Solderer

Članovi
 • Content Count

  626
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  8

About Solderer

 • Rank
  Iskusan član

Recent Profile Visitors

2,737 profile views
 1. Solderer

  Test strujnih konektora - iskustva

  То што пишу људи из Шунијате су обичне маркетиншке глупости. Линија снабдевања струјом почиње од генератора у електричној централи. Ако се ширмују 1.5м кабла од утичнице , зашто би жице у зиду биле незаштићене? Патрона има исте технолошке захтеве као и зидна утичница и утикач. Аудиофилски гледано, чист бакар, квалитетна позлата или родијум , чврст контакт итд. Па ту су жице од табле са осигурачима до главних осигурача у кући или стану. Све је то део напајања струјом које произвођачи прећуткују.Недавно сам гледао како у локалној трафостаници после квара мењају велике осигураче са ''ножастим'' изводима. И они учествују у испоруци ел. енергије до мог система. Пошто су нови, требам ли да чекам да се ''усвирају''?
 2. Solderer

  Test strujnih konektora - iskustva

  Прописи су такви да је ел. инсталација од табле са осигурачима до утичница изведена жицама пуног пресека од 2.5 мм квадратних и ПВЦ изолацијом. Велико поље за побољшања, ту има десетак метара жице. Клеме у разводник кутијама сигурно нису превучене златом или родијумом.Ту су захтеви исти као код струјних утикача и утичница. Ко је заиста каловско-конекторски ентузијаста треба цео ланац да унапреди. Осигурачи са патронама ''звуче'' боље од оних са склопкама. Вероватно већ неко ради позлаћене осигураче и кућишта за разводну таблу.Да ли су власници кабловских мануфактура са овог форума променили жицу у зиду и каква су искуства?
 3. Solderer

  Test strujnih konektora - iskustva

  Које каблове и клеме имаш у зиду?
 4. Solderer

  Domaca Radinost

  Донираћу ти ја четири НОС стирофлекс кондензатора од 330 пф.Ти улазни (оптеретни) кондензатори немају везе са топологијом уређаја.
 5. Први слушни тестови са Екјуом су прилично охрабрујући.Општа карактеристика репродукције је отвореност , искричавост и јасно дефинисан простор око инструмената. Бас је фокусиран и без бумирања. Све у свему , лепо је доћи до уређаја за чији ниво репродукције треба платити од 4-6К Еура , колика је цена половног С-27 на тржишту.
 6. Solderer

  Pollux BGD mali sistem (Sci-Fi /Retro)

  Ово је веома јасан дијаграм балансиране грамофонске интерконекције:
 7. Solderer

  Pollux BGD mali sistem (Sci-Fi /Retro)

  Многе модерне ручице имају уграђене балансиране проводнике али у небалансираној конфигурацији , са РЦА конакторима.
 8. Solderer

  Pollux BGD mali sistem (Sci-Fi /Retro)

  Рега , Техникс и друге ручице имају коаксијални кабал који није погодан за балансирану интерконекцију. Ту ХЛР није применљив. Тада треба уградити микрофонски балансирани кабал( два проводника + оплет) и онда применити балансирани конектор.На пин1 иде оплет, на пин 2 иде позитив на пин3 негатив. Неке звучнице имају уземљену арматуру или кућиште на масу сигнала ( Шур нпр.) и нису погодне за балансирану интерконекцију. Такође треба напоменути да балансирани улази имају увек 3 децибела лошији однос сигнал/шум од небалансираних.
 9. Solderer

  Strujni kablovi - konstrukcija

  Ви који експериментишете са струјним кабловима и разумете се у ту проблематику, да ли сте некада испробали варијанту да оплет кабла буде нула вод ( спојен на оба краја) а фаза и уземљење буду унутар оклопа? Нека врста стрјног коаксијалца.
 10. Оно што чује мастеринг инжињер преко монитора када ушнира траку у неки Штудер или слично,и пусти снимак за резање је идеал коме се тежи у аналогној репродукцији.Пинк Трајангл је на сајмовима излагао своје грамофоне са врхунски мастеризованим плочама и колутним магнетофоном са траком са које је мастеринг рађен.
 11. Већ сам раније рекао да је ово верзија фоно предпојачала јапанsког произвођача Accuphase model C-27.Дуго година њихов флегшип. Пут аудио сигнала је 1:1 идентичан.Тест са звучницом Бенц Мајкро Голд Импрувд у кутији и припадајућом четкицом кратких влакана показује да је све урађено како треба. Ја заиста мислим да је Шур V-15 V MR најнеутралнија тј. најтачнија звучница у односу на идеал - мастер траку са које је плоча резана. Али само са оргиналном иглом која има берилијумски носач. Биће добро ако комбинација Бенц -Аку буде близу комб. Шур-Мацура. Ускоро ћу то сазнати.
 12. Оба канала Екјуфејза раде како треба , са звучницом у кутији када се превуче четкицом преко игле.. Тек сада видим да је одвојива шкољка веома практична ствар . Никако ми се скида Шур са моје Мишн ручице. Пут сигнала је идентичан оргиналу, моји регулатори ( Борбели супер шант ) су много бољи од Екјуфејзових . Његови су стандардни хибридни рег. , комбинација оп-ампа и дискретних елемената. Код мене нема релеја за селектирање и микропроцесора који показују изабрани режим рада. Ово сам радио из чисте знатижеље, и даље мислим да је Парадајз Лост фоно боља и напреднија конструкција. Али није лоше испробати репродукцију са предп. које је коштало 8000Е..Ја сам ову документацију добио у замену за једно сервисно упутство које сам дебело платио и нажалост не могу је шеровати.
 13. Solderer

  Tango MC trafo & Pette Millett phono

  Нема проблема, учинило ми се да желиш да чујеш Танга са још неким уређајем да би коначно отклонио дилему СУТ-актива.
 14. Solderer

  Tango MC trafo & Pette Millett phono

  Нема се ту шта много фризирати, витални делови су оптималног квалитета. Пит Милет на свом сајту каже да је упоређивао са многим квалитетним фоно пред. и да се ова показала најбољом. Значи то је амбициозни пројекат који претендује на сам врх.( ипак је то ЛР фоно) и Крцино инсистирање на Ксону +Танго нема много резона. Ја му могу позајмити мој Ксоно колико он жели уколико намерава да истера ствари на чистину.
 15. Solderer

  Tango MC trafo & Pette Millett phono

  Аудио уређаји нису аутомобили па да за већу цену у вишој класи добијеш објективна побољшања у смислу веће запремине мотора, бржег стартовања, стабилности комфора и све што се може лако утврдити.Изузетак су снага појачала и звучника.Виша ценовна класа аудио уређаја често има лошије мерне карактеристике од уређаја у нижој класи. Тада ступа на сцену субјективна процена квалитета , па се каже'' изобличења су већа али звук је природнији'' и слично. А све је то непоуздано.Ту су ценовне класе продукт законитости потрошачког друштва, статусних симбола ,маркетиншке манипулације итд. Коришћење скупих и ретких матерјала за израду а који немају оправдања је један пример.Озбиљан произвођач професионалних уређаја Нојман је у својој историји је имао свега три модела најкомликованије аудио справе , резача плоча. Он није мењао своју ''линију'' производа сваке сезоне, као нека модна кућа. Његова озбиљна електроника је трајала десетинама година.