Solderer

Članovi
 • Content count

  336
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  4

About Solderer

 • Rank
  Iskusan član

Recent Profile Visitors

1,830 profile views
 1. U ovom prikazu postoji jedna kontradiktornost sto se tice rucice. U slusnom testu, autor kaze da rucica dobro radi sa zvucnicama niske komplijanse. On cak tvrdi da je slusao i Ortofon 2M black srednje komplijanse, a ona se po svim proracunima nikako ne uklapa u ef. masu od 20gr. Istovremeno, u laboratorijskom testu autor preporucuje da se izbegavaju ,kako on kaze, energicne glave , tj. one koje prilikom rada stvaraju vibracije, a to su upravo one koje njegov kolega smatra dobrom kombinacijom. On to sugerise jer merne karakteristike strukturnih rezonanci rucice pokazuju da rucica nije dovoljno cvrsta i dampirana .
 2. Solderer

  S-fi glavni sistem

  Наравно да се сећам, Драганово фоно-предпојачало инспирисано Пас ХС или ХП 25. Они сада имају и два нова модела ХП17 и ХП27 који су исто конципирани и очигледно инспирисани ранијим радовима Џона Курла и Ерно Борбелија..Купили су ,како Нелсон Пас тврди, све преостале количине Тошиба фетова и сада их скупо ''крчме'' преко својих предпојачала. Са којим си квалитетним фоно предпојачалом вршио упоређивање и у чему су разлике? Намерава ли Драган да продаје празне штампане плоче за тај фоно као што је раније радио за ХОно?
 3. Solderer

  Father-ov Sistem

  Pozlaćen sigurno nije, a još manje prevučen rodijumom. Može biti ili prevučen kalajem ( tin plated) kao što je na većini lap-topova ili poniklovan. Zašto bi to bilo suludo? Ogroman broj kontakata u elektronici je sa kalajisanim tj tin plated, kao što su višepinski Molex konektori , većinai terminala za PCB itd. Tokom sedamdesetih kada su kompjuteri bili konstruisani sa ogromnim brojem štampanih ploča-modula , dolazilo je do čestih kvarova i ogromnih troškova zbog neusaglašenosti kontaktnih površina na matičnim pločama. Kada se IEC kablovski strujni konektor prevučen zlatom ili rodijumom priključi na standardni šasijski , za kratko vreme zbog galvanske korozije dolazi do stvaranja mikro dioda na kontaktnim površinama koje degradiraju prenos struje i unose visokopojasni šum.To su neizbežni, dobro istraženi , elektro-hemijski procesi.
 4. Solderer

  Father-ov Sistem

  Možda ne bih trebao da ovo komentarišem jer više puta moji čvrsti argumenti ovde nisu nailazili na prihvatanje, ali ipak moram da objasnim pojave kod kombinovanja konektora različitih metala međusobno. Ukoliko je na laptopu konektor za DC napajanje pozlaćen, onda je sve u najboljem redu i takav spoj je kvalitetan , trajan i otporan na okasidaciju. Koliko mi je poznato ti konektori imaju kontaktnu površinu prevučenu kalajem. Zlato i kalaj su zabranjena kontaktna kombinacija.Tu se javlja pojava koja se zove galvanska korozija. To je zbog različitog galvanskog potencijala ta dva metala koji iznosi 0.5V. Tada se zlato ponaša kao katoda a kalaj kao anoda . Kalaj počinje da ubrzano oksidira ( naročito kada DC prolazi preko kontakata) a na pozlati se taloži kalaj koji migrira sa kontaktne površine. Proces se drastično ubrzava u vlažnijoj atmosferi(sparni dani). Plemeniti metali se međusobno dobro slažu u kombinaciji kontakata zbog nižeg galvanskog potencijala. Mnogi koriste pozlaćene RCA utikače na poniklovanim utičnicama što takođe nije dobro.Aluminijum i zlato su najgora kombinacija. Ukoliko postoji lap-top ekvivalent ovog DC kablovskog konektora vredi ga zameniti.
 5. Solderer

  Ortofon Samba

  Prodato.
 6. Solderer

  Serviser Gramofona

  Многе дивне колекције плоча су уништене за кратко време на овим портабл монструмима. Потпуно нетачна геометрија ручице, сафирна игла велике газне силе и кратког века трајања непостојање антискејтинг подешавања. А као испомоћ бољем треконгу власници су апгрејдовали ручку са металним новчићем на шкољки. Носталгија и социолошки аспект ових грамофона у смислу веће присутности популарне музике је разумљив, али све остало није вредно помена. Већ почетком седамдесетих и код нас су се могли набавити пристојни, прави грамофони са тачном геометријом и малом газном силом , али многи су и даље користили ове монструме , уништавали плоче и говорили '' Ми слушамо музику а не звук као ви хај фај манијаци'' Када данас на берзи купите неки ЛП на први поглед добро очуван, сјајан и без огреботина, а приликом репродукције чујете шум оштећења бразде нарочито на левом каналу( клизна сила), знајте да је та плоча слушана на некој од ових справа
 7. Solderer

