Jump to content


Dekovi sa najboljom rucnom kalibracijom


ZoranBG

Recommended Posts

Dragi forumasi,

naslov teme je "... rucnom kalibracijom". Ne bih zeleo da se ovde nasiroko raspisem o prednostima/manama rucne u odnosu na automatsku i obrnuto, koji dek ima vise opcija kalibracije i slicno. Stvar je u necemu drugom.

 

Veliki broj ljubitelja dekova voli rucnu kalibraciju iz razloga kontrole koja ostaje kako dek stari. Ovaj sistem je jednostavan: 1-2-3 oscilatora, nekada za svaki kanal zasebno, nekada zajedno... Ukoliko su oscilatori (frekvenca, nivo) u dobrom stanju, kao i kalibracija displeja (koji pocinje da radi u rezimu optimalne radne tacke od -20 dB koliko se secam), dek je lako nastelovati na odredjenu, ne obavezno svaku traku. Naravno, pod uslovom da su mehanika i glava u dovoljno dobrom stanju.

 

Medjutim, ima tu jedna nedoumica koja me bode kao kamencic u cipeli, a nisam primetio da je iko ovde potegao tu pricu:

Zamislimo teoretski dek sa kalibracijom za nivo i bias, recimo da se levi kanal koristi za nivo, a donji za struju predmagnetizacije (bias).

Cilj je, kao kod vecine dekova, namestiti level, a potom i bias potenciometar da pokazivac na displeju bude na nultom podeoku, recimo da svetli podelak od 0 dB.

 

U nekim slucajevima vise kombinacija level/biasa mogu dati istu vrednost na displeju, ali zaboravimo sada to. Zamislimo samo da smo postigli vrednost prema korisnickom uputstvu: marker za level i bias su dostignuti.

 

Postavlja se pitanje: sta je prihvatljiva vrednost rucne kalibracije? Odnosno, kada stati dok prilazimo optimalnoj vrednosti odozdo, odnosno odozgo? Jednostavnije: ako su ispred level ili bias optimalnog nivoa dve crtice (upaljena dva segmenta), da li stati cim se oni ugase? Ili ili dok se ne ugasi i "optimalni" segment, pa se vratiti nazad dok se on ne upali? Ili, teorijski najispravnije, pokusati da pronadjete sredinu "nultog - referentnog" segmenta?

 

Iako ovo izgleda kao trazenje dlake u jajetu, nije bas tako. Ja samo hocu da oborim teoriju da je rucna kalibracija Majka Mara za automatsku - moze da bude, ali u vecini slucajeva nije i zahteva posebnu paznju za optimalni rezultat. Po mom misljenju dekovi moraju da imaju veoma osetljiv merni aparat: VU metar u ovom slucaju, realizovan preko LE dioda ili instrumenata sa kretnim kalemom ili fluo displeja ili kako vec, ali u svakom slucaju veoma osetljiv. Tu lezi i opasnost: ovakav instrument je antiteza samom sebi kada mehanika (roleri, recimo) nisu u savrsenom stanju. Tada realizacija kalibracije biasa dovodi do toga da se i najmanja podrhtavanja osete i prikazuju kao znatne promene vrednosti na mernom instrumentu. Dodatno, opseg podesavanja moze biti veoma smanjen. Jedan od primera ovakve implementacije su TEAC V7000/5000.

 

Evo kontra primera u vezi osetljivosti ovog sistema: poslednjih desetak dana sam se igrao sa dva deka - JVC-om TD-V1050 i Pioneer-om CT-959. Snimio sam ko zna koliko traka na njima da bih proverio sta klasicni rucni sistem za autokalibraciju moze i potvrdio svoje razmisljanje. Pioneer CT-959 poseduje level/bias pokazivac koji postize optimalni nivo sa samo tri podeoka na displeju. Osetljivost podesavanja je prosecna, isto kao i kod JVC-a.

 

Na oba deka je za kvalitet snimka kriticno podesavanje biasa: iako bias pokazivac na displeju daje informaciju da je postignut optimalni nivo, po snimku se vidi da nije, ne mnogo, ali ipak nije. Postavljanje bias pokazivaca "odozgo" na optimalni nivo (segment ispred se ugasio, ostao samo "optimalni" segment) daje na JVC-u malo svetliji snimak od izvornog. Postavljanje "odozdo" daje mutniji. Dodatno sve ovo zavisi od veoma malih razlika nivoa oscilatora/podesenosti displeja i servisna uputstva ovome, sasvim pogresno, ne pridaju veliki znacaj.

Kod Pioneer-a prilaz "odozdo" daje drasticnu razliku: ne toliki nedostatak visokih tonova koliko spljostenu scenu, bez dubine i sa smanjenom sirinom, dek ne prikazuje ni deo onoga sto moze. A pri kalibraciji izgleda da je sve u redu, mehanika ispravna, oscilatori dobri itd. Dakle, rucna kalibracija zahteva vise pokusaja dok se ne pronadje optimalni nivo potenciometra bez obzira sto sve vreme displej stoji na istoj vrednosti.

