Jump to content


Kvar na arcam-u


Djoleks

Recommended Posts

Pozdrav dragi forumasi,nekad zna forum da pomogne vise nego serviseri,bar je to moje iskustvo.Ovako arcam av 50 resiver od jednom jedan kanal prestao da radi,kada se pojaca nazire se kao sa slusalica zvuk znaci skroz tiho,drugi kanal sasvim normalno radi,stvar koja me buni je da je bio kod dva majstora i oba ispricala istu pricu -crko procesor-,meni nije jasno izvadim plocu gde ide procesor i dalje ista prica,kad koristim pojacalo kao pojacalo snage ono sasvim normalno radi?

Link to comment
Share on other sites

Значи да је нешто испред излазних степена. Нађи неки извор који има регулацију јачине а предходно премости: главни пот. за јачину као и баланс и тон контроле . Тако ћеш елиминисати потове за почетак

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Digao sam ruke od toga,sad imam drugu ideju i da nepocinjem vec ovde da pitam,taj trafo koji je u arcam-u mi se bas svidja i od njega bih da napravim linearno napajanje za dac,pa bih zamolio iskusne da me upute kako da svedem napon na 5v 2a recimo,jos bolje ako bi mogla dva izlaza pa da imam i 5v i 12v?

Link to comment
Share on other sites

Koji su naponi i struje na tom trafou?  Verovatno su previsoki naponi za 5V i 12V DC ako je trafo bio za pojačalo. Jedan od načina je da se uradi spravljanje i filtracija na tom višem naponu, a zatim smanji previsok napon sa nekim čoperskim napajanjem, zatim da se to isfiltrira sa CRC, pa onda uradi linearni regulator napona na finalni napon. Ili da se odmah kupi odgovarajući trafo jer će isto da košta.

Za koji dak treba 5V 2A? To mi nešto previše struje deluje.

Koliko struje treba na 12V, isto 2A?

Sa istim sekundarom je problem dobiti 5V i 12V, oba od 2A. Problem je disipacija na 5V jer mora mnogo napon da se obara, a to se pretvara u toplotu na regulatoru napona. Tada se ide na dva sekundara, jedan recimo 8-9VAC drugi 13-14VAC.

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, Nixie said:

Sa istim sekundarom je problem dobiti 5V i 12V, oba od 2A. Problem je disipacija na 5V jer mora mnogo napon da se obara, a to se pretvara u toplotu na regulatoru napona. Tada se ide na dva sekundara, jedan recimo 8-9VAC drugi 13-14VAC.

Može da ide kaskadno, da sa 12V ide ulaz na 5V stabilizator.

Ako DAC ima jednostruko napajanje, verovatno negativni napon pravi pomoću DC invertera a to nije baš dobro rešenje. Ako se već kolje AV risiver zbog trafoa, onda uzeti i plus i minus napone pa napraviti simetrično napajanje.

I ne treba ni blizu toliko ampera za DAC. Maksimalna potrošnja na dva DAC-a koje sam merio je bila nekoliko vati na najvećoj sampling frekvenciji. 

Link to comment
Share on other sites

Može sa 12 na 5V ali da samo jedan od njih koristi. Može se i oboriti malo napon nekim otpornikom (RC) ispred 5V regulatora.

Kod nas ima LDO regulatora LM1117T-5.0 (5V 800mA), u Vremeplovu. Te sam probao i maltretirao i dobri su. Ali su 800mA. Ako se uzmu Šotki diode od 3A za grec i uradi CRC ispred regulatora dobije se vrlo kvalitetan izvor 5V. Dobar hladnjak se podrazumeva, i trafo torusni 30VA namotan na jezgru za 50VA. Ja obično predvidim slepi navojak i da ne bude termičkog osigurača u primaru. U tom slučaju bez osigurača nema garancije za trafo.

U Kelko ima nekih regulatora od 12V, njih je testirao @skrstic i oni su dobri, a strujno jači od ovih.

Za dak je bitno da ne crkne regulator jer ako napon ode mnogo visoko, gotov je i dak. Kod nas nema jakih zener dioda, recimo 5W 5.6V sa kojima bi se moglo to zaštititi u kombinaciji sa otpornikom u CRC delu ili osiguračem.

 

Link to comment
Share on other sites

8 minuta ranije, Nixie said:

Msm trafo je od pojačala. Sigurno znaš koji je. I siguran sam da nije za dačića na 5V. To može samo sa čoperom, sa 40-50 na 5V 🤣

Искрено Ја бих то са правим трансформатором и линераним напајањем евентуално шант регулатор и то би био пун погодак.

Link to comment
Share on other sites

I ova sprava koristi kombinaciju linearnog i switching napajanja, jer bi za izlazni napon od 30VDC i 80W kontinualne struje hladnjaci morali da budu prilično ozbiljnih dimenzija... Na kraju krajeva, princip rada je nebitan dok god je zvučni rezultat kako treba.

Stereo Magazine: Linear and Switching PSU Hybrid

Link to comment
Share on other sites

45 minuta ranije, Willi Studer said:

Zašto? Musical Fidelity koristi ovaj princip, doduše sa 9V na 5V i po jednim stabilizatorom za oba napona.

Pa ako se koristi obaranje raw DC na 12V pa na 5V sa tog istog regulatora za 12V, onda on trpi veću struju i mnogo se više greje ako se oba izlazna napona koriste istovremeno. 9V na 5V je malo lakši slučaj. Mislim da je jedino poželjno imati poseban sekundar za svaki napon, ako se oba koriste istovremeno. A i grejaće se manje. Nije racionalno sa visokog raw DC potrebnog za 12VDC spuštati na 5VDC sa linearnim regulatorima napona, jako je malo iskorišćenje, sve ode u grejanje. Recimo sa 15V raw DC spuštaš na 5V, tu 2/3 snage ode na grejanje. SMPS je druga priča, tu može šta oćeš, step-up, step down po želji.

Link to comment
Share on other sites

Struja nije problem, sve dok napajanje može dati koliko treba. Znači napajanje mora imati strujni kapacitet koliko je potrebno ili više od toga.  Više je bolje.  Napon mora biti u dozvoljenom opsegu kako je propisao proizvođač uređaja, ni više ni manje.

Što se tiče cene koštanja, što više struje i napona, tim skuplje.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...