anubisgrau

Članovi
 • Content Count

  7,003
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  30

Everything posted by anubisgrau

 1. Pa Harbethi i jesu u suštini nemilosrdni prema snimku. Ako hoćeš zvučnik koji će da se postavi ispred snimka i da uvek ostavlja utisak da po svaku cenu želi da zadovolji vlasnika onda sreću treba tražiti na drugoj strani - recimo Audio Note sigurno, možda ProAc itd. Imao sam istu problematiku kada sam pre mnogaja ljeta posedovao aktivni ATC 20A i onda presao na Audio Note AN/J
 2. Znam Esoteric i cenim, ali samo po digitaliji. Imao je prijatelj vanserijski CD plejer. S obzirom da ih slabo pratim (sem stvari koje me lično zanimaju) ova gama amplifikacije mi je bila nepoznata. Radujem se da takve stvari nalaze put do ovih tržišta. Pošto je bio JBL 4367?
 3. Nije baš prava tema, ali da ne širimo: Zna li neko ko je Vojkan Kenjalo? Dva njegova lampaška monobloka na KP, deluju urednije složeno od bilo čega što je Đoka Kenjalo ikada stvorio. Btw mislio sam da mu je ovo nadimak, ispašće da je prezime, bože me sakloni.
 4. da parafraziram romsku poslovicu, nije zvučnik sapun pa da se potroši
 5. naprotiv, prijatno sam se iznenadio, potpuno neocekivan odgovor. esoteric je redak u evropi pa sam samo hteo da vidim da li misli bas na esoteric ili neki brend koji ima esoteric u imenu od vise reci (esoteric audio research npr)
 6. Ti viskiji kao crveni Johnny se fakat teško piju, i meni skoro deceniju stoji neka otvorena flaša a za to vreme sam sigurno stukao 20 boca 5x skupljih. Jbg to je prokletstvo single malta što skuplji brže ode.
 7. Eto, pomalja se i razum koji se ponekad sakrije iza bedža elitizma koji neki brendovi neumitno utkaju u vlasništvo a Harbeth zbog svoje beskompromisnosti i nemanja "komercijalnih" serija sa određenim ustupcima širem tržištu svakako predstavlja jedan od simbola. Doduše za konačnu ocenu samo okršaj tj slušanje 1 na 1 u kontrolisanim uslovima ali čak i u tim uslovima nije izvesno da psihološki uticaj na rezultat neće odneti prevagu na razumom, pogotovo ako su razlike male. Srećko, grešite da Harbeth u sebi inokorporira bilo kakav progres u dizajniranju zvučnika. Materijali za drajvere? Pa kod basa se radi o iteracijama iste (plus minus) plastike koja je sedamdesetih definisala jedan stil u britanskom dizajnu. Dato je novo ime, Radial umesto Bextrene, verujem da postoje razlike, ali koliko se jedna plastika razlikuje od druge? Visokotonac ne poznajem, znam da je ranije bio aluminijumski kao "najnapredniji" u gami, ali i dalje relativno jevtino rešenje. Postoji čitav niz proizvođača koji su tehnički (a za mene neki i zvučno ali nije bitno ne pitam se nizašta u ovoj temi) daleko ispred Harbetha i sličnih BBC derivata, pre svega u korišćenju cutting edge materijala čije se korišćenje itekako čuje, dijamant, berilijum, neodimijum, keramika itd itd - Usher, TAD, Magico, Focal, Marten itd itd itd. Čak i u poređenju sa ProAcom, koji je barem uspeo da u svoj dizajn nakon 30 godina uspešno inokorporira ribonski visokotonac, oni su ozbiljan relikt prošlosti u smislu tehnologije. Šarm i selling point Harbetha se ne zasniva na inovaciji i pokušaju da se pomere granice mogućeg sa dinamičkim kutijama danas, to su suštinski konzervativni proizvodi ali u najboljem smislu te reči jer pored vrhunskog zvuka nude i nostalgiju za nekim drugim vremenima u muzici audiju pa i životu, i anglofiliju kome ona nešto znači. To što se danas Harbeth zvučnik dizajnira u simulacijama svega mogućeg što dozvoljava softver znači samo da su na nivou standarda u industriji i ništa više. Naravno, sve ovo nema nikakve veze s time da su ovo sjajni zvučnici ali hajde da od njih ne pravimo fetiš modernosti i futurizma. To je sve. I nije bitno za uživanje. Srećko, ja vam iskreno želim da prodate Harbethe, kupite Spendor SP100 i Hegel 190 i srećno živite još 100 godina, po mogućnosti bez foruma.
 8. Ruku na srce bilo je itekako promena u svetu zvucnika, ako se to vec pise za pojacala. Ali Harbethi svakako nisu primer za to, barem ne u tehnoloskom smislu. Sve na njima pripada sedamdesetim i osamdesetim a jedina korist od doba u kome zivimo je unapredjena tehnika merenja i simulacija. Nije to nista lose, naprotiv, ni prvi ni poslednji. Tako da se slazem da ovo sto AS prica spada u domen marketings.
 9. Ovo je malo ekstremno razmišljanje, zar ne? Dobro Allaha Shawa je ujela zmija pa sad duva i u ladan jogurt da se ne opeče, ali ko u normalnoj zoni cene (gde pojačalo da ne kažem ceo sistem ne košta više od automobila) ide ovom logikom da zove proizvođača i raspituje se o servisnoj mreži. Barem ovde nisam čuo za takav slučaj. Ako bi čovek poverovao u ovu logiku, onda bi kupovao samo uređaje proizvedene ne samo u zemlji nego možda samo i u gradu u kome živi, jer kurirske službe. Što se mene tiče ne bih imao ništa protiv da više novca ostane u rukama domaćih proizvođača koji su potpuno kurentni i kompetentni na svetskom nivou a neki su i ušli sa uspehom na globalno tržište (NAT, Karan), ali prosto to nije realno posmatranje pogotovo što pitanje nije tako dramatično kao što ga je AS predstavio. Za ovih 15 godina jedina sprava koja me je prodavala je bio Lampizator a njega ionako slušam na svoju odgovornost, em je opravljiv u lokalu, em su svi kvarovi dolazili iz domena potrošne robe bez obzira što su posledica aljkave izrade (hladni lemovi, jeftina cevna podnožja). A svira bolje od bilo čega za taj novac.
 10. A čuj, postoji nešto što se zove nauka i u njoj nešto što se zove merenje. Verujem da i firme čije zvučnike prodaješ mere svoje proizvode, naročito u procesu razvoja, pa ako ne veruješ meni, onda ti savetujem da se raspitaš kod njih, recimo za način na koji ATC dolazi do tako uniformnog odziva. S obzirom da se nalaziš na temi u kojoj je niz učesnika razvijalno svoje hi end zvučnike, takođe koristeći merenje da bi unapredili frekventni odziv, polarni odziv, waterfall i druge karakteristike, ovo baš i nije neko mesto za hokus pokus "ne umeju da upare". Izvoli merenje Altec 811b (umotana u peškire i zategnuta stolarskim stegama da smanji zvonjavu) vs moderna, biradijalna horna, sa pratećim komentarima. Uživaj, ako ti nešto nije jasno slobodno pitaj ili mene ili nekog drugog na ovoj temi.
 11. Hvala, šteta za tako fini brend da ne radi neko posvećeniji - ili barem sa mnogo manje u distribuciji.
 12. Tema čujne zvonjave Altec 811b horne koja se između ostalog nalazi u A19 je jedna od večnih hifi tema, obrađena je milijardu puta s obzirom da je proizvedeno ko zna koliko desetina hiljada pari, pa je nakon revivala bilo i onih koji su poželeli da unaprede zvuk. Naravno postoje audiofili koji ili ne umeju da čuju sve moguće modalitete distorzije ili prosto vole da slušaju tako. Svakom po želji i po ušima Evo malo linkova, koga zanima tema: https://audiokarma.org/forums/index.php?threads/altec-811b-horn-damping.721934/ http://www.audioheritage.org/vbulletin/showthread.php?11847-Horn-Dampening-811B Ali da ne širimo dalje, lepša priča je vezana za La Scalu, koja je doživela neku vrstu revizije od strane Klipscha u La Scala AL5 iz Heritage serije, sa jako puno pohvala za unapređen zvuk u srednjem i gornjem registru i (navodno) eliminisan honk i shout. S obzirom da je bas horn loaded, jasno je da zapremina nije dovoljna za duboko oranje, ali to je druga vrsta problema. Cena 12.000 funti u UK, ne znam američku. Takođe inspiracija iz ovog Klipsch klasika išla je i prema nekoliko zanimljivih malih serija: http://simonmearsaudio.com/uccello-horn-loudspeakers.html http://voltiaudio.com/vittora/
 13. anubisgrau