 

Zanimaju me realna iskustva drugih forumasa: koji dek je najosetljiviji, na kome se kalibracija moze zaista dobro uraditi i da ste pazljivo slusali rezultate?

 

Ja znam za V7000 valja, za Z6000 i ZX7/9, tu je i Dragon. Alpina AL85 je takodje odlicna...

 

Link to comment
Share on other sites

Што Ñе тиче иÑкуÑтва, иÑувише механичко електричних параметара би требало да Ñу у 100%-ној функцији.

 

:wave2

Link to comment
Share on other sites

Zar ne treba da budu inaÄe u 100%-noj funkciji.

Kao za kola kada se kaže da automobil na plin (TNG) mora da ima besprekornu struju da bi auto lepo radio i uštedeo,

ja kažem i da nema plinskog uredjaja,zar ne treba i inaÄe?

 

Zahvalniji su za korišćenje dekovi sa automatskom kalibracijom,ali isuviÅ¡e elktronike može i da se smuÄi kada poÄne da se kvare.

Ja volim ruÄnu kalibraciju,iako se ponekad i do 5 min.zadržim na tome.Aiwa XK-S9000 nije baÅ¡ zahvalna kada je kalibracija u pitanju,jer treba neuobiÄajeno viÅ¡e vremena nego kod nekih drugih dekova a zahvaljujući tome Å¡to imaju spor odziv na traci i kada pomerite dugme za bias recimo,na displeju ne odreaguje kada oÄekujete već malo kasnije,spor je drugim reÄima.Ali kada napokon kalibriÅ¡ete traku,rezultat je bolji nego Å¡to oÄekujete.

 

Na Technics-u rsb-755,kalibracija je glatko iÅ¡la i brzo sam nalazio optimalni nivo,ali opet Technics sam imao nov iz radnje a Aiwa je bila polovna,ovaj Sony tc-KA6es je neÅ¡to brži od Aiwe ali i osetljiviji na neÅ¡to starije ili bolje reÄeno loÅ¡ije trake ali sa novim ili dobrim perfektno radi kalibraciju.

Link to comment
Share on other sites

Dek koji mi je najbolje odradjivao manuelnu kalibraciju je definitivno Kenwood KX 1100HX!!!

Premda moram reci da ovaj CT 979 odradi automatiku odlicno i jos mi da bias na pot da mogu fino dodati ili oduzeti, ako zelim. Taj 959 me izuzetno zivcirao sa tih par segmenata na displej. kalibracije..uvjek mi je ostavljao dojam da netocno pokazuje.

Link to comment
Share on other sites

Kada reÄe Kenwood,moram da pomenem KX-9010,koji sam do skoro imao i fantastiÄno odradjuje automatiku a joÅ¡ bolje Nakamichi CR-7,koga sam imao u mom sistemu i koji kalibriÅ¡e traku za par sekundi nisam merio ali za 4-5 sek.najviÅ¡e,dok Kenwood za 8 do 10-ak sek.   :thumbsup2

Link to comment
Share on other sites

Ok odlicno mi je radio i Dragon i ZX 7/9 manualnu kalibraciju, a najbrza automatika sa dodatnim manualnim biasom je definitivno Akai GX 9 :-) strahota....jedna sekunda i ready :-)

KX 1100 ...je stvarno bio besprijekoran u kalibriranju...za mene najbolji i najjednostavniji...uostalom to je jedan brutalno dobar dek :-)

Link to comment
Share on other sites

@Idler,

mislim da GX9 radi samo kalibraciju biasa, koliko se secam izbacivao je samo jedan ton, zato i jeste brz. Mozda gresim, davno je bilo...

 

Ma pokaze CT959 sve kako su oni zamislili da treba, ali nekako mi je taj displej sa tankim jednobojnim posecenim crticama gadan.

 

KX9010 je zaista odlicno radio autokalibraciju.

Link to comment
Share on other sites

@Idler,

mislim da GX9 radi samo kalibraciju biasa, koliko se secam izbacivao je samo jedan ton, zato i jeste brz. Mozda gresim, davno je bilo...

Ma pokaze CT959 sve kako su oni zamislili da treba, ali nekako mi je taj displej sa tankim jednobojnim posecenim crticama gadan.

KX9010 je zaista odlicno radio autokalibraciju.

Link to comment
Share on other sites

Meni se recimo svidja sistem kalibracije trake kao sto je na mom ct939mk2 tj na sluh.Pustim materijal koji hocu da snimim i uporedjujuci preko monitor dugmeta dodjem do najprlibliznijeg zvuka sa izvora.Uvek dobijem odlican snimak.Ode malo vise vremena ali se malo i zabavljam.Na jednoj kaseti maxell XL II-S najbolji zvuk je bio sa biasom na nuli.Primetio sam takodje da cesce pot biasa ide u minus nego u plus da bih dobio sto verniji snimak sa izvora.Ovakav sistem mislim da vise pogoduje snimanju kako dek i kasete stare.