  Zoran Dimovski

  Мало више фокусираности на оно што се овде пише. У упутству за Микро Голд пише да је излазни напон 0.4 али при брзини од 3.54 цм/сек. На брзини од 5цм/сек што је стандард напон је 0.56мв. и ову вредност, као што сам пар пута већ рекао треба узети као референцу при упоређивању са осталим брендовима.
 8. Solderer

  Ortofon Samba

  Ову главу је конструисао главни инжињер Ортофона Пјер Винфилд, и намера му је била да по приступачној цени понуди изузетно добар производ. Генератор ове главе је као код врхунске серије Каденца , само што је овде употребљено тело од тврде пластике Норил, и њен генератор је бољи од нове Кватро серије. Кратко се је производила јер је почела да угрожава продају скупљих Ортофон модела.Динамичан звук са одличним басом.Приложене слике су оргиналне. Нова и дефинитивна цена: 180 Е.
 9. Solderer

  Ortofon Samba

  Prodajem apsolutno nekoriscenu gramofonsku zvucnicu Ortofon Samba iz veoma uspesne Dance serije. Kupio sam svojevremeno dva komada jer sam bio izuzetno zadovoljan kvalitetom reprodukcije. U medjuvremenu sam eksperimentisao i sa drugim glavama tako da ova koju prodajem nikada nije montirana a cuvana je u orginalnom pakovanju i hermeticki zatvorenoj tegli. cena je 200E/
 10. Solderer

  Pass XOno klon

  Prodato, zakjlucati temu.
 11. Solderer

  Kontakt sprej - iskustva

  Имаш проблем са Електрокомпаниет-ом? Која је вредност пот-а? Линеарни или логаритамски? Имаш шему? Сваки проблем може да се реши. На слици делује као да је у питању квалитетан део.
 12. Solderer

  Kontakt sprej - iskustva

  И ја сам раније мислио да је тако. У спецификацијама произвођача није наведена врста отпорног елемента. Пре много година од дистрибутера сам добио податак да је у питању карбон-филм. Могуће је да је некадашњи стари тип црне боје био заиста од проводљиве пластике , РК 27 је тзв. Блу Велвет. Уколико имаш заиста валидан доказ , волео бих да га предочиш, Поштовани Паташоне, молим те да ме аргументовано демантујеш у свим мојим нетачним стварима које сам овде објавио. Ако то ниси у стању , заобиђи ме и сада и убудуће.
 13. Solderer

  Kontakt sprej - iskustva

  Делује веома интересентно тај специјални пољски спреј за контакте на потенциометрима. Вероватно су водили рачуна да растварач није агресиван и не атакује угљенични слој потенциометра ,и да истовремено садржи веома вискозно уље које смањује трење. Неко ко има проблематичан отворени потенциометар може да проба и пренесе овде своја искуства.
 14. Solderer

  Kontakt sprej - iskustva

  Пре неколико година купио сам у новобеоградској продавници ел. компоненти Комет потенциометар боље класе, тајванске производње, веома цењен на аудио форумима. Плаво кућиште, потпуно заливен , деловао је озбиљно. Међутим, прошуштао је за пар месеци умерене употребе. Заменио сам га са Бурнс 91А потенциометром са проводљивом пластиком као отпорним елементом који ради перфектно а и звучно је бољи чак и од чувеног Алпс РК27 , који је одличан али је ипак карбонац. Понекада потенциометар може да крцка и звог оштећенех лемних спојева ножица на штампаној плочи. Под јаким светлом и лупом треба прегледати све лемове.
 15. Solderer

  Kontakt sprej - iskustva

  Вешт самоградитељ или сервисер је у стању да сваки нови потенциометар прилагоди уређају уз мање преправке. Квалитетни Пихерови потенциометри су у тој категорији цене. Најскупљи потенциометри никада не прошуште, и сви су по правилу заливени. Треба имати на уму да потенциметар који шушти и прекида деградира комплетну звучну слику , није само шум проблем. Што се тиче преклопника, прекидача ( осим струјних !) они се могу чистити и ја то обављам на овај начин: 1. Спреј Контакт 60 нанети кратко на неком отвору . Активирати преклопник неколико пута. Неке прекидаче расформирам да бих дошао до контакта. 2. Исто поновити са растварачем у спреју Контакт W L . Сачекати петнаестак минута да комплетно испари. 3. Сада су контакти потпуно чисти. У овој фази ја наносим Деоксит Голд - у облику уља или алкохолни раствор шприцем.који штити контакт, смањује трење и побољшава проводљивост. Веома је скуп, али заиста чујно унапређује систем. Користим га на свим конекторима у аудио систему .