Jump to content

Solderer

Članovi
 • Content Count

  1,005
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  10

About Solderer

 • Rank
  Audiofil

Recent Profile Visitors

4,249 profile views
 1. Завојнице на гејтове фетова се стављају да спрече самосциловање фетова, а не да спрече високофреквенте сметње од околине. То што не чујеш конкретне сметње код МЦ -а не значи да их нема. Оне повећавају итермодулациона изобличења на одређеним фреквенцијама. Приложени график се односи на Лира Клеос звучницу (2990 ам. долара).
 2. Ја сам тај проблем решио са једним кондензатором у фидбеку и на тај начин сузио фреквентни опсег тог предпојачала. Одавно није у употреби. Ретко који произвођач даје податак о индуктивности МЦ глава, једино Аудио Техника, Лира , Денон и Голдринг. Без тог податка се не може израчунати резонатни пик. Он се креће у границама од 3-6 Мегахерца са магнитудом од око 31 ДБ., и хармоници који иду и даље. Међутим део сметњи иде и преко самих каблова и цеви ручице. Те сметње не зависе од типа главе, исте су и за ММ и МЦ, а пошто МЦ главе имају десет пута мањи напон, утицај сметњи је већи. Многе ручице н
 3. Зависи од индуктивости саме главе и улазог капацитета. Он је углавом негде од 25-30 Кхца. Те главе су осетљиве на електромагнетске сметње ( трансформатори ) а МЦ главе на високофреквентне- мобилни телефони, радио сигали и нарочито вај-фај. То даје онај напорни стакласти призвук уколико пред. не може да се избори са њим. Ја сам својевремено имао једно тр.МЦ фоно предпојачало осетљиво на ВФ сметње и дешавало ми се да се демодулишу таласи Радио Москве коју сам могао веома јасно да чујем.
 4. Код фоно пред. у бази грамофона кабал ручице је директно залемљен што такође побољшава репродукцију. То је непрактично код стандардних пред. али се чује. Једно ДНМ пред. из осамдесетих је уместо МЦ улазних РЦА конектора имало лемне терминале. Ко жели може да проба и можда ће бити изенађен.
 5. Треба узети у обзир не само унутрашњи отпор главе, него и идуктивност калемова који је код МЦ глава са ниским излазом од 6-50 микрохенрија. Та ниска индуктивост и укупна капацитивост ствара резонатни пик велике амплитуде на веома високим фреквеннцијама на којима се и звучница и кабал понашају као антена за вф сметње из околине. Те сметње се демодулишу у фоно пред. и стварају шум и итермодулациона изобличења. Нека пред. су отпорнија на те сметње од других. Мања вредост отпорника на улазу смањује амплитуду тог пика. Код ММ глава због високе индуктивности калемова резоатни пик је на далеко нижим
 6. Неко рече да је адмиистрација форума неактивна када су проблеми на форуму присутни. То није тачно, итекако су недавно били активни да од увреда бране аутора тзв. најбоље ручице на свету. Потенцијални оглашивач. А један пост са увредама упућеним мени, који сам и пријавио, стоји и даље у теми. Како да то разумем? Љубо и Крго се вероватно слажу са том увредом или сматрају чак да то и није увреда. Ја сам ту назван говедом, а то је једна племенита домаћа животиња. Не зам шта би се десило да неко, не дај боже, назове Љуба и Крга магарцима. Јер и то је једна племенита и симпатична животиња. Шал
 7. Solderer

  Rega p2 successor

  Колико сам схватио, ручица је већ била ожичена са ВДХ жицама. Промењен је само кабал од базе? Провери помоћу апликације за мобилни тачност брзине јер Пинк често одступа од ње.
 8. Solderer

  Rega p2 successor

  Код мене је 502 радио веома лоше тј. затворено и расплинуто без фокуса. Ти си своје ставове о кабловима већ формирао и узалуд је да те сада ја убеђујем да је професионални кабал од 1.5 фунти добар , а јефтин је јер је намењен другој врсти корисника. Што се пре ослободиш од утицаја оних који манипулишу и продају квази теорије за велик новац, тим боље. Уосталом, снимци које слушаш су прошли кроз много метара каблова као што су Ван Дам и сл.
 9. Solderer

