Solderer

Članovi
 • Content Count

  919
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  10

About Solderer

 • Rank
  Iskusan član

Recent Profile Visitors

3,734 profile views
 1. Ванденхул је експерт којег треба уважити.
 2. Треба ти за ММ? Узми неки мерач капацитета па симулирај све варијанте.
 3. Колико разумем, ти описујеш оно што је на слици. За твој балансирани кабал ( две жице +оплет) ово је најоптималније решење. Уземљење грамофонске шасије и металних делова ручице увек иде посебном жицом до гнд конектора не пред. Ако желиш мању капацитивност кабла онда је кабал коаксијалне конструкције боље решење.
 4. VDH 501 ima 58пф по метру између проводника а за ширм није дато. Укупна публикована капацитивност СМЕ 5 са каблом дужине 1,2м повезаног на овај начин је 140 пф.
 5. СМЕ петица користи ВДХ кабал повезан на овакав начин.
 6. За балансиране каблове, Ванденхул препоручује овакав начин повезивања:
 7. Вртложне струје ту нису присутне и са њима се жица ипак не може тако јако стегнути . Иначе , вртложне струје су омиљени појам којим баатају снејк-оил фирме, И свако га тумачи на свој начин. Али нема сврхе више о томе причати јер се тешко мењају ставови изграђени на погрешним премисама.
 8. Ја сам рекао само да неко може да тврди нешто тако иако је бесмислено. Чим користиш поликарбонатске шрафове на том месту мора да постоји неки разлог. Ја видим само разлог да се не користи. У својим компонентама имаш струјне каблове који су залемљени на Конекторе или на пцб. Пошто не волиш лемне спојеве, наручи још таквих летвица и модификуј своје уређаје у складу са тим.
 9. Tек са тефлонским шрафовима се добија невероватна дубина звучне слике и транспарентност удружена са волуминозним басом и позадином тамном као црно мастило.
 10. Очекивао сам овакав одговор у духу снејк-оил приступа. Цела електроника, укључујући и аудио, заснива се на повезивању електронских компоненти помоћу легура за лемљење. И сада ће пар сантиметра лемног споја на 230 Волти да унесе деградацију. Лемни спојеви имају мању контактну отпорност од механичког. Бакар врло брзо оксидира. Аудиоквест и Фурутех тврде другачије? Моја фоно пред. имају и до 600 лемних спојева а ту су напони сигнала невероватно ниски. Поликарбонатни шраф вероватно има боља диелектричке карактеристике од металног по некој квази научној теорији. Много ти је важније да можеш да стегнеш жице што је могуће јаче. Користи онда месингане шрафове ако бежиш од феромагнетних. Ја све жице спојим једним обручем од 2мм бакарне жице, и све то залемим. Не кошта ништа а најбоље је решење .
 11. Ове рупе на сабирници су за шрафове којима се притежу жице нуле или фазе? Гола жица или нека буксна/ хилзна? Зар није боље узети бакарну жицу пуног пресека, покајалисати је и онда на њу лемити жице за напајање? Трајни контакт, нема бриге о потенцијалној дифузији бакра, као и разлабављених шрафова.
 12. Које дебљине је слој? Када визуелно приметиш да је пробило већ је дошло до деградације сигнала. За нас који слушамо грамофон то је катастрофа. Ово што је Лазар приложио делује као да је заштићено провидним лаком, тада може и го бакар без икакве заштите. Проблем су конектори. Она ПЦБ је слика са нета.
 13. Овако изгледа директно позлаћена ПЦБ након неколико година, наравно на собној температури.
 14. Код контаката електролес процес има предности и користе га сви врхунски произвођачи јер је нанешени слој метала много равномернији, отпорнији на корозију, и мање порозан. ПВД је добар за кашике, виљушке , посужавнике и сл.
 15. Могло би се рећи да ти лупеташ. Никал се наноси хемијским путем код контаката (тзв Electroless) а злато електролизом. Nisi dobro savladao gradivo. Види како то раде '' велики момци'', озбиљни произвођачи. Видећеш где грешиш, али то је процес који је немогуће убрзати.