  Šta se sluša ?

  bilo je puno, možda čak i krcato ali si u pravu oko te konstatacije, ne računajući one najveće tipa dylan ili cohen, ima mnogo razočaravajućih kambekova pod stare dane. ovaj sam napustio na pola, morriseya posle 5 pesama itd itd. nije neka mudrost ali neke stvari treba gledati u svoje vreme...
 14. anubisgrau

  Šta se sluša ?

  svaka čast, predivno. šteta što mu je onaj koncert u DK Braća Stamenković (danas Vlada Divljan) bio dosta bezveznjikav, ali svejedno uspomene ostaju
 15. Nisam registrovan pa ne mogu da vidim, da li piše koju amplifikaciju koristi Sugano san?
 16. izvinjavam se, šta je ovo što je zaokruženo?
 17. Srećom, pa nisam jedini koji je slušao taj sistem a kao što vidimo Aoxomoxia je kupio Harbethe (a pretpostavljam i lampaše) nakon tog iskustva. Taj kombo je tako dobro išao kroz dinamički zahtevnu muziku za velike crkvene orgulje da, kao što sam napisao, na to nije imao pravo. Koja tačno ortačko poslovna kombinatorika? Jedini iz pomenute kombinacije u biznisu je Allah Shaw. Tatić je pre par godina (kako sam čuo) prestao da radi i više ne izrađuje pojačala komercijalno.
 18. Bez znacaja za temu i izbor njenog pokretaca ali digresija, mislim prvi Harbeth koji je pominjan na forumu, C7ES-3 je imao kolega Srđan koji se ovde sada retko oglasava, ne pamtim kada poslednji put - tek terao je to sa Taticevim SE ampom za babuskama u izlazu, 2x15w Impresivan zvuk, pogotovo na zahtevnom materijalu gde mnogi padaju - secam se reprodukcije orgulja iz Bahove tokate i fuge u D molu, prstalo je na sve strane. To nije imalo prava da svira tako dobro. Bilo bi super da je čovek i dalje aktivan ovde....
 19. Ništa od ovoga što si napisao nije tačno sem možda drugog, to ostavljam da je tačno i da nista tako nisko pali, ali enivej može ti se - tvoj forum, tvoja pravila.
 20. ne znam za double black, nisam probao ali sam jedno vreme za svakodnevno cirkanje trosio green. bese vrh dok je mogla da se nadje prva serija, posle su dodali jos island u naziv pa je sad island green koji je nazalost za klasu ispod a obican green vise ne mogu da nadjem, negde sam procitao da su ostali bez baze za blend i tako je prslo.
 21. Zbog toga sam pitao, hvala na brzom odgovoru.