Jump to content

Zaštita kontakata na FM anteni

Recommended Posts

ja konkretno imam neku silikonsku sa teflonom, na kojoj piše da se preporučuje za zaštitu kontakata napolju.

Зашто би трошио новац кад већ имаш?!

Послато са M2006C3MNG помоћу Тапатока

4 sati ranije, Willi Studer said:

Hvala na odgovoru, dajte malo više detalja. U prodaji postoje silikonske paste, odnosno masti, ja konkretno imam neku silikonsku sa teflonom, na kojoj piše da se preporučuje za zaštitu kontakata napolju.

Uzeti u obzir da su antenski signali vrlo slabog intenziteta (to su uV signali a ne električna struja koja pogoni neki motor)

Bilo kakva promena kontaktnog otpora izazvana slojem silikona bi degradirala signal.

Ako želite da zaštitite kontakte od atmosferalija onda obezbedite IP zaštitu. Makar i DIY.

Smeštanje konektora u (može  i improvizovane) kapsule od plastike. (bočica kisele vode u koju su uvedeni kablovi a ona sama obuhvata konektor. Silikonom zadihtovati, ili što bi Nemci rekli, zaptivati, uvod kabla u bočicu.

Kontakti će izvesno istisnuti materijal i ostvariće se direktan kontakt, metal na metal. Ulog silikonke paste je da izoluje od atmosferskih uticaja sve oko tog kontakta. 

Što se tiče IP zaštite, poklopac će biti zaliven silikonom (ne pastom, mada sa donje strane postoji rupa za oticanje vode. Mislim da DIY IP zaštita može da napravi više štete jer je hermetičko zatvaranje nemoguće, što će da poveća nivo vlage u samoj kutiji.

Ма да, постоје кућишта у које смештају конектори и ко је какве спојнице а потом се заливају неком смесом која мени искрено личи на слине а и такве је густоће.

20 sati ranije, Willi Studer said:

Došlo je vreme da zamenim FM-10F novom antenom pa bih hteo da sve metalne kontakte zaštitim od atmosferilija.

Da li mislite da je dobra preporuka da se svi kontakti premažu silikonskom pastom?

Imao sam istu dilemu ali nisam našao drugo rešenje već da jednom godišnje mehanički očistim kontakte.

Btw, koja je nova antena i zašto menjaš staru? 🙂

Zdravo Duka, nova antena je ponovo Iskrina FM-10F na terasi (tridesetica je na krovu, njom se još nisam bavio). Malo je pao signal, malo se kutija ukrtila, malo je kabl dotrajao, malo ima korozije na metalu. Skinuo sam je i pregledao i vidim da u unutrašnjosti ima slojeva prljavštine iz atmosfere. Sve to posle bezmalo 20 godina. Zato bih ovog puta pokušao sa zaštitom.

Preko 30 godina je odolevala vršackoj Košavi. Bez problema. Radio ZG se slušao u punom stereo signalu, 80 tih...202, studio B itd... Tada su me pitali kakva ti je to jedrilica na krovu.... Muzika se slušala i snimala na dekove.

Mislim da je i naš član Damić ima i dalje. image.jpeg.c9a80a9b63a5b3eac0e3b5408a0dd2e0.jpeg

• 2 weeks later...
Ма да, постоје кућишта у које смештају конектори и ко је какве спојнице а потом се заливају неком смесом која мени искрено личи на слине а и такве је густоће.

Да допуним:

WISKA All In One Gel

638d5c3fba51b4775a09ee173c82acb3.jpg