидача какви се налазе на аудио компонентама уз то да се могу деактивирати уколико струја пређе декларисану вредност. Као и код струјних прекидача, контактне површине су увек посребрене јер сребро трпи високе иемпературе које се јављају у моменту активирања и деактивирања. Без обзира на то, временом се на контактним површинама накупе карбонизоване честице настале од струјног лука приликом велике иницијалне струје. Зато се препоручује да се пре поновног активирања склопке искључе сви уређаји у тој грани напајања. Ти деградирани контаки не сметају раду осталих уређаја у домаћинству, али суптилно деградирају аудио репродукцију. То има везе са диода ефектом који се јавља на контактним површинама и који омогућава да преко микро диода високофреквенти шум несметано доспе на трансформатор и даље у аудио коло. То је и једини разлог зашто позлаћени струјни конектори раде боље. Једноставно, злато не оксидира и не ствара диода ефекат. На струјним прекидачима злато се не користи јер не трпи високе струје . Топљиви осигурачи у кућишту имају своје предности.Контактне површине су веће, и што је најважније, контакти се могу чистити. То могу да чине само они који знају шта раде, остали нека се обрате компетентним особама. Ја чистим са времена на време кућиште осигурача на разводној табли. Струјни контакти су много важнији од струјних каблова. Многи британски аудиофили за своје системе користе искључиво топљиве осигураче. Струјни прекидачи на уређајима се требају или чистити, или их треба мењати након неколико година. Да би се очистили морају се расформирати, што није једноставно , али је могуће. Никако не користити контакт спреј спрејањем течности у затворени струјни прекидач.
 2. Електролитски кондензатори се морају употребити у року од пет година од датума производње. То је стриктно правило код озбиљних произвођача професионалне електронике. На кондензаторима постоје кодови датума производње који нису стандардизовани. Код неких је то директно уписан датум, код неких су шифре које треба дешифровати помоћу даташитова. Једна београдска продавница продаје кондензаторе који јесу оргинални и из добрих серија, али су стари и преко десет година. Реформирање кондензатора је досадан и непоуздан процес краткотрајног и непредвидивог ефекта. Код уређаја старијих од 15год треба променити све електролите без обзира на квалитет уграђених. Исто важи и за уређаје који су као НОС лежали у складишту више од пет година. Поред електролита, матерјал за израду штампаних плоча временом упије влагу , па неки препоручују да се такви уређаји третирају загревањем у рерни десет сати на 90 степени.
 3. Од особина отпорника треба напоменути и температурни коефицијенат који показује промену отпора са порастом иемпературе. Она је важна код отпорника у мрежи фидбека. Напонски коефицијенат отпорника се даје само за најквалитетније, прецизне отпорнике ( 0.1% и мање) и показује варирање отпорности у функцији висине напона сигнала. Обично се наводи <1, и веома је важан код прецизних РЦ филтера, као РИАА филтер нпр.
 4. Да ли се они налазе у фидбеку? Колико одступају од назначене вредности? Ако је одступање велико може доћи до лошег баланса канала. Ти који преферирају овакав тип отпорника би требали да укажу на њихове особине које утичу на звучну супериорност.
 5. Ти Ален Бредли композитни отпорници који су се производили до 1990 год. нису ништа специјално, ни бољи ни гори од истих типова других произвођача. Шум, нестабилност, промена карактеристика и као што видимо треба да се подгреју пре употребе. Одакле толика склоност неких да упорно теже за нечим што је евидентно лоше за данашње појмове? Езотерија и недоступност? То је иста група људи коју обузме блаженство када се помену јапански цевни аудио езотерици типа Шиндо, Кондо, Хашимото итд. Или тренутно највећа звезда езотерије Томас Мајер, коме наши тепају Томица. Он користи шеме из тридесетих година прошлог века. Сви аудиофилски филм кондензатори осим Мундорфа се производе код једне америчке фирме. Данашњи метал филм отпорници су одличних карактеристика, јефтини и поуздани.