Link to comment
Share on other sites

Moje iskustvo je da velika većina dekova kod kojih postoji spoljašnja ili unutrašnja (trimer) regulacija biasa, nivoa i ekvializacije, mogu da se podešavaju istim postupkom kao trakaši - ako vas ne mrzi da ih stalno otvarate. Doduše, ja sam i trakaše kalibrisao pred snimanje svake trake (makar bila istog tipa kao i prethodna) sa sve čišćenjem i demagnetizacijom glava i kalibracijom sa VTVM-om, ali je zato svaka traka bila snimljena kao master, he he.

Bez ozbira što je podešavanje kod različitih dekova drugačije opisano u uputstvima, oni se svi mogu kalibrisati na istom principu koji sam već opisivao, pa da ne davim ponovo. Samo vam savetujem da zbog veće preciznosti koristite spoljašnji ton generator i AF voltmetar. Revox B710 (možda vam do sada nisam pominjao ovu firmu) se ovim postupkom kalibriše tako da na mnogim kasetama zvuči kao source, i to bez filtera.

Mislim da je ručna kalibracija u iskusnim rukama bolja od automatske jer ova druga radi u diskretnim vrednostima.

Link to comment
Share on other sites

Zoki, ti si ga bas onako zakomplikovao zesce :order  Sa jedne strane svatam sto zelis da napravis temu jako zanimljivim zbog neizmerne ljubavi prema dekovima i da sagledamo sve vise sa aspekta tehnike, osnove inzenjerstva, kao da zelis da zaviris u glavu svakog konstruktora. I ja sam imao period gde bi gutao literaturu,patente nasih heroja. Svatio sam da su i oni imali tezak zadatak da koliko god mogu pojednostave kalibraciju za svakog potencijalnog vlasnika a da pritom ako je moguce  izkoriste  reklamu kako je njihov dek savremenije koristeci mnogo puta nove skracenice, terminologiju novog sistema itd.. negde sa pravom ali kod vecina je u stvari mambo jumbo gde se manje ili vise svodi na slicnim sistemima ali ne toliko preciznim da bi mogli da napravimo tabelu-standard i uporedimo svaki uredjaj- zbog razlicitih materijala u izradi, glava, elektronskih delova, a da ne pricamo koliko je svaka kaseta razlicita sama po sebi itd..

 

Ja sam to sada mnogo pojednostavio koristeci moje usi  :listen  kao referencu za najbolju manuelnu kalibracijui uz pomoc monitora( gde ima) naravno postujuci preporuku proizvodjaca ali obavezno koristeci usi  i prekontrolisao snimak.

Link to comment
Share on other sites

Zoki, ti si ga bas onako zakomplikovao zesce :order  Sa jedne strane svatam sto zelis da napravis temu jako zanimljivim zbog neizmerne ljubavi 

Ja sam to sada mnogo pojednostavio koristeci moje usi  :listen  kao referencu za najbolju manuelnu kalibracijui uz pomoc monitora( gde ima) naravno postujuci preporuku proizvodjaca ali obavezno koristeci usi  i prekontrolisao snimak.

 

Vidiš, Zoki nije zakomplikovao stvar nego je ispravno ukazao na nešto što se često dešava pri podešavanju kasetofona i magnetofona, a to je da se mašina uvede u neke radne vrednosti koje na slušanje naizgled zvuče kao dobro kalibrisano snimanje a u osnovi nisu: dobija se povećan šum, povećana distorzija i neujednačeni frekventni odziv. Kalibracija se uvek radi merenjem jer se samo tako mogu postići optimalne vrednosti.

Link to comment
Share on other sites

VidiÅ¡, Zoki nije zakomplikovao stvar nego je ispravno ukazao na neÅ¡to Å¡to se Äesto deÅ¡ava pri podeÅ¡avanju kasetofona i magnetofona, a to je da se maÅ¡ina uvede u neke radne vrednosti koje na sluÅ¡anje naizgled zvuÄe kao dobro kalibrisano snimanje a u osnovi nisu: dobija se povećan Å¡um, povećana distorzija i neujednaÄeni frekventni odziv. Kalibracija se uvek radi merenjem jer se samo tako mogu postići optimalne vrednosti.

Link to comment
Share on other sites

Sve to stoji zato sam i napisao koliko puno faktora utice na krajnji rezultat, temperatura i traka je samo delic problema i realno nema precizan standard svakog proizvodjaca, na papiru izgeda vrlo jednostavno ali svi oni odstupaju od standarda a dekovi i magnetofoni traze preciznost, bez te preciznosti nema dobre kalibracije, kao ni dolby nece zvucati kako bi trebalo.. hocu reci ima mnogo faktora koji utice na krajni rezultat, nisu samo test tonovi i jacina signala jedini bitni faktori.  Moje skromno misljenje je da ljudsko uho kao instrument moze nekada vise da pokaze sto drugi instrumenti ne mogu.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...