  Rega p2 successor

  Нема сврхе да ти ја нешто препоручим чим си дао 1000Е на каблове јер то није у складу са мојим погледом на ствари. Ја ту увек користим Van Damme pro patch аудио коаксијалац од 1.5 фунти за метар. Флексибилан, полиуретанска изолација, ОФЦ, дупли ширм од графита и бакра. Тридесет процената британских студија користи такве или сличне каблове. Наравно, сувише је јефтин за аудиофилска схватања.
 10. Solderer

  Rega p2 successor

  Сада видим да је кабал дужине свега 93цм. Давно је то било, скратио сам га за нека унутрашња ожичења неког уређаја. Сувише је то кратко за ручицу. Да не скрећемо сувише од теме. Када сам већ поменуо Формулу5 ево како изгледа. Иначе била је у подруму и потопљена у поплави двадесетак дана. Дизајнирана у Аустралији и Енглеској, а направљена у Јапану. Нико не може да парира Јапанцима када је квалитет израде у питању. Имала је само једну ману, била је сувише јефтина за захтевне аудиофиле.
 11. Solderer

  Rega p2 successor

  Тањир је направљен од акрилног стакла и предвиђено је да плоча иде директно на њега. То је један од разлога добре репродукције јер се вибрације из плоче директо куплују у диск који је по својим карактеристикама сличан плочи. Ја тако користим без проблема већ много година. Постоје намески акрилни матови за дискове од метала других грамофоа. Који ће кабал од ручице до пред. да уграде? Надам се да неће Д502. Ја имам један метар тог кабла и поклањам га ако је неко заинтересован.
 12. Solderer

  Rega p2 successor

  И ја сам сада заменио унутрашње жичице јер сам већ имао од раније ВДХ купљене код Кората. Код Формуле 5 то није тако лако. Када сам их куповао пре 15 година био сам умерени кабломан. Поштујем друге, али разлике није било у одосу на фабричке. Извињавам се свима, али ја мислим да је Регин кабал оптималне конструкције за ту намену и не бих га никад мењао. Флексибилни коаксијалац, као код старих Торенса. Зашто је то тако превазилази оквире овог форума. Цена те услуге је иначе неморално висока. Боље додати још толико и купити нпр. Ортофон Квинтет Блу.
 13. Solderer

  Rega p2 successor

  Нажалост, од Пинк модела једино о ПТ-ТОО моделу зам све што је потребно. Пинкови грамофони су изванредно конструисани, витални делови су савршено израђени ( радио неко други) али је контрола квалитета склапања увек била лоша. Пинк као фирма је лоше пословао у смислу маркетинга и односа према купцима. Оснивач и конструктор Пинка Артур Кобесеријан сада има фирму Фанк Фирм и видим да и даље има проблема у пословању, купци се жале да не могу добити савет од њега, сајт је несређен итд. Ко има среће и дође до доброг примерка имаће одличну репродукцију. Ја сам мој грамофон купио још 1988 године.
 14. Код фоно пред. отпорници у РИАА филтеру морају да буду ниске толерације од 1% у најгорем случају, а пожељно чак 0.1%. У противном долази до промене фрекв. опсега и нарушава се баланс канала. Ови МО отпорици са слике имају златни прстен, што значи 5% толерације. Једино ако су селектирани са неким прецизним Ом метром на ниску толерацију.
 15. Дај онда да укинемо било какав аудио журнализам. Нису направили ништа, а овамо процењују и раде приказе уређаја највише класе. Сви познати произвођачи дају општи опис конструкције ручица. Нико не би купио нпр. СМЕ5 да не зна да је цев из једног комада од магезијума , да су лежајеви од керамике најниже толеранције итд. Тиме стављају до знања у чему се разликују од конкуренције. Углачани метал и позлата не свирају. Говоримо о озбиљним сумама новца, није довољо само засести у позицију слушаоца.
×
×
 • Create New...