 6. Метал оксид отпорници се другачије називају Thick-film отпорници, и направљени су од истог матерјала као и већина СМД отпорника, тамо где није наведено да су Thin film. Thin film SMD и метал филм са изводима су у суштини исти отпорници. Код метал оксида отпорни филм се наноси механички у виду танког слоја пасте. Код метал филма се наноси на керамичко тело у вакууму путем пара металног отпорног матерјала где је слој нанешен много компактније и швршћи. Зато они имају мањи шум од метал оксид типова. Метал оксид отп. се користе на мање критичним местима где се тражи већа снага ( обарање напона нпр.) а не на путу аудио сигнала јер уносе шум. Сада се и метал филм отпорници производе у већим снагама. Карбон филм отпорнике данас нема смисла користити када су цене метал филм отп. изузетно ниске. Булк фоил отпорниси се састоје од отпорне фолије која се ласерски тримује на потребну вредност, и ти отпорници имају убедљиво најбоље, готово идеалне карактеристике. Мана им је изузетно висока цена. Вреди их испробати само на пар места у аудио колима ( отпорници у фидбеку)-. Упоређивао сам их са врхунским метал филмом ( Велвин ) и није било неке велике разлике.
 7. Карбон композитни отпорници су превазиђена технологија израде јер имају велика мерна изобличења и висок шум. Пре свега због лошег контакта металних извода и гранулираног угљена од којих су израђени ( диода ефект). Данас се употребљавају само код неких гитарских појачала где се намески жели добити одређени звук у смислу веће агресивности и дисторзије, значи креативно а не неутрално. Неки љубитељи цевних уређаја субјективно преферирају изобличења која они пружају. За хај-фај уређаје данас нема разлога не користити метал филм отпорнике. И карбон филм отпорници имају много боље особине од карбон композитних отпорника.
 8. Хвала колегама који су похвалили овај мој рад. Већ сам раније у овој теми приказао плочице које су на основу моје документације израђене код кинеске фирме. Њихов аутор је један мој руски колега који је на њима унео и пар побољшања у односу на првобитне, пре свега у бољем вођењу масе.
 9. Ово је Парадајз фоно са шант регулаторима. Ја сам у мојој првој верзији уградио Јунг-Диден регулаторе који су веома цењени. Након првих тестова могу рећи да неке разлике и нема, оба раде изванредно.
 10. Заборавио сам да цитирам у вези задњег поста.
 11. Хвала на савету. Ја имам у употреби ово предпојачало са плочицама које сам ја направио, али сам ту изоставио шант регулатор који је у оргиналу, и користим га са Јунг-Диден регулатором, и то бих оставио тако.. Није ми се тај шант концепцијски допао.Ову нову верзију ћу испробати онако како је предвиђено, са шантом, а касније могу да пробам и пре-регулатор. Имам и неколико урађених Борбели Супер Шант регулатора са оргиналним фетовима. Можда ћу касније направити и ту верзију, али тада морам да одсецам са ПЦБ-а шант део јер је Борбели мало већих димензија. На Мацурином фоно пред. Борбели се је одлично показао. И Јунгов регулатор и Борбели имају РЦ филтер на референтној диоди ( ЛМ329) тако да то спречава било какве кликове при укључењу. И ово је проверено у пракси.
 12. Решио сам да употребим плочице за Парадајз фоно које сам које сам наручио да се израде код конеске фирме. Вендета ми је тренутно на стендбају. Овог пута ћу направити и шант регулатор који је на плочици уместо Јунг-Диден регулатора које тренутно користим. Остало је само стриктно упаривање улазних транзистора.
 13. Двадесет и пет Фунти.
 14. Колико се дуго чека испорука од Маузера? Фарнел је невероватно брз.
 15. Да, слажем се када су СУТ-ови у питању јер су то комплексне справе, али је примењљив за активне склопове појачања сигнала гр. главе.