Jump to content


Foobar2000


arnage

Recommended Posts

Ako već ide kroz Windows podešavanja treba da bude 41000, upsample samo umulja stvari. Takođe čekiraj "Disable all enhancements". Mada, najbolje od svega je da u Foobar pod Properties odeš na Output i odabereš neku exclusive varijantu (npr. Wasapi exclusive) tada Foobar premosti podešavanje windowsa i automatski šalje odgovarajući sample rate.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Knežević said:

OK ;)

Sada sam probao da vratim ASIO i lapmice pokazuju promenu (44.1, 96, 192 kHz...). U čemu je caka da kod ASIO nekada prikazuje, nekada ne, na primer dok nisam instalirao WASAPI uvek je stajalo na 192 kHz šta god pustio u Foobar-u, a sada se menja?

I treba da se menja u skladu sa izvornim materijalom a ne da uvek stiže 192, to znači da je izvršen softverski upsample pre stizanja u DAC. Pre verovatno nije imao exclusive pristup iz nekog razloga a sada ima. Kako god, to sada je kako treba da bude.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Da li neko moze da mi kaze sta pravi problem, Rega DAC-R povezan na PC, koristim Foobar (Pokrenut i Fidelizer), kada odaberem WASAPI Event XMOS USB Audio 2.0 bez obzira na source DAC ne prebacuje frequency range, uglavnom uvek stoji na 88/92 (Probao sam i sa asio4all i sa push (gde kida uzasno) i sa KS...ne radi ni na jednom...a inace i na wasapi event cuje se neko krckanje, dok mi sa Musical Fidelity V-90 to radi skroz ok).

Kada isto to nakacim na Mac sve radi odlicno, menja frekvencije u zavisnosti od source-a, naravno nema puckanja, krckanja itd.

Sta je problem?

Link to comment
Share on other sites

Malo cudno da drajver nije potpisan kao "Rega bla bla" al' to nema veze. Trebao bi da imas i nekakav njegov kontrol panel da podesavas velicinu bafera itd.

Fujbar:

- U setovanjima vrati sve na standard tj. 16/44

Njinjovz  Kontrol panel > Audio (Sound)

- Nadji Rega uredjaj i podesi da osnovni format bude '16/44 - CD Quality" a ne '16/48 - DVD Quality' ili sta vec pise kod tebete.

---

Na kraju mozes da probas i drugi softver koji ionako bolje radi od fujBar, ne treba instalaciju, samo par podesavanja do kojih se dolazi desnim klikom misha u glavnom prozoru programa. Samo izaberi Output i Rega Asio / XMos Asio sta vec nudi. Softver se zove "Album Player"

 

 

Link to comment
Share on other sites

Da, prvo "optimizuju" plejer, razbucaju ga kojekakvim glupostima pa onda dođu do izjave: "Pih ovaj plejer ništa ne valja".

Zašto čačkate kada ne znate šta radite?

Sve je u redu sa Foobarom, samo vi ne znate da ga koristite. On se u Winu vezuje za instance gde se malo koji drugi plejer vezuje i tu nema više ničega što će opeglati pogrešne inpute korisnika. Plejer samo radi šta ste mu rekli.

Biker, prvi problem je u integrisanoj zvučnoj. Korišćenjem alternativnih autputa su se signali negde spojili ali različitog sample rate-a i otuda pucketanje. Dalje treba gledati kada se reši taj problem gašenjem integrisane u BIOS. I pitanje je šta će posle biti, što do softvera što do hardvera.

A sve to se jednostavno može "optimizovati": podesiti output na DS 16/44. 

Aha, da, KS ne radi ni na čemu posle XP. To što se čuje neka promena u vidu oštrijeg zvuka nije poboljšanje već efekat okrnjavljenog signala; fini niski tonovi su nestali, zvučna slika je zapravo okrnjena pa su visoki došli do izražaja.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

To su API-ji. :)

Grubo rečeno ide, class -> extends -> instances -> pipe -> API

Nema ama baš nikakvog razloga za omalovažavanjem DS. Može samo da se upotrebi bolji DAC koji će uraditi isto što i DS. Da li će biti bolje? Možda, možda ne.

Hajde ukratko da razjasnimo neke stvari...

Foobar će očitati zapis u 32bit float i takvog prebaciti Winu u najnižim mogućim instancama. Win neće ništa konvertovati, on obrađuje signal u istom formatu.

Win tada obrađuje signal sa flagom koji je izvorni zapis, primenjuje filter Prevent cliping i Dither. Sve to radi u tačnom vremenu koje mu je potrebno za te operacije.

Kada se (validnim) alternativnim outputima sve to izbegne, sirov signal se prebacuje na DAC. Ali kakav DAC? Može li on sve da obradi kako treba? Mahom ne.

Tu su nejasne namere ljudi, imate činjenicu da će računar bolje obraditi signal od većine komercijalnih DAC-ova i činjenicu da ti 24bit čipovi ne mogu da obrade ni 16bit kako treba.

Koliko vas je primenilo filtere u Foobaru da bi se dobilo isto što i Win, i kojim redosledom?

Razumem hedonističku potrebu da se "optimizacijama" bude odgovoran za "kvalitet" reprodukcije, ali nema ničeg audiofilskog u slušanju okrnjenog zvuka.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...